mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 20.04.2024 : 04:02:28

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  o psih - razno  |  Tema: psi in njihov odziv na rolerje
Strani: 1 2 [Vse]   Dol
Natisni
Avtor Tema: psi in njihov odziv na rolerje  (Prebrano 11208 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
eva84
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 123


WWW
« : nedelja, 13.09.2009 : 08:00:10 »

Lep pozdrav vsem!
Že nekaj časa me muči tale problem in prišlo mi je na misel, lahko najboljši nasvet dobim prav od lastnikov in ljubiteljev psov.

Zelo rada imam pse in zelo rada rolam, oboje skupaj pa mi nekako ne znese. Rolam predvsem po mestu in vaseh. Z večino psov nimam težav, občasno me kakšen opozori s kratkim laježem, a me potem pusti na miru. Večje težave imam le z majhnimi nevzgojenimi psi, oziroma psi, ki niso navajeni premikanja človeka na rolerjih in zvokov, ki ob tem nastajajo. Ti tečejo za mano, bevskajo in marsikateri začne tudi gristi čevelj rolerja ali kolesca. Mnogi od teh psov se za mano poganjajo tudi takrat, ko sem na kolesu. Problem je v tem, da peš ali na kolesu še lahko računam na to, da se bom v miru ustavila in psa odrinila, če se bo še zaletaval vame. Na rolerjih je to problem, ker z ustavljanjem nastane še več "čudnih" zvokov. Poleg tega pa je na rolerjih precej težje stati na eni nogi in odrivati zoprne pse. Ni me toliko strah ugriza kot tega, da se mi bo pes tako nastavil, da ga bom povozila ali padla čezenj, kar bi bila za oba zelo neprijetna izkušnja, še posebej, če to izvajava ob cesti. Psom se v vaseh in mestih preprosto ne moreš izogniti. Lastnikom tudi ne morem hodit na vrata in jim pridigat, da naj psa privežejo ali drugače pazijo nanj, da ne bova skupaj zletela pod avto. Tako da vidim samo dve možnosti.

1) Z rolanjem kljub bevskanju nadaljujem, poskušam psa prehiteti in vztrajam, dokler se pes ne utrudi ali obupa. To sem že preizkusila in deluje, ni pa varna rešitev. Poleg tega se mi tudi zdi, da na rolerjih vedno deluješ kot plen, tarča in ni prav, da pes zmaga na svoj način (z lajanjem in grizenjem).
2) Tvegam, da bo neprijeten zvok ob ustavljanju psa še bolj razdražil in se ustavim. Počakam, dokler se pes ne umiri. Tudi s tem sem se že trudila, a včasih res vzame toliko časa, da prej obupam. Pes se morda sicer umiri, ko stojim pri miru, a ko se premaknem nadaljuje.
Pri obeh "rešitvah" je problem v tem, da delujejo začasno, v tistem trenutku. A če grem drug dan mimo iste hiše, me čaka povsem enaka reakcija. Tega sem res že malo sita.

Začasno sem celo opustila ta svoj zelo priljubljen šport, ker mi ubadanje s psi vzame preveč časa in energije. Imate kakšen nasvet? Nekateri so mi dejansko predlagali, naj si kupim kak sprej in psa pošpricam po očeh. Brez skrbi, ne razmišljam o tem, a nekako bi vseeno rada zavarovala sebe in pse. Verjamem tudi, da če se kakorkoli gibljem po javnem prostoru, pločniku, imam določene pravice. Samo zato, ker si nekateri ne vzamejo časa, da bi psa primerno seznanili z rolerji (čeprav je na primer rolanje s psom čudovita rekreacija za oba), se ne mislim odpovedati svojemu hobiju.
Logiran
Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #1 : nedelja, 13.09.2009 : 08:26:18 »

Prijavi lastnike, ker psov nimajo pod kontrolo. Ni tvoja stvar, da se obremenjuješ s tem, če pes prenese ali ne zvok rolerjev. Pa spraj si nabavi, ja.
Logiran
Vixen
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.804


« Odgovor #2 : nedelja, 13.09.2009 : 08:30:47 »

Če gre za psa, ki ima lastnika nekje v bližini, lastniku lahko mirno zagroziš, da boš poklicala policijo, če psa ne bo privezal - ker ogroža udeležence v prometu (tebe). Pes mora biti po zakonu pod nadzorom. Če lastnika ni zraven, gre ponavadi za "lokalne" pse - torej na neki lokaciji srečuješ vedno enega in istega zoprneža? Če je tako, dejansko pokliči policijo. Ko bo lastnike udarilo po žepu, bodo že začeli paziti na psa.
Psa pa lahko poskušaš prestrašit s šprico vode npr., če nočeš poprovega spreja uporabit.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #3 : nedelja, 13.09.2009 : 15:25:52 »

Najbolj se obnese, če zmanjšaš hitrost, toliko da se počutiš varno -toliko  da se lahko po potrebi hitro ustaviš  - in rolaš naprej, kot da psa sploh ni. Ga ne pogledaš, se z njim ne kregaš. Če ti uletava stalno en in isti, potem lahko ali se pogovoriš z lastnikom, ali ga prijaviš ali pa lepo vzameš naslednjič s seboj šibo in ko ti pes uleti ga z njo lepo namažeš.
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #4 : ponedeljek, 14.09.2009 : 06:59:28 »

Ja vodna pištola, šiba- to se obnese, spraj tudi-prave pištole pa v Sloveniji žal niso v prosti prodaji. Torej kar ti je lažje nosit .
V debate spuščat pa se splača samo , če je pogosto isti pes in če jih ni veliko, ker drugače lahko ves čas in živce porabiš za kregarije z omejenimi lastniki, teh pa nikoli ne zmanjka.
Da ne bi o tem,da jih velik procent itak ne zna kontrolirat in vzgojit svojega cucka, tudi če bi to slučajno zaradi pogovora želeli. Bi pa se cuceljni "sami od sebe" kmalu vzgojili, če bi jih namahal ali našprical vsak, ki ga nadlegujejo- skoraj brez izjme so namreč bolj inteligentni, učljivi in dojemljivi od njihovih lastnikov.
Logiran
LooNee
odvisnež
*****
Sporočil: 916


« Odgovor #5 : ponedeljek, 14.09.2009 : 08:56:36 »

Kaj pa una mala napravica za odganjanje psov, ki njim zoprn zvok spušča?
To bi znalo še najbolj pomagati Smiley
Logiran
oaza88
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.748


WWW
« Odgovor #6 : ponedeljek, 14.09.2009 : 09:40:29 »

problem niso prsi, ampak njihovi lastniki!  Angry
Tudi moja kuža ne prenese npr. hrumečih motorjev ali traktorjev, pa tudi ene in edine psice od vseh X-tih, ki sva jih dosedaj srečali - prav strga se ji - pa dokler bom tlačila grudo, vem, da ne bo nikoli letala za nikomer od naštetih (in sploh za nikomer!) pa tudi tulila ne bo nanje, pa če ji je to všeč ali ne (no - ni ji, vam kar prec povem Roll Eyes). Zato, ker jaz kot njena lastnica/skrbnica/posvojiteljica, karkoli pač hočte, poskrbim, da tega ne počne.

Tko da - pritisni na lastnike, res. Ne samo, da je takole odzivanje psov blazno neprijetno - tudi  hudo nevarno je!
Logiran
Zala_
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.180


« Odgovor #7 : ponedeljek, 14.09.2009 : 09:41:46 »

problem niso prsi, ampak njihovi lastniki! Angry

Wink
Logiran
oaza88
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.748


WWW
« Odgovor #8 : ponedeljek, 14.09.2009 : 09:42:14 »

problem niso prsi, ampak njihovi lastniki! Angry
ojoj sori sori, prehitri prsti  - PSI, itak, ne prsi... Grin (pa kje je še tisti smejko, ki zafarba in se mal smejčka zraven Wink...?)
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #9 : ponedeljek, 14.09.2009 : 10:12:45 »

Ja mogoče bi pa punca rada rolala, ne pa se pričkala z vsakim lastnikom posebej - če bi recimo celo vedela za vsakega posebej kdo to je.
Ne rolam ampak veliko kolesarim in če bi iskala lastnike od vsakega malega zoprneža, ki uleti pred kolo, jih potem še prijavljala ali se pričkala z njim, ne bi nikamor prišla, pa še slabe volje bi bila kar naprej. Kogar veseli, to seveda lahko počne. Jaz  sem ugotovila, da je lažje vzgojiti tuje pse kot pa njihove lastnike. Nekajkratna maža s šibo za sicer nenevarne nadležneže zaleže v toliko, da se ne upajo več približati na doseg šibe, kar meni zadošča.
Pri res nevarnih psih je pa vedno najbolje obmirovati in počakati na lastnika.
Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #10 : ponedeljek, 14.09.2009 : 10:17:51 »

Jaz se tudi raje skregam s psom, kot z lastnikom. Po nekaj soočenijh me pes še povoha ne več, lastniki pa, ni šans, da jih prepričaš, naj pse zapirajo - niti po 100 soočenjih ne.
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #11 : ponedeljek, 14.09.2009 : 16:35:57 »

Hja...  Undecided
Se pridružujem šibi in kakemu kamnu. ŽAl ti psi še predobro vedo kaj pomeni pobrat kamen in je največkrat čisto dovolj, da samo zaigraš pobiranje kamna pa že letijo domov. Meni se ne smilijo. Je dober udarec s šibo zelo malo za nadaljni mir v radiju nekaj metrov okrog in v primerjavi s kakim padcem...

Pri pravem čuvaju pa se počaka na lastnika. Ti vedno pritečejo, če zaslišijo svojega psa, ker vedo kaj imajo. Tako sem sama enkrat čakala na cesti pred kakvaškim ovčarjem kako minuto in lastnik je prišu izjemno hitro in se opravičil. Nikoli več se ni zgodilo, da se je postavil na pot in nobena prijava ni bila potrebna.
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #12 : ponedeljek, 14.09.2009 : 16:37:08 »

Pa poper-sprej je še zanimiva zadeva!  Roll Eyes
Logiran
eva84
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 123


WWW
« Odgovor #13 : ponedeljek, 14.09.2009 : 18:09:30 »

Hvala vsem za odgovore in ideje.
Ja, z vsakim lastnikom posebej se res ne bi rada pogovarjala in jim hodila na dom zvonit. Najboljši so tisti, ki nad psom nimajo nobenega nadzora, potem jih pa še sprehajajo brez vrvice. Potem pa vpijejo od psa ime, pes seveda ne pride, k tako živčnemu in vreščečemu tudi jaz ne bi prišla  Wink. Potem ti zagotavljajo, da "ne bo nič naredil" in potem, ko se pes že zaganja in grize koleščka, preidejo k "saj se samo igra". Kaj češ s takimi. Se samo poskušaš izognit.
Tole špricanje z vodo se mi zdi kar dobra ideja. Mislim, da imam nekje še eno mejhno pištolco doma ... Bo treba sprobat.
Šiba tudi ni slaba ideja. Mogoče že samo zaradi občutka, ki ti ga da "podaljšek roke", "orodje".
Kaj pa ta poprov sprej? A to je res na osnovi popra? Sa ne pušča kakšnih trajnih posledic ali kaj?
Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #14 : torek, 15.09.2009 : 08:36:15 »

Za vodo lahko imaš tisti malo plastenko, ki ima gor tisti - ne vem kako naj opišem - cucelj, patent, ki se potegne ven. Ni dela s šraufanjem pokrovčka, samo potegneš, stisneš, da nastane curek in zaliješ. Bolje kot pištolca, ker pištolce puščajo, plastenka pa ne. Tamale (2,5 dcl) so tudi priročne za nosit okoli, ker so manjše. Komot jo spraviš v torbico za okoli pasu.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #15 : torek, 15.09.2009 : 09:42:23 »

Med vožnjo (če hočeš da se pes kaj nauči, se moraš voziti naprej in se ne ustaviti) je silno težko špricati in zadeti z vodo (in veliko psov na to sploh  ne reagira - učinek povečaš, če daš v vodo nekaj kisa) poprov sprej je pa kar huda zadeva za kakšnega nenevarnega sitneža, pa tudi ni lahko zadeti med gibanjem in ne čisto od blizu. Pa še prav poceni ni. Namesto tega lahko vzameš tudi lak za lase ali deodorant - učinek je podoben.
S šibo se pa vzgaja takole: pes se ti približa in hoče grist koleščke - ti ga užgeš po možnosti po smrčku - pes se umakne - bolj korajžni ponovno poskusijo - ponoviš lekcijo kolikokrat je pač potrebno. V končni fazi raje ostanejo na varni razdalji, kjer zaradi tebe lahko tudi po trepalnicah skačejo, če hočejo. Pobiranje kamna je sicer ponavadi zelo učinkovito - a žal se med vožnjo bolj težko delaš, da pobiraš kamen.
Logiran
eva84
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 123


WWW
« Odgovor #16 : torek, 15.09.2009 : 13:27:10 »

Pobiranje kamna je sicer ponavadi zelo učinkovito - a žal se med vožnjo bolj težko delaš, da pobiraš kamen.

Grin Samo to je pa tako zelo res! Si kar predstavljam sebe, kako bi se zvrnila na nos. Poleg tega se pa po bolj grobem terenu (s kamnimi in kamenčki, torej kjer imaš dejansko kaj za pobrat) s koleščki do 100mm ni pametno rolati. Saj zdaj se sezona za rolanje počasi že izteka, a kakšno lekcijo vseeno lahko poskusim. En majhen sitnež prav prosi zanjo ...
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #17 : četrtek, 17.09.2009 : 08:54:23 »

Počep med rolanjem je skoraj obvezno treba znat, ko se gre na teren!  Grin
Predvsem zaradi kretenov, ki imajo svoje pse na fleksijih in mislijo, da so sami...  Roll Eyes
Logiran
pobaaaa*mua
novinec
*
Sporočil: 13


WWW
« Odgovor #18 : ponedeljek, 06.12.2010 : 20:02:38 »

Jaz z mojim kadar je možnost rolam. Rolerjov se zelo veseli, ne pustim pa da bi me vlekel, ker se mi zdi to mučenje. Vedno moram biti pozorna na njegovo označevanje (vsakih 10 m), zato rolava počasi. Z pijačo pa nimava težav, saj zna piti iz plastenke (0,5 l- klasične), tako ali tako pa ponavadi obiskujeva znance in rolava po 15 min in se ustaviva, potem pa nadaljujeva. Imam ga na flexiju. ne vleče preveč.
Logiran
wolfy
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 72


WWW
« Odgovor #19 : sobota, 09.07.2011 : 00:06:09 »

Naša Yorkica laja v vse kar se premika... kolesa, rolerji, motorji, avto... pa 13 let je stara. res je nič ne ovira Tongue
Logiran
Strani: 1 2 [Vse]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  o psih - razno  |  Tema: psi in njihov odziv na rolerje
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines