mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
torek, 16.04.2024 : 16:37:44

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Samice in samci, legla  |  Tema: Mleko doječe psice - ali ga je dovolj?
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Mleko doječe psice - ali ga je dovolj?  (Prebrano 5596 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Nati80
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 399


« : sreda, 26.08.2009 : 06:04:53 »

Doma imamo mladičke, stare 3 dni in skrbi me, če imam mamica dovolj mleka.
Mladički so do danes ponoči lepo sesali - brez kakšnega večjega jokanja, mlekce sem uspela iztisnit tudi iz seska. Danes ponoči pa so veliko veliko več jokali kot sicer, postavili smo jih na seske ampak so odšli stran, le najmočnejši mladiček je vzrajal a pri tem jokal (čeprav tale joka skoraj vedno). Po opravljenih potrebicah sem mamici razkužila trebušček in ponovno poskusla iztisnit mlekce, ki pa je priteklo le na zgornjih dveh seskih (proti prsnemu košu), spodnja dva sploh nič, tudi niso več tako nabrekli, kot recimo dan poprej.

Ali je mogoče, da pride do začasnega pomanjkanja, v smislu, da so mladički nekako preveč preko celega dneva na seskih in enostavno ni časa za regeneracijo - upam da me razumete?

Mamico že od 5. tedna brejosti hranim z briketi Orijen za mladičke, dajala sem ji sirček, pa skuto... zadnje dni brejosti je jedla le še konzervirano hrano za mladičke - res pa da skozi celo brejost se njena ješčost ni povečala. V ponedeljek na dan kotitve ni nič jedla (razen pila kozje mleko po kotitvi), včeraj pa je pojedla cel jelly puppy almo nature in kar nekaj briketov, pa štiri žličke skute in rumenjak, popila je pa res veliko vode.

Torej, kakršenkoli nasvet, izkušnja, karkoli... bi bili zelo hvaležni, ker je vse to za nas prvič. Doma imam sicer nadomestek za mleko v prahu od Royal canin, vendar nisem sigurna, sploh pa bi raje videla, da mladički pijejo mlekce pri mamici - ampak kako ugotoviti ali ima dovolj mleka, da prav te prve dni dobro napredujejo (razen iztisk iz seskov in opazovanja obnašanja mladičkov).

Hvala!
Logiran
lunca
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 583


« Odgovor #1 : sreda, 26.08.2009 : 06:21:05 »

Začni jih tehtati.Če ne pridobivajo na teži in neprestano jokajo,njihova mati za njih nima dovolj mleka.To se je zgodilo tudi naši psici po carskem rezu.Zato smo jih dohranjevali z Royalovim mlekom,pa tudi pri psici so sesali.Jaz sem kasneje ugotovila,da tudi njeno mleko ni dovolj kakovostno za njih,zato smo mladičke začeli dohranjevati z kašico iz briketkov že pri starosti 14 dni.
LP Tjaša
Logiran
Nati80
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 399


« Odgovor #2 : sreda, 26.08.2009 : 06:47:54 »

Hvala lunca za hiter odgovor.

Tehtam jih redno od snoči so napredovali za 13, 19, 20 gramov le eden samo za 5, tako da sedaj razmišljam, da bi njega mogoče dohranjevala, ker ima za 80 gramov razliko v teži z najbolj naprednim mladičkom.

Zdejle sem ji malo pomasirala seske in mleko je priteklo iz vseh, bomo vidli kako bo tekom dneva. Kaj pa bi priporočili k briketom, da bi bilo mleko bolj kvalitetno in morda količinsko več? Ker psička od vedno ni neki dobri jedec, zdejle je sicer po žlički zmazala enih 70 gramov skute (Ljubljanske mlekarne, druge ne dobim...).  Ampak v kakšnih količinah je to primerno dodajat, da ne bo premehko blato zaradi tega?

Logiran
lunca
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 583


« Odgovor #3 : sreda, 26.08.2009 : 07:26:46 »

Odvisno kaj ima rada.Naša Berry je prodana duša za ribe,pa smo ji jih takrat veliko kuhali.Še danes veliko kupujem zmrznjene fileje osličev,pa jih potem skuham.Dobivala je tudi skuto,pa še sladko  smetano sem njej in mladičem mešala v hrano.Pa jogurte,kuhano divjačino,konjetino.Probaj z konjskim mesom,surovim.Je močna hrana z veliko proteini.
Sicer pa pri njej hrana ni bila nikoli problem,pa pri mladičih tudi ne.Sem bila pa jaz izredno zadovoljna z Royalovim Starterjem,pri nas se je super obnesel.
LP Tjaša
Logiran
metha
rad pišem
****
Sporočil: 392


« Odgovor #4 : sreda, 26.08.2009 : 07:31:17 »

Sama sicer nimam prav veliko izkušenj, za sabo imam le prvo leglo...a so me opozorili, da se zna zgoditi, da bo drugi ali tretji dan pri psički manj mleka in posledično več joka....spomnim se, da mi tretji dan ena od psičk ni nič pridobila na teži (vem tudi za primere, ko celo izgubijo nekaj gramov)...in res kasneje ni bilo problemov, vsi 4 kužki so lepo napredovali brez dohranjevanja. Pazila sem, da je psička dobila dovolj tekočine (poleg briketov je dobila piščanje meso in tudi vso vodo, v kateri se je le to kuhalo)...pila je tudi razredčeno mleko za mladičke od RC.
Logiran
bina
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.790


« Odgovor #5 : sreda, 26.08.2009 : 07:48:06 »

jaz ne vem, ce je primerjanje teze med sabo fino Undecided pri meni je imel en samec konstantno manj. No, skotil se je kot predzadnji po tezi, potem je bil pa vedno najlazji (tudi od psic). ampak ni bil pa švoh ali pa slaboten. Bil je mocan, jedel je normalno, edino lazji je bil. Danes je cisto normalno velik (tezji in vecji od sestric).

Bos videla, kako bo cez dan (ali bodo lepo spali ali se bodo zbujali). Meni so rekli, da ce spijo po 3 ure, potem so siti.

Mami dajaj za jest vse, kar ima rada in kar hoce jest in kar normalno prebavlja. Pri mojih "pali" piscancja juha.
Logiran
lunca
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 583


« Odgovor #6 : sreda, 26.08.2009 : 08:33:33 »

Pri naših pa "boh ne daj" dajat kakšne juhe. Tongue Imajo vsi takoj drisko.Tudi jaz nisem mladičev primerjala med seboj.Dva sta bila v leglu manjša in lažja,pa smo jih malo več dohranjevali.Ampak samo toliko,da sta normalno pridobivala na teži.Iz legla sta šla oba z normalno odstavno težo.
LP Tjaša
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #7 : sreda, 26.08.2009 : 08:43:31 »

Psici lahko dodajaš kuhane koprive - mlade ali vršičke nabereš in jih narediš kot špinačo.
Logiran
Nati80
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 399


« Odgovor #8 : petek, 28.08.2009 : 11:24:14 »

Lanabela a to misliš te navadne koprive ali tiste zeliščne, za špinačo, ki jih tudi mi jemo - no jst ne  Tongue ampak drugi?  Grin

Drugače pa sem morda res prehitro naredila paniko, mladički lepo napredujejo s težo. Zanimivo pa je to, da čez dan sploh ne vem da so, ponoči pa jok in stok najbolj med dojenjem, manj pa medtem ko spančkajo. Zdej pa ne vem, ali je mogoče, da se bojijo teme, čeprav v sobi nimam popolne teme, tudi temperatura je dokaj konstantna čez dan in noč... Upam, da se bo s časom izboljšalo, ker tele neprespane noči se kar množijo  Roll Eyes

Sedaj me pa še nekaj zanima, ampak ne vem ali naj odprem drugo temo, morda pa je vseeno povezano z dojenjem...
Prvi dan so mladički imeli majhen, kompakten in temen kakec, dva dni pa svetel, mehek, polno ga je bilo, pa poln zrnc? Pomislila sem na gliste oziroma jajčeca, ampak psička je bila v prvem letu starosti razglistena na vsake 3 do 4 mesece, po enem letu pa na pol leta. Pred paritvijo še enkrat in na 50. dan brejosti s pasto, tudi v njenem drekcu ni bilo nikoli ne jajčec ne glist...
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #9 : petek, 28.08.2009 : 11:33:25 »

najbolj navadne plevelne pekoče koprive.
Logiran
Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Samice in samci, legla  |  Tema: Mleko doječe psice - ali ga je dovolj?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines