mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 10:26:53

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Okostje in muskulatura  |  Tema: Šepanje na tačko
Strani: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 14   Dol
Natisni
Avtor Tema: Šepanje na tačko  (Prebrano 56238 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Bučka
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 386


« Odgovor #15 : ponedeljek, 19.12.2005 : 12:55:27 »

Prav tako bi šlo lahko za poškodbo kite. Če je kita samo natrgana pes občasno normalno hodi, občasno pa šepa. Zoprno je, ker se na rentgenu ne vidi nič. poskusi ji pretipati še šape, pritisni na vsak sklep posebej, od krempja do zapestja. Sicer pa je dejstvo, da se za take nejasne znake, ko pes malo pošepa, pa je spet v redu... ne splača hoditi okrog raznoraznih veterinarjev, greš direktno k ortopedu. dan ali dva lahko čisto mirno počakaš, če je ravno vikend, samo pes naj čimbolj miruje. Zlasti ne sme skakati. samo dajanje protibolečinskih sredstev je nesmiselno, saj pes potem obolelo nogo brez zadržkov uporablja in jo lahko dodatno poškoduje, pa še klinično sliko pokvari in je težje postaviti diagnozo.

Nam je Zorko dejal, da natrgana vez boli konstantno in ne en dan da, drugi pa ne. Se strinjam, da zaradi občasnega šepanja ni treba laufat k dežurnemu, treba pa je k ortopedu, ki bo nogo pretipal kot se šika in če ne bo nič ugotovil, pomislil tudi na kaj drugega, npr. klopne bolezni. Če so res natrgane vezi, se na rtg to ne vidi, se da pa ugotoviti s temeljitim pregledom. Kar se tega tiče odsvetujem dr. Matka. Na vsak način pa bi jaz preverila klopne variante.

Maša
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #16 : ponedeljek, 19.12.2005 : 13:11:26 »

Natrgano kito smo dali skozi. odvisno je koliko je kita poškodovana. Dokler je bila samo malo natrgana, je psica pošepala samo občasno. Ko pa je potem enkrat nerodno skočila in se je kita pretrgala (ali pa samo še bolj natrgala, ne vem) noge resnično sploh ni več uporabljala. Je pa res, da ni šlo za križno vez v kolenu (ki se pri psih najpogosteje poškoduje) ampak za kite na prstih. pozdravilo se je pa z imobilizacijo, brez operacije.
Logiran
Mel
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.795


« Odgovor #17 : ponedeljek, 19.12.2005 : 14:12:16 »

Ma kolikor sem jaz npr. brala o erlihij (pa to ni malo Wink ), so tipični znaki občasno šepanje, na otip sklepi oz. tačka ne bolijo itd. Zato sem prepričana, da test na klopne bolezni je smiseln.

LP,
Diana
Logiran
Jenny Tiffany
še malo sramežljiv
**
Spol: Moški
Sporočil: 82


« Odgovor #18 : ponedeljek, 19.12.2005 : 14:32:23 »

Jutri bomo obiskali našega veterinarja, mag. Valentinčiča v MB. Se strinjam, da sem se z dežurnim malo prenaglil, ampak, .. ko vidiš psa, ki je sicer povsem zdrav, vesel, igriv, da tako iznenada prične šepati, te zaskrbi in bi rad čimprej dobil kakšno "strokovno" menje. Preden sem psa odpeljal k veterinarki, sem jo vprašal, kakšen pregled lahko stori in ga je smisleno storiti takoj, ker sicer lahko svojega veterinarja obiščem naslednji dan. Rekla je, da sem ji postavil zelo nehvaležno vprašanje, naj se sam odločim..
Upam, da bo veterinar sam ugotovil, ali je potrebno testirati za klopne bolezni. Vendar psica klopa ni imela že nekaj mesecev.
Bom poročal o moji izkušnji...

Hvala za odziv!
Logiran
Jenny Tiffany
še malo sramežljiv
**
Spol: Moški
Sporočil: 82


« Odgovor #19 : ponedeljek, 19.12.2005 : 14:33:59 »

Ima kdo podobne izkušnje s šepanjem?
Logiran
Mel
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.795


« Odgovor #20 : ponedeljek, 19.12.2005 : 15:10:11 »

. Vendar psica klopa ni imela že nekaj mesecev.

Če ima pes klopa spomladi, se lahko prvi vidni zanki pokažejo šele jeseni. No, ne samo da se lahko, amapk je to običajno, tako da to ni razlog za odvrnitev od testa Smiley

Jaz ne bi čakala na mnenje veterinarja, ampak bi zahtevala test. Ti se seveda sam odlooči Wink

LP,
Diana
Logiran
Bučka
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 386


« Odgovor #21 : ponedeljek, 19.12.2005 : 15:21:37 »

Tako je, sam se odloči. Jaz vsekakor svetujem, da testirate. Tako občasno je pa šepala Bučka, ki so ji "diagnosticirali" natrgane vezi, izkazalo se je pa, da je imela erlihijo (sicer je tudi na babezijo pozitivna).

Aja, Bučka je imela v življenju morda 3 klope.

Maša
Logiran
bina
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.790


« Odgovor #22 : ponedeljek, 19.12.2005 : 15:25:15 »

Jenny Tiffany , kako ste pa lahko 100%, da je psica imela klopa samo spomladi in potem nic vec Huh Mi imamo kratkodlakega psa, pa vcasih najdemo na tleh (v hisi) ze cisto napitega klopa, ki je sam odpadel. Ce bi ta klop padel od psa na sprehodu, potem sploh ne bi vedeli, da ga je imel. Vasa psica je pa se dolgodlaka....
Logiran
Jenny Tiffany
še malo sramežljiv
**
Spol: Moški
Sporočil: 82


« Odgovor #23 : ponedeljek, 19.12.2005 : 15:26:47 »

Glede na to, koliko klopov je že imela Jenny (kljub Frontline-om in Stronghold-om), se sploh čudim, da še ni zbolela za kakšno od teh bolezni, čeprav je stara šele 2 leti. Vem pa tudi, da je zadeva zelo neprijetna.. Obstaja sploh kakšna preventivna zaščita, ki je zanesljiva?? Bom zahteval test, vsekakor. Razen če se izkaže, da je očitno nekaj drugega krivo za šepanje.
Hja, človek ob cenah veterinarskih storitev mora biti kar previden, sicer si žep hitro izprazniš...  Sad
Logiran
Mel
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.795


« Odgovor #24 : ponedeljek, 19.12.2005 : 15:29:18 »

Ne neke zaščite ni. Razen ta, da poskušaš preprečiti da pes dobi klopa z raznimi zaščitnimi sredstvi. Vendar 100% zaščite ni. Sicer obstaja cepivo za borelijo, vendar deluje proti "vrst" ki je v Sloveniji sploh ni, kakor vem. Proti Erlihiji in babeziozi niti tega ni.

Tako da je edina zaščita to, da pes ne dobi klopa.

LP,
Diana
Logiran
Jenny Tiffany
še malo sramežljiv
**
Spol: Moški
Sporočil: 82


« Odgovor #25 : ponedeljek, 19.12.2005 : 15:30:10 »

Jenny Tiffany , kako ste pa lahko 100%, da je psica imela klopa samo spomladi in potem nic vec Huh Mi imamo kratkodlakega psa, pa vcasih najdemo na tleh (v hisi) ze cisto napitega klopa, ki je sam odpadel. Ce bi ta klop padel od psa na sprehodu, potem sploh ne bi vedeli, da ga je imel. Vasa psica je pa se dolgodlaka....

Ne trdim, da smo 100%. Ampak po tem, koliko psa čohamo, božamo, pregledamo vsakič mesto, ki si ga praska (če jo pri tem zalotimo), ipd., sem 98 in ne 100%. BTW: Ko smo zgodaj spomladi prišli iz daljšega sprehoda ob Dravi, sem ji samo iz gobčka pobral skoraj 10 golazečih klopov. Letošnja pomlad je bila opasna...
Logiran
Bučka
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 386


« Odgovor #26 : ponedeljek, 19.12.2005 : 15:31:30 »

Glede na to, koliko klopov je že imela Jenny (kljub Frontline-om in Stronghold-om), se sploh čudim, da še ni zbolela za kakšno od teh bolezni, čeprav je stara šele 2 leti.  

tega žal ne moreš vedeti


Razen če se izkaže, da je očitno nekaj drugega krivo za šepanje.
Hja, človek ob cenah veterinarskih storitev mora biti kar previden, sicer si žep hitro izprazniš... Sad

moji žepi so že zdavnaj prazni, pa še kar brskam po njih...  Zelo zoprna zadeva so klopne bolezni, posebno če jih ne ugotoviš dovolj hitro!!!
Logiran
Marc
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 121


« Odgovor #27 : torek, 27.12.2005 : 18:09:47 »

Preberi si še temo Vnetje pokostnice. Tam sem opisal naše podobne težave. Rentgenska slika je bila OK, borelioza negativna, na rezultate erlihioze pa še čakam.
Logiran
Jenny Tiffany
še malo sramežljiv
**
Spol: Moški
Sporočil: 82


« Odgovor #28 : sreda, 28.12.2005 : 08:05:55 »

Kot sem rekel, bom napisal, ko bodo stvari znane. In so.

Kot že rečeno, smo bili v nedeljo pri dežurni veterinarki, ki ni ugotovila izvor bolečine. Kljub temu je aplicirala injekcijo analgetika in priporočala, da čez dva dni obiščemo svojega veterinarja, ki bo apliciral drugo rundo, potem pa ponovno čez dva dni še tretjo. No, veterinarja smo obiskali in dobro, da smo ga. Skoraj takoj je našel izvor bolečine (ustrezni prijemi izkušenih). Psica je kar zastokala, ko ji je malo bolj upognil sprednjo taco v področju komolca. To je še nekajkrat ponovil (psica je veli čas "brundala" - torej jo je moralo ZELO boleti, pa sicer dobro tolerira bolečino) in preveril, ali ni bolečina prisotna še kje. Pa ni bila. Sklepal je na poškodbo desnega komolčnega sklepa oz. vezi. Kar se tiče bakterijskih okužb sva se pogovarjala in glede na znake, kdaj je zadnjič imela klopa, pogostost okužb in delež pozitivnih testov od testiranih živali (cca. 2-3 na 400 testiranih primerov), pogostost okužbe na področju Štajerske, neprisotnosti drugih bolezenskih znakov (temperatura, apetit, driska, splošno počutje in volja) je bila njegova odločitev taco imobilizirati. Trdo obvezo naj bi imela vsaj kakšen teden, če pa bi se pojavili kakšni bolezenski znaki, pa da se takoj vrnemo. Po tednu dni smo ji obvezo odstanili in glej ga šmenta, je ko' nova!  Smiley Seveda jo še "šparamo" in vsaj kakšen teden bo še tako.

Strinjam pa se s vsemi vami, da v takšnem primeru previdnost ni odveč in je šepanje res lahko posledica vnetja sklepa zaradi okužbe kakšnih bakterij, ki jih prenašajo klopi (erlihija in podobno).

V našem primeru je zaenkrat vse v najlepšem redu in tudi ostalim želim, da podobnih težav ne bi imeli.

Hvala za vaša mnenja!
Logiran
Bučka
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 386


« Odgovor #29 : sreda, 28.12.2005 : 09:55:25 »

Kar se tiče bakterijskih okužb sva se pogovarjala in glede na znake, kdaj je zadnjič imela klopa, pogostost okužb in delež pozitivnih testov od testiranih živali (cca. 2-3 na 400 testiranih primerov), pogostost okužbe na področju Štajerske, neprisotnosti drugih bolezenskih znakov (temperatura, apetit, driska, splošno počutje in volja) je bila njegova odločitev taco imobilizirati.

seveda je tako pametnemu veterinarju težko vzeti kri in za vsak slučaj narediti teste. Teli argumenti so namreč čista kozlarija, pa ne pravim, da ima kuža katero od teh bolezni, ampak argumenti za ne testirat...bog pomagaj...
1. kadarkoli bi lahko dobil katerega od (redko  Lips Sealed) okuženih klopov
2. znaki so pri teh boleznih grozno različni in predvsem jih je lahko ali veliko ali pa nič - zanašat se na to, da nima  povišane temperature itd je pa blazno pametno.  Lips Sealed

Še enkrat - ne pravim, da ima psica erlihijo, ampak glede na vse razpoložljive informacije o klopnih boleznih mi je kar slabo, kako šparajo s testiranjem in še s kakimi argumenti... Undecided

To lajnam vedno znova zato, ker so bile tudi pri nas stvari enkrat "znane", pa se je izkazalo, da ni bilo znanega prav NIČ in še malo zelo prepozno smo ugotovili za kaj se pravzaprav gre.

Seveda ti želim, da psička ne bi imela nobene take bolezni.

LP, Maša
Logiran
Strani: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 14   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Okostje in muskulatura  |  Tema: Šepanje na tačko
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines