mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 15:07:35

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Zajedalci, paraziti, nalezljive bolezni  |  Tema: Piki kač
Strani: 1 2 [Vse]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Piki kač  (Prebrano 12572 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Ozzy
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 545


WWW
« : torek, 17.05.2005 : 18:52:02 »

Ker se narava prebuja in z njo tudi kace imam par vprasanj v zvezi s tem. Ozzy se namrec kac ne boji in sem mu jih ze trikrat vlacla iz gobca (1x zivo in 2x mrtvo). Na sreco so bile vse nestrupene, bojim pa se, da bo sel tudi na kaksno strupeno...
Zanima me kje v Sloveniji so strupene kace (ce si pohodnik, kje jih je najvec, kje jih lahko srecas) in ali so pri nas bolj napadalne ali se raje ob tresenju tal skrijejo. Ali se pri nas da dobiti inekcijo antiseruma preden gres na pohod in kako ter koliko stane.
Hvala
LP
Barbara
Logiran
Petra
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 786


« Odgovor #1 : torek, 17.05.2005 : 19:46:46 »

Pri nas razen modrasov ni strupenjač.

Pik modrasa ni smrten boli pa. Tako, da najboljše jih pustit pri miru pa je Wink
Logiran
Ozzy
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 545


WWW
« Odgovor #2 : torek, 17.05.2005 : 20:02:58 »

A niso tudi gadi? A tudi za psa ni pik modrasa smrten? Kaksni so pa ukrepi?
Hja pustit na miru....se strinjam...sam moj kuza se ne. So mu prevec zanimive za nosit v gobcu. Kaj ces vec kot eno zvijajoco se palcko za igranje Wink
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #3 : torek, 17.05.2005 : 20:25:27 »

Seveda so tudi gadi. Pri nas jih velikokrat lahko srecas, je pa res, da jih je vsako leto manj! Sad Modrasa sem nazadnje videla predlani. Vecinoma so plasni in se hitro skrijejo ko zacutijo psa ali cloveka. Me je pa vedno strah za pse.
Za manjsega psa je ugriz gada ali modrasa lahko tudi smrten. lp
Logiran

Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #4 : torek, 17.05.2005 : 21:48:58 »

Ne mi pobijat kac! Ja, pri nas imamo 20 vrst ZELO strupenih kac, ki ubijejo KATEREGAKOLI psa in cloveka, velikost ni vazna, v 2 min in NI NOBENEGA PROTISTRUPA! A JIH BOSTE ZDAJ PUSTILI PRI MIRU, pa vasi psi tudi?
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Ozzy
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 545


WWW
« Odgovor #5 : torek, 17.05.2005 : 23:48:53 »

Hm Nanook moj se niti ene ni pobil in mislim, da bi prej njega kera. Tista edina, ki sem jo v njegovem gobcu nasla zivo je tudi taksna ostala in odsla v naravo. Drugi dve pa sta najverjetneje bili od kaksnega avta zgazeni in stari ze kaksen dan.
Nikoli ni bilo govora o ubijanju, ampak o tem kako zascititi prevec radovednega psa, da sam ne bo zrtev kace. Preprosto za razumet, ne?
Pa se to:
A JIH BOSTE ZDAJ PUSTILI PRI MIRU, pa vasi psi tudi?
Ah ne skrbi, s spostovanjem se jih na dalec izogibam, nestrupene pa z zanimanjem opazujem. Kako pa si ti se svoje pse naucila da kace pustijo na miru? Kajti jaz bi bila presrecna ce bi moj zbezal ce bi katero ze od dalec zagledal. Tako bi lahko z mirnim srcem hodila v naravo.
Baje se antistrup dobi...vsaj tako pise na eni vet strani, sam res si zelim, ce mi kdo pove kaj vec. In kje je kac najvec, kako se jim lahko izognemo s psom itd....prosim

Hvala Smiley
Logiran
Petra
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 786


« Odgovor #6 : sreda, 18.05.2005 : 06:49:19 »

Nuki a moreš povsod sejat strah in trepet? Grin

Pri nas ni strupenjač (al meni ne verjamete  Roll Eyes), najbolj strupena kača je modras (no če smo že pri letalni dozi, za majhnega psa ne vem , ampak, da je doza strupa smrtna bi mogli majhnega otroka pičit vsaj 4 modrasi naenkrat)

Gadi pa se večinoma zadržujejo v visokogorskih področjih, ljudje sicer pravijo, da so jih vidli tudi drugje...večinoma pa gre za nenevarno smokuljo, ki ima na hrbtu podoben vzorec kot gad (razlika je v tem, da ima gad "vrat", smokulja pa ne  Cool...če je kdo tako pogumen pa lahko pogleda kako so zenice obrnjene, če so "mačje" je gad, če so okrogle je pa smokulja...pa smokulja je daljša  Wink)

Pri nas imajo večinoma kače zobe zadaj, tako, da ne grizejo...dejte se pa vseeno izogibat kakšnih kraških sten in zidov, kjer se radi sončijo  Wink
Logiran
Petra
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 786


« Odgovor #7 : sreda, 18.05.2005 : 07:10:08 »

No tukaj sta dve slikici, da se prepričate na lastne oči  Wink

Smokulja = Coronella austriaca

http://www2.arnes.si/~urosa/ReSeCoCoAuA0002.jpg

Gad = Vipera berus

http://www2.arnes.si/~urosa/ReSeViViBeA0001.jpg

V travi je težko ločit za katero gre, gre pa ponavadi za smokuljo. (btw, ko smo bli na Komni na terenskih vajah je sošolka sedela na manjšem gadu pa ni blo panike  Shocked Grin)

[slika spremenjena v povezavo; Mirc]
Logiran
Dani
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.194


« Odgovor #8 : sreda, 18.05.2005 : 07:15:26 »

V Sloveniji najdemo naslednje strupene kace: navadni gad, podvrsto bosanski gad, modras in laski gad.
Navadni gad (vipera berus) zivi najvec v Julijskih Alpah, Kamniskih Alpah, Karavankah, Trnovskem gozdu, Javornikih, Snezniku - edino tu zivi bosanski gad. V nizinah lahko navadnega gada najdemo le v bolj vlaznih predelih.
Modras (vipera ammodytes) je razsirjen v toplejsih krajih s predvsem apnencasto podlago. Je bolj razsirjen od gada in ga najdete tudi v Dolomitih, okrog Kuma in ob Savi.
Laskega gada se najde samo v okolici Breginja.

Kace se praviloma umaknejo, le kadar jih zalotimo med gretjem na soncu in nimajo moznosti pobegniti, se branijo z ugrizom. Za odraslega cloveka ugriz ni smrtno nevaren. Kolicina in moc strupa je odvisna od starosti kace, od casa med prejsnjim in sedanjim ugrizom, in se nekaterih dejavnikov.
Prva pomoc po ugrizu je za pse popolnoma enaka kot za ljudi. Prevezemo mesto nad ugrizom, vendar ne smemo povsem prekiniti pretoka krvi, preprecimo gibanje in psa cim hitreje odpeljemo k veterinarju. V zadnjih letih se protistrup zelo malo uporablja, ker so mozne hude reakcije.

Kako prepreciti, da bi pes prisel v stik s kaco? Povsod tam, kjer lahko sklepate na prisotnost kac, imejte psa na povodcu, ali pa v take kraje sploh ne hodite.
Logiran
Ozzy
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 545


WWW
« Odgovor #9 : sreda, 18.05.2005 : 08:07:38 »

Res hvala za vse te podatke.
Kaj vas nikoli ni strah, da bi vas kuza kaj neprimernega prijel v gobec? Mislite da imajo ta sesti cut za razlikovat med strupeno in nestrupeno kaco?
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #10 : sreda, 18.05.2005 : 08:26:47 »

Hehe Petra, ti verjamem, da si navajena ljudi, ki se derejo kaca vidijo pa slepca! Grin Ampak pri nas res lahko srecas gada! V vecini primerov res mrtvega, ko ga kateri od vrtickarjev pokonca z lopato, ampak se vedno je gad...smokulje pa se nisem srecala!

Da je ugriz lahko tudi smrten pa mi je povedala veterinarka, ki je kot terenska veterinarka poskusila resiti psa, ki ga je picil modras. Pa ni slo! lp
Logiran

Petra
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 786


« Odgovor #11 : sreda, 18.05.2005 : 08:52:07 »

Hmmm kolikor je meni znano je Laški gad zelo zelo zelo redek.
Moreš imet res srečo, da ga srečaš...no jaz sem podatke o ugrizih in njihovi letalnosti na faksu pobrala...na vajah, kjer sem tudi sama imela probleme pri določanju gada oz smokulje pa sem ga imela pred seboj v kozarcu...

Gadi so redki...v splošnem, možno pa je, da ga kdaj srečate.

Na obali pa lahko najpogosteje srečate belouško (spada med gože) ali črnico aja al pa kakšnega progastega goža...v čeljustih nimjo zob, strupniki so potisnjeni globoko zadaj. Wink

No kakorkoli, čim manj kač Wink
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #12 : sreda, 18.05.2005 : 09:41:47 »

Petra, ni mi jasno kako si lahko imela tezave pri dolocanju kac oz. pri tem ali gre za gada ali smokuljo, ce pa je blo itak tako, da so tiste kace, ki zgledajo kot gad pa imajo razbito betico sigurno smokulje, ker so jih ljudje prinesli, vsi ponosni, ces da so ubili gada. Wau! Wink Cheesy

Kacji ugriz

Ozzy, mislim da sta v manjsini. Se vedno je prevec ljudi, ki menijo, da je edina dobra kaca, mrtva kaca.

Moj pes kace se ni videl, se mi zdi, slepce ima pa na "ignore" oz. jih pohodi, ker jih sploh ne vidi.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Ozzy
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 545


WWW
« Odgovor #13 : sreda, 18.05.2005 : 11:26:06 »

Nanook sem imela obdobje ko sem si zelo zelela belousko, potem pa me je zadel virus strahu pred kacami in se jim raje izogibam, ceprav so nekatere zelo simpaticne in tudi na otip prijetne.
Pac kaca ima svoje mesto v naravi in marsikateremu kmetu resi pridelek, nebi pa rada reskirala psa zaradi njegove radovednosti in ker sem videla, da ne steka da kaca lahko grize, bom pac morala hoditi v planine tja, kjer je moznost srecanja manjsa Sad.

Hvala za stran
Logiran
Petra
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 786


« Odgovor #14 : sreda, 18.05.2005 : 11:43:34 »

Citat
Petra, ni mi jasno kako si lahko imela tezave pri dolocanju kac oz. pri tem ali gre za gada ali smokuljo

Ja prvič 2x ,ko sem jih vidla, preden sem vedla kaj morem gledat  sram(nikoli prej se nisem pretirano zanimala za kače Wink) Pa primerka nista bila ne vem kako jasna...smokulja je bila povožena...

V travi, ko kača beži pa mislim, da ni časa gledat al ima vrat al ne in kako so zenice postavljene. Tongue Wink

Vsekakor pa je strah pred kačami vcepljen oz. pridobljen...mislim, da predvsem preko bajk, ki so sicer absurdne ampak jim vsi verjamejo (oz. veliko ljudi verjame...kot npr, da kače pijejo mleko  Roll Eyes Grin in podobne zadeve)
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #15 : sreda, 18.05.2005 : 12:07:48 »

Citat
V travi, ko kača beži pa mislim, da ni časa gledat al ima vrat al ne in kako so zenice postavljene.

Uh, ce kaca bezi, potem ti sploh ni treba gledat. Hujse je, ce se ugrizne v rep in se zacne kotaliti proti tebi.  Grin Grin Grin Wink

Meni so kace sicer cisto ok, niso mi pa nekaj posebnega. Po rokah jih pa ne vlacim vec, ker mi vedno pod majico zlezejo in jih je zoprno ven dobit. Huh Tongue
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Franka
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 187


« Odgovor #16 : nedelja, 04.09.2005 : 10:31:02 »

Jaz se pa kač zelo bojim. Čim dlje od njih sem bolje se počutim. Eno sem srečala ob cesti ko sem se rolala in sem se tako ustrašila da sem skoraj pod tovornjak skočila ki je peljal mimo. Drugo sem pa srečala na sprehodu mimo gozda s kužkom. On jo je povohal, ko sem se jaz obrnila in zagledala kaj voha se je kača rahlo premaknila to ga je tako presenetilo da je kar odskočil stran. Takoj sva zbežala stran... Zelo se jih bojim (tudi slepca).
Logiran
kaya69
novinec
*
Sporočil: 21


« Odgovor #17 : petek, 05.01.2007 : 15:06:11 »

tudi jaz se kač zelo zelo bojom . enkrat sem se vozila po puli po neki mali uličici in zagledsala ob cesti mrtvo kačo. volan sem spustila zavila na nasprotni pas... skob bi bla lahk nesreča pa takrat iz druge strani ni pripeljal avto.......sreča. ntako se jih bojim zato ker imam fobijo pred njimi. na smrt se bojim tudi mrtve kače, čaprav vem da mi ne more nič. niti po tvju jih ne morem videti, ker imam potem še cel dan občutek da se me dotika kača.  upam da nikoli več ne srečam kake kače ali slepca ali kar koli jim je podobno.


big up!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Logiran
Polzek
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 141


« Odgovor #18 : četrtek, 31.07.2008 : 10:25:46 »

 

     Mene pa zanima kakšni so znaki, kadar psa piči kača?
     
Logiran
BELA Tisa
rad pišem
****
Sporočil: 358


« Odgovor #19 : četrtek, 31.07.2008 : 13:50:04 »

Zmedenost, nemirnost in prestrašenost, bruhanje, (nekje sem prebrala, da tudi huda žeja), opotekanje, slinjenje, na mestu uboda oteklina (če se vidi tudi modrica in rdečina). To so začetni znaki, ki se stopnjujejo do šoka, lahko zastoja srca...
Veliko je odvisno od velikosti psa in količine in vrste strupa.
Logiran
Zala_
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.180


« Odgovor #20 : četrtek, 31.07.2008 : 22:13:30 »

Torej so piki slovenskih kač za pse lahko usodni? Ker za (zdrave, pri močeh) ljudi naj ne bi bili (če so pravočasno oskrbljeni seveda).
Logiran
moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #21 : petek, 01.08.2008 : 14:04:59 »

Živjo, jaz sem čisto nova tukaj, želim pa vam podati mojo lansko izkušnjo s kačami.
Mojo takrat dvoletno psičko je namreč v bližino smrčka (!) ugriznil modras - po njegovi velikosti sodeč, bi si upala trditi, da še ni bil popolnoma odrasel. Psička se je v nekaj sekundah že počutila slabo (dvakrat je izgledalo, da bo bruhala) in uspelo ji je narediti še nekaj metrov - ko mi je bilo jasno, kaj se je zgodilo (imela sem velikansko srečo, da je bila na povodcu in da je na zelo nenavaden način odskočila, tako da sem postala pozorna in nato kačo tudi videla), smo jo nesli do avtomobila; že po poti sem kontaktirala vet ambulanto - tam je dobila injekcijo deksametazona in nato še kalcija. Dan kasneje sva opravili še popolno krvno sliko, ki je pokazala alterirano sliko jetrnih encimov in nenormalno nizke trombocite, vendar je moja Mora pri naslednji kontroli po desetih dnevih bila že čisto OK. Je pa to izkušnja, ki je ne privoščim nobenemu, ker se je psica prvih petnajst minut po ugrizu dobesedno pred mojimi očmi ugašala... Groza. Pa še to - gobček in desna stran vrata sta bila krepko zatečena še približno tri dni, tkivo pa ji ni odmiralo, čeprav marsikje tako piše. Upam, da bo informacija komu pomagala.
Logiran
Kimi*
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 595


« Odgovor #22 : petek, 01.08.2008 : 14:30:49 »

Super da se je OK končalo. Koliko pa je tvoja psička težka?
Logiran
moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #23 : petek, 01.08.2008 : 14:45:03 »

Čeprav ji človek nikakor ne bi prisodil, ima skoraj 20 kg, je pa res, da je tudi sicer zelo močna, robustna in to ji je prav gotovo pomagalo. Največja kriza je namreč bila prvih 15, mogoče 20 minut po ugrizu, po tem obdobju pa se je veliko tudi slinila (verjetno zaradi otekline, saj niti ni mogla normalno požirati sline). Pa še nekaj: ugriz je bil tako močan, da so se ji sledovi zob videli celo na notranji strani gornje ustnice - eden od veterinarjev, s katerimi sem tisto nedeljo bila na vezi, mi je celo svetoval, da bi ji dala rimadyl, vendar ji zaradi deksametazona tega raje nisem dala, saj sem se bala, da se ji bo organizem enostavno zasičil z vsem temi snovmi,pa še s kačjim strupom, se razume  sram
Logiran
Strani: 1 2 [Vse]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Zajedalci, paraziti, nalezljive bolezni  |  Tema: Piki kač
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines