mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 19.04.2024 : 12:47:12

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: Hovawart - čvek
Strani: 1 2 3 4 5 [6] 7   Dol
Natisni
Avtor Tema: Hovawart - čvek  (Prebrano 33582 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
alessa06
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 234


« Odgovor #75 : sobota, 13.11.2010 : 19:31:37 »

Pa smo tam, ko ni več poti nazaj. Malčki so začeli zapuščati dom. Prva je odšla Alyssa, za njo Altea in Ares. Danes so odšli še trije, Allegra, Artos in Aston. Vsi so odšli v prekrasne družine.
V sredo nas bo zapustila še Alexa, dve samički Alpha in Amber, pa še iščeta novi dom.

Ares in Altea

Artos, Allegra in Aston.

Alexa

Alpha še išče novi dom.

Amber tudi še išče novi dom.

več na ****
Logiran
Lynn
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.504


« Odgovor #76 : sobota, 13.11.2010 : 23:55:09 »

Čudoviti so Kiss, ampak jih boste pa zagotovo malo pogrešali...

Ampak glavno je da so odšli v dobre domove. Smiley
Logiran
alessa06
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 234


« Odgovor #77 : sobota, 20.11.2010 : 13:01:47 »

Naši kužki so vsi v toplih novih domovih. Smiley
Logiran
vesoljka
rad pišem
****
Sporočil: 486


« Odgovor #78 : sobota, 20.11.2010 : 13:21:51 »

Kako gre to hitro...

Drugače pa se mi tako hecno zdi: tako majhni, pa tako že tako različni po videzu (verjetno tudi po značaju), čeprav so iz istega legla. Pa ne mislim toliko po obarvanosti, temveč po drži, očkah, izrazu na obrazu. Artos mi je še posebej padel v oči, kako sedi, ves bossy, tud precej bolj "okrogel" je od ostalih Smiley
Logiran
alessa06
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 234


« Odgovor #79 : sobota, 20.11.2010 : 20:48:38 »

Ja značajsko so bili različni, saj drugače niti ne gre Smiley po videzu pa, ja dva imata dlako "ala" ata, ostali "ala" mama Smiley.
Dlaka je sedaj še otroška puhasta, ta itak izpade in potem prava zraste. Drugače so po kilaži bili kar enotni, ni bilo ravno velikih razlik in Artos ni bil najtežji, dlake ima več pa morda zato zgleda večji, "bossy" Smiley  Grin
Logiran
Lynn
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.504


« Odgovor #80 : nedelja, 21.11.2010 : 00:46:08 »

Koliko kil pa so imeli samčki v povprečju (ob odhodu v nove domove) in koliko samičke?
Logiran
alessa06
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 234


« Odgovor #81 : nedelja, 21.11.2010 : 11:39:15 »

Z devetimi tedni so vsi (samičke in samčki) tehtali od 9400g do 9800g.
Najtežja je bila Alpha že od rojstva, skotena 575g ob odhodu z 10 tedni je imela 10900g.
Logiran
Lynn
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.504


« Odgovor #82 : ponedeljek, 22.11.2010 : 22:05:06 »

Pa še to me zanima, ali mladički ki so že ob rojstvu težji, večji zrastejo v večje, močnejše odrasle pse, kot tisti ki imajo manj kil?
Logiran
alessa06
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 234


« Odgovor #83 : torek, 23.11.2010 : 09:21:05 »

Lynn, ni rečeno, da bo največji mladič skoten v leglu tudi dejansko ko odraste največji, najmočnejši. Odvisno je tudi od lastnikov, če mladiču dodajajo kakšne vitamine in le teh preveč, pa ne da bi mu škodovali, temveč v veri, da je to zanj dobro, da bo zdrav....(ki po moje niso potrebni, ker je v kvalitetni briketirani hrani, ki jo jedo, vsega dovolj za pravo rast in razvoj) potem lahko zraste sploh prevelik, pa čeprav je bil recimo prej najmanjši.
Logiran
Lynn
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.504


« Odgovor #84 : torek, 23.11.2010 : 22:33:13 »

Hvala za odgovor. Smiley

No, pa še to me zanima, če ima psička ko ima prvo leglo večje mladiče, kot ko ima pa npr. tretje so pa bolj drobni, namreč to sem že opazila pri eni od večjih pasem, da so bili mladiči v prvem leglu največji potem pa v tretjem leglu malo manjši in ne tako močne konstitucije tudi ko so bili odrasli...?
Logiran
alessa06
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 234


« Odgovor #85 : sreda, 24.11.2010 : 08:05:33 »

Lynn, verjetno ni bila parjena 3x z istim samcem (pa tudi če bi bila ni zagotovila, da bodo mladiči zelo podobni prvim) Ne morejo biti mladiči potem enake postave....to so geni... morda so podedovani od očeta...... ali je pač bila psička manj hranjena (neješča) med brejostjo, lahko je razlika zaradi števila mladičev.......več je dejavnikov.
Pri nas je bilo 12 mladičev (3 mrtvorojeni) pa je bila njihova polprečna porodna teža 500g, kar je za 12 mladičev zeloooo veliko. Kako bo, če bo kdaj naslednjič, pa ne vem. Se bom pustila presenetiti Smiley
Logiran
Lynn
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.504


« Odgovor #86 : sreda, 24.11.2010 : 23:49:54 »

Aha, hvala za razlago. Smiley
Logiran
crtj
novinec
*
Sporočil: 2


WWW
« Odgovor #87 : petek, 14.01.2011 : 11:30:02 »

Pozdrav vsem,

pri nas se odločamo za nakup družinskega psa in ker je zaenkrat verjetno, da bi izbrali hovawarta, se oglašam tukaj.

Naj na kratko predstavim situacijo, potem pa bi postavil kakšno vprašanje.

Starša 40+, vsaj eden dela od doma. Hčerka stara 10 let, zelo verjetno drugih otrok ne bo. Atrijsko stanovanje 100 m2 + 30 m2 atrija in hiša v izdelavi s sadovnjakom 2500 m2, trenutno v uporabi kot vikend. V družini še nismo imeli psa, bili so le - razne pasme - pri raznih sorodnikih (babice, tete), kjer se je dalo navezati stik, ne pa tudi doživeti možne slabe plati. Naše živalske izkušnje iz prve roke so predvsem z morskimi prašički (več deset let).

Zakaj bi želeli imeti psa: najprej to, da imamo pač radi živali, kot vsi. Čisto praktično pa bi bila obveznost gibanja zelo dobrodošla za starše; človek se hitro zasedi in je fajn, če ima eno pobudo več, ki ga spravi skozi vrata. Hčerka pa bi želela družabnika in dodatni občutek varnosti.

Pomembna posebnost: hčerka se je od malih nog zelo bala psov, ker so naju v času, ko je bila stara 3 leta, napadli neprivezani dobermani. To si je zelo zapomnila in dolgo obdržala močan strah. Šele zadnjih par let, odkar obiskujemo našo novo lokacijo na vasi, se je spoprijateljila s psi pri sosedih, ki so vsi prijazni (sami verigarji, pa so veseli družbe). Pa se je strah spremenil v nadušenje.

Bolj ali manj je jasno, kdo bi predvsem skrbel za psa, kar se tiče sprehajanja (starša, zlasti jaz, ker ima žena nekaj težav s koleni). To sprejemamo, hčerko želimo sprva predvsem čim bolj vključiti v oskrbo (igra, vzgoja, hrana, zdravje). Kasneje bi sama vedno bolj prevzemala glavno vlogo.

Hovawart nas zanima zato, ker smo prebrali, da je zelo primeren za družino, mu bolj leži obramba kot agresija, je zdrav in učljiv. Zdravje in karakter se nam zdita zelo pomembna faktorja. Pomemben faktor je bilo srečanje z Nesso, ki je samo nekaj hiš stran.

Je pa še nekaj odprtih vprašanj, za katera bi bili zelo veseli, če dobimo kakšen odgovor na tem mestu.

- V hiši so morski prašički (v enem velikem akvariju) in bodo recimo vsaj še 3 leta. Ali je realno, da se pes, ki pride v hišo kot mladiček, navadi živeti z njimi? Izkušnje so namreč takšne, da imajo psi radi morske prašičke - v smislu, da jim dobro teknejo.

- Ali je kombinacija 100 m2 + ne ravno velik atrij + redni sprehodi po okolici dovolj dobra za večino časa (hiša bo še par let v manjšini)? Mislim, da so pri Nessi pogoji bolj kot ne podobni, tako da po tem bi sklepal, da ja, vseeno pa bi želel čim več praktičnih vtisov.

- Še zlasti pomembna točka. Ali je realno,  da bo pes, ki vendarle že po letu postane precej velik, pripravljen poslušati tudi punco, ki bo takrat stara 11 let? Jasno mi je, da je največ odvisno od tega, kaj bomo sami glede tega ukrenili, sprašujem pa, ali se to sliši dosegljivo ali pa valimo težko skalo gor po gribu. Kajti če pride do tega, da onadva ne moreta napelajti dobro delujočega odnosa, potem cela stvar nima smisla. Še zlasti ne glede na to, da obdobje pasjega življenja ni šala.

Tu sprašujem v bistvu tako o tem, kaj je realno glede psa kot tudi glede otroka (drugih nimava). Ja, vsak normalno najboljše ve, kaj zmore njegov otrok, vendar če tukaj enoglasno izvem, da se vam zdi odločno prezgodaj, potem to ima neko težo.

Hvala vsem za vaš čas.

Logiran
Soul
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.759


« Odgovor #88 : petek, 14.01.2011 : 20:00:19 »

Resnično sem vesela, da ste se tako resno in odgovorno lotili iskanja pasjega prijatelja.
Pasme sicer osebno ne poznam, tako da vam bodo več o hovawartih lahko povedali njihovi skrbniki.
Mogoče pa vam lahko pomagam pri ostalih vprašanjih, ki jih imate. Smiley
Sama imam psa, mešanca iz zavetišča, težkega 34 kg. Hiperaktiven kot je, potrebuje vsaj 3-4 ure aktivnega gibanja dnevno (tek, žoga, frizbi, hribolazništvo...) in 1-2 uri psihičnega treninga (učenje in ponavljanje trikcev) ter igre. Živi z mano v stanovanju. In je zadovoljen. Ker je vsak dan fizično aktiven in posledično kvalitetno utrujen. In, ker je lahko z mano ves čas, ko sem doma. Res mu veliko pomeni, da je lahko v moji bližini in bi ga verjetno najbolj kaznovala, če bi samega zaprla na 5.000 m2 parcelo, brez možnosti vstopa v hišo. Velikost stanovanja ni toliko pomembna kot dejstvo, da so psi družabna bitja in želijo biti s svojim "kardelom", družino. Morajo pa imeti zagotovljenega dovolj gibanja (glede na pasmo, velikost, starost in morebitne specifične potrebe psa) in redna izhode na WC.

Glede ostalih hišnih ljubljenčkov... večina psov jih po navadi normalno sprejema (na na krožniku Wink), če že ne postanejo prijatelji. Na forumu lahko najdete zgodbe o vseh možnih kombinacijah živalskih prijateljev Smiley Je pa res, da nekateri psi (ne vem kako je s to dotično pasmo) "nagonsko" spejemajo manjše živali, ostale je nanje potrebno postopno navajati in jih potrpežljivo to naučiti.
Tudi moj kuža (posvojila sem ga, ko je bil star 1 leto) se je navadil na ostale živalske vrste in lahko brez težav sobiva praktično s komerkoli. Je pa res, da sva se postopoma in z veliko pozitivne motivacije učila sprejemanja ostalih, predvsem manjših, živali kot so mački, hrčki, tudi poljske miške. Vendar ga pa nikoli ne bi pustila z manjšo življo (morskim prašičkom, hrčkom, miško) samega, brez nadzora.

Enako velja tudi za sobivanje z otrokom, ki je fizično (tudi psihično) šibkejši. Tukaj je potrebno učiti oba, tako otroka kot psa. Osebno se mi zdi izjemno pomembno, da otroku razložimo pasjo govorico, njegove potrebe, pravilno ravnanje s psom... Psu pa hkrati damo jasno vedeti, da je tudi otrok (čeprav najšibkejši član v družini) višje na hierarhični lestvici družine kot je pes. Sama nimam otrok, vendar sem svojega psa naučila (oz. ga še vedno učim), da je (vsak) otrok na lestvici višje in ga "mora" tretirati kot mene in ne kot "igračo". Prav tako pa ga nikoli ne bi pustila samega z otrokom, saj je otrok še vedno le otrok, pes pa ima kosmata ušesa.

Sama menim, da se veliko (če morda že ne vse) da, samo če je volja in pravi pristop. Sama ima doma psa, ki ga danes (skupaj sva 2 leti) pohvali praktično vsakdo, ki ga sreča. Sem pa vložila veliko truda, da je tak. Še vedno redno obiskujeva pasjo šolo, ki je koristna predvsem zame z vidika učenja mene in za psa, z vidika socializacije z drugimi psi.
 
Toplo bi vam priporočala, da si preberete kakšno knjigo o psih, saj vam marsikatera med njimi odpre drugačen pogled na te prekrasne živali, pomaga preprečiti morebitne težave, naučiti živeti s psom... Ena od njih, v kateri je zajeto praktično vse, kar je potrebno vedeti o psih, in je tudi napisana na zelo poljuden način, je knjiga Psi za telebane.

No, to so moje izkušnje in mnenje, sem pa prepričana, da boste dobili koristne nasvete tudi od ostalih udeležencev na forumu in skrnikov hovawartov. Pa seveda v kjnigah in v kakšni kvalitetni pasji šoli.
Ta vikend je tudi razstava psov v Ljubljani. Morda bi jo lahko obiskali in se tam pogovorili s kakšnim vzrediteljem?

Logiran
crtj
novinec
*
Sporočil: 2


WWW
« Odgovor #89 : sreda, 19.01.2011 : 14:37:33 »

OK ... Na razstavo ni šlo, ker smo pri nas nekaj čudno prehlajeno-gripozni, sem pa nabavil knjigo.

Vseeno me še naprej zanimajo vaše izkušnje, ki bi pomagale odgovoriti na postavljena konkretna vprašanja. Hvala!
Logiran
Strani: 1 2 3 4 5 [6] 7   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: Hovawart - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines