mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 10:20:36

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 9  |  Tema: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 16   Dol
Natisni
Avtor Tema: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje  (Prebrano 48150 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
AMODINI
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 589


« : nedelja, 06.09.2009 : 12:50:44 »

Na željo nekaterih TT navdušencev sem se kot vzrediteljica odločila, da na kratko povzamem nekaj besed o samem zdravju nam tako ljube pasme TT.
 
TTjčki so več ali manj zdravi psi. Njihova domovina in težki pogoji preživetja so jih po vsej verjetnosti naredili take...jaz pravim "žilave". Pasma sama po sebi je precej zdrava pasma in TTji doživijo visoko starost (tudi do 16 let  in več).
Kljub temu pa se TT, kot vse druge pasme žal sooča tudi z nekaterimi gensko oz. dedno pogojenimi boleznimi in zato sta  premišljena in selektivna vzreja v tem času še kako pomembni. To je zame dober in edini pravi odgovor tudi na vprašanje čemu kupiti psa TTja z rodovnikom in izbrati vzreditelja z veliko začetnico. V zahvalo in v pohvalo gre vsem , ki se v našem pasemskem  klubu trudijo že iz časov Sekcije dalje, ki s klubom dihajo in živijo, da imamo urejeno vzrejo v skladu z dobrimi vzrejnimi pravili, ki terjajo odkrivanje dednih bolezni in, da se prav zaradi tega v klubu lahko pohvalimo z dobro in s kvalitetno vzrejo TTjev. 
 
Dedne bolezni katerim so TTji podvrženi so:
PRA - PROGRESIVNA RETINALNA ATROFIJA
LL - LUKSACIJA LEČE
CCL / NCL - CEROIDNA LIPOFUSCINOZA
KATARAKTA oz. SIVA MRENA
DISPLAZIJA KOLKOV, DISPLAZIJA PATELE
PRIROJENA GLUHOST

Logiran
AMODINI
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 589


« Odgovor #1 : nedelja, 06.09.2009 : 12:53:51 »

PRA je dedna in počasi napredujoča očesna bolezen, pri kateri gre za odmrtje celotne mrežnice - retine očesa  in, ki  postopoma  vodi do popolne slepote psa. Mrežnica se nahaja v zadnjem delu očesa in je sestavljena iz celic, ki absorbirajo svetlobo in pošiljajo impulze preko živcev v možgane, ki sprejeto pretvorijo v sliko. Z umiranjem retine kužki sprva izgubijo vid v senci in v temi, ob napredovni bolezni pa se slepota spremeni tudi v slepoto podnevi oz. preide v  popolno izgubo vida .
Pri vseh pasmah, kjer je bilo dedovanje mogoče identificirati, se bolezen deduje avtosomno recesivno. Starost začeteka bolezni in hitrost njenega napredovanja se razlikujeta od pasme do pasme. V večini primerov se klinični znaki okvare vida pojavijo, ko pes šteje 6-8 let. Za TTje je zelo značilno, da se statistično gledano bolezen pojavlja v dveh starostnih skupinah in sicer pri pseh starih med 3 in 5 let ter kasneje pri skupini psov, starih med 7 in 10 let.
Zdravila, s katerim bi to bolezen lahko pozdravili ni in prav zaradi tega je pomembno, da vzreditelji redno in v skladu z vzrejnimi pravili našega kluba pregledujemo oči obema pasjima staršema, s katerima se leglo načrtuje.
Bolezen se odkriva s preprosto preiskavo, opravi pa jo lahko izkušeni veterinar - okulist, pri nas je to Zlata Čop, ki izda potrdilo o zdravstvenem stanju oči pregledanega TTja. Enako velja za dalje opisani bolezni LL in sivo mreno. Za to bolezen je sicer znano, da se pojavlja v dedni obliki ( znana je namreč tudi nenadno pirdobljena retinalna atrofija – SARD) pri več pasmah in ne zgolj pri TTjih, z njo pa se srečujejo tudi v felinologiji. PRA je lahko tudi pozna oblika bolezni CCL.
 
sliki zdrave in obolele retine


Logiran
AMODINI
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 589


« Odgovor #2 : nedelja, 06.09.2009 : 12:54:50 »

LL- luksacija leče
Tudi luksacija leče je pri TTjih podedovana bolezen, zato govorimo o primarni luksaciji in se praviloma pokaže med 3 in 5 letom starosti psa.
Očesna leča je prozorna struktura, ki se nahaja za zenico. Njena glavna naloga je natančno uklanjanje svetlobe na očesno ozadje oziroma mrežnico. Na periferiji se nanjo naraščajo tanke nitke imenovane zonule, ki so povezane s ciliarno mišico.  Ko se leča delno ali popolnoma dislocira od teh nitk, ki lečo držijo na njeni pirmarni poziciji, se leča začne premikati, lahko tudi po celem očesu. Zaradi tega pride do povišnja pristiska v očesu oz. glavkoma, kar je za psa izredno boleče in v kratkem času povzroči hudo poškodbo ali pa celo odmrtje očesne mrežnice. Glede na to, da je to dedna bolezen, je več ali manj skoraj zagotovo, da bo LL prizadela obe očesi.
Značilni simptomi pri luksaciji so predvsem solzenje očesa, rdečina, mlečna barva roženice. .. Kot luksacija, kot glavkom lahko povzročita večje zaplete, v naslabšem primeru pa tudi slepoto, obvezna je operacija očesa. Medtem, ko primarna luksacija leče privede do glavkoma, pa lahko najprej nastali glavkom privede do sekundarne luksacije leče. Sekundarno luksacijo leče lahko povzročijo tudi druge poškodbe oz. bolezni oči, kot so močni udarci v predel glave, katarakta, kronična vnetja šarenice, tumor v očesu ali pa celo hud traumatičen dogodek. Za sekundarno luksacijo je sicer značilno, da so bolezenski znaki sicer izrazitejši, sama bolezen pa se ne deduje na potomce.

Medtem, ko je LL za psa zelo boleča, je za PRA značilno, da je za psa neboleča očesna bolezen.


Logiran
AMODINI
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 589


« Odgovor #3 : nedelja, 06.09.2009 : 12:56:17 »

Ljiljana je na temi TT čvek objavila novico glede LL, pa si bom jaz drznila objaviti nje post ravnotako brez prevoda:Otvaram jutros email i docekala me sjajna vijest......

izgleda da je identificirana mutacija koja uzrokuje PLL (Primary Lens Luxation) kod tibetskih terijera!!!!!!!!!!

DNK test jos nije na raspolaganju, ali ce biti uskoro!!!!!!!!! Navodno  krajem 10/2009!!!!!!

Ova vijest me jutros jako razveselila - jos kada bi nasli nesto vezano uz CCL........no, dobro i ovo je super.


....prilazem dio teksta koji govori o tome       


Geneticists identify a mutation for Primary Lens Luxation (PLL) in several breeds.
(September 2009)


Primary Lens Luxation (PLL) is a well-recognised, painful and blinding inherited eye condition that affects many breeds of dog. In affected dogs the zonular fibres that support the lens breakdown or disintegrate, causing the lens to fall into the wrong position within the eye. If the lens falls into the anterior chamber of the eye glaucoma and loss of vision can quickly result.

The team of scientists have identified a mutation that is responsible for the development of PLL in several breeds, including the Miniature Bull Terrier, the Lancashire Heeler, Tibetan Terrier, the Jack Russell Terrier, the Parson Russell Terrier, the Patterdale Terrier, the Sealyham Terrier and the Chinese Crested dog.

A DNA test soon to be made available at the Animal Health Trust can be used to determine a dog’s genotype with respect to this mutation. Dogs will be identified as CLEAR (has two normal copies of the gene), CARRIER (has one normal copy and one mutated copy) and AFFECTED (has two copies of the mutation). Breeders will be given an estimate of each dog’s risk of developing PLL depending on their genotype and will be able to make sensible breeding decisions that minimise the risk of producing dogs that will become affected by this serious and debilitating condition.
 

 
Logiran
AMODINI
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 589


« Odgovor #4 : nedelja, 06.09.2009 : 12:56:57 »

 
KATARAKTA
Leča je v normalnem stanju jasno / transparentno tkivo, ki fokusira svetlobo na očesno mrežnico pri katarakti pa je to prehajanje svetlobe skozi lečo moteno. Stanje pri katerem se očesna leča zamotni se imenuje katarakta. Rezultat sive mrene so različne stopnje slepote, vidimo pa jo kot neprosojno belomodro motnjavo na očesni leči, ki v končni fazi bolezni postane snežno bela. Pogosto ta motnja napreduje do popolne slepote. Poleg dedne pogojenosti pa na nastanek katarakte vplivajo še tudi nekateri drugi dejavniki, kot so sladkorna bolezen, zastrupitve, radioaktivna sevanja in tudi poškodbe. V tem primeru dedne pogojenosti ni.
Pse s sivo mreno je potrebno redno veterinarsko oskrbovati in ev. tudi zdraviti z ustreznimi zdravili proti vnetju mrežnice in nekaterim drugim bolezenskim stanjem, na katere siva mrena lahko vpliva. Sama siva mrena ni ozdravljiva s pomočjo terapije z zdravili, lečo je potrebno operativno odstraniti in vgraditi novo.

Logiran
AMODINI
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 589


« Odgovor #5 : nedelja, 06.09.2009 : 12:57:36 »

CCL ali ceroidna lipofuscinoza

Je kot RRA in LL autosomno recesivna dedna bolezen, pri kateri se nabira oz. odlaga odpadni material predvsem v celice živčnega sistema.
Prvi znaki te bolezni so nočna slepota, kasneje pa se bolezen začne odražati na samem obnašanju kužka. Psi s to motnjo delujejo nervozno, plašno, spremenijo se jim prehranjevalne navade, nekateri psi izgubijo sobno čistočo in pozabijo že priučene navade in obnašanje, včasih delujejo celo agresivno napram že poznanim ljudem in ostalim živalim. Posledice so vidne na nekoordinirani hoji , ki se stopnjuje s stopnjevanjem bolezni, kužki imajo težave s skakanjem v višino ali s hojo po stopnicah navzgor, v zadnjem stadiju bolezni kužki pogosto padajo in le s težavo spet vstanejo nazaj na tačke. Prisotni so napadi krčov, ki se stopnjujejo z napredovanjem bolezni. Podvrženi so najprej nočni, nato tudi dnevni slepoti, pupile znajo biti rahlo razširjene.
Zdravila za to bolezen še ni, prav tako še ni popolnoma pojasnjen sam genetski način dedovanja oz. najden vzročni gen pri Ttjih.

Pomembno je, da lastniki ne bodo pripisovali slabih navad svojih psov tej bolezni, ker so zgolj ali nevzgojeni ali pa le nekoliko bolj dominantni!!
Logiran
AMODINI
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 589


« Odgovor #6 : nedelja, 06.09.2009 : 12:59:16 »

DISPLAZIJA KOLKOV
Displazija kolkov je v nekaterih primerih prisotna že ob sami kotitvi mladička, v večini pa se vidno pojavi okoli 1 leta starosti. Čeprav je predvsem značilna za hitro rastoče pasme, pa je njeni pojav pirsoten tudi pri TTjih. Diagnosticira se jo z rentgenskim slikanjem,  kjer za to pooblaščeni veterinar poda oceno kolčne displazije in jo zapiše na hrbtno stran rodovnika.
Tudi kolčno displazijo se tretira kot dedno bolezen, kjer se kolčna ponvica in stegnenična glavica ne prilegata popolnoma ena drugi oz. kjer stegnenična glavica uhaja iz sklepa zaradi ohlapnih vezi. Do displazije pa lahko sicer tudi pride zaradi nekaterih poškod, saj v sami fazi rasti na razvoj samih kosti negativno vplivajo številni zunanji dejavniki. Ravno zato vzreditelji nove lastnike mladičkov opozarjamo na nošenje mladičkov po stopnicah, na preprečevanje skakanja na in z visoko stoječega pohištva, naporno hojo v hrib oz. opozarjam, da se ne pretirava s telesnimi aktivnostmi dokler je kuža še v obdobju rasti.
Zdravljenje kolčne diplazije je odvisno predvsem od tega, kakšne stopnje je displazija. V lažjih pirmerih se zdravi pse s kortikosteroidnimi zdravili ali analgetiki, s katerimi se skuša kužkom omogočiti »normalno« življenje s čimmanj bolečine, v primerih težje stopnje pa je potrebno kirurško zdravljenje, včasih celo menjava kolka z umetnim. Displazijo kolkov se ocenjuje z ocenami A1, A2, B1, B2, C1, C2, D1, D2 , E1, E2 .



Drugo displastično stanje, ki je dokaj redko pri TTjih je displazija oz. luksacija patele, kjer gre za dislokacijo pogačice iz kolenskega zgloba. Zelo mladi TTji, ki gredo skozi rapidno obdobje rasti včasih doživijo rahlanje ligamentov, ki pogačico dodatno držijo, vendar pa se to stanje zna popraviti, ko psi odrastejo in postanejo močnejši. Tudi za to displazijo je značilno, da se lahko pojavi tudi zaradi poškodbe. Pregled pogačic opravi izkušeni veterinar s premikanjem kolenskega zgloba v stoječem ali ležečem položaju psa. Luksacija patele se ocenjuje z oceno od 0 do 4.


Logiran
AMODINI
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 589


« Odgovor #7 : nedelja, 06.09.2009 : 12:59:40 »

GLUHOST

Gluhost  se pri TTjih lahko pojavi kot prirojena, lahko pa nastane tudi kot posledica poškodbe. Pri prirojeni gluhosti govorimo o degeneraciji notranjih struktur ušesa v nekaj tednih po rojstvu. Najpogosteje je vezana na dva gena in sicer na t.i. „piebald gen“, ki določa količino bele barve  in merle gen.  Gluhost je sicer najpogostejšah pri belo obarvanih pasmah, kot so  npr. dalmatinci, bullterierji, argentinske doge itd. in pa pri angleških setrih, boston terierjih, parson in jack russell terierjih, ter merle pasmah, kot so avstralski ovčarji, border colliji itd.
Gluhost je sicer neozdravljiva, vendar pa so kužki zaradi svoje prilagodljivosti sposobni živeti dokaj normalno življenje s svojimi lastniki naprej.
Za ugotavljanje gluhosti se uporablja neboleč in zelo zanesljiv BAER-test (Brainstem Auditory – Evoked Response).
Logiran
Nanda
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.306


« Odgovor #8 : nedelja, 06.09.2009 : 13:44:47 »

Amodini Zelo pridna  Smiley ! Pohvalno !!!
Logiran
A-Tsa-Rja
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.337


« Odgovor #9 : nedelja, 06.09.2009 : 14:53:24 »

Amodini zelo dobro si razložila vse tele tegobe, ki si pojavljajo pri TT-jih.
Logiran
Ljiljana Li
rad pišem
****
Sporočil: 396


« Odgovor #10 : nedelja, 06.09.2009 : 16:14:09 »

Amodini, bravo za topic!!!!!!
Logiran
luvi7777
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 642


« Odgovor #11 : nedelja, 06.09.2009 : 20:58:40 »

Amodini svaka čast na otvaranju topica, te jasnim i jednostvanim prikazom i preglednim informacijama.
Čista petica! Smiley
Logiran
teri
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 177


« Odgovor #12 : ponedeljek, 07.09.2009 : 07:25:07 »

Amodini ,....pohvale vredno! Kiss
Logiran
TagTu
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.173


« Odgovor #13 : ponedeljek, 07.09.2009 : 07:59:52 »

Super, Amodini Smiley
Logiran
AMODINI
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 589


« Odgovor #14 : ponedeljek, 07.09.2009 : 15:10:14 »

je malo treba skrbeti za naše pasje duše Wink Kiss
Logiran
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 16   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 9  |  Tema: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines