mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
nedelja, 25.09.2022 : 00:28:39

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Napadalnost  |  Tema: Zlati prinašalec in popadljivost do samcev
Strani: 1 2 [Vse]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Zlati prinašalec in popadljivost do samcev  (Prebrano 12849 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
snezni_tekac
novinec
*
Sporočil: 13


« : četrtek, 14.04.2005 : 07:33:50 »

Pozdravljeni,

Naš zlati prinašalec je star 18mesecev.
Zadnje čase se dogaja da postaja vedno bolj popadljiv do samcev ( ne mladičev ). Sicer je igriv s samicami in mlajšimi psi in tudi z ljudmi je zelo prijazen. Samo do samcev pa zadnje čase postaja naelektren. Pri srečanju se začne zgodba z nezaupljivim pridušenim rohnenjem potem ko pa je sprovociran drugi samec pa se sprevrže v lajež in v eventualni spopad v kolikor gospodarjan e preprečiva.  V šoli se nam je zgodilo ob prihodu novega udeleženca prav tako zlatega prinšalca, da je pokazal prav te lastnosti. Do starih članov pa se je obnašal kot vedno. Vsi ostali pa so sprejeli prejšnega novinca brez problema. Problem je ker mora potem v času ko se lahko igrajo on ostati privezan kar predvidevam da še potencira njegovo jezo do novinca.

Sicer pa na sprehodih ob srečanjih se je to začelo dogajati nedavno. Še z samcem recimo s katerim se je vedno razumel ( zlati prinašalec ) je postal do njega konflikten.

Sprašujem se ali kaj delamo v vzgoji narobe ali je to kakšno obdobje ki ga moramo posebej obravnavati ?

Hvala vnaprej za namige , ideje ali uporabne nasvete.

Lp ST
Logiran
linchaich
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.241


« Odgovor #1 : četrtek, 14.04.2005 : 07:48:41 »

Snezni_tekac!

Najprej bi bilo super, ce bi pes 300% obvladal odpoklic!
Psu ob vsakem "nazaku" na agresivnost odlocno povejte, da se to NE sme! Ob vsakem napadu pa ga TAKOJ spravite na tla in mu zopet povejte, da je to prepovedano!!!

Zanima me v katero pasjo solo hodite. Kaj naredite, ko pes pokaze agresijo (napisite cisto vse) - kako reagirate?

Preberite si ze odprte teme:
Odnos z drugimi psi
Popadljiv kokerspanjel
Dominanca ali agresija???
Problem pri odpoklicu

Vse to najdes tukaj v temi Vzgoja!
Logiran
snezni_tekac
novinec
*
Sporočil: 13


« Odgovor #2 : četrtek, 14.04.2005 : 09:43:18 »

Snezni_tekac!

Najprej bi bilo super, ce bi pes 300% obvladal odpoklic!
Psu ob vsakem "nazaku" na agresivnost odlocno povejte, da se to NE sme! Ob vsakem napadu pa ga TAKOJ spravite na tla in mu zopet povejte, da je to prepovedano!!!

Zanima me v katero pasjo solo hodite. Kaj naredite, ko pes pokaze agresijo (napisite cisto vse) - kako reagirate?

Preberite si ze odprte teme:
Odnos z drugimi psi
Popadljiv kokerspanjel
Dominanca ali agresija???
Problem pri odpoklicu

Vse to najdes tukaj v temi Vzgoja!

Linchaich,

1. Odpoklic

Ja odpoklic obvladujemo ampak vem kaj s te mislite 300% ker je to tisto kar cutim sam in zelim da bi resilo veliko tezav.

Torej z opodklicem je tako. Tukaj sedaj lahko samo komentiram ker v bistvu tocno ne vem kaj se v psu dogaja ampak vcasih imam vtis kot da je to normalno za te pasme ceprav pa nimam te zelje in ambicije da bi tako moralo biti. Poskusil bom biti cimbolj prezentativen v opisu.
1. ko smo na sprehodu in ponavadi da prihaja pes napsroti nam ( ponoavadi sem jaz kot gospodar prej opazim ) in je steza ozka potem se poskusimo izogniti oz. izkoristiti dano srecanje za neke vrsto ucno izkusnjo da se ustavimo in mora dati prostor in ga nekako drzati v tej prisilni situaciji. Seveda po predhodnem lajazu in poiskusu da se spopade s samcem. Potem ko ga uspemo postaviti v prostor potem je situacija oblvadljiva. Ampak poudarjam da so to idelane isutacije ko je tudi nasprotni lastnik ozavescen in nam v bistvu dovoli taksno ucno izkusnjo. On namrec mora pridrzati psa in postati ne ubezati nekatere lahko poprasim ampak ponavadi lastniki nekateri lastniki panicno reagirajo ali
pa bezijo ali pa sprozijo nepotreben konflikt ( no zelim si da jaz tega ne bi pocel ).
Tak oda to so silno hvalezne situacije in sem kar hhvalezen taksnim lastnikom ki razumejo situacijo in pomagajo.

2. Odpoklic v naravi
Ko opazim psa iz napsrotne smeri in je nas pes na kaksnem recnem bregu na sprehodu in ga ker ni nekega tveganja da ubezi vsake toliko casa spustim na prosti sprehod.
Potem ga poskusam odpoklicati se nas ustavi v pozicijo ko pocepne in pricaka psa.
To je delal ze kot mladic se je vlegel in pricakal in tako poskusa pricakati tudi tiste s katerimi se igra. Sele ko pride v stik z njimi blizje pride do moznosti da bo zacel priduseno rohneti in potencialno izrazati....

3. Odpoklic ko ni psa...
Tukaj v bistvu obvladujemo ampak vedno se on poskusa nekaj narediti ali povohati nekja do konca ali ce naleti na jeza mu je ta bolj vazen in takrat moram priti zraven.
Kako naj recem ta odpoklic ni brezpogojen in so situacije kjer jaz ne moremo preglasiti s svojo avtoriteto dejanske situacije ( srecanje z jezem ).

Ne pa narobe razumeti da bi on popadel drugega psa tako da bi ze ko ga vidi sel proti njemu. V taki situaciji obvladujemo. Situacija postane pereca pri bliznjih srecanjih ali srecanjih na cca. 1m do 3m sicer ali ce mu prihaja nasproti se ustavi in v prostor poziciji pricakuje nasproti prihajajocega psa ce pa prihajava drugemu psu in lastniku( recimo sprehod ob recnem bregu kjer je ozka steza ) izza hrbta in ce bi slucjano ne bila na vrvici odpoklic deluje ampak je njegova pozornost usmerjena na psa odspredaj.

CE rezimiram zelel bi si se da odpoklic izboljsati da bi bil imel vecjo tezo tudi ko so dogajanja okoli se kaj bolj zanimiva zanj.

2. Kaj naredim ko pes pokaze agresijo...

Moram biti malo kriticen in mislim da do nedavnega niti nisem posebej reagiral ker se je to pojavljalo v mansjih sledeh oz. samo do nekaterih ki so jih drugi oznacili za provokativne. Torej sem cutil da je moj pes bil sprovociran. Danes imam vtis da je to bila velika napaka da bi moral tudi v takih primerih reagirati. Od izkusnje pred 14 dnevi ob enem srecanju z bokarsjem s katerim sta se kot mladica cisto ok igrala takrat pa sta se zgrabila sem zacel postajati pozoren in poskusam nekaj podobnega kot ste mi predlagali: psa poskusam obvladati kolikor hitro mi pac to uspeva ( namrec dosedaj nisem pricakoval takih situacij in sem reagiral neprirpavljeno ) dati v pozicijo prostor in potem poskusam vzpostaviti komunikacijo z drugim lastnikom da hodi mimo kot da ni nicesar da ne bezi ali celo morda se obrne nazaj da se izogne.

3. CE pa opisem se scenarije ki so se zgodili v soli pa so naslednji:

3.1 Zberemo se v krogu in ko pride ta nov prinasalec ki bi naj tudi bil konflikten potem
ko pride do vaje da eden pes mora iti okoli drugih oz. kroziti potem pri vaji poskusas ohraniti lastnega psa v prostor poziciji ko gre drugi mimo in ga pri prehodu pohvaliti.

Vse to del v redu. Ampak problem je ker na koncu ucitelj da vsem psom sprehod jaz pa moram ostati privezan s svojim in potem nekateri pridejo do mojega psa ce pa pride blizu kaksen tudi konflikten pa pride do spopada. Sam sem imel izkusnjo da sem kar posegel med psa kjer je bil moj na vrvici tako kot mi je ucitelj svetoval drugi konflikten pa ni bil na vrvici. Morda je bila moja napaka da sem bil nesamozavesten in sem potem ko je koncetracija popustila ko so tudi s katerimi ni bilo konflikta prisel blize ( ti so namrec bili vsi spusceni in so prihajali mojemu blizu in se nekateri posksuali igrati ). No v tem sem se tudi jaz priblizeval ceprav privezan in v nekem trenutk usta se srecala z drugim konfliktnezem. In je bil spopad. Jaz sem seveda uspel lazje spraviti v prostor poziciji ker sem ga imel na vrvici z drugim je bilo tezje.

Se vedno pa mi ostaja dvom ali je bil ov redu da je moral biti edini privezan ce to ni v njem vzbujalo dodatne nepotrebnega konflikta. Seveda pa bi rajsi pospravil pred svojim pragom in naredil situacijo da sploh ne bo potrebe da bi se nas pes pocutil izzvanega ali
da bi ne s tistim pridusenim rohnenjem provociral druge samce.


Z veseljem bom prebral teme ki ste mi jih predlagali in se veslim kaksnih informacij.

Zadnjic sem naletel na eno podobno vprasanje na forumu kjer ena gospa sprasuje po podobnih simptomih kot jaz vendar pri 4 leta starem prinasalcu. Vendar tisti odgovor ni bil kaj vec kot napotek do bliznjega kinologa. Kar je tudi ok . Ampak glavno delo so namrec situacije ki se dogajajo potem ko smo sami z njim zunaj in v vzorcnih srecanjih kjer je drugi lastnik  lahko taksen ali taksen skratka ce se napacna reakcija sreca z napacno reakcijo vcasih je se slabse da se drzis kaksnih laboratorijsko uspesnih vzorcev.
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.576


« Odgovor #3 : četrtek, 14.04.2005 : 10:10:53 »

Po 18 letih izkusenj s to pasmo (5 v lasti, solanje, vzreja, tekmovanja...), ti lahko povem naslednje:

1. zlati prinasalci sploh niso tako idealni psi za vsakogar, kot opisujejo, to velja PREDVSEM za SAMCE, ki nikakor niso primerni za samo hisne ljubljencke, druzinske pse in za zacetnike

2. agresija do drugih psov je pri tej pasmi ze dolgo perec problem, predvsem v Sloveniji, kjer so se vedno v 75% vseh predstavnikov te pasme prisotne linije, ki so znane po agresivnosti

3. agresivnosti do drugih psov se NE DA odpraviti, pomaga le izogibanje situaciji kolikor se le da!! razen ce noces metati denarja stran pri veterinarjih itd.

4. najbolj problematicni so dominantni samci, ki svoje groznje se potencirajo in celo uresnicijo, ce so privezani ali ce je v blizini lastnik, ki se oglasa ali kako drugace vmesava v konflikt


Tudi sama sem imela ze 2 taka samca. Pri obeh je pomagalo:

1. NIKOLI se ne vmesaj v srecanje dveh samcev, ampak ignorantsko odidi stran, ne klici ne nic...enako mora narediti lastnik drugega psa
2. NIKOLI ne drzi vrvice v roki, ce se srecata z drugim psom, ali spusti vrvico ali odpni psa in ponovi zgoraj opisan postopek

Pa je bil en od teh dveh resevalni pes z vsemi resevalskimi izpit celo...tako da ja, pozabi na perfekten odpoklic itd. Zlati prinasalci so se in se v Sloveniji se bodo kar nekaj let med sabo tepli kot za salo malo.
Vecinoma zaradi nepravilnih reakcij lastnikov. Ki se ne izogibajo konfliktnim situacijam ampak iscejo resitve, ki jih pac ni. Pri tej pasmi to.


LP

 
Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #4 : četrtek, 14.04.2005 : 11:04:53 »

Osnova pri odpravi agresije do drugih psov je, da sploh preprečiš renčanje, ne pa da se problem rašuje, ko pes že renči in "grozi" nasprotniku.

Začeti je potrebno s predpostavko, da sedaj ne mara nobenih psov (če je samica samic, če je samec samcev).
In pa še ena stvar, ki je pomembna,  pes v fazi odpravljanja agresije je vedno na povodcu.
Ker najslabše je, da se dva dni "mučite" z odpravljanjem agresije, potem ga pa tretji dan spustite in zaradi tega ne morete ukrepati.

Pa še ena pomembna stvar, ki se je ponavadi ne zavedamo. Renčanje je zadnje opozorilo pred napadom. Znaki agresije oz. provociranje napada so že fiksiranje psa s pogledom in tu se vse začne.

Torej prva stvar, ki jo moramo pri psu doseči je, da sploh ne bo pogledal psa. Največja napaka, ki jo delamo je ta, da pustimo da se psi gledajo in si s pogledi ter z mimiko obraza grozijo. Podredljiv pes bo pogled umaknil, samozavesten pes pa ga ne bo in do konflikta je le trenutek. Predno se začne renčanje ponavadi delajo še predugriz (najhujši so tisti, ki predugriza ne delajo ali ga niti nimajo).

Torej če nekako opišemo kako vse skupaj zgleda. Pes je na povodcu in lepo hodi. Zagleda psa, njegova hoja je kar naenkrat samo po krempeljčkih, rep  in glavo postavi močno gor (s tem se naredi večjega). Postane napet in med hojo nepremično strmi v psa. Če se odmikamo nam pes ne sledi ampak hodi proti psu (ponavadi pri tem tudi vleče). Ob srečanju s psom, pes renči na psa (to je takrat, ko je agresija že do konca razvita). Pri začetkih agresije je ponavadi tako, da ga gre pes povohat, dokler je drugi pes čisto pri miru in mu vohanja ne vrača je vse ok, če pa se pes obrne pa dela preugriz in tiho renči (to ponavadi spregledamo), glavo mu hoče položiti na njegov hrbet, saj se s tem naredi večjega in močnejšega. Tudi polaganje tac ima isto funkcijo - podrediti psa. Vse te znake ponavadi spregledamo.

Gremo nazaj na temo. Kako odpraviti to vedenje.
Torej pes mora biti vseskozi na povodcu. Ko zagleda psa moramo doseči, da ga ne gleda.
Motivacije kot so hrana, žogice in podobne stvari ponavadi odpovedo, razen pri zelo plenskem psu, pa še tu če je agresija že razvita to odpove.
Velika napaka, ki jo delamo je ta, da dajemo psa v sedi ali prostor. S tem smo si samo olajšali delo, da psa lahko zadržimo, še vedno pa strmi v psa in mu s tem grozi. Ob bližnjem srečanju renči in skači v psa.
Sama se ne poslužujem te metode, ker s tem nič ne odpraviš, ampak samo sebi ojalšaš delo.
Sama uporabljam in tudi tečajnike učim, da s psom hodijo mimo psa. Povodec je potrebno skrajšati na minimum, da tudi če potegne ne doseže psa, pa tudi na kratkem povodcu je psa lažje obvaldati (predvsem velike pasme). Ponavadi uporabljamo 50 cm povodec, ker je za vodnika veliko lažje, kot pa da si navija 1,2m povodec okoli roke (s tem si lahko tudi čisto nehote zaslužimo kakšno grdo poškodbo dlani).
Na začetku so srečanja s psom na večji razdalji in vseskozi popravljamo psa, da ne vleče in da ne gleda psa. Tukaj moramo biti res odločni in to je garanje za nas, ker moram vseskozi gledat psa in ga popravljat. Vsakih ko nas pogleda, ga pohvalimo, čeprav moramo v naslednji sekudni zopet korigirat njegov pogled. Povodec mora biti vedno popuščen, zato popravljamo resnično vsak odmik od nas.
Ko na razdalji cca. 5 dosežemo, da pes psa niti ne pogleda manjšamo razdaljo. Ne takoj iti na pol metra, ker nam ne bo uspelo. Najprej razdaljo zmanjšamo na 4 metre in dokler na tej razdalji ne dosežemo da nas pes gleda, ne manjšamo razdalje. Potem zopet skrajšamo za meter, če pes ne gleda nas, se vrnemo nazaj na 4 metre in tako naprej, dokler ne pridemo do razdalje pol metra.

Po mojih izkušnjah psi zelo hitro preidejo v fazo izogibanja in psi dobesedno gledajo stran.

Ko lahko s psom pridemo čisto do psa, ne da bi nas pri tem vlekel ali kazal kakršne koli znake agresije, ki sem jih zgoraj opisala, mu dovolimo, da psa tudi povoha. Ob najmanjšem znaku agresije ali podrejanja moramo ostro reagirat in se vrniti nazaj, ko samo hodi mimo psa.

Šele ko pes na povodcu ne kaže nobenega znaka agresije ali podrejanja, ko psa povoha in gre dalje lahko zamenjate kratek povodec na malo daljšega in preizkusite ali je tak tudi na 1,2 m povodcu. Ko je na tej dolžini neproblematičen ga prepinite na 10 m povodec, ko tudi na tem ne reagira ga lahko spustite. ob vsakem najmanjšem znaku morate zopet skrajšati povodec in utrditi vedenje na tej dolžini. Če ga boste prehitro spustili predno boste šli čez vse naštete faze boste morali zopet na začetek.
Vse to ne bomo naredili v enem dnevu, zato bodite potrpežljivi in vstrajni.

Tisti, ki ste v pasjih šolah to verjetno delate v šoli, če imate srečanja s psi, ki jih opisuje Snezni_tekac kjer greste direkt v psa, sami povečate razdaljo pri srečanjih in jo postopoma zmanjšujte.

Na sprehodih pa izkoristite tak prostor, kjer veste da je veliko psov, v Ljubljani je idealen Tivoli. Seveda ne greste že prvi dan v Tivoli, ampak to najprej vadite tam, kjer je psov manj.

Odpoklic je pa druga tema.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #5 : četrtek, 14.04.2005 : 11:16:57 »

Citat
1. NIKOLI se ne vmesaj v srecanje dveh samcev, ampak ignorantsko odidi stran, ne klici ne nic...enako mora narediti lastnik drugega psa
2. NIKOLI ne drzi vrvice v roki, ce se srecata z drugim psom, ali spusti vrvico ali odpni psa in ponovi zgoraj opisan postopek

Pri tebi je to sicer nekako za silo delovalo, vendar takega ravnanja ne priporočam ker je preprosto prenevarno. Tudi če našega samca napadalnost takrat ko nismo v bližini mine (če je dovolj dominanten mu je itak vseeno) ne vemo kako bo reagiral drug pes. V trenutku ko izpustimo vrvico, izgubimo vsak nadzor nad situacijo.

Agresije do drugih psov se res ne da odpraviti, lahko pa zadeva naredimo znosno. Pomaga:

- psa  naučimo da je pozoren na nas (mislim da je nekje na forumu napisano kako se to dela, malo pobrskaj)

- naučimo se igrati s psom, tako da postane nor na igračko (pri goldiju to res ni težko)

- vztrajno vadimo odpoklic, ne skoparimo z nagrado, v naravi, kjer so motnje delamo na dolgi vrvici (lahko tudi tako, da tanjšo vrvico dolgo kakih 5 metrov VEDNO vleče za seboj) tako, da ga lahko popravimo, če noče slišati

- vztrajno vadimo vaje poslušnosti (dobro delo bogato nagradimo z hrano in igro) s čemer poleg drugega krepimo svojo avtoriteto

- psa doma naučimo razne trike, ki so obema v zabavo, s tem zelo izboljšamo medsebojno sodelovanje

- pri srečanju s sumljivim psom reagirajmo PREJ preden začne naš razgrajati. Takoj, ko zagledamo psa, zahtevamo od svojega, da je pozoren na nas (lahko mu pokažemo igračo...) Lahko zahtevamo od psa, da sedi pred nami (ne zahtevajmo prostora, pes se zelo nerad uleže, ker to pomeni vdajo, sedi je nevtralen položaj) Pes naj gleda nas (pozornost). Če to naredi naj dobi VELIKO nagrado.

-nikoli ne dovolimo, da naš pes bulji v prihajajočega  (to je grožnja), naj pogleda nas

- dokler naštetega ne obvlada, se izogibajmo drugim samcem kolikor je le mogoče. Sprva delamo v okolju brez motenj, potem utrjujemo tam, z oddaljenimi psi. Ne iščimo namenoma konfliktnih situacij, saj bomo v tem primeru morali uporabiti fizično prisilo, kar lahko pokvari naš odnos s psom, ki ga šele mukoma gradimo.
Logiran
snezni_tekac
novinec
*
Sporočil: 13


« Odgovor #6 : četrtek, 14.04.2005 : 11:29:43 »

Osnova pri odpravi agresije do drugih psov je, da sploh preprečiš renčanje, ne pa da se problem rašuje, ko pes že renči in "grozi" nasprotniku.

Začeti je potrebno s predpostavko, da sedaj ne mara nobenih psov (če je samica samic, če je samec samcev).
In pa še ena stvar, ki je pomembna,  pes v fazi odpravljanja agresije je vedno na povodcu.
Ker najslabše je, da se dva dni "mučite" z odpravljanjem agresije, potem ga pa tretji dan spustite in zaradi tega ne morete ukrepati.

Pa še ena pomembna stvar, ki se je ponavadi ne zavedamo. Renčanje je zadnje opozorilo pred napadom. Znaki agresije oz. provociranje napada so že fiksiranje psa s pogledom in tu se vse začne.

Torej prva stvar, ki jo moramo pri psu doseči je, da sploh ne bo pogledal psa. Največja napaka, ki jo delamo je ta, da pustimo da se psi gledajo in si s pogledi ter z mimiko obraza grozijo. Podredljiv pes bo pogled umaknil, samozavesten pes pa ga ne bo in do konflikta je le trenutek. Predno se začne renčanje ponavadi delajo še predugriz (najhujši so tisti, ki predugriza ne delajo ali ga niti nimajo).

Torej če nekako opišemo kako vse skupaj zgleda. Pes je na povodcu in lepo hodi. Zagleda psa, njegova hoja je kar naenkrat samo po krempeljčkih, rep  in glavo postavi močno gor (s tem se naredi večjega). Postane napet in med hojo nepremično strmi v psa. Če se odmikamo nam pes ne sledi ampak hodi proti psu (ponavadi pri tem tudi vleče). Ob srečanju s psom, pes renči na psa (to je takrat, ko je agresija že do konca razvita). Pri začetkih agresije je ponavadi tako, da ga gre pes povohat, dokler je drugi pes čisto pri miru in mu vohanja ne vrača je vse ok, če pa se pes obrne pa dela preugriz in tiho renči (to ponavadi spregledamo), glavo mu hoče položiti na njegov hrbet, saj se s tem naredi večjega in močnejšega. Tudi polaganje tac ima isto funkcijo - podrediti psa. Vse te znake ponavadi spregledamo.

Gremo nazaj na temo. Kako odpraviti to vedenje.
Torej pes mora biti vseskozi na povodcu. Ko zagleda psa moramo doseči, da ga ne gleda.
Motivacije kot so hrana, žogice in podobne stvari ponavadi odpovedo, razen pri zelo plenskem psu, pa še tu če je agresija že razvita to odpove.
Velika napaka, ki jo delamo je ta, da dajemo psa v sedi ali prostor. S tem smo si samo olajšali delo, da psa lahko zadržimo, še vedno pa strmi v psa in mu s tem grozi. Ob bližnjem srečanju renči in skači v psa.
Sama se ne poslužujem te metode, ker s tem nič ne odpraviš, ampak samo sebi ojalšaš delo.
Sama uporabljam in tudi tečajnike učim, da s psom hodijo mimo psa. Povodec je potrebno skrajšati na minimum, da tudi če potegne ne doseže psa, pa tudi na kratkem povodcu je psa lažje obvaldati (predvsem velike pasme). Ponavadi uporabljamo 50 cm povodec, ker je za vodnika veliko lažje, kot pa da si navija 1,2m povodec okoli roke (s tem si lahko tudi čisto nehote zaslužimo kakšno grdo poškodbo dlani).
Na začetku so srečanja s psom na večji razdalji in vseskozi popravljamo psa, da ne vleče in da ne gleda psa. Tukaj moramo biti res odločni in to je garanje za nas, ker moram vseskozi gledat psa in ga popravljat. Vsakih ko nas pogleda, ga pohvalimo, čeprav moramo v naslednji sekudni zopet korigirat njegov pogled. Povodec mora biti vedno popuščen, zato popravljamo resnično vsak odmik od nas.
Ko na razdalji cca. 5 dosežemo, da pes psa niti ne pogleda manjšamo razdaljo. Ne takoj iti na pol metra, ker nam ne bo uspelo. Najprej razdaljo zmanjšamo na 4 metre in dokler na tej razdalji ne dosežemo da nas pes gleda, ne manjšamo razdalje. Potem zopet skrajšamo za meter, če pes ne gleda nas, se vrnemo nazaj na 4 metre in tako naprej, dokler ne pridemo do razdalje pol metra.

Po mojih izkušnjah psi zelo hitro preidejo v fazo izogibanja in psi dobesedno gledajo stran.

Ko lahko s psom pridemo čisto do psa, ne da bi nas pri tem vlekel ali kazal kakršne koli znake agresije, ki sem jih zgoraj opisala, mu dovolimo, da psa tudi povoha. Ob najmanjšem znaku agresije ali podrejanja moramo ostro reagirat in se vrniti nazaj, ko samo hodi mimo psa.

Šele ko pes na povodcu ne kaže nobenega znaka agresije ali podrejanja, ko psa povoha in gre dalje lahko zamenjate kratek povodec na malo daljšega in preizkusite ali je tak tudi na 1,2 m povodcu. Ko je na tej dolžini neproblematičen ga prepinite na 10 m povodec, ko tudi na tem ne reagira ga lahko spustite. ob vsakem najmanjšem znaku morate zopet skrajšati povodec in utrditi vedenje na tej dolžini. Če ga boste prehitro spustili predno boste šli čez vse naštete faze boste morali zopet na začetek.
Vse to ne bomo naredili v enem dnevu, zato bodite potrpežljivi in vstrajni.

Tisti, ki ste v pasjih šolah to verjetno delate v šoli, če imate srečanja s psi, ki jih opisuje Snezni_tekac kjer greste direkt v psa, sami povečate razdaljo pri srečanjih in jo postopoma zmanjšujte.

Na sprehodih pa izkoristite tak prostor, kjer veste da je veliko psov, v Ljubljani je idealen Tivoli. Seveda ne greste že prvi dan v Tivoli, ampak to najprej vadite tam, kjer je psov manj.

Odpoklic je pa druga tema.Hvala,

Ja tvoji predlogi se mi zdijo uporabljivi da zacnem delati na njih.

V glavnem sem jih tudi ze zacel prakticirati mislim pa da bom sedaj bolj natancen.

Tisto kar se tice vrvice in ce pride do srecanja pa mislim da nimate prave predstave...

Gre za situacijo ko te pes pac povlece ali pa drugi pride k njemu.
Sigurno ne more postati to sredstvo za resevanje da vse opustis ampak ga privleces nazaj ( seveda razen ce nocem metati denarja za veterinarja kot je kolegica ze omenila ).

Kar se tice preprecanja in reagiranja se preden se zacne vrteti zgodba pa se strinjam oz. priznam da nisem bil dovolj pozoren. V tistem trenutku pozornost tudi z igro ce je mozno pritegniti nase. Mislim da je bil to bolj moj problem ker sem situacijo reseval samo z doglocanim poleg in zategnitvijo vrvice in potem sel mimo in cakal kaj se bo dogajalo pri mimohodu pri katerem pa se potem zgodi rpiguseno rohnenje ali lajez.

Namrec ce pricakujes da bi se to lahko zgodilo bi verjatno ze moral delati na tem da je pozornost usmerjena name . Zdaj si zamislite recimo pot siroko cca. 10 m in potem srecanje dveh lastnikov ( to je namrec recni breg in standardna sprehajalna popoldanska pot v razdalji cca.  3 km ).  Nalasc podajam najbolj robni primer.

Ja hval vidim da imava se oba s psom veliko rezerve in moznosti da odpraviva oz. imiliva zadevo.

Logiran
linchaich
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.241


« Odgovor #7 : četrtek, 14.04.2005 : 11:41:05 »

Simi ... super si napisala!!! Sem prav vesela, da je cel postopek napisan na forumu!

Samo nekaj bi se povedala .. glede dajanja psa v polozaj prostor ... s tem, ko se psa dotaknes in ga na primer potisnes dol (seveda jih vecina to dela nezno - ne glede na polozaj - ga skoraj poboza!) ... ali pa ko ga das v polozaj sedi in mu rito potisnes dol lahko to vzame kot "priden" - da smo ga malo pobozali in s tem pohvalili!

Drugace je pa super ze napisano ... upam, da se boste oglasali in povedali kako napredujete!!!
Logiran
sebi
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 310


« Odgovor #8 : četrtek, 14.04.2005 : 11:44:49 »

Simi!

Morda to vprašanje ne spada sem... Saj ne, da bi se moja psica tepla ali kaj podobnega... Stara je cca. 10 mesecev in je pri igri ZELO glasna - na nek način renči in spušča neke čudne glasove (vendar opažam, da ni isto pri vseh njenih pasjih prijateljih).  Poleg tega guba zgornjo ustnico (tako, da se vidijo zobje). Po končani igri gre obvezno do "nasprotnika" in mu poliže lice (znak podrejenosti?). Ali bi lahko to bilo prvo znamenje agresivnosti. Če igra postane pregroba jo seveda pokličem in malo umirim, potem pa jo spustim nazaj. Ali delam prav? Njenih prednikov ne poznamo, ker je posvojenka iz azila. Mi je pa grozno, ker je tako zelo glasna, da se je lastniki ustrašijo, ko se začne igrati z njihovimi ljubljenčki...

Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #9 : četrtek, 14.04.2005 : 11:56:54 »
Tisto kar se tice vrvice in ce pride do srecanja pa mislim da nimate prave predstave...

Gre za situacijo ko te pes pac povlece ali pa drugi pride k njemu.
Sigurno ne more postati to sredstvo za resevanje da vse opustis ampak ga privleces nazaj ( seveda razen ce nocem metati denarja za veterinarja kot je kolegica ze omenila ).


Glede na to, da si citiral moj odgovor mi ni jasno kaj glede vrvice si mislil.
Res je, da sem napisala odgovor na tvoje vprašanje, vendar sem pisala na splošno, še za druge, ki bodo imeli isti problem. Zato nisem pisala direkt tebi. 

Kar se tice preprecanja in reagiranja se preden se zacne vrteti zgodba pa se strinjam oz. priznam da nisem bil dovolj pozoren. V tistem trenutku pozornost tudi z igro ce je mozno pritegniti nase. Mislim da je bil to bolj moj problem ker sem situacijo reseval samo z doglocanim poleg in zategnitvijo vrvice in potem sel mimo in cakal kaj se bo dogajalo pri mimohodu pri katerem pa se potem zgodi rpiguseno rohnenje ali lajez.

Zdaj si zamislite recimo pot siroko cca. 10 m in potem srecanje dveh lastnikov ( to je namrec recni breg in standardna sprehajalna popoldanska pot v razdalji cca. 3 km ). Nalasc podajam najbolj robni primer.Napaka je ravno v tem, da ponavadi zategnejo psa in ga tako zategnenega "vlečejo" mimo.
"Dolgočasni poleg" v bistvu ni poleg v pravem pomenu poleg. Poleg pomeni, da ti pes hodi "naliman" na tvojo nogo in te gleda.
Sama zato ravno ločujem hojo poleg in hojo počasi. Poleg pomeni, da te gleda, počasi pa pomeni, da ti hodi na dolžini povodca in te ne vleče. Ko je poleg, pes ne sme ne vohat, ne lulat ne gledat naokoli. Torej napaka, ki jo zopet delamo je, da uporabimo povelje, ki ga pes še ne obvlada s tem nimamo željenega učinka in pa tudi uničimo samo vajo poleg.
Še eno osnovno pravilo pri šolanju psa je dokler določenega povelja pes ne obvalda 100% ga ne uporabljamo v izrednih razmerah.

Če je pot takšna kot si jo opisal, je idealna da lahko vadiš.
Pa še nekaj. Tisti, ki nimajo psa te bodo gledali grdo, tisti ki imajo psa pa vedo kaj delaš in naj ti ne bo nerodno, da "matretiraš" psa Wink.
Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #10 : četrtek, 14.04.2005 : 12:18:01 »Stara je cca. 10 mesecev in je pri igri ZELO glasna - na nek način renči in spušča neke čudne glasove (vendar opažam, da ni isto pri vseh njenih pasjih prijateljih).  Poleg tega guba zgornjo ustnico (tako, da se vidijo zobje). Po končani igri gre obvezno do "nasprotnika" in mu poliže lice (znak podrejenosti?). Ali bi lahko to bilo prvo znamenje agresivnosti. Če igra postane pregroba jo seveda pokličem in malo umirim, potem pa jo spustim nazaj. Ali delam prav?


Mislim, da je že kar nekaj podnih tem in verjetno bo Jana najin odgovor prestavila v pravo.

Ti imaš malo večji problem, ker ne pozanš njene zgodovine, vendar pa je to, ko do problema pride v veliki meri vseeno, saj je potrebno problem rešiti.

Kar opisuješ je preugriz o katerem sem pisala.
Verjetno je glasnejša pri psih, ki jih ne pozna ali pa jih pozna šele kratek čas.

Uf...ravnokar sem ugotovila, da je to ful obsežna tema in bi se bilo enkrat dobro vsesti za računalnik in vse napisat...Ker najhuje je pisati nekaj na splošno vmes je pa potem polno nejasnosti ker ne veste zaradi česa je do tega prišlo oz kaj potegne tako vedenja za seboj.

Na kratko. To moraš odpraviti, ker vsako renčanje, preugrizi, podrejanje je kazanje dominance, ki bo privedlo do pretepa.
Pri igri z drugimi psi boš morala biti ti zelo aktivna in jo sveskozi opozarjat z ne, da ne renči, grizlja,....

Nekaj se moramo zavedati: igra psov, ki niso naučeni kako se igra je igra kdo je močnejši Angry


Logiran
sebi
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 310


« Odgovor #11 : četrtek, 14.04.2005 : 12:52:16 »

Simi!

Psica je enako glasna pri tistih, ki jih pozna že zelo dolgo in pri tistih, ki jih je komaj spoznala. Vendar ugotavljam, da se ne "dere" na pse, ki so starejši od 2 let (česa vse ne ugortovim, a ne  Grin ).
Res te vljudno prosim, če mi lahko napišeš kaj več na to temo, ker očitno stvar ni tako nedolžna kot zgleda na prvi pogled  Sad
Pa hvala!

LP
Sebi
Logiran
jessy
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.407


« Odgovor #12 : četrtek, 14.04.2005 : 16:20:20 »

oj!

No jaz imam nekako podoben primer.

Bingo je imel že parkrat neprijetne izkušnje s psi(basenji!). Sedaj je histeričen, ko zagleda psa. Ko skozi okno(balkon) vidi pse začne lajati kot utrgan. Laja in laja, dokler psa ne vidi več.  Cry Zelo se boji psov. Situacija se je majčkn umirila(vsaj glede maltežanov), a do drugih je enako.  Če grem potem k oknu, in ga hočem prijeti ME HOČE UGRIZNITI. Tako je živčen, da mislim da sploh ne ve kaj dela. In se ga takrat(ko laja) sploh ne upam dotakniti.  Cry

Na sprehodu ga imam VEDNO na povodcu, le občasno ga spustim(ko sma ob samotnih poteh ipd.). Psom se izogibava kolikor se moreva, saj se mu skoraj utrga.

Je pa drugače zelo igriv kuža, in ko enega kužka enkrat SPOZNA(prevoha ipd)-ampak to je zelo redko saj se bojim da bi bil pretep- je mir.

Kaj lahko naredim(razen to, da gre parkrat na leto na razna srečanja)?

lp
Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #13 : četrtek, 14.04.2005 : 18:56:12 »

Sebi, za začetek bi igro omejila le na enega psa. S tem jo imaš lažej pod nadzorom. Imejo jo na 10m povodcu, da lahko ukrepaš. Pri igri bodi vedno v bližini. Ob vsakem glasu, renčanju ali čim podobnim ji reci ostro NE, če no bo pomagalo takoj prekini igro in jo spusti nazaj v igro. Kako ti dela odpokli?
Logiran
sebi
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 310


« Odgovor #14 : petek, 15.04.2005 : 05:55:43 »

Simi!

Sem se včeraj v pasji šoli posvetovala in vprašala za nasvet tudi najine "učitelje". Vsi, ki jih poznam in so videli Žižo pri igri pravijo, da to ni te vrste rečanje (a la napadanje - preugriz) ampak vabljenje k igri. Če poslušaš to dretje: to ni rečanje iz grla ampak neke vrste "petje"  Cheesy. Tudi jaz se strinjam z njimi, kjub temu pa Žižo, ko postane preveč razigrana pokličem k sebi in jo malo umirim, potem pa se gre lahko dalje igrat.
Kljub temu pa ne bi bilo slabo napisati celotnega postopka, ki si ga omenjala v enem izmed prejšnjih postov.

Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #15 : petek, 15.04.2005 : 07:21:12 »

Odpreti bi bilo potrebno novo temo, ker res ne paše  sem.

Na hitro povedano. iz tega gruljenja ti lahko kaj hitro pride do pretepa, ker nasprotnik ne bo razumel to kot igro, ampak kot grožnjo.
Logiran
sebi
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 310


« Odgovor #16 : petek, 15.04.2005 : 07:29:34 »

Simi!

Bom odprla novo temo - gruljenje med igro. Se bereva tam!

LP
Sebi
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #17 : petek, 15.04.2005 : 11:24:48 »

Hej, Simi, očitno imava ravno nasprotna pristopa do problema agresije med psi.Jaz najprej gradim odnos lastnik - pes in se izogibam konfliktnim situacijam, ti greš direktno na prepoved oz.  discipliniranje ter pri tem psa namerno postavljaš v konfliktne situacije. Mogoče zato, ker imava največ opravka z povsem različnimi psi, jaz največ delam s polarnimi in lovskimi, ti pa, če se ne motim s službenimi. Nič hudega, na oba načina se da priti do cilja, če si dosleden in obeh načinov ne mešaš med sabo. Se pa nikakor ne strinjam s tem, da je treba odpravljati tudi  vsako obliko "ritualne" agresije med psi. To je del normalne komunikacije med psi. Če mu tjo onemogočimo, se nam lahko zgodi, da bomo dobili psa, ki grize brez poprejšnjega opozorila. Mene tudi popolnoma nič ne moti, če psa med igro renčita, dokler  oba jasno kažeta, da gre le za igro (to si povesta z signali pomiritve - v tem primeru drža telesa, lizanje po gobčku... )
Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #18 : petek, 15.04.2005 : 11:36:31 »

Hej, Simi, očitno imava ravno nasprotna pristopa do problema agresije med psi.Jaz najprej gradim odnos lastnik - pes in se izogibam konfliktnim situacijam, ti greš direktno na prepoved oz. discipliniranje ter pri tem psa namerno postavljaš v konfliktne situacije.

Govorimo o odpravlju agresije, ne o odnosu pse- vodnik.

Res je, da če te pes ne posluša je nekaj hudo narobe z odnosom pes- vodnik, a vse dati v en sklop bi bilo tako zmešano, da še tisti, ki bi pisal ne bi vedel kaj je na koncu napisal Shocked.

Je pa čisto vseeno kakšna pasma je, zadnji tak bivši renčač je čisti lovski pes. Verjetno bo vodnica kaj več povedala. Prinašalec tudi ne, da o mešančkih ne govorim.
Lahko povem primer stafroda, ki je bil šolan za boje. Na začetku ni delal drugega kot gledal naokoli kje je kdo, napadel brez opozorila, sedaj je moj najljubši staford na svetu.
Šar pei tudi ni delovna pasma, pa se mirno sprheja mimo psov.
Pri odpravljanju agresije ne delam prav nobene razlike med pasmami in niti ne med velikostjo.

Metod je toliko kot je ljudi. Meni se je ta pokazala kot najučinkovitejša in zato jo uporabljam.
Logiran
Agnes
Neža Vilhelm
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.127


Setri so carji!


« Odgovor #19 : petek, 15.04.2005 : 11:56:49 »

Govorimo o odpravlju agresije, ne o odnosu pse- vodnik.

Res je, da če te pes ne posluša je nekaj hudo narobe z odnosom pes- vodnik, a vse dati v en sklop bi bilo tako zmešano, da še tisti, ki bi pisal ne bi vedel kaj je na koncu napisal Shocked.

Jep, pred vsakim 'solanjem' psa je treba najprej izsolati lastnika oz. poskrbeti, da ta pospravi pod svojim podstresjem. Sele potem bo lahko postimal odnos s psom in bo ta z lahkoto vedel, kje je njegovo mesto in kaj naj v danih situacijah pocne oz. kaj lahko pricakuje od vodnika.  Vodnik se mora tudi nauciti, kako v dani situaciji odreagirati; ze samo s tem je pol bitke dobljene.

Je pa čisto vseeno kakšna pasma je, zadnji tak bivši renčač je čisti lovski pes. Verjetno bo vodnica kaj več povedala. 

Sicer ne mislim navijati za nikogar; vsakomur je pac ljuba neka druga metoda. Tudi pri vsakem psu ne pali ena varianta odpravljanja nezelenega vedenja, ampak pod Simijinim 'vodstvom' sva z nasim bizgecem prisla od najvecjega frajerja na vasi do pesjana, ki se je odlocil, da nikogar ne vidi in nikogar ne pozna. Pa da ne bo pomote: se vedno je isti dobri stari bilko debilko dare bare.

Lp N.
Logiran

Ne hodi pred menoj, morda ne bom sledil. Ne hodi za menoj, morda ne bom vodil. Hodi ob meni in mi bodi prijatelj.
(Albert Camus)
Geri
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.546


« Odgovor #20 : petek, 15.04.2005 : 12:17:56 »

Simi!

Sem se včeraj v pasji šoli posvetovala in vprašala za nasvet tudi najine "učitelje". Vsi, ki jih poznam in so videli Žižo pri igri pravijo, da to ni te vrste rečanje (a la napadanje - preugriz) ampak vabljenje k igri.

Tudi moji dve psici (mati in hči) se med igro "dereta" in si kažeta zobke. Jaz vem da to nikakor ni podrejanje ali grožnja, ampak le način igre. Ko se Kaja igra z drugimi psi pa ne renči ampak se bolj umirjeno igra. Ko pa se skupaj igrata pa počneta vsemogoče (v pozitivnem smislu). Se je pa Geri že "naučila" njunega načina in ju vabi z "renčanjem" k igri. Tudi ona tega z drugimi psi ne dela. Druge pse vabi k igri tako da se začne vrtet za 360 stopinj Grin!
Jaz mislim da je renčanje in renčanje... med katerima sta razlika, ki ju ne opazimo le lastniki ampak tudi psi. Med igro moji dve tudi ves čas mahata z repom.

Lp, Mojca
Logiran
Agnes
Neža Vilhelm
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.127


Setri so carji!


« Odgovor #21 : petek, 15.04.2005 : 12:25:18 »

Ja, Geri, saj ne gre samo za rencanje, gre se za kopico drugih dejavnikov, ki skupaj sestavljajo pasjo govorico.  Vsaj po mojih izkusnjah je pa treba pri nasih zgovornih pesjanih zelo paziti, saj zelo hitro pride do nesporazuma, ki ga je treba poklopiti ze v startu. Lp N.
Logiran

Ne hodi pred menoj, morda ne bom sledil. Ne hodi za menoj, morda ne bom vodil. Hodi ob meni in mi bodi prijatelj.
(Albert Camus)
sebi
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 310


« Odgovor #22 : petek, 15.04.2005 : 12:27:46 »

Mojca!

Sicer sem odprla novo temo "Gruljenje med igro" ampak ti bom odgovorila tukaj. Tudi moja psica med igro ves čas maha z repom, pa rito v "luft" dviguje (priklone dela  Smiley , če se partner neha igrati teka za njim in na tanko cvili. Mislim, da stvar ni tako resna (moram priznati, da me je Simi pošteno prestrašila)! V šolo naju do sedaj ni noben opozoril, da bi bil to lahko preugriz. Tudi včeraj ko sem izrecno vprašala vse inštruktorje, so mi rekli da je "ta dober način dretja".

Jana in vsi ostali: se opravičujem, da tukaj debatiram o temi, ki ne paše sem. Sem nastavilala nov post, pe se nihče noče tam pogovarjat  Cry

LP
Sebi
Logiran
Evč
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 91


« Odgovor #23 : nedelja, 11.09.2005 : 11:49:45 »

Živjo!

Čeprav nimam zlatkota imam pa s svojim švicarjem iste problem. Je pravi mucek in komaj čaka, da se lahko igra s psičkami in psi, ki so manjši od njega. Ko pa pridemo do samcev njegove velikosti je pa zadeva končana. Praktično čez noč je začel zganjati takšno agresijo do njih, da ne vem več kaj naj storim. Če vidi psa že na 500 m začne vleči in renčati kot zmešan. Seveda grajam to njegovo ravnanje in ga skušam preusmeriti nase, vendar nič. Kot da me ni   Sad. Zdaj hodiva v šolo ampak stvari se ne premaknejo. Razen moje roke, ki je vedno bolj zatečena  Undecided Ali imate kakšne nasvete, ker res ne želim, da se to vedenje stopnjuje? Poleg tega, je pa kuža zelo pameten saj uboga čisto vse, dokler ne zagleda kakšnega samca - takrat je vsega konec.
Sem pa opazila, da na istega psa ni reagiral, ko je bil drugi pes spuščen in brez lastnika. Ali je možno, da me brani? Poleg tega, pa s psi ni imel nobene slabe izkušnje, ki bi lahko to sprožila. Tako se obnaša celo do psa, s katerim sta se igrala že od malega  Shocked
V šoli mi halti prepovedujejo, in se strinjam z njimi, vendar pa se bojim kaj bo pozimi, ker je 50 kg zverinico precej težko zaustaviti  Wink

Pomoč!!!
Logiran
rapgirl
rad pišem
****
Sporočil: 264


« Odgovor #24 : petek, 23.09.2005 : 18:00:13 »

Mogoče to psi počneju u času gonjenja, ko mislijo, da so ostali psi njihovi tekmeci in se hočejo z njimi boriti. Tudi sama imam zlato prinašalko, ki je pa sicer psica. In še nikkolli nisem imela nobenih problemov z njo. Pazi pa! Največ ugrizov je od zlatih prinašalcev!
Logiran
Strani: 1 2 [Vse]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Napadalnost  |  Tema: Zlati prinašalec in popadljivost do samcev
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2020 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines