mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 20.04.2024 : 08:17:20

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Težave z vedenjem  |  Tema: problem pri odpoklicu
Strani: 1 ... 10 11 12 13 14 [15]   Dol
Natisni
Avtor Tema: problem pri odpoklicu  (Prebrano 47355 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
JasmineBianca
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 173


« Odgovor #210 : torek, 10.04.2007 : 14:46:27 »

No, moja izkušnja pa je takšna.

Moja pasja pubertetnica se je pri dobrih pol leta starost odločila, da pa na ukaz sem ne bo reagirala in se tudi prijeti ni dala. Če je že prišla bližje, je bilo to na razdaljo kakšnega metra in je potem skakala okoli mene. Se mi je zgodilo, da sem po enem polurnem prepričevanju pop..... nanjo in je morala pol ure ležat na prostoru za kazen, še prej pa jih je seveda slišala, ko sem pizdila...
Največja napaka kar sem jih naredila v celotnem procesu vzgajanja in šolanja. Takrat se je šele začela cela štala s tem odpoklicom.

In je bila potem pač skoraj dva meseca skoz na fleksiju in sva začeli od začetka to učenje. S tako kratko razdaljo (do 5m) na začetku in ful hvaljenja in igranja. Potem pa sva se spravili na ozemlje kjer res nisva srečali nikogar in je vlekla za sabo po tleh 10m vrvico (da sem lahko stopila nanjo, če se ni odzvala) in spet klic in ful hvaljenja in igre. Je trajalo kar nekaj časa, da sva to osvojili na terenu brez dražljajev, čeprav je bilo vedno zelo fajn vohljat naokol. Potem pa so se motnje počasi stopnjevale in danes pri dobrih dveh letih in pol večinoma pride na klic, včasih se zgodi, da tega ukaza ne izpolni, vendar pa deluje pri njej to, da se ustavi oz. ne odvihra recimo za drugim psom ali kakšno hitro se premikajočo zadevo, ali pa pride blizu in se usede in zanimivo stvar opazuje, čeprav jo mika, da bi to preverila od blizu. Pa seveda ni spuščena kar tako vsepovsod, ampak je včasih treba tudi realno ocenit ali sta prostor in čas temu primerna. Sem opazila, da ji tudi polna luna škodi, takrat namreč rada kaj presliši... Wink

Če strnem, ker se komu pa le ne bo dalo brati vsega, pri moji pa grobost ne deluje oz. ima ravno nasprotne učinke, samo veliko treninga, hvaljenja in ogromno igre, ker je še vedno tak otročaj...
Logiran
Christjan
rad pišem
****
Sporočil: 465


« Odgovor #211 : torek, 10.04.2007 : 14:53:49 »

JasmineBianca!

Sem prebral cel post Wink Mimogrede sem napisal v drugih temah kaka štala je bla, ko se je na treningu pri meni pojavla grobost, pes je čist ponoro pa mi ne več je*** za nič na svetu. Sma rabla en mesec, da sem ga pripravil do poslušnosti. Ko sem mu dal kazen je odfrčal za mamo in ležal na njenimi nogami, ko pa nje ni bilo pa smo se mu vsi zamerli pa je šel z vadbišča... Je treba pogruntat z psom kako bosta šolala, moj je ful občutljiv pa dominanten... Npr. ko je na dopustu zunaj spal je zavijal celo noč pol pa sn bil jaz za njega ''luft''. Sedaj pa je na treningih čist ok, vse takoj spokapira kako more (vsaj pred trenerjem) Roll Eyes

lp
Logiran
aska2005
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.672


« Odgovor #212 : nedelja, 05.08.2007 : 06:03:48 »

Če strnem, ker se komu pa le ne bo dalo brati vsega, pri moji pa grobost ne deluje oz. ima ravno nasprotne učinke, samo veliko treninga, hvaljenja in ogromno igre, ker je še vedno tak otročaj...
Točno tako, pa ko pes sam od sebe pride do tebe lahko tudi nagrado dobi, da ugotovi, da je fino, če pride do lastnika. Sej to potem počasi izpuščaš (nagradice Wink)

Včeraj sem doživela lep primer, kako velik napredek je pri Aski in njenem odpoklicu. Res skupaj z še eno punco in njeno psičko peljeva ju na Rožnik na vse zgodaj zjutraj (ob 6-ih) in ker ni ljudi, sem jo imela delno tudi izpušečno. No spet smo srečali eenega gospoda z dvema nemškima ovčarkama in je ena bila privezana, ta starejša odvezana.  Sem šla v nasprotno smer in Aska je pritekla k meni in sem jo pripela. Res velik napredek in če bo tako vedno, bo super Cheesy  Zato kar vstrajajte in uspeh bo tu. Sem jo pa res nagrajevala tudi, ko je brez mojega odpoklica do mene prišla. Nagrajujem jo še, samo bo treba počasi to ukinit, da se ne razvadi (no za začetek omejit, samo tu pa tam še kaj dobi, zmeraj ne) Wink

lp

p.s.: Drugače, če ne bi bila tako jutranja ura in skoraj nobene žive duše tam, je vedno na povodcu Smiley
Logiran
Pajk
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 79


WWW
« Odgovor #213 : torek, 02.06.2009 : 08:44:06 »

Živjo,

ker gre za najinega prvega psa, skupaj smo tri mesce, me zanima, kako je s psi v hribih. Namreč s fantom sva predn se nama je pridružu še Pajk,redno plezala in hodila v hribe. To sva probala tudi z njim, vendar zaradi njegovega premočnega lovskega nagona, je hoja po gorah nemogoča in predvsem nevarna. ko nekaj zavoha postane neobvladljiv. Že to, da v mestu na tleh zagleda list od drevesa, ki se zaradi rahlega vetra premika, se mu strga...hodimo v šolo in vem, da so je za odpoklic in poslušnost potrebna leta in leta, vendar bi res rada da vsi trije uživamo v hribih.
Za vsak nasvet kako se spopasti s tem bi vam bila, bi vam bikli elo zelo hvaležni. RAzmišljala sva o kaki 15 m dolgi prusiki?

hvala
Logiran
moonbeam
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.289


« Odgovor #214 : torek, 02.06.2009 : 08:57:22 »

Tudi mi hodimo radi v hribe. Doma pa imam prav tako psa, ki ima malo bolj razvit lovski nagon. Tega nagona nikakor ne boš mogla zatret, lahko pa delaš na poslušnosti in odpoklicu. Ampak kljub temu to ne pomeni garancije, da se ne bo za čem zapodil, je pa lažje.
Jaz delam s slednim povodcem 20 m. Ko gremo na sprehod ali v hribe (odvisno od terena) ga pač vleče za sabo. Vsekakor želiš doseči to, da boš ti za psa bolj zanimiva kot vse ostalo. Ko kaj zagleda ali pa še prej, mu poskušaj preusmeriti pozornst, z igračo, magari s priboljški. Na začetku se ti bo zdelo, da nikamor ne gre, ampak s časoma bosta napredovala. Kar pa pomeni vsak dan delo, delo, delo. Pravilen odpoklic in veliko nagrade in pohval, ko naredi prav. Mi se na vsakem sprehodu učimo. Zdaj smo že tako daleč, da lahko gre mimo golobov spuščen. V gozdu mu ne zaupam in zato je na slednem, ampak kljub temu sem dosegla takšno stopnjo poslušnosti, če ga pokličem pride, kljub šumom iz gozda.
Delava že 6 mesecev na tem in čaka naju še veliko dela. Uspeh je viden.
Delaš pa s slednim zato, ker želiš pravi odpoklic. In to pomeni, ko ga pokličeš enkrat, da pride takoj. Če ne pride ga povlečeš do sebe, nagradiš in gresta naprej. Skratka, pravilno se moraš lotiti zadeve in ne delati polovičarsko. Jaz ga zdaj dokličem tudi, če kaj voha po tleh.
Edino, ko je v igri s psom moramo še delati na odpoklicu.

Uspešno pri učenju!
Logiran
moonbeam
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.289


« Odgovor #215 : torek, 02.06.2009 : 10:04:20 »

Pozabila se dodati. Ce rad skace za listi mogoce lahko tole vadite. Ti das psa na sedi. Fant naj nekje na sredini med tabo in psom, premika po tleh vejo z listi. Psa poklices, da pride do tebe mimo veje. Seveda delas z vrvico, ker na zacetku bo zelel k veji. Ga povleces k sebi in nagradis. Veja naj bo na zacetku dlje stran in s casom jo priblizujes proti poti psa do tebe. Ko se moj naspici v kaksno grmovje zaradi sumov je to pri nas fuj. Tko ve, da tam nima kaj iskat. Je kr nekaj nacinov, kako lahko vadite.
Kar se pa hribov tice, imamo zaradi varnosti vedno haltija poleg in ce vidim, da je cel navdusen in bezlja sem in tja, ga dam na haltija. V hribih ni prostora za napake. En sum te lahko stane zivljenja. Pri nas so ze bile situacije, kjer bi se brez haltija slabo koncalo.
Pomembno je, da isces resitev, ki bo dovolj varna za psa in tebe. Hoditi v hribe s psom je nekaj nepozabnega.   Smiley
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #216 : torek, 02.06.2009 : 10:40:08 »

Naslov zagotovo ni pravi, saj gre le za osnovno vzgojo psa, s katerim je treba sobivati tudi vsepovsod drugod in ne samo v hribih. Zato gre tole k ustrezni temi o odpoklicu, tema o psih v hribih pa je clanom dostopna na http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,16889.0.html.
Logiran

Pajk
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 79


WWW
« Odgovor #217 : torek, 02.06.2009 : 16:01:47 »

moonbeam hvala za odgovor...
zdj se odpravlamo za 2 tedna v hribe, tko da bom delala na tem kot si svetovala.15 m prusika je že prpravlena Smiley tut s haltijem smo delala, ampak 2ka mu je premala, mu gre čez učke, 3ojka pa prevelka...ma marskatero pasmo v seb:)
če sem prou razumela, ga prvežem okoli sebe na 15m štrik in ga spustim, ko vidim da se zapodi za kaj ga preprosto pokličm, glede na to da nimam odpoklica, oziroma je bilo tut nekaj redkih trenutkou ko se je zmenu za naju, se pravi, ko se ne odzove, ga preprosto potegnem k sebi in nagradim. vem, da ponavlam to kar si napisala, sam sama dobro veš kako zna bit zajeban, dol grede če an zelo strmem pobočju nekaj zavoha in se zažene. na srečo je bil takrat blizu drevo, da sem se ga oprijela.
sporočim kako se bo obneslo, upajmo da ne bomo končali v kakem prepadu.

še enkrat hvala
Logiran
moonbeam
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.289


« Odgovor #218 : torek, 02.06.2009 : 16:17:38 »

Niti slucajno ga ne za sebe privezat sploh v hribih!
Odpoklic zvadit se preden gres v hribe. Ce pes vlece in ga ne obvladas, ni pripravljen za hribe. Za dol obvezno halti.

Nam se ze tudi lusta v hribe, ampak se nismo sli, ker Flipa nisem obvladala. Imam ga od novembra. Zdaj je ze pripravljen in bomo pocasi zaceli hoditi.

Hribi so polni nevarnosti in ce imas psa, ki je cel nor in ni poslusen, ste vsi ogrozeni. Ne se igrat s svojim zivljenjem in zivljenjem psa. Pa v hribih so se drugi in bohnedaj, da pes povlece mimo kaksnega drugega pohodnika. Varnost je na prvem mestu. Dobro premisli preden gres naslednjic s psom spet v hrib.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #219 : torek, 02.06.2009 : 16:31:52 »

Pajk, a bi slo pisanje v slovenscini? Ker bom sicer brisala, saj zgornje pac ni najlazje berljivo, pa tudi po pravilih ne.
Logiran

Strani: 1 ... 10 11 12 13 14 [15]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Težave z vedenjem  |  Tema: problem pri odpoklicu
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines