mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 19.04.2024 : 16:59:24

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  o psih - razno  |  Pes v družini in gospodinjstvu  |  Tema: Pes - najboljši prijatelj ali predvsem otrok?
Strani: [1] 2  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: Pes - najboljši prijatelj ali predvsem otrok?  (Prebrano 13144 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Sammy
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.634


« : četrtek, 02.06.2005 : 19:32:58 »

Zanima me, kaj mislite o reklu: Pes je človekov najboljši prijatelj?
Je že res, da mu lahko vse povemo; da imamo občutek, da nas zna potolažiti, saj se pri božanju umiri srčni utrip, dihanje postane enakomerno in znaki stresa izginejo. A psi nam nikoli ne bodo znali dati nasveta, tudi če bi ga le-ti hoteli.
Ali ni pes predvsem neke vrste naš otrok, ki nikoli ne odraste, je treba zanj vse življenje skrbeti, vse življenje potrebuje igro in našo ljubezen.
Ali ni ljubezen do psa predvsem starševska in ne toliko prijateljska? Ljudje imamo že od nekdaj potrebo po tem, da skrbimo (tudi) za mladiče drugih živalskih vrst.

Torej, kaj menite, so psi bolj naši prijatelji ali bolj neke vrste otroci?
Logiran
Uma
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.309


« Odgovor #1 : četrtek, 02.06.2005 : 19:41:03 »

Hmmm, pomoje so vseeno bolj otroci v smislu kot pravi sammy, zanje skrbimo in jim dajemo ljubezen vse življenje, oni pa nam jo vračajo. Mislim pa da argument proti prijateljstvu ni tisti da nam ga oni ne morajo vračat, ampak predvsem položaj psa v hirarhiji človek-pes, zame sta prijatelja namreč enakopravna, v pasjem svetu pa takšnega razmerja ne moramo razložit, ker vseskozi potekajo boji za prevlado.

Važno pa je predvsem to, da je odnos med nami in psi čim bolj poln!
Logiran
Tara04
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 481


« Odgovor #2 : sobota, 25.06.2005 : 10:17:02 »

Jaz mislim, da je kot otrok ampak tudi prijatelj. Poznam zgodbo, ko je gospa na dopustu v drugi državi izgubila psa in ker so se morali vriti, seveda so ga iskali, so ga pustili tam. Po nevem kolkem času in nemoralnih več sto kilometrih se je pes vrnil domov. To je prijateljstvo in navezanost na svojo družino.
Zame je moja psička pravi dojenček še posebaj ker je manjše rasti in moram stalno gledat kje je, kaj dela, da ni kaj narobe in ko se pride pocrkljat se vleže na hrbet, da jo božam po trebuščku. Je prav smešna Grin Cheesy

Lp
Logiran
flatka
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 597


« Odgovor #3 : sobota, 25.06.2005 : 12:41:54 »

Ja zame so psi prijatelji z veliko začetnico. Čeprav ti res ne more povedati kakšnega nasveta, vendar ti kakšno stvar tudi nakaže.  Wink
Nekateri psi so v veliko pomoč ljudem, pa čeprav so tega naučeni, nam pomagajo. Kot na primer prizadetim ljudem,... Nekje sem brala, da so psi v veliko pomoč pri psihoterapiji. Torej so na nek način prijatelji in naši pomočniki, saj pomagajo tudi slepim ljudem, policajem, reševalcem...
Se je tudi že govorilo, da je pes rešil življenje lastniku, ko je lastnika odrinil s ceste in je avto nato zbil psa. Če to ni prijateljstvo!  Wink

Lp
Logiran
branka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 8.174


« Odgovor #4 : ponedeljek, 27.06.2005 : 09:36:34 »

Hmmm, pomoje so vseeno bolj otroci v smislu kot pravi sammy, zanje skrbimo in jim dajemo ljubezen vse življenje, oni pa nam jo vraèajo. Mislim pa da argument proti prijateljstvu ni tisti da nam ga oni ne morajo vraèat, ampak predvsem položaj psa v hirarhiji èlovek-pes, zame sta prijatelja namreè enakopravna, v pasjem svetu pa takšnega razmerja ne moramo razložit, ker vseskozi potekajo boji za prevlado.

Važno pa je predvsem to, da je odnos med nami in psi èim bolj poln!
Otroci ja...Jaz se samo spomnim, ko sem enkrat omenila, da bi za svojega psa naredila čisto vse, da ste me takoj napadli, da ga počlovečujem...
Logiran
Sammy
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.634


« Odgovor #5 : ponedeljek, 27.06.2005 : 12:44:33 »

To se jaz tudi spomnim. Ok, ne bom trdila, da se spomnim, koga so "napadali" ...
Logiran
ninchy
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 3


« Odgovor #6 : petek, 22.07.2005 : 11:48:25 »

quote author=Tara04 link=topic=3336.msg114143#msg114143 date=1119691022]
Zame je moja psička pravi dojenček še posebaj ker je manjše rasti in moram stalno gledat kje je, kaj dela, da ni kaj narobe in ko se pride pocrkljat se vleže na hrbet, da jo božam po trebuščku. Je prav smešna Grin
Citat

No to mi je pa zelo znano.... Wink Čeprav moj Aro ni tako majhen (mešanček z nemškim ovčarjem)....pa je star 8 let in pol in me res spominja na majhnega otroka.
Tud on se pride pocrkljat, tako da se vleže na hrbet, vse štiri v zrak, češ zdaj me pa božaj po trebuščku Wink če pa ga prehitro nehaš, kot pa si je on zamislil pa začne s tačko mahati proti meni...češ daj še še  Cheesy no pa tudi ko mu vržem žogico...vedno gre po njo ampak spusti pa je nikoli ne (to je moje Tongue)....najbolj je srečen ko ga loviš s tisto žogo...če ga pa ne pa pride izzivat Smiley no pa še to da ko je bil majhen je vedno tiščal tačko zraven v posodo ko je pil...potem pa smo ga poskušali odvaditi tega, tako da smo mu dali posodo z vodo bolj visoko (na stojalo)...ampak še zdaj včasih potisne taco not, čeprav je tako visoko...ampak samo takrat ko misli da ga noben ne vidi...če opazi da ga gledaš da taco hitro ven SmileySmiley no pravi otročiček Wink

Se pa strinjam, da je pes otrok in prijatelj obenem Wink

LP
Logiran
sebi
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 310


« Odgovor #7 : petek, 22.07.2005 : 12:44:20 »

Kaj sploh pomeni "počlovečevati psa"? Meni ni čisto jasno kaj naj bi to bilo - in najbrž si vsak drugače predstavlja kaj to pomeni... Kaj mislite vi?
Logiran
dogue de bordeaux
rad pišem
****
Sporočil: 481


« Odgovor #8 : ponedeljek, 25.07.2005 : 11:07:59 »

poclovecovati psa. ni vecje zalitve za psa. tezko najdes cloveka ki bi bil tako ljubezniv in vdan kot pes. pa tudi cloveska prijateljstva in razmerja niso 50:50- vedno je al mama al pa ata mal bolj glaven. vedno je kak kolega, ki je bolj kot vodja v druzbi, pa kak pobozen fantek, ki pac dela kar mu drugi recejo. res je, da moras za psa skrbet, ampak ce si dober prijatelj moras za cloveka enako skrbet(devat nasvete, resevat pri pretepih, posodit denar itd.). velikrat u mestih vidis kako lepo zensko, ki vodi, zraven pa kako malo debelejso, ki se prilagaja njenim zeljam in zahtevam.
Logiran
Tessy
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 138


« Odgovor #9 : sobota, 05.11.2005 : 15:29:06 »

ja,nevem počlovečevati psa,po moje pomeni da poskušaš psu vsiliti svoje navade...pes naj ostane pes, človek pa človek Roll Eyes
Logiran
robin
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 427


« Odgovor #10 : petek, 09.12.2005 : 00:54:41 »

Čisto na kratko Sammy, jaz imam moje kužke za otroke. Vedno ko se s kom pogovarjam o njih, govorim, moji otroci to, moji otroci ono....
Pač vsak po svoje. V glavnem pa se strinjam s tabo in o slabi strani počlovečenja psov sem tudi že poslušal!?!?
A to da kuža je iz krožnika, spi v postelji, počiva na vrtnem ležalniku z glavo na mehki blazini, se kopa, frizira.... a to je slabo? Jaz mislim da naši psi živijo zelo dobro in to je pač posledica tega ker živijo z ljudmi in je neke vrste počlovečenje čisto normalno.
 Cool
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #11 : petek, 09.12.2005 : 09:23:05 »

Čisto na kratko Sammy, jaz imam moje kužke za otroke. Vedno ko se s kom pogovarjam o njih, govorim, moji otroci to, moji otroci ono....
Pač vsak po svoje. V glavnem pa se strinjam s tabo in o slabi strani počlovečenja psov sem tudi že poslušal!?!?
A to da kuža je iz krožnika, spi v postelji, počiva na vrtnem ležalniku z glavo na mehki blazini, se kopa, frizira.... a to je slabo? Jaz mislim da naši psi živijo zelo dobro in to je pač posledica tega ker živijo z ljudmi in je neke vrste počlovečenje čisto normalno.
 Cool

to prav nič ne škodi  in ni počlovečevanje.
Počlovečenje je in škodi, če psi rečeš ja Lumpi ne smeš na progo,ker te lahko vlak povozi, pa če ne boš zdajle priden , pa ne dobiš večerje , ali pa če boš naredil izpit dobiš potem paštetko, ali pa ti poredni kuža ,si se polilal ,ko si bil sam, zdaj te bom pa kazen zaprl v kopalnico za dve uri.( še celo mali otroci niso na tej stopnji razvoja, da bi to razumeli)
Se pravi škod in je počlovečevanje , če psu pripisujemo in od njeg apričakujemo  komunikacijo na človeški način, vzročno sklepanje in učenje iz rzgovora , česar psi niso sposobni.
Prav tako je škodljivo počlovečevanje razmišljanje, kako si psi želijo in morajo ustvariti družino na človeški način- imeti potomce. psi namreč ne želijo in ne rabijo  družine v smislu spolni partner ,ki ga ljubijo in otroci in vnuki , pač pa rabijo stabilno krdelo (vseeno jim je , če je to človeško ali mešano), ki jim nudi varnost , igro , hrano , zavetje in druge in pogoje preživetja..
Logiran
sammy82
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 167


« Odgovor #12 : petek, 09.12.2005 : 09:35:35 »

Eno je, če oblečeš plašček čivavi, ker jo zebe - no, drugo je, če imaš omaro, namenjeno samo za različna oblačilca za čivavo. To da spi na postelji, je stvar posameznika, koliko ga to moti - psu definitivno s tem nič ne manjka. Če gledamo na psa kot na otroka, je eno, če skrbimo za psa bolj, kot za otroka, pa spet drugo - ampak tudi to še ni počlovečenje. To, da na psa gledamo kot na človeku enakovredno živo bitje, je med lastniki zelo redko, in bi se verjetno obravnavalo že kot psihična motnja. To, da pes spi na postelji, na toplem, da je iz krožnika, da ga češemo in oblačimo, je pa pač posledica načrtne vzreje in je zato pri določenih pasmah tako početje pač nujno. Psi so se že zdavnaj oddaljili od narave, vendar to ne pomeni, da so "počlovečeni". Ker pa živijo s človekom, so potrebna prilagajanja - z obeh strani.

Deteljica: To, da te stavke rečemo, ni sporno, problem je, če mislimo in pričakujemo, da jih pes razume. Dejstvo pa je, da pes zaznava določene registre našega glasu - kar nanje lahko vpliva blagodejno, zato ni nič narobe, če se z njimi pogovarjamo. Pomisli, še rože menda bolje uspevajo, če se z njimi pogovarjamo.  Wink

Razmišljanje o pasjem družinskem čutu - no to je pa kvečjemu neznanje.
Logiran
LuncaPunca
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 203


« Odgovor #13 : petek, 09.12.2005 : 09:42:32 »

Tudi pri nas imamo bolj otrocka kot psa. Ampak mislim, da mu prav nic ne skodi, ce ga veckrat presenetim s kaksno novo igracko, ce pazim kaj bo jedel oz. ce drugim ljudem recem, da ga ne smejo hranit, ker sem pac jaz tako rekla, pa nima veze al ima alergijo al pa ce je ne bi imel. Lepo mi je in privoscim psu, da ima svojo posteljico, ki je samo njegova in na kateri rad spi. Z veseljem sem mu kupila plascek za zimo, ker vem, da bi ga drugace zeblo (sploh, ko komu povem, da ima plascek, me zacnejo malo cudno gledat Grin ). Skoraj vsak vecer se pride pocrkljat na 'taveliko' postejo in skoraj vsak dan se crklja z nama na kavcu, kadar gledava televizijo.
Kakorkoli, pa nasemu psu ne dajemo za jest iz kroznika, ne dovolimo, da daje glavo na mizo (je kar velik ja Cheesy )... Se pa z njim pogovarjamo, ampak samo tako bolj za hec in ne zato, da bi on dolocene zadeve razumel. To mi je neumno.
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #14 : petek, 09.12.2005 : 10:44:15 »

Deteljica: To, da te stavke rečemo, ni sporno, problem je, če mislimo in pričakujemo, da jih pes razume. Dejstvo pa je, da pes zaznava določene registre našega glasu - kar nanje lahko vpliva blagodejno, zato ni nič narobe, če se z njimi pogovarjamo. Pomisli, še rože menda bolje uspevajo, če se z njimi pogovarjamo. Wink

.

Normalno ,saj to sem mislila, da če pričakujemo ,d ap bo pe stako navodilo dojel. Kot soseda ,ki jer razlagala povoženemu psu : "sej sem ti povedala,da ne smeš na cesto" ... al pa: "vedno ga namlatm kadar kaj zgize, pa nč ne pomaga, je tolk žleht "
to pa je počlovečevanje...
Logiran
Strani: [1] 2  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  o psih - razno  |  Pes v družini in gospodinjstvu  |  Tema: Pes - najboljši prijatelj ali predvsem otrok?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines