mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 25.04.2024 : 13:28:32

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Dva ali več psov  |  Tema: Kdaj še enega kužka??!
Strani: [1] 2 3  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: Kdaj še enega kužka??!  (Prebrano 18762 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Afna
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 379


« : četrtek, 19.12.2002 : 20:05:08 »

Živjo,

najprej se opravičujem, ker odpiram novo temo...na to temo je bilo že nekaj postov, ampak brez konkretnih odgovorov.. :-/
razmišljam o tem, da bi imela še eno psičko, jasno angleško buldoginjo, da bi bila za družbo moji Lizi... Grin ;Djasno mi je da dve kuže pomeni tudi dvakrat toliko "kužkastih stroškov", ampak to se vse da preživet. Wink
Sestavila sem si seznam ZA in PROTI, pa se še vedno ne morem odločiti. Mislim, odločila sem se, da bosta vsekakor nekoč dve, ampak kdaj?  Huh ???Liza je stara 3 mesece in potrebuje veliko pozornosti..dva majhna kužka naenkrat je verjetno težko vzgajati in šolati, ter pri vsem tem ostati vodja "krdela"... ???Ampak ko bo odrasla, pa mogoče ne bo hotela sprejeti novega družinskega člana. sram
Da ne dolgovezim...kaj mislite?? Huh
KDAJ je najbolj optimalno imeti še eno peso?
KAKO vpliva na kužke, če jih je več?? Pozitivno ali negativno?

Hvala za odgovore in LP,
Eva in Liza
Logiran
KARMEN
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 350


« Odgovor #1 : petek, 20.12.2002 : 09:13:04 »

Jaz sem pri prejšnjem psu naredila veliko napako, ker nisem pravočasno dobila drugega psa (ko je bil naš star do sedem let), kasneje pa mladiča ali mlajšega psa ne bi več prenesel. Opazila sem namreč, da so mu šli aktivni mladi psi na živce. Tako se mi je v starosti zdel malo osamljen. Če bi imela dva psa z manjšo starostno razliko, bi si bila dobra družabnika. Sedaj sem ravnala drugače. Pred letom dni sem v zavetišču dobila dve leti starega psa (sedaj ima tri leta), pred kratkim pa sem vzela še tri leta staro sterilizirano samičko in mislim, da nisem mogla izbrati boljše kombinacije. Čeprav moj pes ni nikoli kazal pretiranega zanimanja za druge pse(razen za samice), se je s to samičko že prvi dan krasno ujel. Toliko lepih uric preživita skupaj, ko smo v službi, toliko se igrata, tako se pazita eden drugega, da jih je veselje imeti. Ona je šef, on pa njen zaščitnik in varuh. Pridna sta na vrtu, v hiši, na sprehodu,...Seveda pa med njima ne delamo nobenih razlik, skupaj ju vodimo na sprehod, skupaj se igramo, negujemo, hranimo, crkljamo in vse ostalo. Mislim, da je kombinacija samec in sterilizirana samica zelo dobra, ne vem pa kako bi se obnesli dve samici, saj naš samec vedno popusti njenim provokacijam. Mislim pa, da je bolje najprej enega psa vzgojiti, nato dobiti drugega, ker bo vzgoja dveh hkrati zelo naporna in lahko se zgodi, da bosta pri hiši dva nevzgojena psa, ker ne bo eden od njiju vodja za vzgled v dobrih stvareh, ampak bosta skupaj počela neumnosti.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #2 : petek, 20.12.2002 : 12:12:58 »

Po mojih iskušnjah je drugega psa najbolje vzeti, ko je prvi star kakšni dve leti. Pri tej starosti prvi pes vsaj približno dozori, naj bi bil že socializiran in vzgojen, če smo se odločili za šolanje ima za sabo tudi že tečaj. Za drugega psa pa se odločimo samo v primeru, če smo z vedenjem prvega zadovojni. Če imamo s prvim psom kakšne težave (pretirana dominantnost, potepanje, neprihajanje na klic, agresivnost...) jih moramo obvezno najprej odpraviti, šele nato lahko sploh pomislimo na drugega psa. V nasprotnem primeru se nam vse stare težave potencirajo pa še kakšne nove si pridelamo. Vzgoja dveh mladičev hkrati je sicer možna, a je sila zahtevna zadeva in se tudi iskušenim včasih sfiži, tako da dobijo dve nesamostojni in/ali neobvladljivi živali. Pa še oba naenkrat se postarata.
To, da živi skupaj več kužkov ima toliko dobrih strani, da jih ne bi naštevala. So pa seveda tudi problemi, najpogostejši je t.i. sindrom drugega psa: drugi pes je pretirano navezan na prvega, je nesamostojen, kadar ni zraven prvega psa je povsem zbegan in preplašen (kadar sta skupaj zgleda čisto normalno). Temu se izognemo tako, da psa nista vedno skupaj, na sprehod hodimo tako z vsakim posebej kot z obema skupaj, šolamo pa vsaj v začetku vsakega posebej. Za dva psa bomo vsaj v začetku potrebovali trikrat toliko časa kot za enega.
Kako bo prvi pes sprejel drugega, je pa bolj odvisno od njegovega karakterja kot od starosti. Ponavadi so v skupini zelo zadovoljni tipični družinski psi, tisti, ki se navežejo le na enega lastnika pa precej manj in drugega psa kvečjemu tolerirajo, prav prijatelja pa nista nikoli.
Logiran
tobika
novinec
*
Sporočil: 17


« Odgovor #3 : petek, 20.12.2002 : 12:16:15 »

Mi smo imeli že prej dve psički, ki sta bili dve leti narazen. Obe smo dobili 2 meseca stari in se že celo življenje lepo razumeta (sta skupaj v stanovanju, brez boksov). Zdaj sta stari 13 in 11 let in sta pravi faci.

Jaz pa imam zdaj doma 3 letno bokserko in ji kupujem družbo. Nekako je naneslo, da imam možnost dobiti 10 mesecev starega dobermana in resno razmišljam o tem. Kužek iz dobre vzreje in je prijazen in navajen psov in boksa, tako da z njim ne bi bilo problema. Bil je tudi že z nami na sprehodu in je našo kužo čisto ignoriral, ona pa se je repenčila, kot da bi ji kaj hotel, vendar ni bilo nič hujšega in bi se po mojem mnenju hitro navadila biti skupaj.

Če ima kdo kakšno izkušnjo s tem, kako je vzeti malce starejšega psa (ne 2 meseca starega dojenčka) domov k že enemu kužku in ima kakšen nasvet zame naj se prosim javi!

Hvala! Smiley
Logiran
Alien
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 117


« Odgovor #4 : petek, 20.12.2002 : 12:33:44 »

Moj Maks je bil star 3 leta in pol skoraj, ko sem pred kakima dvema mesecema pripeljala domov še 8 mesecev staro psičko labradorko. Večjih težav ni bilo, le po treh dneh sem jo morala dat sterilizirat, ker jo je nonstop naskakoval ko je šla enkrat lulat, verjetno bi se kmalu začela .....
Igrata se nonstop, razen kadar spita je mir. Smo pa doma zlo pazli, ker je Maks zelo občutljiv in smo mu ful dvigovali samozavest, zmeraj je dobil prvi vse. Najhuje je blo ker je tamala ful dominantna in renči za plen in kakrkoli, Maks pa ne mara renčanja. Tko da ko se je on hotel igrat recimo s cufo (špaga z vozli), je ona prijela na drugem koncu, začela renčat in Maks je seveda spustil (on je bl reva). Zdej pa se že s čemerkoli igrata in vlečeta en drugega.
Opazila pa sm da jo ma zelo rad, saj jo brani pred sosedovo psico ovčarko s katero se je prej igral in tudi komaj čaka da ga grizlja po vratu, prav nastavlja se ji.
Uglavnem prav super se imeta zdej, smo se pa zelo trudili da je Maks pridobil na samozavesti, ker je ona drgač ratala šefica... Grin

LP,
Logiran
tobika
novinec
*
Sporočil: 17


« Odgovor #5 : petek, 20.12.2002 : 13:01:56 »

Kje pa imate vaše kužke - v istem prostoru, ločene, v boksih, proste...? Naša bokserka je navajena spat  na svojem ležišču ali pa na kavču (razvajenka pač), dobermančka pa bi imela na tleh v velikem boksu (vsaj na začetku, da ne bi bilo lumparij, ker je živi norček), ki ga je tudi navajen. Kasneje pa bi rada prišla do tega, da bi bila oba prosta v istem prostoru.

Če prav razumem, je dobro, da moji kuži pomagam, da se ne bo počutila pozabljeno. A je dobro, da ju kdaj peljem tudi posebej na sprehod poleg šolanja ali lahko vedno skupaj. Kaj pa igračke in ostale stvari - ali naj jih za začetek pospravim in dam le ko sem zraven?

Nasvete prosim!!! Wink

Hvala!
Logiran
altervita
gost
« Odgovor #6 : petek, 20.12.2002 : 13:33:15 »

Zaradi pretiranega ukvarjanja z mladičem bi se starejši pes verjetno čutil zapostavljenega in bi verjetno pokazal malo jubosumja. Naš bark se recimo še danes vedno ko me pozdravita rine k meni, bolj kot brina. kot da bi Brini hotel povedat, da je on bolj "moj" kot ona, hehe. Pa nismo delali razlik.

Vodit skupaj na sprehod je fino, še posebno, če je prvi pes vzgojen. Sam recimo se sploh ne spominjam, kako je treba učit odpoklica, ker je brino to naučil bark.
Vsekakor pa je priporočljivo imet vsaj en sprehod z mlajšim posebej, da se navadi na vodnika (drugače za vodnika pač vzame starejšega psa-po mojem) in da ga slednji nauči par stvari brez motenja s strani drugega psa. Sam tudi večkrat na skupnem sprehodu barka dam na prostor, da deluje kot moteč faktor in potem z brino poleg njega malo vadiva. Dobro je pa za oba. Zanjo, ker se nauči, da je psi, ko dela ne motijo, zanj pa je to enaka šola.

Naša dva sta 2 leti razlike in se odlično razumeta. Tako kot pravi Alien...ona je šefica, on pa njen zaščitnik-čeprav jo zna fino umirit, kadar je tečna.

Logiran
Pia
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 156



« Odgovor #7 : sobota, 21.12.2002 : 22:36:47 »

Pa naj se še jaz malo oglasim, ker imam s tem pač izkušnje.
Mi smo imeli 4 leta starega greya ko smo se odločili za borzojko staro 3,5 mesecev. Naš grey je bil v mladosti napaden od lancerja in od takrat ne prenaša drugih psov. Ko smo ju prvič spoznali se je tamala tako prestrašla da se je pokakala.  Grin Pol sta se pa hitro zaštekala, čeprav je on še vedno vodja. Tako naprimer jesta ločeno oz. ju nekdo pazi, ker drugače on poje najprej njej pol pa še svoje, revica pa nič ne more. Četudi mu kaže zobe in renči je on totalno flegma. Zdaj sta stara 8 in 4 leta in jaz sem se odselila in si nabavila 2 whippeta stara 5,5 in 6 let. Ker sta samčka smo najprej hodili ločeno na sprehode jaz z mojima dvema in mama z borzojko, ki ju je takoj sprejela, čeprav se pri hrani do njiju obnaša enako kot grey do nje. Z greyem pa je šlo bolj počasi ampak smo že prišli tako daleč da gremo skupaj na sprehod, hodijo vštric vohljajo skupaj itd. Na živce mu greta edino če sta spuščena, ker njega ne spustimo in švigata njemu pred nosom. Tak da naše izkušnje so kar pozitivne, mislim pa da je veliko odvisno od tega kak je prvi kuža vzgojen ker tamala pobere vse kar zna tastari.
Tak upam da nisem bla predolga
Lp, Pia
P.s. Eva Liza je prava mala krasotica!!
Logiran
ewchy
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 533


« Odgovor #8 : nedelja, 22.12.2002 : 13:52:46 »

Med mojima dvema je pa razlike 4 leta, čeprav bi mlajšega lahko imela že prej, vendar sem čakala na leglo. No, se popolnoma strinjam z vsem, kar so povedali pred mano. Paziti moraš, da ne boš zapostavljala starejše psičke, ona mora ostati glavna. Vedno daš njej prvi za jesti, jo pohvališ, se z njo poigraš... šele nato z mlajšim. Sem opazila, da se je mali gul veliko stvari naučil od starejšega tako da je zelo pomembno, da je starejši pes lepo vzgojen. Tudi navadila sta se kar hitro eden na drugega, najlepše ju je gledati ko se skupaj podita po travniku ali pa ko se igrata. Ti kar polepša dan  Cheesy
Prej smo jih imeli skupaj, vendar se opazila pri starejšem rahlo utrujenost in nezainteresiranost za delo. Tako da smo ju sedaj ločili, starejši je spet postal živahen (zgleda da mu je ta mali kar naprej nagajal in se revež ni mogel naspati) in spet je vse ok. Postal je še celo bolj živahen, saj se tudi on malo zgleduje po mlajšem ki je bomba energije. Mu pa veliko stvari kar prepusti, velikokrat ga pusti da je on zmagovalec oz. prvi. Zgleda da je zelo pokroviteljski do malega, ga tudi brani zato maoram biti pozorna na ostale pse, da se z njimi ne stepe. V glavnem, super je imeti dva psa.
Logiran
tobika
novinec
*
Sporočil: 17


« Odgovor #9 : ponedeljek, 23.12.2002 : 09:10:05 »

Hvala za odgovore. Tudi jaz bi rada, da ostane bokserka glavna in vem, da moram njo najprej nahranit in podobno. Me pa zanima kako je z rangiranjem kasneje. Pri naših dveh prejšnjih psičkah je ves čas ostala glavna starejša, ki je tudi večja. Ali se to lahko kasneje spremeni in na kaj je treba pazit.

Pa še to, kako je na sprehodih, ko so zraven še drugi (neznani) kužki. Ali se po vaših izkušnjah to obnese ali ju je bolje voziti v družbo drugih kužkov ločeno? (mogoče neumnost, ampak bolje vprašat, kot ne vedet Grin)
Logiran
Sukilus
gost
« Odgovor #10 : ponedeljek, 23.12.2002 : 11:45:03 »

Pozdravljeni!
S forumom še nimam izkušenj ampak me full muči eno vprašanje na to temo "kdaj drugega psa?"
Trenutno pričakujemo novega člana mladega dalmatinčka strega osem tednov. Ker smo doma na deželi s prostorom ni težav in možnosti za tekanje in divjanje tudi ne. Da bi ga zeblo pa tudi ne ker bo mlad gospodič v hiši.
Ker pa je kot vedno tako da po tem ko gredo otroci od hiše nastane velika praznina in ogromno prostega časa in veliko ljubezni za še enega psa smo se odločili da bi imeli še enega psička. To bi bil pa nemški boxer.
Muči me ker ne vem kako bi bilo če bi bila oba samčka. Bi se gledala grdo ali bi morda obstajala možnost da se navadita drug na drugega in se sprejmeta kot enakovredna družba drug drugemu in nam doma.
Za kakršenkoli nasvet bi bila zelo hvaležna.
Lp S.
Logiran
ewchy
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 533


« Odgovor #11 : torek, 24.12.2002 : 11:49:27 »

Jaz imam dva samčka in nimam težav. Res pa je, da je starejši zelo potrpežljiv in neagresiven. Tako da nisem nikoli bila v skrbeh da bi mlajšemu kaj naredil. Ne vem, kako se pa kaj tvoj obnaša do drugih psov? Ponavadi so tako vsi psi prijazni do mladičev, potem pa ko bosta skupaj pa se bo tako navadil na njega, da ga bo sprejel za svojega. Tako da po mojem ne bi smelo biti problemov. Pazi edino, da ne bo starejši ljubosumen, da bo še vedno on prva violina.

Tobika, jaz moja dva vodim v družbo drugih psov skupaj, še nisem imela problemov razen enkrat, ko je hotel en pes malega malo zagrabiti in ga je starejši branil. Drugače pa ni problemov, malo bolj moram paziti na starejšega, da ga ne bi brez veze branil in se tako stepel. Vendar ko vidi da drug pes malemu nič noče, potem jih tudi on ignorira oz. se celo skupaj igrajo. Tako da pri meni ni problemov, fajn pa je, da včasih pelješ mlajšega tudi samega v družbo, saj se tako navadi biti tudi sam, brez okrilja starejšega in postane bolj samostojen in ne tako odvisen od starejšega.

Lp, Eva
Logiran
bina
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.790


« Odgovor #12 : petek, 03.01.2003 : 10:58:39 »


Citat


Muči me ker ne vem kako bi bilo če bi bila oba samčka.


Mi imamo sedaj 4 leta in pol starega samca. Zaradi slabih izkušenj v mladosti sovraži ostale samce in zato se ne upamo kupiti novega samca. In zato pride poleti k nam samička. Za samico sem se pa odločila po naslednjem dogodku: pri nas je bila na obisku rotvajlerka, stara skoraj 10 let. Ker je bil že večer, sem dala našemu večerjo v njegovo posodico. Pojedel ni nič, ker še ni bil lačen, zato mu je pa vse pojedla psička. In naš jo je samo lepo gledal in mahal z repom.  Ona je jedla njegovo hrano, iz njegove posode in na njegovem teritoriju. Takrat sem se odločila za samičko.

Če bi pa naš prenašal samce, bi se pa verjetno odločila za samčka iste pasme. Vse je odvisno, kakšen karakter ima starejši pes. Kot je nekdo napisal: včasih se tudi dva samca zelo dobro razumeta. Pri nas v naselju ima nekdo dva samca in potem delata probleme vsem ostalim psom, ker sta že krdelo. In ravno eden od teh dveh psov je našega napadel.

Pri nas bo prav zanimivo, ker naš ni preveč samozavesten, ko je zraven drug pes in se mi zdi, da bo bernardinka kaj kmalu prevzela poveljstvo.  
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #13 : sobota, 04.01.2003 : 12:55:56 »

Naša starejša psica je bila stara 4 leta, ko smo dobili Vini. Bila je strašno ljubosumna nanjo, pa čeprav nista živeli skupaj, sta se pa videvali vsak dan. Čeprav še danes med njima ni posebnega prijateljstva, se prenašata in starejša večkrat brani mlajšo pred kakšnim nadležnim psom. Tudi s hrano ni problemov, šefica ne glede na svoj položaj vedno počaka, da Vini poje, potem pa preveri če je kaj ostalo. Nobenega renčanja ni tudi, če dobita kosti. Če pa katera pozabi na kost si jo takoj prisvoji druga.

Potem pa je pred dvema letoma prišel v Kajino življenje še en pes, eno leto star samec, nemški ovčar Don, nesocializiran, otročji, nadležen... Ni trajalo dolgo, da jo je sprejel, čeprav ga je napadala kot nora. Tudi z njim nista postala prijatelja, njun odnos je spet zgolj prenašanje, ker lastniki to hočemo. Na sprehode hodimo skupaj, zatakne se le pri hranjenju, ker samec takrat ne prenese nobenega psa v bližini. Ker pa je pes v pesjaku in tam dobiva svoje obroke ni mogoče, da bi prišlo do pretepa. Torej tudi ni nujno, da se bosta prenašala dva psa nasprotnega spola, je pa res, da sta se naša dva spoznala, ko sta bila že oba odrasla vsaj s svojimi muhami.
Bo pa moj naslednji pes spet samica, ker še enega samca Don ne bi prenesel. lp
p.s. Čimprej kupi Lizi sestrico  Cheesy!
Logiran

retrieverka
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 734


« Odgovor #14 : četrtek, 23.01.2003 : 18:14:29 »

Joj najlepše je imeti dva kužka!! Če je možnost svetujem to vsem. Naša starejša psička -zlata prinašalka- je bila stara 7 let ko smo kupili še eno flat coatico. Sedaj sta stari skoraj 9let in 2 leti in sta postali super kolegici. Starejša je glavna-z malo pomoči. Na začetku je bila precej huda na razgrajaškega mladička, sploh če se je tamala preveč vtikala v njen mir. Z malo posredovanja se je pomirila, je pa izgubila na samozavesti. Tako da sem potem pomagala pri rangiranju in zdej ko je mala odrasla in je tudi rangiranje (ki ga morajo tudi sami opraviti!) mimo, se super razumeta! Igrata se, grizeta in sploh je starejša postala veliko bolj igriva. Mala pa sploh ne more nikamor brez nje. Mlajša jo naravnost obožuje in celo izgleda, da bodo problemi ob paritvi. Flatica se je namrec tako navadila zlatih prinašalcev da črnih psov preprosto ne mara, čeprav je bila v stalnem kontaktu z različnimi psi. Na začetku me je bilo strah ker pravijo da se psice ne prenašajo preveč dobro-naše pa sta se krasno ujele. Trenutno je starejša na svojem kavču v dnevni sobi, mlajša pa v boksu-vendar smo se odločili, da kmalu uredimo prostorsko stisko in tako bo tudi mala kmalu dobila svoj prostorček. Najvsezadnje je imeti dve divjakinje notri kar malo naporno. Skratka če je možnost vsekakor svetujem da svojim pasjim prijateljem privoščite tudi prijateljčke njihove vrste!
LP od vseh nas!
Logiran
Strani: [1] 2 3  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Dva ali več psov  |  Tema: Kdaj še enega kužka??!
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines