mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
nedelja, 28.04.2024 : 21:05:45

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o mačkah  |  o mačkah - razno  |  Tema: Evropska domača mačka
Strani: 1 ... 7 8 9 10 11 [12] 13 14   Dol
Natisni
Avtor Tema: Evropska domača mačka  (Prebrano 47255 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
moonbeam
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.289


« Odgovor #165 : nedelja, 25.10.2009 : 13:27:15 »

Evo ga, evropska domača mačka...



Prejšnjo jim je avto povozil. 13 let je bila stara. Bi bila verjetno še živa, če bi bila na povodcu, tako kot tale zgoraj. Tole je Miki, star 2 leti. Ko hoče ven, ga peljejo na povodcu. Naredi en mali krog in potem bi samo čepel nakakšni klopi in opazoval okolico. Stric bi sicer še hodil, ampak maček noče. Kastriran.

Maček na varnem pred gumami, gre ven, uživa na zraku. Redno ga krtačijo. Dlaka je čudovita. Hodi kolikor sam želi. Če ni to en srečn maček, pa res ne vem. Srce se mi je topilo, ko sem videla, kako ga imajo radi. Tako bi moralo biti.  
Logiran
Gargamel
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.064


« Odgovor #166 : nedelja, 25.10.2009 : 13:34:47 »

Citat
saj pravzaprav niti nismo govorili o prostoživečkah. od začetka.

Citat
torej ne o prostoziveckah, ampak o mackah (ne/lastniskih), ki zivijo "zunaj"?

in ce sem prav brala, se je govorilo/pisalo o izumrtju EDM zaradi s/k. Torej to niso prostozivecke oz. lastniske ne-s/k, ki hodijo ven in proizvajajo nova legla? Me zanima, da vem za naslednjic, ko bom lovila zunanjo macko za s/k ali gre za prostozivecko ali EDM, ce je ze razlika.

LP, M
Logiran
šogunka
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 222


WWW
« Odgovor #167 : nedelja, 25.10.2009 : 13:47:06 »

Pa le glej da boš pustila pri miru oranžnotigrastega muca, sivodimasto lepotico, navadnega felixa in strahvzbujajočega črnuha. Saj veš, da ne bodo slučajno izumrli. Tongue
Logiran
moonbeam
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.289


« Odgovor #168 : nedelja, 25.10.2009 : 14:06:40 »

Pa le glej da boš pustila pri miru oranžnotigrastega muca, sivodimasto lepotico, navadnega felixa in strahvzbujajočega črnuha. Saj veš, da ne bodo slučajno izumrli. Tongue

Se strinjam. Buhnedaj se teh dotaknt. Čeprav, včeraj je prišlo do naravne nesreče, kjer je bil poškodovan oranžen, pa je komu mar in mu je zato hitel pomagati, ker se boji, da bodo oranžni izumrli. Vprašanje koliko jih je šlomimo, preden so Smetko obvestili, da potrebuje pomoč. Bi verjetno sredi največje gužve šli mimo njega, pa če bi bil zlat in nihče ga ne bi pogledal.

http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,33004.0.html

Maček je maček. Sploh pa pri mačku šteje karakter in ne barva dlake.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #169 : nedelja, 25.10.2009 : 14:20:24 »

Če bi se  bralo, bi se prebralo da je pisalo: evropsko kratkodlako kot pasmo ogroža: forsiranje hibridov (dolga dlaka, fancy barve) in bolezni, ki jih je danes več kot kdaj koli prej (ja vse je povezano: paradižnik, mačke, orehi, ledeniki....). Kastracije bi jo ogrožale samo, če bi se pokastriralo preveč najbolj vitalnih mačk. Kastracija prostoživečk nima nobene zveze, ker bi bilo popolnoma vseeno, če jih ne bi bilo.
Logiran
Zoia
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 717


« Odgovor #170 : nedelja, 25.10.2009 : 15:20:00 »

Evo ga, evropska domača mačka...



Prejšnjo še imamo. 17 let je stara. Je še živa, čeprav ni bila nikoli bila na povodcu, ravno tako kot tale zgoraj. Tole je Tvix, star 2 leti. Ko hoče ven, se nam pridruži na sprehodu. Ne prenaša čepenja na klopci in opazovanja okolice, raje raziskuje svet okrog sebe. Mi bi sicer še hodili, ampak je občasno treba mačka čakat. Kastriran.

Maček na varnem pred gumami, gre ven, uživa na zraku. Redno ga krtačimo. Dlaka je čudovita. Hodi kolikor sam želi. Če ni to en srečn maček, pa res ne vem. Srce se mi  topi, ko ga gledam. Tako bi moralo biti povsod. 
Logiran
helena
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.295


WWW
« Odgovor #171 : nedelja, 25.10.2009 : 16:51:54 »

Ej, zoija, prepričala si nas (kljub vsem mačkam v različnih agregatnih stanjih, verjetno večinoma lastniških, ki jih vsak dan strgamo s cest). Mački so za ven, itak da. Azn
Človk vidi samo eno tvojo slikco in  en lep opis in kar dol pade od navdušenja in si reče: "Madonca, sem se motil vsa leta odkar delam z mački." Afro


 
Logiran
helena
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.295


WWW
« Odgovor #172 : nedelja, 25.10.2009 : 16:56:49 »

Obljubljam ti kolaž fotk evropskih prostoživečk in tako imenovanih zunanje-notranjih mačk, le da si čas vzamem v naslednjih dneh.
In eno tako lepo besedilo v stilu:
Poglejte Evropska domača mačka.
Še pred eno uro v topli kuhinji svojega skrbnika, sedaj s še toplimi možgani mrtva sredi ceste. Dlaka čudovita kljub temu. Hodila kolikor je želela, stara 6 mesecev. Živela kratko, venda čudovito življenje ob skrbniku, ki je vzel njene naravne potrebe čisto zares.
Tako bi moralo biti povsod.



Logiran
frigga
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.577


« Odgovor #173 : nedelja, 25.10.2009 : 17:00:34 »

Maček na varnem pred gumami, gre ven, uživa na zraku. Redno ga krtačimo. Dlaka je čudovita. Hodi kolikor sam želi. Če ni to en srečn maček, pa res ne vem. Srce se mi  topi, ko ga gledam. Tako bi moralo biti povsod. 

Meni tudi - ko gledam moje. V četrtem nadstropju v bloku sredi Ljubljane. Pa če to niso srečni mački, res.
Logiran
moonbeam
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.289


« Odgovor #174 : nedelja, 25.10.2009 : 17:28:10 »

Ravno se peljeva z Lisce (okrog 800 m visoko). Pred avto nama skoci luskan, srednje dolg feliks. Bostjan ustavi in se pocasi vozi za njem, medtem ko se on pocasi seta pred nama, po sredini ceste in se umakne sele, ko zagleda svojega brata, kako koplje po smetisni kanti. Samoohranitveni nagon my ass. Ce bi sedela v avtu dva, katerima ne bi bilo mar, bi bil macek pasteta.
Zoia, jaz sem prepricana, da ti poskrbis za svoje in da zivijo v varnem okolju. Ampak taksnih okolji je mogoce 5%. In za tistih 95 % je treba poskrbeti, da so macke res pod nadzorom.

In tisti stric iz katerega se posmehujes, zivi v bloku. Recem lahko samo, hvala bogu, da so tudi taksni strici na svetu. Zivi pa ob zeleznici in na drugi strani cesta z veliko prometa.

Pri nekom, ki ga poznam, so v roku 3 mesecev izgubili 3 macke. Eno povozilo (star 4 leta), en zastrupljen (star 4 leta), macka evtanazirana (stara 13 let, imela tumor), cetrti, ki pa je ostal ziv, je test pokazal HIV. Torej, od 4 je le ena prezivela do starosti. Jaz se s tem ne bi mogla sprijazniti. Krivo je pa zunanje, zal mackam nevarno okolje in clovek, ker ne ukrepa, ce vidi kje zivi. Ampak tko je. Mack je dost. Jutri ze gremo po novo. Who cares...
Logiran
moonbeam
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.289


« Odgovor #175 : nedelja, 25.10.2009 : 17:47:47 »

Sobotni vecer je. Peljeva se iz Mrzlice, ko pred avto, ki pelje pred nama, skoci muc. Avto pocasi pelje cez njega, da s svojimi ocmi vidim gume peljati cez. Ne bom pozabila prizora, kako se avto dvigne, ko pelje cez. Avto se ustavi za sekundo in zapelje naprej. Vidim crnuha kako se odvlece proti hisi. Zadnje tace vlece za sabo. Ustaviva in letim za njem. Zavlece se pod klop. Zvoniva pri hisi ce je njihov. Seveda je. Naj ga pustiva, bo crknil, ali pa naj ga vrzeva v kos. Vprasam, ce ga lahko odnesem, pa mi rece, da jih ima se pet v hlevu. Jaz vztrajam. Gospa pusti. Popokam macka in letimo ob 20.zvecer v Topolsico. Macek prezivi.

S kolegico isceva ze 4.macka po tirnicah. Prejsnje povozil vlah. Najde jo naslednji dan, ena polovica na eni strani, druga pa se na tirnicah. Srecna macka.
Mene ne boste prepricali, da so macke zunaj srecne. Mogoce ze, ena izmed 500 njih. Kaj se pa zgodi s 499-imi?  Lips Sealed
Logiran
helena
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.295


WWW
« Odgovor #176 : nedelja, 25.10.2009 : 17:52:51 »

Mene tudi ne. Nikakor.
Logiran
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #177 : nedelja, 25.10.2009 : 18:13:13 »

Mene pa ne boste prepričali, da sta moja dva notranja nesrečna. Morda malo zdolgočasena in rahlo zavaljena, nikakor pa ne nesrečna. In to ni nič v primerjavi s tistim, kar bi lahko doživljala sama zunaj, nezaščitena in vse preveč zaupljiva in prijazna do tujcev in psov. Nista klošarja, nihče ju ne bo brcal, preganjal,  tepel,  ju hranil z  odpadki, ne bosta brskala po smeteh  in lovila podgan iz kanalizacije. J**** tako svobodo.
Logiran
ka ty a
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.919


« Odgovor #178 : nedelja, 25.10.2009 : 18:17:23 »

Zoia okolje nikjer ni zares varno.

Ceste, ljudje, živali, bolezni... še pa še je tega.

Sama se vsak dan dvakrat peljem skozi zelo malo naseljeno vas, nekaj km celo ni hiš pa vedno srečam mačke, ki gredo čez cesto, velikokrat pa tudi mrtve na cesti. Kakšne se ne bojijo avta čisto nič. Zadnjič sem se morala prav ustaviti, ker je bila na sredi cesta mačka, ki se je umivala, ko pa je to končala je počasi šla iz ceste. Marsikateri voznik ne bi ustavil zanalašč ali pa ne bi mogel zaradi hitrosti.
Logiran
Zoia
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 717


« Odgovor #179 : nedelja, 25.10.2009 : 18:21:46 »

helena, spoštujem tvoj trud in čas, ki ga nameniš za mačke, zato se prosim nikar ne trudi s kolažem. No, vsaj zarad mene ni treba, komu drugemu bi pa res morda odprlo oči.

moonbeam, niti slučajno se ne posmehujem iz strica, imam namreč teto ravno tako in je to vsega spoštovanja vredno, sploh ker gre za starejše ljudi, ki se mnogokrat ne pustijo prepričati Wink teta živi v okolju, ki ni varno, zato pač mačko sprehaja na povodcu. je še celo tolk nora, da je ne pusti doma, ko gre na obisk k hčerki v tujino, ali v vikend hiško na morju.. se pa res ne morem 100% strinjati z dejstvom, da so mačke povsod izključno za noter. vem, da jim notri ničesar ne manjka, vidim pa, kaj vse lahko dobijo zunaj (ne mislim  na smrt, klamidijo, bolhe...). in če bi sama živela v kakem blokovskem naselju, bi mela mačka notr, al pa ga sploh ne bi imela.


Logiran
Strani: 1 ... 7 8 9 10 11 [12] 13 14   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o mačkah  |  o mačkah - razno  |  Tema: Evropska domača mačka
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines