mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 19.04.2024 : 17:00:17

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Lulanje na sto načinov  |  Tema: pes lula/kaka v uto
Strani: 1 [2]  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: pes lula/kaka v uto  (Prebrano 11694 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
bart3x
novinec
*
Sporočil: 14


« Odgovor #15 : petek, 25.06.2010 : 19:47:21 »

Hvala Jana!

Začelo se je pač s tem ko je imel v hiši uto,v katero sm dal tisto rjuho (za katero mislm da je vzrok) in je notri lulal. ko sem jo ukinil je čakal do jutra.

Z zaprtjem sem mislil tako da bi jo odprl spet ko padejo temperature.

Del pesjaka je betonskega, in vedno leži tam. Na lesenenm podu sploh ne leži.


Mi mogoče znaš razložiti tole vedenje: pes je bil spuščen in na vrtu jaz pa sem odšel v pesjak na leseni pod, kjer je tudi vhod v uto. pred vhodom sem počepnil in pogledal notri. ko je to videl je pritekel v pesjak proti meni, nekako skočil name in se s prednjimi tačkami odrinil stran in lajal dokler nisem šel na betonski del.



nimam jih za trapaste.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #16 : petek, 25.06.2010 : 20:39:25 »

Hm ..., pesjak, uta in lesen pod imajo skupno funkcijo in sestavljajo domovanje psa, ce pac pes zivi izven hise. Eno brez drugega ne gre in malo ukinjati, pa malo nazaj dajati, pac nima pravega smisla, poleg tega pa sta dve od teh treh sestavin v zakonu KLIK - 31. in 32. clen, oz. KLIK Priloga 3 in KLIK Priloga 4. Pes mora imeti v uti moznost zavetja, ne glede na to, ali tja res hodi spat, ali samo cez vrata not gleda. Ce nima ute, pac nima kam gledat, se manj kam it v zavetje, ce mu morda tako nekega dne ali noci zapase, in ne glede na temperature. Torej, o zapiranju ali ukinjanju katerega od delov njegovega domovanja jaz ne bi razmisljala, razen tedaj, ce bi preselila psa v hiso (kar bi jaz pac vsekakor naredila, oz. pesjak in uta pri meni sploh ne bi bila opcija, ne v zacetku in ne kdaj kasneje). Ampak ok, smo pac ocitno razlicni.

Zakaj te je hotel pregnat? Hm ..., verjetno zato, ker te tam se ni videl in je menil, da tja ne spadas Smiley Ce bos bolj pogosto kukal v njegovo uto ali sedel na njegovem podiju, bo morda celo pogruntal, da ti dovoli tam bit brez bevskanja. Ti bi tudi pregnal vsiljivce iz svoje bajte Tongue in po povsalnem opisu lahko razumem reakcijo psa tocno tako - v njegovi bajti si vsiljivec. To ni prevec dobro za vajin nadaljni odnos. Lahko pa da se povsem motim, ker sem iz opisa narobe razumela njegovo reakcijo.

Lej, s psom je treba ustvarit kontakt, ustvaris pa ga lahko tako, da se z njim ukvarjas, da ga spoznas, da das moznost tudi psu, da spozna tebe, da mu dajes jasna navodila, vedno enaka in vztrajno, predvsem pa vedno, ko zelis, da nekaj naredi ali da naredi nekaj drugace, kot je pocel do sedaj, brez izjeme. Ne vem, kako si reagiral, ko te je odrinil in lajal in ne vem, kako je pes sprejel tvojo reakcijo. Lahko si se smejal in se poigral z njim, lahko si se pobral iz pesjaka brez besed, lahko si ga nahrulil ... Vsaka tvoja reakcija ima pri psu lahko svojo razlago.
Logiran

bart3x
novinec
*
Sporočil: 14


« Odgovor #17 : petek, 25.06.2010 : 22:25:03 »

psa imam 4 mesece in od prvega dneva ko sem ga dobil preživiva skupaj cel dan.
odnos in navezavo moram reči da sta dobra.

ko je lajal sem ga skušal na nek način pomiriti - saj ni nič hudega - nekako tako.

zgleda da bo treba jot z njim vred v uto spat.

misliš da bi premestitev ute na betonski del kaj spremenila?
Logiran
Vixen
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.804


« Odgovor #18 : petek, 25.06.2010 : 22:33:05 »



ko je lajal sem ga skušal na nek način pomiriti - saj ni nič hudega - nekako tako.



Tole je napaka. Če pes počne karkoli, česar ne želiš, ga ne smeš hvalit/tolažit, ker s tem samo utrjuješ neželjeno vedenje (on tvoje toleženje pač vzame kot pohvalo za to, kar v tistem trenutku počne - torej laja nate).

Kar se opravljanja potrebe v uti tiče pa žal nimam nasveta, mogoče samo moja izkušnja: par mesecev nazaj sem posvojila 4,5 letno psičko, ki je sicer od nekdaj notranja, ampak je bila navajena lulat/kakat noter, na papir. Jaz sem nabavila kletko, v kateri počaka, če nas ni doma.
V kletko je lulala in kakala takoj, ko je ostala sama, dokler mi ni začela zaupat oz. me ni sprejela za "gazdo" (sva pa hodili tudi v šolo). Potem se je enkrat odločila in frišne dekce ni več polulala; od takrat je OK.
Logiran
Strani: 1 [2]  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Lulanje na sto načinov  |  Tema: pes lula/kaka v uto
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines