mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 19.04.2024 : 07:47:09

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  šolanje  |  Tema: Policijski psi
Strani: 1 2 [3]  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: Policijski psi  (Prebrano 19816 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
živi življenje
novinec
*
Sporočil: 1


WWW
« Odgovor #30 : torek, 03.11.2009 : 13:22:40 »


Zanimiv prispevek, ki predstavlja Oddelek za šolanje službenih psov policije :

http://www.n-tv.si/psi-v-sluzbi-drzave






Logiran
vis in nox
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.797


« Odgovor #31 : četrtek, 05.11.2009 : 14:15:24 »

Zdajle sem se spomnila na dogodek izpred 30 let. Na 1. november je na Žalah policist spustil psa za žeparjem. Pes je pritekel skozi množico ljudi, nam za hrbet in ga nismo opazili, dokler ni bil vštric z nami. Njegov rep je mahal s tako močjo, da je takrat 3 letnega sina zabrisal po tleh, ko ga je samo oplazil z repom.

No, meni se to ni zdelo nič strašnega. Otroka smo pobrali in šli naprej.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #32 : petek, 23.04.2010 : 12:16:44 »

PISNO POSLANSKO VPRAŠANJE VLADI RS

Spoštovani,

znano je, da Policija za opravljanje določenih nalog zelo uspešno uporablja pse, ki so za te naloge posebej šolani in ubogajo samo določeno(e) osebo(e).

Zanima me , kaj se dogaja s temi psi , ko končajo delo v Policiji? Ali so v zavetiščih? Ali obstaja nadzor nad njimi tudi po upokojitvi? Ali obstaja evidenca ali njihova kartoteka glede na to, da njihova dresura in ubogljivost samo dolečene osebe ostaja? Kdo jih lahko kupi ali pridobi v lastništvo in pod kakšnimi pogoji?

Rudolf Petan
poslanec
vir: KLIK

Odgovor Vlade Republike Slovenije na poslansko vprašanje Rudolfa Petana v zvezi s službenimi psi

Poslanec Državnega zbora Republike Slovenije Rudolf PETAN je preko predsednika Državnega zbora Republike Slovenije dr. Pavla GANTARJA dne 17. 3. 2010 Vladi Republike Slovenije postavil pisno poslansko vprašanje v zvezi s službenimi psi.

Vlada Republike Slovenije podaja naslednji odgovor:

Policija odkupuje pse, ki so primerni za opravljanje policijskih nalog. Zaradi zahtevnosti uporabe službenih psov namenja izboru psov veliko pozornosti. Vsi psi morajo biti zdravi, primernega temperamenta in značajskih lastnosti. V procesu šolanja psi pridobijo še dodatna znanja, ki so pogoj za opravljanje policijskih nalog. V primeru bolezni, poškodb ali starosti, ko službeni pes več ne dosega določenih kriterijev, se izvede postopek za prenehanje njihove uporabe pri opravljanju policijskih nalog.

Te postopke določata Navodilo o šolanju, uporabi in oskrbi službenih psov policije ter Pravila o nakupu in razpolaganju s službenimi živalmi v policiji. Ko službeni pes zaradi bolezni, poškodbe, starosti ali pomanjkljivih delovnih zmožnosti ne dosega kriterijev za opravljanje policijskih nalog, vodstvo policijske enote, kjer je nameščen, predlaga začetek postopka za prenehanje njihove uporabe pri opravljanju policijskih nalog. To možnost ima tudi Oddelek za šolanje službenih psov (enota Policijske akademije), kjer takšen predlog pripravijo na podlagi ocen preizkusov delovnih zmožnosti ali zdravstvenega stanja službenega psa.

Vsak predlog o prenehanju uporabe službenega psa pri opravljanju policijskih nalog obravnava Komisija za nakup in prodajo službenih psov in konj. V večini primerov se službene živali prodajo. Prednost pri nakupu imajo vodniki službenih psov, ki so zanje skrbeli ves čas njihovega dela v policiji. Med psi je velika večina takšnih, ki so stari osem ali več let, zaradi česar niso zanimivi za druge osebe. Zavedati se je potrebno, da je oskrba teh psov zahtevnejša in dražja. Ko policist vodnik službenega psa ne odkupi, Komisija za nakup in prodajo službenih psov in konj izbere metodo prodaje (javna dražba, javno zbiranje ponudb ali neposredna pogodba), ki omogoča tudi enakopravnost ponudnikov in preglednost prodajnega postopka.

Če službeni pes ne more več opravljati policijskih nalog, ostane v policijski enoti, kjer je delal do takrat ali pa se zaradi boljše zdravstvene oskrbe namesti v Oddelek za šolanje službenih psov na Gmajnicah, kjer deluje tudi veterinarska ambulanta za službene pse. Tam ostane do konca svojega življenja. Posebej poudarjamo, da Policija službenih psov, ki ne morejo več opravljati policijskih nalog, ne daje v oskrbo v zavetišča.

Pred prodajo službenega psa se pristojni pogovorijo s kupcem. V razgovoru med drugim preverijo namestitvene pogoje in druge okoliščine v zvezi z oskrbo in ravnanjem s psom. Če ima izbrani kupec zagotovljene pogoje za ustrezno namestitev, oskrbo in ravnanje s psom, se z njim sklene pogodba. Pred prodajo inštruktorji Oddelka za šolanje službenih psov opravijo tudi privajanje psa na novega lastnika, ki praviloma traja dva tedna. Če ugotovijo kakršnekoli okoliščine, ki bi lahko negativno vplivale na oskrbo in varnost tako službenega psa kot lastnika, se od prodaje odstopi in se ponovi postopek prodaje.

mag. Milan Martin CVIKL
GENERALNI SEKRETAR
vir: KLIK
Logiran

Strani: 1 2 [3]  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  šolanje  |  Tema: Policijski psi
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines