mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 07:00:18

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Glava  |  Tema: veke
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: veke  (Prebrano 9234 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Tosa
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 309


« : torek, 08.07.2003 : 19:44:56 »

Upam, da ne ponavljam kakšne teme, a jaz nisem našla nič na to temo...In sicer : s fantom imava mlado landseerko. Psi te pasme imajo take "žalostne" oči-"povešene". Danes se je zunaj igrala z nekim psom in ko smo šli domov, sem opazila na očesu "pojav" o katerem sem že enkrat brala na Forumu pa se ne spomnem kje in kdaj... Psički je na očesu "ven pogledala" rdeča masa-izpod veke proti očesu (na notranji strani veke). Izgledalo je kot bi ji delček notranje veke "ven pogledal"... Nekje v glavi mi odzvanja "zasuk tretje veke"... Je to to?? Ima kdo izkušnje s tem?? Tako in tako jo peljem takoj zjutraj k veterinarju, mogoče pa mi bo kdo uspel do takrat kaj konkretnega napisat o tem... Je to rešljivo le z operacijo? Lahko ta delček sam "zleze nazaj" ?? Sem rahlo zaskrbljena, ker ne zgleda nič luštno... Sad :-/ LP
Logiran
VZ
rad pišem
****
Sporočil: 378


« Odgovor #1 : torek, 08.07.2003 : 22:20:29 »

Če je to rdeca bunkica, ki gleda ven v notranjem koticku ocesa izpod spodnje veke, potem gre verjetno res za izpad tretje veke. Ce se dovolj hitro zacne dajat v oko kaksno kortizonsko kremo ter se ob tem pazi, da ne pride do pretiranega drazenja oci. potem je precej moznosti, da bo slo samo nazaj. Cim pa se zacne zadeva malo susiti oz. je ze prevec zunaj, potem pa bo verjetno potrebna operacija.

Ce pa je kje bolj na sredi in zgleda mogoce bolj kot kaksen "posvedran" rob zepa, potem gre verjetno za poveseno veko in mogoce za rahlo vnetje ocesa.
Logiran
Tosa
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 309


« Odgovor #2 : sreda, 09.07.2003 : 11:48:27 »

Hvala za odgovor. Psička je šla zvečer spat in se zjutraj zbudila kot, da ni bilo nič. Veka ali karkoli je to bilo, je "zlezlo nazaj", k sreči! Ko sem klicala veterinarko, je rekla da ni treba "panicirati", če pa bi ostalo zunaj dlje časa, bi bilo pa potrebno na pregled. A kortizonsko kremo se dobi brez recepta?? Mi lahko posreduješ še ime takšne kreme?! Menim, da bi jo bilo pametno vzeti s sabo na morje-preventivno... LP
Logiran
VZ
rad pišem
****
Sporočil: 378


« Odgovor #3 : sreda, 09.07.2003 : 13:23:09 »

Lepo, da se je samo popravilo. Krema je Dexamethason - Neomicyn za oči. Ista kot tudi za ljudi. Mislim pa, da se ne da dobit brez recepta. Lahko pa preveriš v lekarni.
Logiran
LIZA
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.939


« Odgovor #4 : sreda, 09.07.2003 : 13:32:59 »

Vcasih se pri psih tretja veki vidi tudi ce ni poskodovana.Kolikor se spomnim,tretja veka ne more popolnoma prekriti ocesa,ampak le delno,pri ljudeh pa je ze zakrnela.
Logiran
rika
novinec
*
Sporočil: 9


« Odgovor #5 : nedelja, 15.02.2004 : 22:54:21 »

Zanima me če ima mogoče kdo izkušnje za izpadom tretje veke. Če mogoče veste zakaj pride do tega in kako se to zdravi

Hvala!
Logiran
VZ
rad pišem
****
Sporočil: 378


« Odgovor #6 : ponedeljek, 16.02.2004 : 13:58:44 »

Razlog za izpad tretje veke je v ohlapnosti ligamenta, ki žlezo v očesu drži na njenem mestu. Do izpada najraje prihaja pri mladičih, razlogi pa so lahko zelo različni. Lahko je to blažji prehlad, največkjrat pa se to dogaja pri zelo temperamentnih psih.

T. im. tretja veka izloča do 30% solz in če se ta odstrani ali posuši, lahko pride tudi do t.im. efekta suhega očesa (izloča se premalo solz). Včasih se stanje popravi samo, če ukrepamo takoj, ko to opazimo (ponavadi ne zleze ven naenkrat), kot je zgoraj opisano in da kuža čimbolj miruje nekje v zavetju. Vkolikor pa v dnevu ali dveh ne gre na bolje, je potrebna operacija, kjer žlezo pritrdijo nazaj na njeno mesto.

Svoje čase so jo v primeru izpada tudi odstranjevali. Mnenja o suhem očesu kot posledici so zelo različna. Pri nekaterih psih se je to menda pojavljalo, pri drugih ne. Problem pri pitrjevanju je lahko bolj lepotne narave, če veterinar ne zna spodnje veke prišiti nazaj tako, da to kasneje ni preveč očitno oz. da spodnja veka ne ostane povešena.
Logiran
bandoggy
novinec
*
Sporočil: 6


« Odgovor #7 : sreda, 01.11.2006 : 10:39:20 »

Lep pozdrav, tudi pri mojem psu Rockyju pasme bandog se je pojavilo v očki rdeč izrastek, kot ječmen pri človeku. Psa ne boli in tudi praska se ne, ker mu kapljice ki mu jih je dal veterinar niso pomagale ga bo moral operirati. Zanima pa me, ali bo imel potem kakšne posledice, bolj občutljivo oko itd.
Logiran
Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Glava  |  Tema: veke
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines