mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 06:47:22

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Potepuhi, napadalni psi, lovci in kmetje  |  Tema: Ravnanje ob srečanju s tujim psom
Strani: 1 [2] 3  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: Ravnanje ob srečanju s tujim psom  (Prebrano 17238 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #15 : petek, 02.10.2009 : 14:30:06 »

Kadar lovski psi ne gonijo, se do njih vedejo povsem enako kot do drugih psov. Kadar gonijo, se jim pa izognejo, tudi na njihov plen ne trzajo (tiste, ki jih divjad sploh zanima). Si razlagam da nekako v stilu: tisti zajec je last tistega krdela, mi se nimamo kaj vmešavat, če ne bo štala.
Logiran
moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #16 : petek, 02.10.2009 : 14:56:04 »

Lanabela hvala, ampak me zanima predvsem to, če obstaja možnost, da med samim pogonom lovski pes, ki sreča mojega psa, lahko slednjega ali pa mene zamenja za plen in se torej temu primerno obnaša  sram ? Ali naj bi načeloma lovski pes tudi med lovom ločil drugega psa od plena?
Mogoče neumno vprašanje, me pa res zanima malo bolj spoznati še to plat - sem že vprašala naključno srečanega lovca, ampak njegov neodgovor mi ni pomagal čisto nič (v bistvu mi je svetoval, da naj se poberem od tam, pa da bo vse ok, ampak moja radovednost s tem seveda ni potešena, pa še pritisk mi je rahlo dvignil - no, na koncu sem se res pobrala, ker so šibre lepo sikale okrog nas).
Logiran
Nikomah
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 269


« Odgovor #17 : petek, 02.10.2009 : 15:03:50 »

Aja, v takem primeru, ko psu pokažeš da si močnejši (psihično) se zelo lepo obnese en oster avtoritativen MIRUJ. Vseeno ali ja pes naučen na to povelje ali ne - tisti, ki delajo obrambo ga pogosto poznajo- povsem jasno mu bo, kaj hočeš od njega. (jaz sem si nekajkrat privoščila potem ko je pes obmiroval, sebi v užitek, še povelje sedi. In ko je ubogal, sem si ga dovolila celo pohvaliti. S poniževanjem v obliki povelja prostor pa vseeno raje nisem poskušala)

Vendar: če je v bližini lastnik, se bo pes počutil veliko bolj samozavestnega in zadeva ne bi delovala sploh. Takrat se je res bolje narediti malce ponižnega, obmirovati in počakati, da je pes varno privezan. + zelo pomembno je, da ne pridemo med lastnika in njegovega popadljivega psa ali pa med psa in predmet, ki ga čuva (recimo avto)
Kaj pa bi naredila z nemškim ovčarjem, ki bi se ti oklenil okoli stegna in "nakazoval" v tvojo nogo, ob poveljih "mir!" in stresanju z nogo pa bi samo vedno bolj grozeče renčal, na pozive svojega lastnika pa bi se povsem požvižgal??
Pa pustimo psihoanalize, teorije psihične nadvlade itd. Samo, kaj bi naredila?
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #18 : petek, 02.10.2009 : 15:15:43 »

Kaj  naredim? Če je lastnik zraven, ni problema. Vendar lastnika skoraj nikoli ni zraven. potem je pa odvisno od psa. Če je normalen , zadošča zelo oster pusti, pri čemer je treba biti pri miru. Če je podivjan, potem pa se ga otreseš kakor veš in znaš. Meni se je silno dobro obnesla pumpa za kolo  po gobcu (pri čemer je bila pumpa uničena). V enem primeru, ko pes ni odnehal, pa dve granitni kocki v glavo. Pač kar imaš pri roki.
Logiran
pridna
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.335



« Odgovor #19 : petek, 02.10.2009 : 15:30:37 »

Nemški ovčar je precej velik pes in me zanima, kako stresaš nogo, ko je priklopljen nate? Poleg tega moraš zato, da se ti priklopi, nogo držat stran od telesa. Torej - nogo potegneš k telesu. Preizkušeno deluje. Ko imaš telo enkrat v taki poziciji (noge skupaj in rahlo sklonjen, samo ne se preveč nad psa nagibat), pes nima več dostopa do tvoje noge oziroma mu je neugodno in popusti. Ko popusti, pa uporabiš vse ostalo, kar ste/so pisali prej. Če pes nadaljuje skoke nate (pravim, NO se mi zdi precej velik in jst imam v takem primeru izkušnje bolj z "objemanjem" celega telesa) in nimaš pri roki ničesar, kar je napisala lanabela, pa pomaga dvig kolena in sunek v prsi.
Logiran

Ustvaril sem si svoje mnenje. Prosim, ne zmedite me z DEJSTVI. (neznani avtor)
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #20 : petek, 02.10.2009 : 18:10:58 »

A vi to pišete o naskakovanju ali o grizenju?
Drugače pa: meni se je največkrat dogodilo, da se mi je zakadil v nogo, ko sem bila na kolesu. V tem primeru se je obneslo skočiti s kolesa in ga postaviti med psa in mene.
Logiran
Penny
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 302


WWW
« Odgovor #21 : petek, 02.10.2009 : 19:40:02 »

če obstaja možnost, da med samim pogonom lovski pes, ki sreča mojega psa, lahko slednjega ali pa mene zamenja za plen in se torej temu primerno obnaša  ? Ali naj bi načeloma lovski pes tudi med lovom ločil drugega psa od plena?

Jaz mislim da ne, ker imajo le toliko izpitov/vadbe za sabo ti psi, da razločijo vonjave, ki jih pušča divjad od vonjav drugih psov/ljudi. Saj pa imajo tudi drugi lovci pse zraven in po tej logiki bi se vsi polovili med sabo.   Grin
Tudi nikoli naša (oz. od bodočega tasta-lovca, če smo natančni Grin)  psica ne preganja nobenega psa/človeka...
Pa tudi drugače so lovski psi zelo pametni, po mojih izkušnjah vsi zelo dobrodušni, dobro vzgojeni in neagresivni.

Se je pa res dobro tiste dni, ko veš, da je lov, držat čimbolj stran od gozda, da te slučajno kaj ne zadane.  Cheesy
Logiran
Patapižu
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.246


« Odgovor #22 : petek, 02.10.2009 : 21:51:42 »

Recimo, da uporabis besedo miruj. Kaksno frekvenco glasu uporabis? Reces jo bolj pocasi in globoko, skoraj grozilno? Al pa bolj hitro odrezano, skoraj veselo? Ali je cisto vseeno?
Ko gre zares, ne razmišljaš o frekvenci, ti ton kar sam prileti. Jaz sem ga potegnila nekje "iz pete", ko je bila Župa napadena. Šetali sva po eni gozdni poti in izza ovinka prileti spuščena psica, za njo pa lastnik in še en moški, ki pa je imel svojega psa privezanega. Z Župo se ustaviva, jo dam na poleg in čakava. Lastnik se panično prime za glavo, joj, zdaj bo štala! Hiti proti svoji psici (ki se je ustavila par metrov pred nama) in me vpraša, če imam kakšno palico pri roki. Seveda, da je ni bilo (in to v gozdu, hehe...). Stala sem pri miru, Župa čisto ob moji nogi, psica pa v napad. In v tisti sekundi ne razmišljaš kaj boš rekel, ali kako boš rekel, se samo zadereš MIR. In je palilo. Psica je okamenela in počakala lastnika.
Verjetno ne rabim posebej povedat, da je Župa nadaljevala pot cela vesela, kot da se ni nič zgodilo. Ne vem od kod imam jaz tako veselo psico. Roll Eyes



Logiran
lunca
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 583


« Odgovor #23 : sobota, 03.10.2009 : 06:44:46 »

moksa,boljše je da se gozdovom trenutno izogibaš,pa ne zaradi lovskih psov,temveč prvenstveno zaradi tega ker spet velja kontumac.So začeli z jesensko akcijo polaganja vab za lisice.
LP Tjaša
Logiran
damayanti
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.361


« Odgovor #24 : sobota, 03.10.2009 : 09:08:19 »

OK, ko smo že pri tej temi: a ima kdo z vami izkušnje s srečanji med vašim psom in lovskimi psi med pogonom? Bliža se obdobje, ko jih bom po vsej verjetnosti ponovno srečala in po pravici povedano ne vem, če v njihovem primeru veljajo enaka pravila kot pri ostalih. Malce dvomim, ker mi je zelo zanimivo in poučno dejstvo, da se jih moja psica (tudi ona neuradni lovec) boji - že njihovo bevskanje med pogonom ji ni prijetno, ko sva pa enega od njih srečali, se je (hvalabogu) čisto vkopala na mestu, kar je glede na njen pogumen in bojevit karakter izredno nenavadno Shocked

kolikor je meni znano, morajo prej dat obvestilo kje se bo izvajal pogon.
Pa v končni fazi , saj jih moraš ja slišat Smiley, kakšen pogon pa je to kjer ne gonijo glasno Grin
Takrat se izogibaš tistega teritorija. Če se pa slučajno zgodi da kje v drugi paraleli srečaš enega zalutanega goniča, te pa le ta ( če je fer in skver naredil PNZ/ beri če mu ga niso šenkali/) ne bi smel niti šliviti.

Se je pa meni zgodilo da sem srečala ... enega hanoveranca( pri tistih dobro izučenih nisem nikoli 100% kaj mu muti po glavi). In ko sva tako ene tri minute bulila en v drugega, sem mu rekla ala išči lisico , pa je majster samo glavo nazaj na tla spustil in nadaljeval.

Sem nekje vmes prebrala , en komentar, če bi ga kar v gozdu pustila. In odgovor- lovski pes ,če ga že srečaš v gozdu med delom, se ne pipa!!! Ker ta isti pes tudi, če zaluta se vrne po svoji sledi tja kjer je začel- tam ga ponavadi čaka njegov gospodar.
Če se pa res zgodi da je izgubljen se pa ponavadi tako tudi obnaša- izgubljeno. Wink

Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #25 : sobota, 03.10.2009 : 11:08:32 »

Veliko večja verjetnost je, da tebe ali tvojega psa  zamenja za plen lovec, kot pa njegov pes. Zdi se mi pa, da imajo moje psice čisto prav, da se gonečim psom izognejo (oz. se vljudno ustavijo in jih spustijo mimo). Ker bi dejansko znali braniti plen pred tekmeci.
Nekje sem brala, da bi naj bilo območje pogona označeno itd. No mogoče to velja za večje pogone. Tisti manjši, v katerih sodeluje nekaj lovcev s psi pa niso nikjer objavljeni in ni nič označeno. Pa v dejansko še nisem imela problemov, čeprav smo se že večkrat srečali.

Kar pa se tiče vprašanja ali bi tujega psa pustila samega v gozdu. Odvisno. Če bi bil viseti zgubljen, potem vsekakor ne. Če bi pa točno vedel kam gre in kaj dela, bi ga pustila pri miru in se brigala za svoja posla. Če bi bil pa popadljiv, bi ga pustila pri miru in ga prijavila. pa naj ga lovijo tisti, ki so za to plačani.
Logiran
moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #26 : sobota, 03.10.2009 : 14:12:33 »

kolikor je meni znano, morajo prej dat obvestilo kje se bo izvajal pogon.
Mogoče je to pravilo, nisem pa še nikoli opazila kakršnihkoli oznak ali obvestil, pa sem posebej to zimo imela veliko srečanj z lovci. Štos je v temu, da na mojem koncu ne lovijo samo v gozdu, ampak tudi na travnikih in po markiranih poteh. Tudi prav, ampak malo manj prav je, da so te poti namenjene predvsem pohodnikom (markacije niso tam kar tako, sploh pa niso namenjene lovcem) in res ni prijetno, ko slisiš žvižganje šiber. 

Seveda je pogon glasen in do neke mere se da lovcem in psom tudi izogniti, ni pa to vedno mogoče, ker se mi je že zgodilo, da ob štartu pohoda s psico ni bilo nikogar, k avtomobilu pa sva se vračali med pokanjem in vedno bližjem pasjim laježem. Z lovskim psom sva se iz oči v oči srečali samo enkrat : on je obstal in fiksiral njo in se nato začel počasi približevati. Moja Mora, ki je sicer dokaj bojevita beštja, se ni premaknila stran od mojih nog in je bila tiho kot bubica - pes se je po mojem dvakratnem besnim krikom STRAN ! počasi pobral v gozd in tu se je zadeva končala. Nimam pa pojma, kako bi bilo, če bi jih bilo več na kupu, pa me niti ne mika, da bi okusila to v živo, hehe... Lahko računam le na res dober trening, ki naj bi ga bili dali skozi, to je pa tudi vse.

lunca: hvala za obvestilo, tudi z vabami sem lani že imela srečanje bližnje vrste Smiley Tiste "obloge" sicer ni bilo več okoli cepiva, ostala je pa nepoškodovane kapsula z napisom "live rabies vaccine", tako da me je kar odbilo za kakšen meter daleč Wink
Logiran
Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #27 : sobota, 03.10.2009 : 14:30:04 »

Jaz NO same še v jajca brcam, se je še najboljše obneslo do sedaj  Tongue
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #28 : nedelja, 04.10.2009 : 13:48:03 »

Vsaka ti čast. Meni to ne bi uspelo niti pod razno (če izpustimo dejstvo, da  se mi zdi brcanje psov skrajno neprimerna oblika obrambe, iz več razlogov). Namreč: še nikoli se mi ni zgodilo, da bi me napadel pes z jajci naprej. Večinoma napadajo tako, da imajo na dosegu noge zobe, rit z jajci je pa nekje daleč zadaj na varnem. Doslej se mi še ni zgodilo, da bi imela kakršen koli vzrok (razen moje lastne žlehtnobe recimo) brcniti psa, ki ima jajca na dosegu moje noge.
Še prav posebej in sploh mi  pa ni jasno, zakaj govorimo ravno o NO, ki so med najbolj skuliranimi in pametnimi psi - z njimi se je mogoče vse zmeniti na lep način. (vsi reveži, ki visijo po ketnah in imajo ušesa pokonci niso NO)
Logiran
pridna
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.335



« Odgovor #29 : nedelja, 04.10.2009 : 21:45:41 »

 Grin

O NO zato, ker je Nikomah vprasal za NO.

Logiran

Ustvaril sem si svoje mnenje. Prosim, ne zmedite me z DEJSTVI. (neznani avtor)
Strani: 1 [2] 3  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Potepuhi, napadalni psi, lovci in kmetje  |  Tema: Ravnanje ob srečanju s tujim psom
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines