mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 18.04.2024 : 02:07:50

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Okostje in muskulatura  |  Tema: Nategnjene vezi
Strani: [1] 2 3  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: Nategnjene vezi  (Prebrano 22239 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
AlesKo
nekaj malega že vem
***
Spol: Moški
Sporočil: 130


« : četrtek, 24.03.2005 : 13:12:38 »

Zanima me, če ima kdo kakšne večje izkušnje z nategnjenimi vezmi. Kakšen mesec nazaj je naša psička nekoliko preveč norela po snegu in si je na eni nogi nategnila kolenske vezi. Šli smo k Matkotu, ki ji je dal inekcijo in predpisal teden mirovanja. Po enem tednu ji je oteklina sicer bistveno upadla, vendar pa ne čisto do konca. Od takrat se ji včasih oteklina malo poveča, potem pa spet zmanjša. A ima kdo kakšne izkušnje kaj je dobro naredit, da se ji to čisto pozdravi. Vem, da pomaga mirovanje, zaradi česar gremo zdaj ven ven lulat in kakat, kaj pa še kaj drugega?
Logiran
AlesKo
nekaj malega že vem
***
Spol: Moški
Sporočil: 130


« Odgovor #1 : četrtek, 24.03.2005 : 13:25:45 »

Aja gre pa za prvo desno taco, na kolenskem pregibu. Kot je rekel Matko so vezi delno natekle, delno pa so se natrgale.
Logiran
Bučka
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 386


« Odgovor #2 : četrtek, 31.03.2005 : 12:45:59 »

Buča je imela natrgane vezi in po 9 tednih zadeva še ni OK. Pa jo zelo pazim ves čas, na začetku res 4 tedne striktno samo lulat kakat na vrvici. Sedaj je večinoma na vrvici, razen na koncu sprehoda, ko se igrava išči palčko. Vsakič, ko malo hitreje stopi potem zvečer šepa. Zjutraj je spet OK in tako se vrtimo...Vsekakor zelo zoprna in dolgotrajna zadeva.

LP, Maša
Logiran
Bonie
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 349


« Odgovor #3 : petek, 17.06.2005 : 07:42:22 »

Maša,
je Bučka že ok? Tudi pri nas imamo isto zadevo in kar traja in traja...

Logiran
Bučka
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 386


« Odgovor #4 : petek, 17.06.2005 : 08:20:59 »

Hm, izkazalo se je, da sploh ni imela natrganih vezi, ampak je bilo šepanje zaradi erlihije! Sedaj dobiva clinofug in je z nogico že bolje, pa tudi počuti se veliko veliko bolje. Kaj pa je z vami? Ima še kakšne druge težave poleg šepanja?

LP, Maša
Logiran
Marjetka
odvisnež
*****
Sporočil: 540


« Odgovor #5 : petek, 17.06.2005 : 09:00:27 »

Bonie, če imate res nategnjene vezi, potem se z vso resnostjo držite strogega mirovanja. To ni nedolžna reč. Lahko traja tedne in tedne, da se mu poškodba zaceli. Vem, kako težko je držati nazaj živahnega psa, ki bi tekal in skakal že ob najmanjšem izboljšanju počutja, ampak boljše je mesec ali dva potrpeti in ga držati na kratko tudi še kakšen teden ali dva potem, ko že izgleda, da je vse v redu, kot pa da bi se kaj zakompliciralo.

Mi z našim nismo bili dovolj dosledni in vez se mu je čisto pretrgala, da ni mogel več hoditi. Potrebna je bila operacija (kar vedno pomeni določeno tveganje Undecided ) in po njej ravno tako mesec in pol strogega mirovanja (samo hoja na vrvici in nič tekanja ali skakanja). Rajši že zdaj malo pretiravajte s pazljivostjo, da se izognete dodatnim skrbem in stroškom.

V vmesnem času se lahko psa zabava z učenjem kakšnih trikov, ki ne zahtevajo pretiranega gibanja (taco, give me 5, kimanje, glas, mrtev, preval... ). Kljub temu je ta poškodba zelo zoprna zadeva, saj pes postane potrt. Vsaj mojemu nič ni moglo nadomestiti gibanja. No, zdaj smo končno vendarle spet na zeleni veji - že tretji dan hodimo na sprehode brez vrvice.  Cheesy
Logiran
Bonie
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 349


« Odgovor #6 : petek, 17.06.2005 : 09:14:58 »

Drugih težav nima, samo ta problem z nogo traja in traja. Tako kot je že Bučka napisala, če malo hitreje stopi ali pa kako bolj nerodno, potem zvečer vidim, da se komaj vsede in vstane in tisto nogico drži čimbolj vstran, da je ne pokrči v kolenu. Pa potem, ko nekaj časa leži, in se hoče vstati, se čisto počasi vstane, spet tako, da čimmanj obremenjuje tisto nogo in mogoče kakšna dva koraka malo pošepa... Delamo pa čisto kratke sprehode, počasi na kratki vrvici že kakšen mesec in pol, pa je izboljšanje mogoče minimalno Undecided
Je pa res, da čez dan in na sprehodih sploh ni videti, da bi ji karkoli bilo, ker ona ima energije toliko in ona bi, če bi jo za malo spustila iz vrvice, divjala kot zmešana. Še doma na dvorišču moram cel čas paziti, da ne dela njenih "norih krogov" - ko z vso hitrostjo laufa v krogih s kakšno igračo (pravzaprav sem ji že pred časom pobrala vse igrače, ima samo stvari za žvečenje, pa mi zdaj včasih kar s kakšno kostjo prileti, da bi ona norela Undecided)
Diagnoza pa mislim, da je kar prava, ker sem bila z njo pri Matkotu...
Je pa do tega prišlo tako, da se je v začetku leta med igro v gozdu z vso silo zaletela z drugim kolenom v drevo in si poškodovala tisto koleno. Bili sma pri Matkotu in je imala okrušek kosti v sklepu. Tako da smo morali mirovati, ona pa je seveda precej časa bolj obremenjevala drugo nogo - to, na kateri ima zdaj natrgane kolenske vezi. Matko mi je tudi rekel, da je to precej pogosta posledica, da če ima pes na eni nogi težave in potem bolj obremenjuje drugo, potem se v več kot pol primerih pričakuje, da bo nastala težava z kolenskimi vezmi na tej drugi nogi. No, tako so meni razložili.

Bučka, kakšni pa so simptomi erlihije?

Marjetka, zdaj že vem, da to ni hec, tako da se strogo držimo tega mirovanja, kljub temu, da je to mogoče meni še bolj težko, kot Bonie sami, ko jo gledam, kako bi ona norela. Pa najhujše je to, da ona ne pokaže nobene bolečine, ona bi norela kljub vsemu. Edino, kar mogoče nekaj časa, ko je bilo najhujše ni počela, je da ko sem prišla iz službe ni skočila na ograjo, da bi me pozdravila. To je mogoče edino, po čem sem videla, da jo res noga boli... Ampak zdaj spet skoči na ograjo, čeprav jo vedno znova kregam  Undecided, ampak je vsaj znak, da je noga malo boljša.

Drugače pa sem tudi jaz dolgo premalo resno jemala to, ker Bonie čez dan ne šepa, tudi zvečer mogoče samo dva koraka pošepa, drugače pa nič. Samo počasi se vsede in vstane, pa vedno tisto nogo drži tako malo vstran. In zdaj mi je žal, ker je tudi meni Matko rekel, da če se tega mirovanja ne bomo resno držali, potem je rešitev samo še operacija... Takrat pa sem se streznila... Tako da sem trdna v tej odločitvi in me niti še tako nesrečni pogledi od Bonie ne prepričajo...

Marjetka, kdo pa je vas operiral in kakšno operacijo ste dali skozi. Meni je Matko govoril o dveh možnostih, o eni, kjer s silkom povežejo skupaj sklepe in drugo, kjer spremeni kot sklepa, tako da vez več ni problem ali nekaj takega.
Logiran
Bonie
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 349


« Odgovor #7 : petek, 17.06.2005 : 09:19:16 »

V vmesnem času se lahko psa zabava z učenjem kakšnih trikov, ki ne zahtevajo pretiranega gibanja (taco, give me 5, kimanje, glas, mrtev, preval... ).

Ideje za takšne trike smo že čisto iztrošili, saj zdaj v roku pol leta, mirujemo že drugič (najprej pri prvi poškodbi, pa zdaj spet - nekako Bonie letos nima sreče ...). Nazadnje sma se učili levo in desno taco in piskaj ( z gobcem mora stisniti eno igračo, ki piska)...:-)
Logiran
Bučka
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 386


« Odgovor #8 : petek, 17.06.2005 : 09:52:03 »

Bonie, mi smo imeli identične znake in tudi mi smo bili pri Matku. Predlagal je operacijo, za katero se nisva odločila, hvala bobu. Ker se po doooolgem času mirovanja zadeva ni izboljšala, smo šli po drugo mnenje v Mestni log (Zorko). Zorko je glede na znake Bučko testiral na erlihijo in borelijo. Tako smo "natrgane vezi" pozdravili z antibiotiki... Morda bodi vseeno malo bolj pozorna na kakšne stvari kot so kakšno vnetje (npr. oči) ipd. Mogoče tudi drugo mnenje ne bi škodilo. Jaz ti ga vsekakor predlagam, pa magari se bo diagnoza potrdila. Mi nismo imeli take sreče.

Samo moje izkušnje in mnenje:
http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,330.75.html
http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,3348.15.html

LP, Maša
Logiran
Marjetka
odvisnež
*****
Sporočil: 540


« Odgovor #9 : petek, 17.06.2005 : 10:57:14 »

Mi smo pa v bistvu najprej pomislili na erlihijo ali borelijo in smo ga k veterinarju pravzaprav peljali na krvne teste. Potem pa se je Odijev veterinar temu samo posmejal in zatrdil, da ima nedvomno poškodovano kolensko vez.  sram

Smo se že naročili na tisto operacijo s silikonom, potem sem pa odkrila, da obstaja mojpes.net in na forumu v eni temi dobila priporočilo, naj se obrnem na dr. Matka, pa linke na ene tuje spletne strani, kjer so lastniki psov napisali svoje izkušnje s poškodbo kolenskih vezi. Šele tam sem ugotovila, da obstajata dve različni operaciji. Poleg tega sem starše, ki hodijo po razstavah, zadolžila, da se pri vzrediteljih težjih pasem pozanimajo, še kakšne so njihove izkušnje s temi poškodbami.

Še pred prvim obiskom dr. Matka smo se na podlagi dobljenih informacij že odločili, da je najboljša rešitev operacija, poimenovana TPLO, pri kateri poleg "popravila" vezi, z vstavitvijo ene jeklene ploščice spremenijo tudi kot sklepa, tako da enaka poškodba na isti nogi skoraj ni več mogoča. Za to operacijo (ki je 3x dražja od prve) smo se odločili, ker so nas izkušnje drugih prepričale, da je kljub ceni to najboljša možnost. Okrevanje je hitrejše. Pes že 3. dan po operaciji lahko hodi po 4-ih, pri tisti drugi operaciji pa več tednov po treh tacah. In potem se velikokrat zgodi, da gre zaradi preobremenjevanja v maloro še vez na zdravi taci. Poleg tega se je veliko lastnikov pritoževalo, da so se po silikonski operaciji stvari zakomplicirale in je bila v končni fazi itak potrebna še TPLO. Nekaterim se je vse skupaj vleklo več kot leto dni.  Sad

Smo malo poklicali slovenske veterinarje, pa nismo razen Matka odkrili nobenega, ki bi delal TPLO. Tako smo šli do njega, ki je diagnozo potrdil in psa uspešno operiral. Zdaj spet dirja in skače kot nekoč. No, malo ga še vseeno pazimo.  Wink
Logiran
Bonie
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 349


« Odgovor #10 : petek, 17.06.2005 : 10:59:21 »

Maša,
zdaj si me pa čisto prestrašila. Tudi moja je dobila rahlo vnetje očk, pa zdaj kar nekaj časa ni jedla oziroma jedla je res minimalno (mogoče četrtino normalne porcije), ampak sem jaz vse povezovala z vročino. Pa tudi nenormalno je zadihana. Jaz se že cel čas sprašujem, kako da letos tako ne prenaša vročine, če pa je lani bilo čisto drugače... Pa tudi nekaj časa je bila res zelo lena, kar sem spet povezovala z vročino. Pa res je, da sma vsak dan v gozdu, pa da tu in tam dobi tudi kakšnega klopa. Čeprav jo normalno vsak dan po sprehodu celo pregledam in če najdem kakšnega klopa ga takoj odstranim. Ima tudi čisto kratko dlako, tako da klope ponavadi najdem brez problema, sploh pa ker takoj dobi bulo, na mestu, kjer je klop in bulo takoj zatipam. Tako da ne verjamem, da bi imela kdaj kakšnega klopa več kot nekaj ur na sebi.
Ampak po nahitro prebranem, pa glede na to, da je zdaj spet ješča, vsaj zadnjih nekaj dni (mogoče pa je to res povezano z vremenom), bi lahko bila v tej drugi - tihi fazi. Ojojoj, danes mojega veterinarja ni, v ponedeljek pa tako in tako grem k njemu, pa zahtevam še ta test za erlihijo...
Glede Matkota, pa moram reči, da sem tudi jaz enakega mnenja kot ti. Jaz sem bila z psico pri njem že pred to težavo, koje šepala na drugo nogo in takrat se mi je zdel super, saj sem prej že bila pri teh lokalnih veterinarjih, ki niso imeli pojma, kaj sploh je. Ampak v tistem primeru je težavo videl iz slike. Natrgane vezi pa se iz slike ne vidijo, čeprav je slikal koleno + ponovno kolke in hrbtenico, kljub temu, da je vse to slikal že nekaj mesecev prej in je bilo vse ok. In mogoče sem res že prvič imela občutek, da še preden je slikal je kar hotel določiti, da ima psica slabe kolke. Po slikanju je sicer sam povedal, da ima kolke super, ampak zdaj ji je spet vse slikal, čeprav je imel cca. 3 mesece stare slike pri sebi. Vse pa sem seveda morala plačati. In tako kot si ti napisala, takoj ko je dobil slike in iz slik ni mogel ničesar rečti, je rekel, da ima natrgane kolenske vezi (potipal ji je koleno ekspresno), in da se to pri tako velikih in težkih pseh samo ne pozdravi in da priporoča operacijo (170 jurjev). kar je tudi meni na dolgo in široko razložil. Mene je skoraj kap, ker psica sicer sploh ne šepa, in sem seveda rekla, da bom še premislila. Potem pa sem poklicala še nekaj veterinarjev, ki jim zaupam in vsi so mi svetovali najprej mirovanje, če to ne bo uspešno, pa je še vedno čas za operacijo.
Zdaj pa bolj ko berem vse to o erlihiji, bolj se mi zdi, da bi lahko tudi Bonie imela to bolezen... Ojojoj...
Logiran
Bonie
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 349


« Odgovor #11 : petek, 17.06.2005 : 11:10:37 »

Zdaj sem prebrala še en članek o erlihiji... In res je, da je Bonie nekaj časa nazaj mi kar nekajkrat zbruhala vse kar je pojedla in to kar hitro po tem, ko je jedla. Jaz pa sem mislila, da je prehitro po hrani tekla ali kaj takega...
Logiran
Bučka
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 386


« Odgovor #12 : petek, 17.06.2005 : 11:18:29 »

Bonie, svetujem ti, da greste na preiskave krvi. Če se bo kaj pokazalo, boste lahko vsaj začeli zdraviti. Jaz sem po začetnem težkem obdobju sprejemanja realnosti zelo pozitivna!  Wink
Držim pesti, pa javi se kaj z novicami!

LP, Maša
Logiran
Marjetka
odvisnež
*****
Sporočil: 540


« Odgovor #13 : petek, 17.06.2005 : 11:22:40 »

Tudi meni se zdi tole pri Bonie malo čudno. Naš razen težav s taco ni imel nobenih drugih znakov.  Undecided
Logiran
fortuna
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.578


Obožujem vse kar je kosmato in na stirih tackah.


« Odgovor #14 : petek, 20.01.2006 : 09:54:17 »

Tudi nam se je zgodilo... ne vemo še ali je nategnjena vez ali natrgana...

Danes smo že tretji dan na kuri z Aspirinom - včeraj je bilo že boljše, danes je stanje zopet slabše...

Shivo vodimo ven samo na opravljanje potrebe, drugače strogo miruje.

Prosim vse, ki ste imeli podobne probleme če mi lahko napišete kako ste se vi zdravili, koliko časa je vaš kosmatinec šepal ipd.

Hvala za odgovore.

Lp, Fortuna.
Logiran

Ce dolgo zivijo skupaj, se zivali vzljubijo, ljudje zasovrazijo.
Strani: [1] 2 3  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Okostje in muskulatura  |  Tema: Nategnjene vezi
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines