mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 16:00:28

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Nevrološke težave  |  Tema: hipoglikemija
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: hipoglikemija  (Prebrano 6091 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Moj srček smrček
novinec
*
Sporočil: 6


WWW
« : torek, 29.12.2009 : 16:19:48 »

Pozdravljeni!
Prosim vas za pomoč/nasvet!!
Mojemu Inu( 12-letni višavski terier),pri katerem smo sprva mislili, da gre za epileptične napade,so danes odkrili hipoglikemijo.Sicer še čakam izvide iz Nemčije in Anglije,a smo v paniki,ker mu nikakor ne moremo pomagati.Od dveh zjuraj danes ima krajše napade trezljajev,dobil je glukozo in Hartmanovo raztopino,a je dobil med tem še eden napad. Dali smo tudi injekcijo kortizona ( zvečer bo dobil še tabletko), toda umiril ulegel se je komaj sedaj ob štirih.Do sedaj je samo hodil,hodil....
Prosim vas, je kdo na blogu, katerega kuža je to imel oziroma pozna to bolezen. Rekli so mi, da je zelo redka in da naj se pripravim na najhujše....
Prosim vas......nahlepša hvala! Matea
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #1 : torek, 29.12.2009 : 17:02:00 »

Pri živalih je ne poznam, poznam pa jo pri ljudeh, oziroma, sem jo imela sama. Je ravno obratno stanje od diabetesa: zelo nizka raven krvnega sladkorja oziroma nihanje/padanje ravni krvnega sladkorja.

Človek s hipoglikemijo mora paziti, da nikoli ni lačen. Imeti mora redne, polnovredne obroke, ki mu ves čas vzdržujejo raven sladkorja v krvi. Če raven sladkorja pade, pride do napadov oziroma slabosti, tresenja, omedlevice.

Če imaš hipoglikemijo, ves čas po malem ješ. Takoj zjutraj, ko se zbudiš npr. poješ banano, potem pa si v miru pripraviš zajtrk. Glede na simptome si razporediš obroke. Pomembno je, da so polnovredni, npr. da zaužiješ kvalitetne ogljikove hidrate (polnovreden kruh, riž, testenine, kosmiči) in beljakovine. Takrat sem jedla vsaj šestkrat na dan.

Če prenesem to na psa, poskusite ga večkrat na dan hraniti, pomembno je, da nekaj poje takoj, ko se zjutraj zbudi in da npr. ne greste na sprehod z njim, ko ima prazen želodec. Če dobi napad, mora takoj nekaj pojesti.

Tudi pasje hrane imajo različne glikemične indekse. Mislim, da so za vzdrževanje primerne ravni sladkorja v krvi primerne visokobeljakovinske hrane (Orijen itd.), vendar se posvetujte z veterinarjem.

Toda to je samo odpravljanje simptomov. Treba je najti vzrok, zakaj ima te napade. Pri ljudeh je pogosto kriva ščitnica, v mojem primeru so bili krivi hormoni (kontracepcijski tabletki). Zdaj hipoglikemije nimam več, simptomi se mi občasno pojavijo med menstruacijo, če ne pazim na prehrano (cel dan divjam okrog z napol praznim želodcem).

Upam, da boste našli vzrok in zadevo obvladali. Pri ljudeh je bolezen vsekakor obvladljiva.

lp
Logiran
maja01
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.095


« Odgovor #2 : torek, 29.12.2009 : 17:14:55 »

Zal imam s tem kar precej izkusenj.

hipoglikemija je samo psledica necesa, sliucajno ves kaksna je diagnoza, oz. sum? Inzulinom, scitnica ali kaj drugega?

Kot je napisala Kalsang, taka zival mora imeti redne obroke, predvsem pa je pametno spremeniti prehrano, na tako, ki vsebuje cim manj ogljikovih hidratov in cim vec proteinov. Vsi priboljski in dodatki, ki vsebujejo sladkorje, skrob, ... odpadejo, saj povzrocijo preveliko nihanje koncentracije glukoze v krvi. Sprva, po zauzitju sicer narastejo, potem pa sledi "crash".

Ob napadih pomaga nekaj z visoko koncentracijo glukoze (med, javorjev sirup, ...) in potem cimprej do veterinarja. Odvisna od diagnoze pa je potem tudi terapija. V primeru scitnice pac terapija za scitnico, v primeru inzulinoma pri psih bolj ali manj samo kortikosteroidi. Operacije pri psih niso prevec uspesne, ker zal precej rad metastazira, poleg tega so pogosti postoperativni pankreatitisi.

Samo v opozorilo, ce te slucajno niso opozorili, po infuziji, se bolj pa po krotizonih (sploh, ce bodo terapija na dolgi rok) bo kuza verjetno vec pil in posledicno vec uriniral.
m.
Logiran
Moj srček smrček
novinec
*
Sporočil: 6


WWW
« Odgovor #3 : torek, 29.12.2009 : 17:35:01 »

Najlepša hvala za odgovore!
Ja, res je, naš Ini ogromno pije in tudi lula. Je prav neverjeten - ob napadih si ni mogel pomagati, in je lulal kar povsod, sedaj pa, čeprav je zelo zmeden ( kar zaleti se povsod, tako, da imamo nastavljene vzglavnike in brisače ovite po stolih....vrti se v krogu, ne odziva se na klice, samo hodi,hodi....) pokaže, da mora ven, na travico, lulat. Kar solze mi tečejo, ko ga vidim, ko me pogleda, da ga pohvalim. Srce naše.
Žal še ne vem, kaj mu povzroča ali "je" sladkor. Sumijo tumor...14 dni že čakam izvide. Operacija ne pride v poštev,ker ne bi nič bilo zagotovo, Inu pa ne želim povzročati bolečin. Že samo odvzem krvi je strašno hudo ( naj omenim, da je bil že 2 x operiran ( leva in desna zadnja tačka-koleno),pred dvema letoma pa je prebolel erlihijo. Tudi to sumijo, saj je test "na meji".
Ah, ne vem več. Sedaj je eno uro spal, dali pa smo mu tudi malo medu. Se nam zdi rahlo bolj priseben. Upam, da bo bolje.
Hvala za nasvete  Smiley
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #4 : torek, 29.12.2009 : 17:42:04 »

Zdaj, ko je spal in se zbudil, mu dajte nekaj za pojest. Wink

Med samo za kratek čas dvigne raven krvnega sladkorja, zdaj pa potrebuje nekaj bolj "konkretnega".
Logiran
Moj srček smrček
novinec
*
Sporočil: 6


WWW
« Odgovor #5 : torek, 29.12.2009 : 17:53:03 »

Ja, seveda  Cheesy - medek je bil za energijo, da je lahko šel lulat...... Sedaj pa že veselo maže konzervico z makaroni. Repek je " v luft"....
Že boljše izgleda.....nam je vsaj solzice posušilo, čeprav pazimo, ker budno spremlja vsak naš gib  Wink, da ne kažemo žalosti.
Pogumno naprej......
Hvala še enkrat ! Matea
Logiran
maja01
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.095


« Odgovor #6 : torek, 29.12.2009 : 17:59:07 »

Medu in ostale nastete "sladkarije" uporabljajte samo in zikljucno, ce ponovno pride do napada, da se nivo sladkorja hitro dvigne na normalno raven. Sicer se jih izogibajte v najsirsem moznem loku, saj porastu glukoze v krvi sledi tudi velik padec koncentracije le-tega in na ta nacin je narejeno vec skode kot koristi.
Logiran
Moj srček smrček
novinec
*
Sporočil: 6


WWW
« Odgovor #7 : sreda, 30.12.2009 : 13:40:49 »

Dobro opozorilo! Hvala vam Smiley
Vidim, da sem našla pravo "sogovornico". Mi lahko zaupate, kako je kaj z zdravljenjem? Če lahko, seveda?
Sicer še vedno nimam izvidov ( najverjetneje zaradi praznikov ), a po prebranih člankih in sumu našega veterinarja, bi naj bila težava s slinavko. Ne vem. Mogoče je kriva erlihija izpred dveh let in je sedaj znova na meji.
Prav hudo je tako tavat v temi, saj se bojim ponovnih napadov, pa tega srepega pogleda in zmedenosti, ko samo hodi v krogu ( vrti se samo v desno) in se nikakor ne umiri.
Med je dobil včeraj ( zelo malo žličko ) in malenkost danes, ker je v spanju trzal. ( Tako je vedno bilo pred napadom ) In danes ga še ni imel -   ,^JUPI!! Je po malem ( proti včeraj, ko bi pojedel toliko, da bi mu počil trebušček), tudi makarone. Še vedno pa veliko pije in lula  Cheesy
Upam, da delamo prav, saj si ne bi oprostila, da sama naredim banalno napako, ki bi bila lahko usodna, zaradi nevednosti  butnglavc

Hvala vam iz srca  Smiley
Logiran
maja01
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.095


« Odgovor #8 : sreda, 30.12.2009 : 23:28:31 »

Ce je res "kriva" trebusna slinavka, potem gre najverjetneje za inzulinom. To je tumor beta celic endokrinega dela, v katerih poteka produkcija hormona inzulina. Zaradi tumorja te celice producirajo in izlocajo prevec inzulina, kar ima za posledico pretirano nizanje koncentracije glukoze v krvi.

Terapija je odvisna od tipa tumorja in morebitnih zasevkov. Kot receno, pri psih se operacije obicajno ne obnesejo najbolje, tako zaradi morebitnih postoperativnih zapletov kot zaradi morebitnih metastaz (bo znal pa, glede na diagnozo, veterinar povedati, kaj bi bilo najbolje). Obicajno se odlocajo za terapijo s kortikosteroidi (sicer ne gre za pravo terapijo - tezava ostaja, se pa na ta nacin visa konc. glukoze). Prognoza je odvisna od napredovanosti, od odziva na terapijo in variira od nekaj mesecev do nekaj let.

V zacetni fazi je pomembno, da se zival stabilizira in se potem z ustreznim odmerkom skusa uravnavati nivo glukoze.

V vsakem primeru se priporoca sprememba prehrane - na tako z visjo vsebnostjo beljakovin, meni se je zelo obnesla hkratna homeopatska terapija, toplo priporocam nakup glukometra (obicajni humani so ok), saj je na ta nacin, vsja od zacetka, bistveno lazje funkcionirati.
m.

P.s. Se nekaj - ko pes zacne enkrat dobivati kortizone, odmerka nikar ne spreminjajte sami (brez posveta z veterinarjem), in niti slucajno ga ne ukinite kar na lastno pest. Priporocljvo pa je hkratno dodajanje dodatkov za zascito jeter (silimarin) in za izboljsanje imunskega sistema.
Logiran
Moj srček smrček
novinec
*
Sporočil: 6


WWW
« Odgovor #9 : četrtek, 31.12.2009 : 11:13:09 »

Pozdravljeni,

mene skrbi predvsem zato,ker je Medrol dobil dobesedno "na slepo", saj izvidov še ni, zdi pa se mi precej slabši. Ko je imel tisti prvi težek napad ( ko smo mislili, da je epilepsija ), je kasneje, čez dan,dva bil takšen kot je. Sedaj pa je imel le lažje napade-samo stresanje z glavo. Ni ga vrglo na bok in ni postal trd. Napadi ( sedaj vem, da zaradi pomanjkanja sladkorja) so trajali kvečjemu par sekund. Dobil je več kot 100 ml glukoze (med tem še en napad) in nato še Harmannovo raztopino (?)  sladkor pa je bil še manjši. Na veterini so mi med prvim pregledom (po hujšem napadu) rekli, naj mu dajem sladkano vodo-skoz. In potem mu je bilo slabo in najverjetneje smo sami izzvali napade. Po vsem tem, kar ste mi vi napisali vem, da ni bilo prav. Vse mi je logično po vaši zaslugi.
Skeptična sem pa še zaradi tega, ker je zdravnik čisto nebogljen-rekel je, da so to redke bolezni, da se zdravi zadnjih par let in da bo moral Medrol jemat skoz. Ne vedo mi povedati nič konkretnega:kaj me čaka,kako poteka zdravljenje...Nič!!
Iz bloga sem izvedela več.
Joj, nam se bo zmešalo od srbi in bojazni, da trpi, da ga boli. Čisto smo iz sebe....kontaktirala sem dr.Simončiča. Prijazno mi pomaga sedaj, ko so prazniki, na daljavo. Upam, pa, da greva naslednji teden osebno k njemu.
Ne predamo se - danes je čas za največjo željo: V LETU 2010 SI NAŠA DRUŽINA IN VSI PRIJATELJI ŽELIMO ZDRAVJE ZA NAŠEGA INIJA... želim vam lep skok v novo leto - iz srca Matea
Logiran
Mel
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.795


« Odgovor #10 : petek, 15.01.2010 : 23:36:18 »

Matea, kako je Ini?
Logiran
Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Nevrološke težave  |  Tema: hipoglikemija
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines