mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 18.04.2024 : 19:27:13

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Potepuhi, napadalni psi, lovci in kmetje  |  Tema: Kmetje
Strani: 1 2 3 4 5 6 [7]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Kmetje  (Prebrano 34360 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
uraa
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.874



« Odgovor #90 : četrtek, 13.06.2013 : 10:26:31 »

Točno to ja zadnjič Flip počel - z očetom sta prehodila travnik, prišel ju je prosit kmet in našla sta dva srnja mladiča.
Logiran
airedale10
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 244


WWW
« Odgovor #91 : četrtek, 13.06.2013 : 12:01:58 »

Se popolnoma strinjam z Bamfel in AnoJ! Smiley  Nekateri res niso vredni besed, ampak npr. moj dedek je tudi kmet, pa ima zelo rad živali in verjamem, da bi mu bilo grozno če bi se zgodilo to s srno (ravno zadnjič mi je razlagal, zakaj nima kuncev, pa čeprav so jih dolgo imeli - so najboljši za jih zaklat pri starosti parih mesecev, ampak on tega ni mogel delati, so se mu preveč smilili, če jih je pustil pa so se preveč namnožili). Pa še veliko je takšnih primerov. Kiss Seveda še vedno ne razume, zakaj mačko noter in zakaj kvalitetno hrano (ampak se je sprijaznil da pri nas to je), ampak še vedno pa je mačka v hiši (ko hoče), hrano vedno dobi, sterilizirana je, tudi za druge živali je lepo poskrbljeno. Kiss Tako da meni se tudi zdi zelo grdo, kako po forumih (ne samo tu) kar vse povprek pljuvajo po kmetih. Angry
Logiran
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #92 : četrtek, 13.06.2013 : 12:07:15 »

Spet kopljem na površje staro temo.
Želela bi vas opozoriti, da vsi kmetje niso "kmetje". Na našem koncu se je začela prva košnja. Zelo pozno.
Bamflova, zelo lepo si zapisala in absolutno se strinjam s tabo!
Tudi pri nas se bo največ kosilo te dni, od jutra do večera. Končno je napovedanih nekaj suhih dni po vsem tem dežju. Trava je visoka en meter, kjer je količkaj zemlje in zaradi vsakodnevnih neviht poležana, prav tako kot ti opisuješ. Tisti, ki imajo za kosit, so že itak žalostni, ker je trava že semenila in se je kvaliteta zaradi tega baje bistveno zmanjšala.

Okoli naših njiv je sosed kosil že prejšnji teden, seno je dež sicer uničil, prav revno izgleda ... sem pa našla na razdalji 200 m dve trupli razmesarjenih kač, črnic. Zagotovo ju ni mogel videti in očitno se nista pravičasno zmogli umaknit.

Zaradi opozoril pred divjadjo kmetje v glavnem začenjajo s košnjo iz sredine travnika proti robu - tako preplašene divjadi praktično ne zapreš "v obroč", ko bi se skrivala vedno bilj v sredino travnika, kjer jo na koncu lahko vseeno doseže kosilnica.
Pa vendar - prepričana sem, da določeno število srnic in druge divjadi, ki se skriva po travnikih, v strahu otrpne in se ne premakne iz svojega skrivališča v travi, namesto da bi zbežala nekam drugam. V takem primeru je v meter visoki travi dejansko nemogoče videti, da se kaj dogaja Undecided
Moj Roko ima posebno veselje tekanja po taki travi, če mu le dovolim (pa mu načeloma ne, ker se mi ne zdi fer do tistih, ki travo kosijo). Ampak če že uide naredit svoj krog, ga dejansko ne vidim kje je, razen ko občasno poskoči v zrak, da je videt nos in rep.
In kako so srnji mladiči majhni, vemo vsi ... nemogoče jih je videti! Sploh če "zamrznjeni" od strahi obležijo na mestu Undecided

Tu ni kaj metati "v isti koš" ali ne. Kdor kosi, kosi, nikoli ne namerno dela na tem, da bo "pokosil kakšno žival". Kdor ima za pokosit nekaj hektarjev, dvomim, da se lahko organizira tako, da bo travnike dejansko prečesal s psom ali brez. Lahko tule pri nas, na Krasu, ko imamo itak take majhne posamezne "zaplate", da je že povprečnemu ovčjerejcu v neugodnem letu težava nabrati skupaj zadosti sena za zimo za samo 30 ovac.
Kjer pa se kosi po deset in več hektarov ne enkrat, kdo je sposoven vse to pregledati, pa da zraven še sam ne potaca trave preveč Undecided Srna se bo potuhnila, tudi če bo človek in pes oddaljem samo nekaj metrov.
To vem iz svojih izkušenj, kolikokrat odrasla srna otrpne v vinogradu v svoji vrsti trt, midva s psom greva pa mimo dve vrsti stran. In ker pes ni spuščen, da bi tekel proti njej, ostane čisto na miru, dokler nisva že precej daleč stran, šele na to odšiba v drugo smer.

Zato mislim, da je take nesreče izredno težko preprečiti in nikakor ni prav, da iz foteljev obsojamo.

Kdor se je kadarkoli vozil po cesti, pa mu je s strani, visoke trave ali grmovja nenadoma, popolnoma brez opozorila pred avto skočila srna (in po možnosti sekundo za njo še ena ali dve) in je s cmokom v grlu ustavil ob robu, da bi zadihal ob spoznanju, da se "hvala bogu tokrat" nikomur ni zgodilo nič hudega, bo razumel. Ker na cesti smo skoraj vsi vsak dan.
Logiran

Unikatne tablice in portretki
Iska
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.129


WWW
« Odgovor #93 : četrtek, 13.06.2013 : 14:11:55 »

Bamfel in ostali, hvala za tale zapis. Spet sem izvedela nekaj novega. Me veseli, da tukaj in ne iz senzacionalističnih časopisov glede na to, da s kmeti in njihovimi opravili v svojem življenju nisem imela stika.  ljubezen
Logiran
čarka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.288


WWW
« Odgovor #94 : četrtek, 13.06.2013 : 19:51:45 »

Jaz pa vem, da je en vet v zadnjem tednu evtanaziral tri "pokošene" srnice, ki so jih kosci pripeljali na kliniko  Cry
Ampak sem pa ravno včeraj z grozo gledala, s kakšno nenormalno hitrostjo en od njih drvi po travniku  Ne gre samo za srne, za zajce tudi, pa še za koga.... Če bi bil takrat v travi kakšen majhen, ne prav uren pes ali maček, ga tudi ne bi bilo več  sram
Logiran
branka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 8.174


« Odgovor #95 : petek, 20.09.2013 : 19:52:38 »

Ne vem kdo to postavlja, ali kmetje ali lovci, ali kdo drug...

Pri nas vsak večer ob 18:45 poči prvič, potem na cca. 15 min, in tako dalje v noč do jutra. Slišala sem, da se s temi poki preganjajo divje prašiče iz njiv.

Je kar moteče to pokanje, sploh za živali se mi zdi. Moja dva ob prvem poku zalajata, ko je drugi pok in ostali že ne več. Moti pa sigurno ju, ker se občasno ob poku premakneta, pa čeprav sta v hiši.

Od začetka je bila nastavljena le ena, sedaj jih je že najmanj pet. Pač po cele noči poka. Medtem ko to pišem je počilo že dvakrat. Zvok visok kot od petarde npr.

Se še kje to dogaja?
Logiran
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #96 : petek, 20.09.2013 : 23:44:08 »

To je slišati tudi pri nas, enkrat bolj, drugič manj. Predvidevam, da so to "plašila" v vinogradih, za odganjanje ptic, pa tudi divji prašiči radi prihajajo krast grozdje, predvsem pa "orat! po zemlji pri nas Wink Sigurno pa je namen te zadeve, da je moteče za živali, da jih pač odganja od vinogradov (kot so recimo tudi klopotci, ki se nam zdijo simpatični, moteči za ptiče).

Ne vem sicer, kako ta reč deluje, jaz slišim oddajlene poke precej od daleč in to v glavnem pred mrakom, mislim pa, da je verjetno naštimano na neke časovne intervale ali pa imajo senzor za gibanje živali. Tile "naši" poki pa niso tako ostri kot recimo petarda ali strel iz puške, bolj kot petarga v sodu oz. bolj topo, če si predstavljaš.
Enkrat sva bila z Rokom ravno na sprehodu in so po mojem ravno naštimali to reč in jo še regulirali, ker je vsaj pol ure pokalo kar naprej. On se je seveda ustrašil, ma kaj hočemo, je šlo mimo.

Lahko, da gre za kaj takega, samo ne vem, ali tale tudi "poka" ali samo oddaja kakšne živalim zoprne frekvence.
Logiran

Unikatne tablice in portretki
ajka123
novinec
*
Sporočil: 1


WWW
« Odgovor #97 : petek, 22.11.2013 : 11:07:54 »

Rad bi objavil oglas, pa ne vem kako. Mi lahko kdo pomaga?
V okolici Polhovega gradca, natančneje v Mačkovem grabnu se je izgubila bela čistokrvna samojedka, stara dobri dve leti. Je čipirana, če bi kdo karkoli zvedel o njej ali jo kje videl, ozir. našel naj me pokliče na 031889331. Janez.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #98 : petek, 22.11.2013 : 11:18:24 »

Rubrika, namenjena iskanju izgubljenih psov, je na http://www.mojpes.net/forum/index.php/board,260.0.html
Logiran

SinM
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.250


WWW
« Odgovor #99 : petek, 22.11.2013 : 11:26:11 »

Pa nujno fotko.
Kakšno ovratnico ima na sebi.
Pa, če se jo lahko ujame, ali je bolj boječe sorte.
Več podatkov, bolje je.
Obvestite pristojno zavetišče. In čim več radijskih postaj.
Srečno! Držimo pesti, da se čim prej najde.
Logiran
Strani: 1 2 3 4 5 6 [7]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Potepuhi, napadalni psi, lovci in kmetje  |  Tema: Kmetje
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines