mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
torek, 23.04.2024 : 18:39:36

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Potepuhi, napadalni psi, lovci in kmetje  |  Tema: Ravnanje ob srečanju s tujim psom
Strani: [1] 2 3  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: Ravnanje ob srečanju s tujim psom  (Prebrano 17291 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
delavec@amis.net
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.444


« : četrtek, 01.10.2009 : 18:56:41 »

V našem lokalnem glasilu sem brala o srečanju nekega našega občinskega svetnika v gozdu s tujim  psom, ki je renčal nanj in se mu renčeč približeval. Njegov odziv ob srečanju je bil, da je psa ogovarjal in ga gledal direktno v oči . Njegova trditev me je zmedla, saj sem bila  s strani kinologa poučena, da se tujega psa nikakor ne sme gledati direktno v oči, ker se počuti ogroženega, ogrožen pes pa lahko napade.
Prosim za vaša mnenja.

Če je tema že odprta me prosim brišite, sem iskala, pa nič našla.
Logiran
Urla
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 431


WWW
« Odgovor #1 : četrtek, 01.10.2009 : 19:24:19 »

Hm, jaz bi najbrž ravnala enako ? Če je pes napadalen brez očitnega razloga (kar običajno pomeni le strah), je po mojem še slabše če mu obrneš hrbet ali bežiš pred njim. Jaz bi se ravnala po občutku. Je pa to zanimiva tema. Ga poskusiš pomiriti ali se odstraniš in ga pustiš, da se nekdo drug sooči z njim?
Logiran
frigga
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.577


« Odgovor #2 : četrtek, 01.10.2009 : 19:30:22 »

Jst bi pa rekla, da razen če ni pes že toliko daleč, da manjka samo še kratek čas, preden se spravi nate, je najbolje, da ga ignoriraš. Ali počepneš in se delaš, da ga ne vidiš. Kakšnega posebnega stika pa jst ne bi vzpostavljala.
Logiran
Urla
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 431


WWW
« Odgovor #3 : četrtek, 01.10.2009 : 19:36:52 »

In pustiš psa samega v gozdu?
Logiran
frigga
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.577


« Odgovor #4 : četrtek, 01.10.2009 : 19:42:39 »

Dokler bi pes kazal kakšno agresivnost, zagotovo ne bi drezala vanj. Saj v takšnem položaju (počepnjen in ''na ignore'') lahko počakaš, dokler se pes ne sprosti.
Logiran
Urla
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 431


WWW
« Odgovor #5 : četrtek, 01.10.2009 : 19:47:03 »

Aha, ja. To je pa drugo.
Logiran
branka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 8.174


« Odgovor #6 : petek, 02.10.2009 : 08:40:31 »

Zelo zanimiva tema.  Smiley

Ravno predvčerajšnjim se mi je zgodilo nekaj podobnega, kot opisuješ, le da pes ni renčal name, ampak na mojega psa. Sedaj ne vem, če to ne paše v to temo, pa naj me Jana pobriše.  Smiley

Jaz sem v glavnem odreagirala tako, da ko je renčeči veliki pes napadel mojega na povodcu, ter ga spravil na tla (Bučko je bil čisto miren, kaj takega še nisem doživela) ter ga z zobmi držal za vrat, sem napadalnega psa (Brazilsko Filo) brcnila v gobec. Odreagiral je tako, da je takoj spustil Bučka in zbežal stran. Na srečo.

Da bi pa renčal in šel name, bi po moje enako odreagirala, samo ne vem, če bi mi uspelo... Huh

Logiran
moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #7 : petek, 02.10.2009 : 09:16:12 »

Se mi je dvakrat zgodilo enako kot opisano v prvem postu, da sem psa, ki se je z "nečednimi nameni" približeval meni in moji psici,
fiksirala naravnost v oči in tudi zarjovela nanj...  Huh pa se je pesjan umaknil. Moram pa rečt, da tega nisem naredila zavestno in niti ne morem presoditi, če je to pomagalo pri preprečitvi napada, kaj pa vem... Shocked
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #8 : petek, 02.10.2009 : 10:29:43 »

Ja,  napadalnega psa lahko buljiš in ga s tem izzivaš. Vendar samo, če se ga ne bojiš toliko kot je za nohtom črnega in če si 100% da boš v napadalni pozi tudi zdržal, dokler se pes ne umakne. Če bi umaknil pogled prej, bi pes v trenutku napadel. Torej: za tiste, ki jim ni povsem jasno kako odreagirati toplo ODSVETUJEM. Po mojih izkušnjah se tak nastop sicer lepo obnese pri psih, ki spoštujejo avtoriteto, recimo pri rotvajlerjih (če ni lastnika zraven)  Vendar pozor - ti psi sicer spoštujejoi avtoriteto in če vidijo, da si psihično močnejši te ubogajo, a šibkost grdo kaznujejo. Se pa isti nastop slabo obnese pri nemških ovčarjih recimo.

Bolj varno: zmanjšaš hitrost , spremeniš smer v toliko, da ne greš proti psu naravnost ampak v loku in obvezno gledaš mimo psa. To zadnje je priporočljivo tudi takrat, kadar se tuj pes naprdne proti našemu psu in ne proti nam, paziti je treba, da tudi naš pes ne bulji v tujega ampak gleda stran - tu s pridom uporabiš vaje pozornosti, če jih imaš narejene). Lahko se tudi povsem ustaviš in "glumiš drvo", če je zraven naš pes, naj bi bil na sedi in naj bo pozoren na nas in ne na prihajajočega psa)
Logiran
moonbeam
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.289


« Odgovor #9 : petek, 02.10.2009 : 11:09:54 »

O ja, taksno srecanje z Rotijem sem dozivela na lastni kozi. Brala sem knjigo na neki jasi ob gozdu. Pa dobim cuden obcutek, da me nekdo opazuje, se obrnem, na vrhu travnika pa mogocen Roti. Meni je kar slabo ratalo. Najprej sem ga ignorirala a se je zacel priblizevati tko kot na tv, ko lovijo plen. Prav grozna poza in oci skoz na meni. No potem je pa zacel otresati z glavo, se dret in mi groziti. Pocasi je lezel proti meni. Takrat sem se vstala in naredila tak pogled  Angry sam probaj zverina pasja, sploh se te ne bojim. Ko sem naredila korak naprej se je malo umaknil in s spusceno glavo zacel kroziti okrog mene. Potem sem pa slisala klic in je sel. Seveda sem se spakirala in sla v isti smeri, ker me je zanimal lastnik. Sem si pa premislila kaj rect, ker so verjetno imeli sumljive posle, pa se vec jih je bilo, zato sem sla samo mimo, pes se je pa zaganjal v mene, ampak me ni ugriznil. Mimo sem sla kot da ga ne vidim. Ce ne bi bila nekje bogu za hrbtom bi se kaj rekla. Skratka tega ne bi zelela vec dozivet. Ko si ti plen  Lips Sealed
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #10 : petek, 02.10.2009 : 11:27:19 »

Aja, v takem primeru, ko psu pokažeš da si močnejši (psihično) se zelo lepo obnese en oster avtoritativen MIRUJ. Vseeno ali ja pes naučen na to povelje ali ne - tisti, ki delajo obrambo ga pogosto poznajo- povsem jasno mu bo, kaj hočeš od njega. (jaz sem si nekajkrat privoščila potem ko je pes obmiroval, sebi v užitek, še povelje sedi. In ko je ubogal, sem si ga dovolila celo pohvaliti. S poniževanjem v obliki povelja prostor pa vseeno raje nisem poskušala)

Vendar: če je v bližini lastnik, se bo pes počutil veliko bolj samozavestnega in zadeva ne bi delovala sploh. Takrat se je res bolje narediti malce ponižnega, obmirovati in počakati, da je pes varno privezan. + zelo pomembno je, da ne pridemo med lastnika in njegovega  popadljivega psa ali pa med psa in predmet, ki ga čuva (recimo avto)
Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #11 : petek, 02.10.2009 : 11:30:41 »

Jaz za se z majhnimi tečnimi cucki konfrontiram (buljim v njega itd), večjim tečnežem, ki zares izgledajo nevarno se pa raje izognem, saj ponavadi nisem sama in me še najbolj skrbi, da bi ga zares preveč izzvala in nato ne bi znala dokončati situacije v svojo korist in bi lahko nastradala Missy ali otroci.
Torej po občutku, pač glede na to, kdo mi teži.
Logiran
moonbeam
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.289


« Odgovor #12 : petek, 02.10.2009 : 11:47:02 »

Recimo, da uporabis besedo miruj. Kaksno frekvenco glasu uporabis? Reces jo bolj pocasi in globoko, skoraj grozilno? Al pa bolj hitro odrezano, skoraj veselo? Ali je cisto vseeno?

V mojem primeru, ko sem zapustila prizorisce in se oddaljila dovolj, sem se vsedla na en hlod in se tresla kot siba  Tongue. Sem rabila malo casa, da sem prisla k sebi.
Logiran
skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #13 : petek, 02.10.2009 : 11:57:56 »

Kar odločno, moon.

Strmenje je lahko skrajno dvorezni meč, če prav vem, šteje buljenje v pasjem svetu za zelo nevljudno in že izzivalsko.
Če je pes res agresiven, ti verjetno skorajda nič ne pomaga. Če samo čuva ali te preizkuša, bi znali delovati t.i. Calming Signals. Priporočam branje ali ogled videa.
Logiran

moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #14 : petek, 02.10.2009 : 13:01:30 »

OK, ko smo že pri tej temi: a ima kdo z vami izkušnje s srečanji med vašim psom in lovskimi psi med pogonom? Bliža se obdobje, ko jih bom po vsej verjetnosti ponovno srečala in po pravici povedano ne vem, če v njihovem primeru veljajo enaka pravila kot pri ostalih. Malce dvomim, ker mi je zelo zanimivo in poučno dejstvo, da se jih moja psica (tudi ona neuradni lovec) boji - že njihovo bevskanje med pogonom ji ni prijetno, ko sva pa enega od njih srečali, se je (hvalabogu) čisto vkopala na mestu, kar je glede na njen pogumen in bojevit karakter izredno nenavadno  Shocked
Logiran
Strani: [1] 2 3  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Potepuhi, napadalni psi, lovci in kmetje  |  Tema: Ravnanje ob srečanju s tujim psom
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines