mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 20.04.2024 : 15:19:08

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Okostje in muskulatura  |  Tema: Hrbtenica-težave pri hoji
Strani: [1] 2 3 4 5 6   Dol
Natisni
Avtor Tema: Hrbtenica-težave pri hoji  (Prebrano 42022 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Geri
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.546


« : ponedeljek, 23.05.2005 : 17:08:08 »

Pozdravljeni!

Imam 7 letno mešanko srednje rasti (okrog 40 cm), malo močnejše postave (ampak ni debela!). Sterilizirana je bila pri 10 mesecih. Je zelo živahna in rada divja po vrtu z mamico. Sedaj (ena 2 tedna) je začela hoditi po 3 tačkah (na zadnjo desno ne stopi). To pa ponavadi po tem ko vstane iz ležečga položaja. Večkrat na dan hodi po stopnicah. Večkrat ima klope (ker jih zaradi goste dlake včasih ne najdemo, frontline pa ne pomaga več!), sicer ponavadi odstranimo še zelo majhne, se pa dobi tudi kakšen zelo napit... Najprej sem pomislila na boreliozo, ampak je veterinar rekel, da potem ne bi imela problemov le z eno tačko ampak z vsemi. Sklepov nima otečenih. Pomislila sem celo na možnost vnetja maternice (odstranili so ji samo jajčnika) ampak nima izcedka, pa tudi če ji pretipam maternico je nič ne boli... želeli smo slikat kolke ampak je veterinar rekel da ne.. Veterinar je pogledal kako hodi, kako sedi (da vidi položaj tačk) in pretipal nogo (tipanje je ne boli) in postavil diagnozo da je nekaj narobe s križnimi vezmi.. ali da je kakšen živec preščipljen ali kaj podobnega.
Mene skrbi, ker se je v soboto zgodilo, da ko je šla po stopnicah je na zadnji stopnici omagala- kot da ji zadnje tačke ne bi "delovale". Po nekaj minutah ko je počivala pa je potem normalno hodila. Od takrat imamo stopnice ograjene in jo nosimo po njih. Psica je zelo živahna in drugače ni nič narobe z njo.
Veterinar pravi, da je to zaradi hoje po stopnicah in je prepovedal hojo več kot 1x dnevno po le-teh. Rekel je da slikanje kolkov je brezveze, saj bi psico po nepotrebnem mučili ker glede na to kdaj ima težave kaže vse na hrbtenico. Tudi odvzem krvi za borelijo in erlihijo se mu je zdel brezvezen saj pravi da ne bi nič ugotovili... torej naj pustimo kot je vse razen stopnic. Itak pravi, da če je hrbtenica edino kar lahko da so protibolečinske injekcije oz. tablete.

Hmm.. jaz nekako nisem zadovoljna s tem.. psico bom sicer dala na dieto, da izgubi kak kilček, stopnice so že ograjene, me pa zanimajo vaše izkušnje na tem področju. Ali je še kaj kar lahko storim za njo? Ali naj grem še po drugo mnenje?

Pa še to. Mati je križanka med dvema rodovniškima psma različnih pasem in noben od prednikov po njeni strani ni nikoli imel nobenih težav oz. bolezni. Oče pa je vaški mešanec- torej o njem ne vem nič razen to da je pri 10 letih še zelo poskočen in živahen. Nikoli ni bil boln.

Hvala za nasvete že vnaprej.. Mojca
Logiran
T.M.T
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 577


« Odgovor #1 : ponedeljek, 23.05.2005 : 20:26:37 »

Geri jaz bi vseno dala slikati za kolke...odločitev pa je seveda tvoja.več jaz ne morem povedati,ker izkušenj imam...nič Roll Eyes.
Upam,da bo z njo vse vredu ti pa poročaj Wink.

Lp in čimboljše okrevanja tvoji psički
Logiran
pet_ra
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 32


« Odgovor #2 : ponedeljek, 23.05.2005 : 21:26:21 »

Geri, z Žakom drživa tačke, da bo s tvojo psičko OK.

Ne vem, kje naj začnem.

Moj prejšnji kuža je imel težave s hrbtenico. Par krat je imel napad- za kakšno minuto so mu odpovedale zadnje tačke. Ko se je to zgodilo prvič smo ga takoj odpeljali k veterinarju, pa niso nč pogruntal. So rabli kar precej časa, da so postavili diagnozo. Tako, da smo se morali izogibat stopnicam, skokom, itd
Ja, jst bi jo tut probala mal shujšat
Ali tvoja psička kdaj povleče zadnjo tačko za sabo? Ko je šel Pablo lulat in je dvignil tačko, sem opazila, da ni več stal na eni nogi tko stabilno kot včasih.

Pri katerem veterinarju si pa bila, če smem vprašat?

Če bi jaz lahko zavrtela čas nazaj bi Pablota peljala k Matkotu, pa takrat še nisem vedla zanj.


Lp Petra in Žak
Logiran
Geri
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.546


« Odgovor #3 : ponedeljek, 23.05.2005 : 22:20:53 »

Petra, bila sem na veterini v Sežani in žal ni delal tisti veterinar ki je vredu.. No jutri gre najprej na odvzem krvi zaradi borelije in erlihije. Bom sporočila ko bodo rezultati (trajalo naj bi tam nekje 10 dni...). Če je negativno gremo naprej na slikanja. Jaz upam, da ne bo nič hujšega, saj če bo psica morala mirovat ali se omejevat bo to zanjo hujše od smrti, ker je zelo živahna psička in obožuje dolge sprehode in divjanje po vrtu Sad...

Lp, Mojca
Logiran
pet_ra
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 32


« Odgovor #4 : ponedeljek, 23.05.2005 : 22:49:04 »

Ja težko je kužku razložit, da zdj pa mora bolj mirovat.

Mi smo ga še vedno vozili na sprehode sam smo pazili, da so bili ti po ravnem in niso bili več tako dolgi. Ker so veterinarji rekli, da mu hrbtenica lahko preščipne živc ob napačnem gibu in to lahko doma ali na sprehodu, jutri ali čez par let.

Vso srečo tvoji psički, poročaj
Mogoče je pa nekaj čist tretjega...

Lp Petra
Logiran
Mel
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.795


« Odgovor #5 : ponedeljek, 23.05.2005 : 22:52:07 »

Mojca,

vsekakor vztrajaj da se naredi test za Erlihijo in Boreliozo! Ne pusti se odsloviti tako hitro in tudi če se veterinarju določeni testi ne zdijo potrebni, jih vseeno naredi. Boš vsaj lahko izključila določene bolezni.

Svetujem ti, da zamenjaš veterinarja. Za moje pojme je pokazal premalo zanimanja za psičko in je prepovršno določil "diagnozo".

Vztrajaj in pojdi po drugo mnenje.

Veliko sreče!!

LP,
Diana
Logiran
Geri
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.546


« Odgovor #6 : torek, 24.05.2005 : 11:44:53 »

Mel.. ta veterinar ni "naš" veterinar ampak ga samo nadomešča ko je na dopustu. Je pa res nula v primerjavi z Jurešem. Sem pa jo raje peljala k njemu kot da bi čakala na drugi teden- no očitno itak nima pojma! "Naš" veterinar se z dopusta vrne drugi teden, upam da bodo rezultati testov takrat že in bo on še enkrat pregledal Kajo. Bom poročala ko dobimo rezultete kako naprej...

Lp, Mojca
Logiran
Mel
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.795


« Odgovor #7 : torek, 24.05.2005 : 12:48:50 »

Ok, Geri Wink. Sporoči kako in kaj je z izvidi, mi pa bomo držali pesti in tačke da bodo izvidi super Wink

LP,
Diana
Logiran
andi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.633


WWW
« Odgovor #8 : petek, 27.05.2005 : 15:03:14 »

Geri, je kaj novega pri vas?

Mi preživljamo pravo nočno moro doma. Včeraj, ko sem prišla iz službe, sem našla Brina sredi dnevne sobe, stal je čisto zgrbljen, očke pa tako žalostne. Ko sem pritekla k njemu ni niti zamigal z repkom, skušala sem ga premakniti, pa ni mogel narediti niti koraka ampak je padel na tla in cvilil. Seveda smo se takoj odpeljali v Ljubljano na kliniko, kjer so rekli, da ima prehodno koliko in da naj počiva. Res je, da se je med vožnjo stanje malce izboljšalo, vendar je hodil čisto počasi, noge so se mu tresle in bilo je videti, da ga boli. Ker ima velikokrat črevesne težave, smo tudi tokrat vse pripisali temu. Ko smo prišli domov je šel normalno na wc, tudi hodil je bolj hitro, vendar ko se je hotel povaljati na travi je zatulil in ni se mogel več dvigniti. Takoj sem poklicala dr. Matkota v Topolščico (hvala bogu za dežurstvo), ki je svetoval takoj Aspirin 500 in počivati do jutra. Zmenjena sva, da se zjutraj slišiva po telefonu, če bo potrebna operacija. Na srečo je bilo vse ok, ponoči sem mu sicer morala dati še 2 Aspirina, ker ga je zelo bolelo. Zdaj že cel dan spi, pri vstajanju mu moram pomagati tako, da mu dvignem zadnji del. Naročena sva v sredo da opravi nevrološki test in slikamo hrbtenico. Do srede pa seveda strogo mirovanje, kar se mi zdi pri Brinu skrajno nemogoče ampak bomo stisnili zobke.

Nikoli se ne neha...
Logiran
bina
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.790


« Odgovor #9 : petek, 27.05.2005 : 15:08:25 »

Joj, Andi....Bogi Brin Cry Cry On pa res ni rojen pod srečno zvezdo Cry Cry Cry No, v bistvo malo pa je, ker je pri tebi...

A pa kaj veš, kaj bi bilo narobe? A nimajo kolike samo dojenčki Huh

Držim pesti, da bo z njim vse v najlepšem redu. Ti pa le sporočaj, ko bo kaj novega.
Logiran
T.M.T
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 577


« Odgovor #10 : petek, 27.05.2005 : 15:09:51 »

Joj Andi,upam da bo s tvojim cukrom vse vredu.Pozdravi ga in sporoči kako bo.Bomo držali pesti Wink.

Lp
Logiran
andi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.633


WWW
« Odgovor #11 : petek, 27.05.2005 : 17:20:30 »

Bina, ni bila kolika ampak hrbtenica. Matko je izpostavil hernijo in še nekaj drugega.
Logiran
gina1
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 657


« Odgovor #12 : petek, 27.05.2005 : 18:26:18 »

Geri-kako je s psičko?
Naj povem, da smo imeli podobne težave, oziroma skoraj identične znake pri naši punci. Ko je zunaj npr. divjala z drugim psom...., je potem, ko je po počitku doma vstala s prostora, kavča, avta... je močno zacvilila, dvignila zadnjo levo tačko, tako obstala par sekund, potem, ko se je pa razhodila, je bilo vse v redu.
Šli smo k Matku v Topolšico, je slikal hrbtenico in postavil diagnozo vnetje križnih medvretenčnih živcev. Shocked Zakaj je dvigovala le eno tačko? Ker je bil najbrž prizadet izhod živca na eno stran.
No, mi smo sicer problem rešili, oz. sanirali tako, da smo celih, dooolgih šest tednov mirovali, se pravi zelo kratki sprehodi izključno na povodcu ( tudi na potrebo jo nismo smeli spustiti s povodca, saj pes pred ali po potrebi navadno naredi par krogov...), onemogočiti smo ji morali, da bi sama hodila na in iz kavča, dvigovati iz avta, z nobenim psom....v glavnem hudo za tako energičnega psa.  Sad Najhuje pa je psu dopovedati, zakaj kar naenkrat ne sme več k nobenem psu, se igrati...
V glavnem - teh šest tednov mirovanja, plus zdravila... potem pa počasi malo daljši sprehodi in tako naprej.
Lahko povem, da Gina po tem ni imela več tovrstnih problemov, samo je pa res potrebno 100% upoštevati navodila o mirovanju. ( v takih priimerih ponavadi celo posodijo kletko za domov )
Taka je moja izkušnja s tem, smo pa takrat pomislili tudi na vse možne diagnoze od spondiloze, do obrabljenih kolkov....
Držim pesti da bo vse ok, tidi za Andi oz. Brina! Wink
Je pa po mojem mnenju dr. Matko res strokovnjak za take in podobne težave. Se splača k njemu.
Lp
Logiran
andi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.633


WWW
« Odgovor #13 : petek, 27.05.2005 : 18:59:43 »

Gina, Brin tudi dviguje zadnjo desno tačko. Kako bomo mi izpeljali to mirovanje mi sploh ni jasno. pri njemu je zelo pomembno, da se vsak dan rekreira, če ne postane pravi hudiček.
Logiran
Geri
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.546


« Odgovor #14 : petek, 27.05.2005 : 21:28:56 »

Andi, ubogi tvoj Brinček.. stalno ima težave. Upam da se mu zdravje kaj popravi!
Naša Kaja pa še vedno malo šepa na nogico. Odkar jo po stopnicah nosimo in ne skače več na posteljo itd. se je stanje zelo izboljšalo. Šepanje je le občasno in to ni hudo šepanje. No, že prej je šepala tako, da je vsake toliko stopila na tačko in ni zgledalo hudo (šepala je kot bi imela nekaj v blazinici). Glede na to, da so bili testi za vse 3 bolezni, ki jih povzročajo klopi negativni ne vem ali naj vseeno naredimo preventivno kuro z antibiotiki ali ne. Ne vem koliko to dejansko škoduje psu.. vem, da ni kot bi jedel bombončke, ampak vseeno se tudi mi filamo z zdravili. Skrbi me, da bi bila mogoče bolezen v tisti fazi, ko je testi še ne zaznajo.
Sedaj jo bomo najprej dali na dieto (shujšati mora približno 3kg) in opazovali. Slikanje kolkov in hrbtenice zaenkrat ne pride v poštev ker
1) psica zeloo slabo prenese vožnjo
2) še slabše prenese pomirjevala oz. narkozo (kar se je pokazalo pri sterilizaciji)
tako bomo malo počakali in opazovali. Slikat pa bomo poskušali dati kar v Sežani brez narkoze. Vem da slike niso tako točne, ampak psica je zelo mirna in upam da bo kolikor tolko pri miru.. samo počakati moram da pride "naš" veterinar z dopusta, ker samo njemu resnično zaupam.

Lp, Mojca
Logiran
Strani: [1] 2 3 4 5 6   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Okostje in muskulatura  |  Tema: Hrbtenica-težave pri hoji
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines