mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 11:12:44

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Igre in zaposlitve  |  Tema: Gruljenje med igro
Strani: 1 2 [Vse]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Gruljenje med igro  (Prebrano 12566 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
sebi
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 310


« : petek, 15.04.2005 : 07:36:25 »

O tem smo se pogovarjali pod temo Zlati prinašalec in popadljivost do samcev, vendar tema ni spadala tja. Zato sem odprla novo temo.

Na kratko: Saj ne, da bi se moja psica tepla ali kaj podobnega, ni napadalna... Stara je cca. 10 mesecev in je pri igri ZELO glasna - na nek način renči (gruli) in spušča neke čudne glasove (vendar opažam, da ni isto pri vseh njenih pasjih prijateljih). Poleg tega guba zgornjo ustnico (tako, da se vidijo zobje). Po končani igri gre obvezno do "nasprotnika" in mu poliže lice (znak podrejenosti?). Ali bi lahko to bilo prvo znamenje agresivnosti. Če igra postane pregroba jo seveda pokličem in malo umirim, potem pa jo spustim nazaj. Njenih prednikov ne poznamo, ker je posvojenka iz azila. Mi je pa grozno, ker je tako zelo glasna, da se je lastniki ustrašijo, ko se začne igrati z njihovimi ljubljenčki...
Sem se včeraj v pasji šoli posvetovala in vprašala za nasvet tudi najine "učitelje". Vsi, ki jih poznam in so videli Žižo pri igri pravijo, da to ni te vrste rečanje (a la napadanje - preugriz) ampak vabljenje k igri. Če poslušaš to dretje: to ni rečanje iz grla ampak neke vrste "petje".
Ali to pomeni, da je to kak zgornji znak agresivnosti ali je moja kužika pač glasna?

Logiran
Ozzy
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 545


WWW
« Odgovor #1 : petek, 15.04.2005 : 08:46:30 »

Jaz sem opazla isto pri mojem. Je star 4,5 mesecev in pri nekaterih kuzkih med igro ves cas gruli, renci. Igra je precej agresivna, ampak tisti kuza se ne vda, se igra naprej in celo tece za Ozzy-jem. Tudi cvili ne, da bi ga kaj bolelo. Potem, ko se umirita se lizeta in lezita en zraven drugega.
Jaz se tudi prestrasim le kaj pocne moj pesotelj, ampak kuzku ocitno pase, ne vem. Je pa res, da delo to, damo pri dolocenih posameznikih. Ja, podobno dela tudi ce njega igra boli ali se noce igrat, ker mora na wc, ampak takrat je malo bolj divji...
Logiran
Geri
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.546


« Odgovor #2 : petek, 15.04.2005 : 12:23:08 »

Se opravičujem ker pišem še enkrat, v temi "Zlati prinašalec in popadljivost do samcev" nisem opazila da je še ena stran in sem tako spregledala da je že odprta nova tema sram sram

Citiram kar sem napisala v prejšnjo temo:

Citat
Tudi moji dve psici (mati in hči) se med igro "dereta" in si kažeta zobke. Jaz vem da to nikakor ni podrejanje ali grožnja, ampak le način igre. Ko se Kaja igra z drugimi psi pa ne renči ampak se bolj umirjeno igra. Ko pa se skupaj igrata pa počneta vsemogoče (v pozitivnem smislu). Se je pa Geri že "naučila" njunega načina in ju vabi z "renčanjem" k igri. Tudi ona tega z drugimi psi ne dela. Druge pse vabi k igri tako da se začne vrtet za 360 stopinj !
Jaz mislim da je renčanje in renčanje... med katerima sta razlika, ki ju ne opazimo le lastniki ampak tudi psi. Med igro moji dve tudi ves čas mahata z repom.

Lp, Mojca
Logiran
sebi
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 310


« Odgovor #3 : petek, 15.04.2005 : 12:32:03 »

Sem ti na postu Zlati prinašalec in popadljivost do samcov odgovorila. Mislim, da je bolje da se o gruljenju med igro pogovarjamo tukaj, ker tema ne paše na tisti post.

Tudi moja psica med igro ves čas maha z repom, pa rito v "luft" dviguje (priklone dela), če se partner neha igrati teka za njim in na tanko cvili. Mislim, da stvar ni tako resna (moram priznati, da me je Simi pošteno prestrašila)! V šolo naju do sedaj ni noben opozoril, da bi bil to lahko preugriz. Tudi včeraj ko sem izrecno vprašala vse inštruktorje, so mi rekli da je "ta dober način dretja".

Torej...
Logiran
Geri
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.546


« Odgovor #4 : petek, 15.04.2005 : 12:47:50 »

Se strinjam z odgovorom v prejšnji temi, da je treba bit pozoren na pasjo govorico ker se lahko situacija spremeni...
sebi: mogoče bi bilo dobro spremeniti predvsem to, da tvoja psica "sili" v drugega psa (tekanje za njim in cviljenje). To dela Geri z mojima dvema, ker jo ignorirata in se še naprej igrata med sabo. Jaz svoji psici zelo dobro poznam in vem da ji ne bosta NIČ naredili. Če bi pa tako tekala za tujim psom pa ji ne bi pustila ker ne vem kako bo pes reagiral! Lahko je samo "slabe volje" in se naveliča teženja pa šavsne nazaj. Ko začne tvoja psica zasledovat psa jo odpokliči in s tem naredi konec (seveda če odpoklic pomaga- moji pri tem zelooo pomaga dišeča hrenovka Wink ).
Jasno je, da tvoja psica noče nič drugemu psu in mislim da so psi dovolj dobri opazovalci da njenega gruljenja ne bodo vzeli kot grožnjo, drugo pa je tekanje za psi, ker se le ti lahko počutijo kot da jih lovi in jim kaj hoče in potem iz strahu (ali česa drugega) odreagirajo.

Lp, Mojca
Logiran
Ajda
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 214


« Odgovor #5 : petek, 15.04.2005 : 12:54:49 »

Sebi, povej - sta že bili kdaj v situaciji, ko je drugi pes (ne lastnik Wink) negativno (s strahom ali agresijo) odreagiral na njeno oglašanje med igro?
Logiran
sebi
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 310


« Odgovor #6 : petek, 15.04.2005 : 13:14:40 »

Jasna zdravo!

Kot vidiš mi tole ne da miru... Ne nimava negativnih izkušenj zaradi gruljenjem med igro. Sem celo opazila, da se nekateri psi, ko se igrajo z Žižo začnejo z njo pogovarjat oz. tudi oni začnejo gruliti. Pa so potem njihovi lastniki čisto "preč", ker njihov pes tega še nikoli ni počel - vse je enkrat prvič  Wink
Moje mnenje je, da je Žiža pač glasna. Saj se tudi z mano pogovarja...

Jasna si me ti včeraj zvečer zeloooo pomirila. Mojo psico poznaš, poznavalka si - tudi jaz se strinjam, da je Žiža pač glasna... in nikomur noče nič hudega...

Logiran
Ajda
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 214


« Odgovor #7 : petek, 15.04.2005 : 13:57:14 »

Me veseli, da ni več panike. Žiža je res glasna, ampak pri tem s celim telesom sporoča, da se igra. Vsak pes, ki nima prehudih težav pri komunikaciji s svojo vrsto, bo njeno sporočilo pravilno razumel (druga pesem je z lastniki Wink). Pri starih pasjih znancih je jaz ne bi preveč mirila; tudi če bo kateremu presedla, je zaradi tega ne bo raztrgal, kvečemu umiril bolj učinkovito, kot bi jo lahko ti. Pri novih poznastvih pa je seveda potrebna previdnost in kontrola intenzivnosti igre, sploh če soigralec kaže znake nelagodja. Vedno pač moraš računati na to, da niso vsi psi vešči medsebojne komunikacije in da gotovo obstajajo tudi taki psi, ki jim Žižin način igre enostavno ne bo všeč.

Pa še to Smiley - kdor je enkrat imel zgovornega psa, mu bo pri tihem psu vedno nekaj manjkalo.
Logiran
aika
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 103


« Odgovor #8 : petek, 15.04.2005 : 14:13:47 »

To gruljenje zna z meseci prerasti v renčanje
Logiran
Ozzy
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 545


WWW
« Odgovor #9 : petek, 15.04.2005 : 15:03:31 »

Kot sem ze napisala moj gruli pri nekaterih psih in mislim, da tudi rencanje v igri ni negativno. Pac psi se ucijo in sporocajo drug drugemu... Sej ce pes gruli ali renci v igri ali ne pa vsak lastnik ,ki pozna svojega psa takoj opazi. Jaz takoj vidim kdaj renci iz igre in kdaj hoce mir za opravljanje potrebe ali mu ni do taksne igre. Se je pa od enega starejsega psa naucil zelo nadlezne reakcije. Zacel ga je oponasat v nacinu vabljenja v igro. Tako je vcasih prav nadlezen in skace okrog psickov, ce mu ne dajo dovolj pozornosti laja in jih cuka, dokler se ne zacnejo igrat, ali pa ga jaz potegnem vstran, ce vidim da drugim kuzkom pac ni do igre. Tudi v takih situacijah zgleda prav grozno in bi si kdo mislil kako napadalen kuza, sam jaz vidim, da jih le provocira, da se pozenejo za njim v dir.
Logiran
Felina
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 450


« Odgovor #10 : petek, 15.04.2005 : 18:56:48 »

To gruljenje zna z meseci prerasti v renčanje

Mislim, da se ni za bati....moj ovčar gruli že osem mesecev skupaj, vsak dan cel popoldan pri igri s svojim pasjim sostanovalcem, in potem še zunaj z vsakim psom, ki se je pripravljen igrati. Vedno pa lastnik ve kdaj je nekaj gruljenje iz zadovoljstva in kdaj iz agresije...v bistvu je to dolžnost lastnika, da z vsakim dnem spoznava pasjo govorico in njegovo igro prilagaja situaciji.
Lahko je za pričakovati, da ji kateri pes ne bo všeč, ampak takrat bo drugačno vedenje očitno...ne bo riti in repa v "luft". Bo samo dlaka v "luft" hehehehehhe.
Jaz bi pogrešala gruljenje mojih dveh pesjanov....lahko slišim njuno zadovoljstvo, kar naredi še mene zadovoljno.
Pozorna pa bodi tudi na reakcije sopesjanov in boš najbolje vedela ali jo lahko prepustiš divjanju ali pa jo je bolje imeti malo na kratko....saj kot si že dobila odgovor, če je pes socializiran, bo začel gruliti zraven...ni ga čez zadovoljstvo pri igri!

Lp, Tina
Logiran
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #11 : sobota, 16.04.2005 : 09:46:09 »

Sebi,
tvoja pesa je eno navadno čvekalo  Grin  Grin
Svoje zadovoljstvo pač izraža tudi skozi glasovno komunikacijo in to je vse. Verjetno ima tudi v drugih situacijah dosti za "povedati"
 hehe... če bi ti videla in slišala moje tri čvekače, bi mislila, da je tvoja bolj med tihimi  Wink Toliko mi imajo za povedati, da jih komaj ustavim  Cheesy in pridem do besede.
Torej, brez panike in pusti ji veselje do čvekanja, to zna biti taaakoooo zabavno.
No, vsaj jaz se neizmerno zabavam ob mojih nakladalih. Zanimivo je tudi to, da je njihova glasovna komunikacija razvita do te mere (ali pa imam jaz tako dober pasji poliglot - če verjameš  Roll Eyes), da točno vem kaj želijo z določenim godrnjanjem, cmevkanjem, gruljenjem in podobnimi nemogočimi zvoki,  povedati (ven, lačen, nekdo je pred vrati, luuulaaaaat, še čohaj, toplo mi je ali zebe me, tečen sem, voda vre!!!! (celo to), nekaj je narobe, a se ti misliš igrati z mano al' bom moral čist' znor't, ne bom, a ti mene sploh poslušaš, ne počutim se dobro itd.) Res so nemogoča čvekala  Huh  Grin
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
sebi
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 310


« Odgovor #12 : ponedeljek, 18.04.2005 : 04:57:04 »

Pravijo: kakšen lastnik, takšen pes  Wink . Če se moja pesa vednomer nekaj oglaša  Roll Eyes ...  Tako pač je. Hvala vsem, da ste me pomirile!

LP
Sebastjana
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #13 : ponedeljek, 18.04.2005 : 20:28:07 »

Sebi, mogoce bi tvoja psicka morala spoznati naso bagi! Grin To bi se cvekalo in grulilo!
Pri nasi je tako, da bolj ko postaja igra divja, bolj Bagi gode in renci, proti koncu pa se samo se oglasa s tako visokim bevskajocim glasom, da kaksne kuza od zacudenja prekine igro! Cheesy
Drugace pa ni ravno gobezdava, doma je cisto tiho, obcasno spusti le kaksen bu bu! Smiley lp
Logiran

Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #14 : petek, 22.04.2005 : 11:51:57 »

Moje psice grozno renčijo (zares in v igri), kažejo zobe in grozijo, če je treba, vendar se še NIKOLI niso steple s tujim psom, niti tedaj ne če je hotel kdo katero od njih napasti (med sabo so se že steple, vendar zelo redko in brez posledic). Na sprehodu so lahko spuščene povsod, kjer ni prometa, ne glede na prisotne pse.
Logiran
Olly
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 273


« Odgovor #15 : petek, 22.04.2005 : 13:42:44 »

Ni se potrebno bati samo našo to odvajamo tako, da se mi igramo z njo in če renči (gruli) se prenehamo in je užaljena, potem pa pride k tebi po igračo in se ponovno hoče igrati, če renči pa spet prenehamo...itd. s psmi pa se obnaša tako, da na manjše ali mlajše renči na večje pa laja, ker se jih boji...ali pa če je ne pustim, ki igri in mora imeti prostor ob meni tudi laja..
mislim pa da pri vas ni vzroka za skrb Wink
Logiran
sanci_cat
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 947


« Odgovor #16 : petek, 22.04.2005 : 16:40:00 »

Ne vem, če to spada pod to temo, ampak bom vseeno prosila za nasvet.

Moj pes v "igri" z drugim psom (vlečenjem) renči in hkrati laja (ne vem kako je to sicer možno, amapk je). To niti ni tak problem, bolj me skrbi to, da v teku z drugim psom renči in laja nanj in se malo tudi zaletava. Ampak to samo če tisti pes vodi, drugače če njega "lovijo" ni problemov.

Razmišljam, da je to v bistvu izraz njegove dominance, ker pač ne pusti, da bi bil drug pes ali psica pred njim, čeprav je drugače bolj nesamozavesten in nesiguren (slabe izkušnje pač).

Ali je dobro če vadim z njim odpoklic? Sam motilo bi me, da ga kličem sebi sredi igre, ker bi lahko prihajanje k meni vzel za kazen, da se ne sme igrat.
Nekaj moram narediti, ker niso vsi psi tako toleranti in jih lahko kmalu "faše".


Se zahvaljujem za kakršenkoli nasvet.

Lp, Sanja
Logiran
Ozzy
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 545


WWW
« Odgovor #17 : petek, 22.04.2005 : 22:22:58 »

Mislim, da se psi med sbo razumejo in da preden bi jih fasal bi dobil tudi opozorilo, ki ga lahko zazna tako on kot tudi lastnik. Seveda moras prej lastnike vprasat ce je njihov kuza agresiven ali netoleranten in ga k takim ne spustis.
Taksno lajanje in lovljenje pa ni znak agresije in dominance, ampak le nacin igre. Zato naj te le ne skrbi. Tudi moj tece ob dolocenih psih in jih vlaci za uhe in laja. Tudi lajez verjetno ni agresiven, ceprav je lahko mocen in vztrajen... Imas le igrivega kuzka in po mojem te ne rabi skrbet.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #18 : sobota, 23.04.2005 : 12:37:46 »

Odpoklic med igro kar vadi, ampak takrat, ko je pes  pozoren nate, sicer ga boš naučila samo to, da mu na klic ni treba priti če noče. Če se intenzivno igra, te mogoče niti ne sliši. Odpoklica zanesljivo ne bo vzel za kazen, če ga boš nagradila in spustila nazaj v igro.
Logiran
sanci_cat
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 947


« Odgovor #19 : torek, 26.04.2005 : 13:14:38 »

Opoklic bom vadila, razmišljam pa tudi o 1om povodcu, da bi ga potegnila stran, ko bi se začel tako "zaganjat", pa bi mogoče potem pokapiral, da če začne lajat pa grulit na psa med tekom, da to ni dobro...

Ker tudi tako gruli med vlečenjem se mi zdi, da bomo morali čimmanj to prakticirat, sam kaj, ko se njemu fajn zdi in že sam pobere kako palico in jo sili drugemu psu... Smiley


Lp, Sanja
Logiran
norwich terrier
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 72


« Odgovor #20 : sreda, 21.03.2007 : 14:27:41 »

Moja Evian je najhujši primer renčanja psov, ki sem jih videl. Ne glede na to če ji paše kaj ali pa ne ona renči a ne misli tako resno. Ampak ko pa se igra... kot da bi se  borila za svojo zemljo...pri njej moraš paziti, če imaš ohlapne hlače, saj včasih kar malo prestopi...svoj boj za zemljo (igračka) pusti in se za 2 sekundi spravi na hlače...res...nor pes Cheesy Wink
Logiran
Strani: 1 2 [Vse]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Igre in zaposlitve  |  Tema: Gruljenje med igro
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines