mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sreda, 24.04.2024 : 11:31:51

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 9  |  Tema: Tibetanski terierji s Tibeta
Strani: [1] 2 3 4 5 6   Dol
Natisni
Avtor Tema: Tibetanski terierji s Tibeta  (Prebrano 9622 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« : torek, 02.02.2010 : 16:57:39 »

TTji so v prvi vrsti prvinski primitivni psi, ne dolgodlaki. Dalec najbolj kompetentni glede dlake so zagotovo tibetanci s Tibeta in ne FCI. Tari nikoli ni imel tako dolge dlake kot se jo da videti pri nekaterih psih na razstavah (jaz jim recem, da so nategnjeni). Tudi ko smo mu jo pustili in sem ga cesala, nikoli ni imel tako dolge dlake. Rasla mu je strasno pocasi, "zorela" se pocasneje.

Ce se pa ze gremo o naravnosti, dvomim, da Tibetanci svoje pse kopajo, dajo v olje, jim delajo nonstop neke copke, spangice ipd.. Zagotovo pa so najblizje naravnosti originalcki s Tibeta ti. tretja linija in so kvecjemu nasi nategnjenci ekstrem in ne obratno.

Konec koncev so v standard dali tudi "Head well furnished with long hair, falling forward but not over eyes and not affecting the dog's ability to see." Kakor vem, se je to zgodilo po BBCjevem dokumentarcu? Se pravi, jim ni prej kapnilo, samo od sebe?
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
luvi7777
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 642


« Odgovor #1 : torek, 02.02.2010 : 17:18:55 »

Nannok, zahvaljujući Greigovoj Tibetski terijeri su dobili to ime i postali nešto drugo osim pasa s Tibeta.
Na Tibetu postoje psi koji su u tipu. No budimo realni, kontroliranog uzgoja NEMA.

Dakle, kad je Greigova dobila Bunti a nadalje kako  je Bunti rasla tako je i dr. Greigova bila sve zainteresiranija za nju. Kada je Bunti navršila godinu dana postala je toliko atraktivna da ju je Dr. Greig htjela izlagati stoga je pisala u Indijski kinološki savez i objasnila im kako je došla do Bunti  pitajući ih što bi dalje trebala napraviti da ju izloži. Savez joj je savjetovao da bi Bunti mogla biti registrirana kao Lhasa Terrier, te da bi ju trebala prijaviti na izložbu u Delhiju gdje bi ugledni indijski suci mogli dati mišljenje o njenoj pasmini. To je dr. Greig i napravila,ali je mišljenje sudaca bilo da Bunti nije Lhasa Terrier! Dogovoreno je da Dr. Greig nastoji dobiti 3 generacije potomaka kako bi klasificirali pse.
I tek tada je konačna odluka donešena od komisije uglednih indijskih sudaca je glasila da se radi o posebnoj pasmini koja je od tada prepoznata kao tibetski terijer.

U ljeto 1930. donešen je opis i standard ''nove'' pasmine, ilustriran sa slikama tipičnih tibetskih terijera i nekih tipičnih Lhasa terijera. Bio je to Tibetski terijer.

TT je onaj kojeg prihvaća već godinama FCI (KROVNA KINOLOŠKA ORGANIZACIJA).
Tijekom vremena nastalo je puno kombinacija, linija, ... nastala je čudesna pasmina a vlasnici i dandanas mogu birati slobodno žele li ljubimca, psa za izložbu, agiliti ili obidience, bitno je da vode računa o selekciji izabiru pravi put za nove i nove zdrave TT-je u tipu po pravilniku FCI.

Jednom će se možda čak promjeniti FCI pravilnik – do tada nemojmo odguravat FCI i pravila na stranu.

MiniMaxi, kad čitam tvoje riječi kao da čitam život svog Jimmya   Smiley  Kiss
Logiran
MARKO HREN
rad prihajam sem
*
Spol: Moški
Sporočil: 1.788


« Odgovor #2 : torek, 02.02.2010 : 18:18:08 »

- TTji so v prvi vrsti prvinski primitivni psi, ne dolgodlaki.
- Ce se pa ze gremo o naravnosti, dvomim, da Tibetanci svoje pse kopajo, dajo v olje, jim delajo nonstop neke copke, spangice ipd.. Zagotovo pa so najblizje naravnosti originalcki s Tibeta ti. tretja linija in so kvecjemu nasi nategnjenci ekstrem in ne obratno.

Konec koncev so v standard dali tudi "Head well furnished with long hair, falling forward but not over eyes and not affecting the dog's ability to see." Kakor vem, se je to zgodilo po BBCjevem dokumentarcu? Se pravi, jim ni prej kapnilo, samo od sebe?

- TT-ji so dolgodlaki psi in takšna je bila Bunty in njeni potomci - pa saj sem nekaj slik objavil že danes.
- Ma jasno da jih ne kopajo, dajejo v olje ... Menda jih operejo ali otrejo z drobnim peskom, če se prav spomnim sem to nekje prebral. Verjamem pa to da jih opere dež in zraven še kakšna blatna kopel v vaškem potoku, če ga imajo - včasih pa tudi kak lastnik vzame kakšno vedro v roke  Wink Ampak tam pes živi na prostem pri nas pa v stanovanjih, klima na Tibetu in pri nas je čisto nekaj drugega, tudi vse ostale bivalne razmere so drugačne ... zato je jasno pri nas potreben šampon, conditioner, fen, .... Pa saj tudi ženske tam na Tibetu ne poznajo ne vem kakšnih kozmetičnih zadev za lase, fenov ... pa imajo verjetno za svoje okolje čudovite frizure ... pa še verjetno bolj zdrave in lepe lase kot mnoge pri nas. Upam da me ne boste kregale drage pun ce  Roll Eyes
- Tudi dlake so imeli čez oči je pa res da imajo dandanes še daljšo dlako. Res pa tudi da si psi na Tibetu tudi dlako po glavi pobrusijo, polomijo kar si jo naši ne. nenazadnje imajo nekateri nativi iz tibeta kar lepe frizurice čez oči. Ampak Nanook vsak ima eno željo ki ji sledi. Jaz in nekateri imajo radi TT-ja v polni dlaki, Ti in drugi pa imajo radi psa v krajši dlaki. vsi pa imamo radi to pasmo in to je kar nas druži in ne sme nas razdruževat to ali je pes ostrižen ali ne.
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #3 : torek, 02.02.2010 : 18:29:23 »

Tibetanski psi imajo "ime" in so obstajali se preden so zahodnjaki pogruntali, da je tam gor na strehi sveta nekaj pasjega. Za zahodnjake so zaceli obstajati sele takrat, ko so jih videli in takrat so dobili tudi zahodnjasko ime-tibetanski terier. In danes se rece, da je to tibetanski terier, ki ni terier. Kiksnili so ze takoj na zacetku. Kot tisto, da so "odkrili Indijance v Ameriki". Njih ni nihce odkril, oni so bili ze prej tam, ce pa mi nismo vedeli zanje, je to nas problem, ne njihov in to, da mi za nekaj ne vemo, se ne pomeni, da to nekaj ne obstaja.

Vse kar opisujes je bilo potrebno zato, da bi neka organizacija priznala to pasmo. Ta "pasma" pa je ze obstajala na Tibetu, se preden se je kdorkoli sprdnil in karkoli storil. Ni zacela obstajati takrat, ko je Greigova zacela z vsem tem, samo zahod jo je takrat malce bolje spoznal. Koliko so bili tisti terierji tipicni in koliko ne, je tezko reci. Ce jih je oblikovalo okolje na strehi sveta, so zagotovo bolj tipicni kot tisti, ki jih oblikuje okolje pod streho dvoran. Da mora imeti tibetanski terier dobro zgradbo, da se lahko giblje, je logika-da je bolj atraktivno, ce dlaka sprednjih tac frfota visoko, ker je pes spredaj strm in drugace kot lipicanec sploh hodit ne more, je pogruntavscina unih v dvoranah. Z nekaj logike je vsakemu jasno, da rabis za dobro gibanje dobro zgradbo. Da mora imeti tako dolgo dlako, da se spotika obnjo (pa ne rect, da se nikoli niste videli takega TTja?), je tudi logicno samo unim v dvoranah, pa kaksnim takim, ki gredo v gore v visokih petkah ali japonkah. Konec koncev tudi Messner ni v vecerni obleki plezal na gore, ali pac?

Primer pasme: mas skupino psov, ki zivijo tako na otokih kot na celini. Med seboj so si podobni, imajo precej skupnih znacilnosti. Se najde nekaj ljudi, ki se odlocijo, da bodo poskusali to skupino psov registrirati kot pasmo. Polovijo nekaj posameznikov, jih parijo, zrihtajo nekaj generacij, zapisejo nek okviren standard in gredo do zahodnjakov, ki pravijo, da bodo priznali pasmo. Ko gre papirologija skozi, je pasma priznana. S to razliko, da potanovem niso vec tipicni predstavniki tisti, ki jim nekaj malega fali, so torej "napaka" in se z njimi ne sme vzrejati. Pa ceprav so ravno tako tipicni in "pasemski" kot tisti, ki tisto nekaj malega imajo, prav tako zivijo na enakem obmocju, na enak nacin, se tudi parijo s tistimi "pasemskimi". Se pravi, so se parili, dokler se neki pametnjakovici na podlagi ene bedaste lastnosti niso spomnili, da oni pa niso vec tapravi. Pa ceprav je okolje v katerem so ziveli in zivijo, dokazalo drugace. S priznanjem pasme in zaprtjem rod. knjige se je gen. bazen se bolj zozal, izpadli so in izpadajo tisti, ki jim nekaj malega fali. Zakaj? Ker ocitno za zahodnjake niso dovolj atraktivni? Primer je delno izmisljen, upam pa da je jasno kaj mislim, ko napisem, da zame neka organizacija ni najbolj kompetentna narekovat kaj je in kaj ni neka primitivna pasma.

Tibetanski terier je prvenstveno prvobiten primitiven pes s Tibeta. Kvadratast, kompakten, funkcionalen. Oblikovalo ga je okolje na Tibetu in ne tepihi v dvoranah po svetu. Ce moram primerjati tibetanske pse s Tibeta in tibetanske pse prosto po FCI, potem ni dvoma kateri so zame bolj tibetanski. Wink
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #4 : torek, 02.02.2010 : 18:42:12 »

Aja, Marko, jaz sem prepricana, da je velik faktor vozljanja pri Tariju ravno barva. Tam, kjer je crn, vozljev prakticno nikoli ni oz. so res zelozelozelozelo redko. Smiley
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Jasi
midi
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 698



WWW
« Odgovor #5 : torek, 02.02.2010 : 19:14:41 »

Nanook, se strinjam, da ni dvoma kateri so bolj tibetanski, ni pa nujno da so slednji bolj po FCI standardu, a ne?  Wink
Kar se tiče psov na letošnji specialki, sta bila tam 2 native primerka v "full dlaki" in sem si ju ogledala na lastne oči.
Glede striženja, moje je v mladih letih kratka frizura dejansko "pohitrila" in kar nekaj agilitašev je v ta namen striglo svoje pse. No, na stara leta ni bilo razlik in sta tekla ne glede na dolžino dlake, tako da se teorija ni obnesla  Cheesy
In še za konec, zame je Jack krasen predstavnik svoje pasme in se ne bi branila imeti doma njegovega klona (v kolikor bi bil dovolj zmešan, da bi delal agility in tekal po gozdu, pa hribolazil  sram)
In zadnja utopična, a bomo kdaj dorasli in začeli govoriti o eni pasmi, ne pa se prerehat o linijah? ker zame so TTji ena pasma, mislim, da imajo samo tako možnosti, da dolgoročno preživijo.
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #6 : torek, 02.02.2010 : 19:23:44 »

- Tudi dlake so imeli čez oči je pa res da imajo dandanes še daljšo dlako. Res pa tudi da si psi na Tibetu tudi dlako po glavi pobrusijo, polomijo kar si jo naši ne. nenazadnje imajo nekateri nativi iz tibeta kar lepe frizurice čez oči. Ampak Nanook vsak ima eno željo ki ji sledi. Jaz in nekateri imajo radi TT-ja v polni dlaki, Ti in drugi pa imajo radi psa v krajši dlaki. vsi pa imamo radi to pasmo in to je kar nas druži in ne sme nas razdruževat to ali je pes ostrižen ali ne.


Tocno tako in ze zdaj (spet) povem (ce ni ze ocitno), da meni uvozeni originalni tibetancki niso trn v peti in da nisem ubrisana na dlako. Wink Jaz imam v prvi vrsti rada funkcionalnega psa, kar originalcki in njihovi potomci (vsaj tisti, ki sem jih videla), so.

Citat
Nanook, se strinjam, da ni dvoma kateri so bolj tibetanski, ni pa nujno da so slednji bolj po FCI standardu, a ne?

Tocno tako. Wink Eni bodo rekli, da to pomeni, da tibetanski psi s Tibeta niso tibetanski, eni bomo pa rekli, da je FCI s svojimi standardi za en...
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
luvi7777
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 642


« Odgovor #7 : torek, 02.02.2010 : 19:37:10 »

Odlično je da se tebi više sviđaju psi s Tibeta. (ovdje govorim o spima koji su gore ne naturščicima u Slo)
No u razmišljanju i uzgoju (ako se podrazumijeva da se radi o uzgoju s papirima) uzgajivači će se truditi težiti standardu pasmine.
Vjerujem da i na Tibetu ima primjeraka koji bi bili u tipu /standardu ali ne zaboravimo da se pasminskim imenom mogu zvati isključivo psi kojima je porijeklo poznato. Da li su pareni sa susjedovim mješancem ili s nekim drugim psom na žalost to ne znamo, no zato vidimo da ih ima vrlo različitih.
Naravno da su oni oduvijek gore na Tibetu, ali kao pasmina su prepoznati nakon priznavanja.

Evo ja sam dobila ovakvu uputu s kojom se apsolutno slažem:
"Cistokrvni ****" ne obstajajo, ce nimate zraven tudi rodovnikov. Ce so podobni ***** po vasem laicnem mnenju, to se niso ******. ..... ce nimate tudi papirjev. nije pasminski pas...a psi koji su trenutno na Tibetu ga papir na žalost nemaju...
 
Znači, pasminski pas je onaj koji ima rodovnik.
Tibetski terijer je isto tako onaj koji ima rodovnik (koliko se god to nekom sviđalo ili ne), a ne pas koji je na Tibetu.
To je pas s Tibeta u tipu Tibetskog terijera.

Nanook, kada su neki od tih pasa s Tibeta dovedeni unazad nekoliko godina u Evropu nisam primjetila da ih se ostavilo u locksima, počupane i zmazane...dapače, kupalo ih se, uređivalo te im se pružio bolji život od onog što su zasigurno imali.... ni mi nismo na Tibetu, pa smo pse prilagodili sebi (što je i normalno, pa da ga držim kao na Tibetu vjerojatno bi mislili da zlostavljam psa)

Da mora imeti tibetanski terier dobro zgradbo, da se lahko giblje, je logika-da je bolj atraktivno, ce dlaka sprednjih tac frfota visoko, ker je pes spredaj strm in drugace kot lipicanec sploh hodit ne more, je pogruntavscina unih v dvoranah. Z nekaj logike je vsakemu jasno, da rabis za dobro gibanje dobro zgradbo. Da mora imeti tako dolgo dlako, da se spotika obnjo (pa ne rect, da se nikoli niste videli takega TTja?), je tudi logicno samo unim v dvoranah, pa kaksnim takim, ki gredo v gore v visokih petkah ali japonkah. Konec koncev tudi Messner ni v vecerni obleki plezal na gore, ali pac?

Meni je žao što se tebi osobno TT FCI standard ne sviđa.
Ja osobno nikad nisam vidjela psa koji se spoticao na svoju dlaku  Undecided ali sam vidjela pse u full dlaci koji su letili  ringom i koji su ostavljali bez daha, ali sam i vidjela pse koji su se sa vrlo kratkom dlakom vukli i koji su letili. Dakle kretanje nema veze sa dlakom. Niti je dlaka sve. Ali ni dlaka ne treba nekima biti trn u oku.  No i ona treba kakvom ga kao pasmu TT standard opisuje. Otprilike....

Jasi .... nije Jackov klon  Smiley  Kiss , ali Tasha bi bila kao rođena za tebe; ta od malih nogu preskače sve što joj se nađe na putu; čim je uzmogla ogradicu od kotilice, na izložbi ogradicu predviđenu za veće pse, kod kuće fotelju, roditelje  Cheesy ...a vani je kao vjetar, nema straha pred ničim...ma ona je pravi izazov za mene....






Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #8 : torek, 02.02.2010 : 23:34:57 »

Vjerujem da i na Tibetu ima primjeraka koji bi bili u tipu /standardu ali ne zaboravimo da se pasminskim imenom mogu zvati isključivo psi kojima je porijeklo poznato. Da li su pareni sa susjedovim mješancem ili s nekim drugim psom na žalost to ne znamo, no zato vidimo da ih ima vrlo različitih.

To za primitivne pasme ne velja in bilo bi finofajn, ce bi tudi pri kaksnih drugih pasmah odprli rodovne knjige (al kako se ze rece) in zaceli s "phaenotypbestimmung"-i (kako se pri nas rece?). Gen. bazen ni za kopanje, ampak bi moral biti eden izmed TEMELJEV VZREJE! Kako se je zacelo s tibetanci na zahodu? V glavnem liverpoolski doki in dr. Greig, ane. Storijo vsi poznamo. So prisli vsi njeni psi s Tibeta z rodovnikom okrog vratu? Je bil tibetanski terier z liverpoolskih dokov pospremljen z rodovnikom? Ne. Torej so bili ti psi kaj, mesanci, kajne. KER so bili mesanci, so potem tudi danasnji tibetanski terierji, ki so potomci teh, mesanci. Mesanec x mesanec x mesanec x mesanec= mesanec in ne tibetanski terier, je tako? Pojdite v database dovolj nazaj, pa boste videli, da pise pri enih bodisi unregistered, imported ali je pa prazno. Torej so vsi nasi psi mesanci. Zapovrh niso niti tibetanski mesanci, tibetanski mesanci so uni s Tibeta. Se pravi niso ne tibetanski, ne terierji in torej niso nic. Kaj je bolj tibetanskega od tibetanca s Tibeta? NIC.

Pa cisto tako, tudi pri evropskih tibetanskih terierjih je veliko razlicnih. Imas 48cm (in vec) gigante in lhasa-apso-like dolge pritlikavce, ki so glede na rodovnik vsi tibetanski terierji. Je imel kaj vmes kaksen lhasa apso ali pa sosedov pes? Ne vemo oz. po rodovniku sodec ne, kajne.

Se pravi, jaz s Tibeta (iz domovine!!! pasme) privlecem psa, ki je kvadratast, ima odlicne kote, kvalitetno dlako, tipicno glavo tudi za FCI standard, dobre sape itd., nima pa rodovnika (ga dobi naknadno, praznega). Takega psa se oznaci za mesanca, ker starsi niso znani.
V ring pride psica, majhna, dolga ko vlak, dolga dlaka se vlece po tleh, da ne vidis spodaj, gibanje katastrofalno, kolikor se ga sploh vidi, gobec spicast kot bi ga osilil.. Jaz komentiram, da nisem vedela, da so na vrsti lhasa apsoti, pa me soseda rukne, da je to tibetanski terier (psica dobi odlicno btw...). Zakaj je to tibetanski terier? Ker ji pise v rodovniku, da je. Pa zraven nje postavis "mojega originalnega ttja" in ostali pametno ugotovijo, da je moj cuden... Verjetno zato, ker je mesanec, ker starsi niso znani. Pri uni so starsi znani, ven je prislo nekaj cisto x, ampak ker ji v rodovniku pise tibetanski terier (ceprav ona ni videla niti T od Tibeta, pa njenih recmo 10 generacij za nazaj tudi ne), je tibetanski terier (netipicen oz. ne, zelo ustreza standardu, dobi odlicno...). In to pri prvobitni primitivni pasmi, ki je starejsa kot FCI.

Naravno da su oni oduvijek gore na Tibetu, ali kao pasmina su prepoznati nakon priznavanja.

Ponovno-kot pasma poznani na zahodu. Na Tibetu so ze zelo dolgo.Tako kot gorile v Afriki. Dokler jih niso zahodnjaki videli, opisali (ubili...) in to novico prenesli naokrog, gorile niso obstajale, kar so jim povedali domacini pa so bile "pravljice". Zelo, hm, "egocentricno?", kajne. Cesar ZAHOD ne vidi, tega NI (ni vazno, ce ima 3/4 Azije svoje pasme in je pravzaprav tam prislo do udomacitve).

Znači, pasminski pas je onaj koji ima rodovnik.
Tibetski terijer je isto tako onaj koji ima rodovnik (koliko se god to nekom sviđalo ili ne), a ne pas koji je na Tibetu.
To je pas s Tibeta u tipu Tibetskog terijera.

Obstaja dolocitev pasme na podlagi fenotipa.  In to je popolnoma po reglcih in taki psi so tajski grebenarji, taki psi so tibetanski terierji. Na podlagi videza se doloci "pasemskost" in se ga registrira, pes dobi rodovnik (ki je kajpak prazen) in to je to. Taki psi imajo rodovnik, lahko gredo na vzrejni pregled, lahko dobijo vzrejno dovoljenje (ce pac ustrezajo merilom), lahko se jih razstavlja, mislim da je vsaj eden bil tudi eu. ch. in so pasemski, pa ce je vam vsec ali ne. Njihovi potomci imajo vsi dolocene generacije prazne. Ko se zapolnijo, dobijo normalen rodovnik (menda vse to se vedno velja, ane?).  In zakaj je meni tako super fajn, da se uvaza tibetanske terierje s Tibeta in se z njimi vzreja? Ker prinasajo nekaj novega v gen. bazen in ga lahko vsaj malce razsirijo (+ imajo oni in njihovi potomci fajn dlako, fajn karakter, fajn kote, so zaenkrat vsi CCL testirani tudi free, ce sem prav gledala v bazi in se in se). Tongue

Nanook, kada su neki od tih pasa s Tibeta dovedeni unazad nekoliko godina u Evropu nisam primjetila da ih se ostavilo u locksima, počupane i zmazane...dapače, kupalo ih se, uređivalo te im se pružio bolji život od onog što su zasigurno imali.... ni mi nismo na Tibetu, pa smo pse prilagodili sebi (što je i normalno, pa da ga držim kao na Tibetu vjerojatno bi mislili da zlostavljam psa)

Tocno tako. Mi smo tibetanske terierje alias mesance, ker seveda izvirajo iz psov brez rodovnika, prilagodili sebi in nasim razmeram. Kar pomeni, da po toliko in toliko generacijah prilagajanja nasim merilom, nasim potrebam, nasim vizijam, nasim standardom ti psi niso vec cisto taki kot psi, ki izvirajo iz tibetanskega okolja (so jim pa, roko na srce, nekateri zelo podobni, kar je edino prav, ker to po eni strani pomeni, da le nismo tako zelo zabluzili  Kiss ). Vendar pa to, da so nasi tibetanski terierji, ki smo jih naredili po nasih merilih in ne merilih Tibeta, drugacni, ne pomeni, da so tisti s Tibeta "nepravi" ali nevemkaj. Ravno tisti s Tibeta so tisti pravi tibetanci, saj smo mi te nase prilagodili sebi.


Meni je žao što se tebi osobno TT FCI standard ne sviđa.
Ja osobno nikad nisam vidjela psa koji se spoticao na svoju dlaku  Undecided ali sam vidjela pse u full dlaci koji su letili  ringom i koji su ostavljali bez daha, ali sam i vidjela pse koji su se sa vrlo kratkom dlakom vukli i koji su letili. Dakle kretanje nema veze sa dlakom. Niti je dlaka sve. Ali ni dlaka ne treba nekima biti trn u oku.  No i ona treba kakvom ga kao pasmu TT standard opisuje. Otprilike....

Saj sem napisala, da "mora imeti tibetanski terier dobro zgradbo, da se lahko giblje,". Ne dobro dlako za dobro gibanje, ampak dobro zgradbo. Tudi standard zahteva npr. "well laid shoulders" in "well bent stifles". In ja, sem ze videla pse, ki so stopali po lastni dlaki.

Ker vem, da mnogo ljudi razmislja tako kot si napisala ti luvi, naj povem se to, da vse moje pisanje okrog primitvcev, rodovnikov in pasemskosti, NE leti na nikogar osebno.

Ko je sel bratranec s kolesom cez Tibet, sem ga opozorila na tibetanske mastife (mu izbrskala fotke z razstav in Tibeta) in mu zabicala, da naj gleda naokrog, ce bo kje videl kaksnega t. terierja. Ga ni, niti enega. Niti lazica, niti spanjela. Samo mastife. Aja, saj res, niso bili mastifi. Bili so veliki-ogromni, crni, z ozigi, kaksen tudi brez, mesanci. Pri nomadih so spusceni cuvali sotore in so se umaknili sele, ko so jim to ukazali moski. Tudi po vaseh ni srecal tibetanskih mastifov, saj mu niso pokazali rodovnikov. Srecal je mesance. Sredi Tibeta so mu dostop v vas/med sotore preprecili veliki crni psi z ozigi, a brez rodovnikov-mesanci. Kajti ce bi zelel videti tibetanske mastife, bi moral priti z biciklom v Lj. na Gospodarca in stat zraven ringa nevemkok v grozni gneci... Tako je pa sel z biciklom med nomade na Tibetu in vse kar je videl, so bili eni navadni mesanci, sicer podobni TMjem, ampak manjkalo jim je nekaj kljucnega-(rdeca prepoga, sodnik sredi ringa, razstavni strik, hendler) rodovnik. Ce bi vprasal nomade in bi mu odgovorili, da so psi do-khyji, bi verjetno rekli, da ti nomadi nimajo pojma kaj govorijo, saj njihov pes ne more biti TM. Nima niti rodovnika. Kaksni luzerji... Tongue

Kaj res ne vidite absurdnosti te logike? Kaj res ne vidite oz. ne razumete, da je razlika med nerodovniskim tibetanskim terierjem v Evropi, ki je produkt stepanja in zasluzkarstva in tibetanskim terierjem, ki je zivel na Tibetu, katerega starsi so ziveli na Tibetu, ki ni v sorodu z evropskimi itd.?  Kaj res ne vidite, kaksno sreco imajo tibetanske pasme, ker se vedno obstajajo populacije teh psov na Tibetu? Kaksno sreco imajo tibetanci, da obstajajo ljudje, ki znajo prepoznati kvaliteto in predvsem VREDNOST teh populacij za samo pasmo? KAJ RES NE VIDITE, DA JE ZA PASMO TIBETANSKI TERIER TO, DA NA TIBETU OBSTAJA (NASIM) RELATIVNO NESORODNA POPULACIJA TIBETANSKIH TERIERJEV, VREDNO VEC KOT VSI CACIBI, CACI, BOBI, EU, INT, WORLD, BISS SAMPIONATI, SPANGICE, COPKI, KRTACE, FENI, SAMPONI, CONDITIONERJI, OLJA, DODATKI, SPREJI, PUDRI,...SKUPAJ in se na deseto potenco?

Ce je odgovor na KATEROKOLI zgoraj (=v prejsnjem odstavku) napisano vprasanje NE, potem mislim, da je cas, da odlozite FCI standard, greste na Amazon, narocite knjige o populacijski genetiki, genetiki, evoluciji in ekologiji, in jih prestudirate do te mere, da vas lahko pridem sredi noci zbudit in sprasevat o npr. bottlenecku, pa boste v sekundi vedeli o cem govorim. IN TO PA LETI NA VSE!
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #9 : torek, 02.02.2010 : 23:55:41 »

Se opravicujem za typote, sem pisala medtem ko sem cakala na 24ur zvecer. Smiley
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
nuhl
rad pišem
****
Sporočil: 318


« Odgovor #10 : sreda, 03.02.2010 : 01:15:32 »

Nanook: ...ki je produkt stepanja in zasluzkarstva... 

Krasno si opredelila vso vzrejo in vse rejce pred importi iz Tibeta. In ne zdaj reči, da nisi mislila na vse. Ker si, in ker tvoje pisanje omalovažuje vse kar je bilo v desetletjih storjenega v vzreji TT-jev.

Kot moderator rubrike bi lahko malo bolj popazila kako izrazaš svoja stališča.   

 
Logiran
MARKO HREN
rad prihajam sem
*
Spol: Moški
Sporočil: 1.788


« Odgovor #11 : sreda, 03.02.2010 : 01:28:29 »

Nanook problem je v tem, da nočeš sprejet, da lastnikom in vzrediteljem skratka ljudem "nič ne manjka pri TT-ju kot ga/jih imajo". Imajo pa torej takega kot ga je človek s selekcijo prilagodili sebi in svojim razmeram. Tisiki vedo kaj jim manjka oziroma kaj bi lahko izboljšali pa so zadevo že pokrenili ... Mislim, da nihče ne oporeka širitvi genskega pola ... pot je začeta, rezultati prihajajo in šele zgodovina bo pokazala prednosti pa tudi slabosti. Vsi vemo kakšen je bil prvi korak pri postavljanju pasme, kakšni so bili psi Dr Grigove - torej iz Tibeta takrat in kakšni so danes - veliko je še dandanes skupnega, veliko pa je s selekcijo naredil človek. Nastal je pes ki se ga imenuje TT, je vajen sobivanja v današnjih razmerah, ostaja dolgodlak, dlaka mu ne odpada sezonsko, živahen zunaj, miren notri, dober z otroci, zadržan s tujci, ne preveč bevskajoč, zelo učljiv, pa tudi zmerno trmast  Wink, na trenutke gluh  Wink,  ...  Jasno je vsem, da je tak zaradi selekcije, ki ga je prilagodila željam in razneram v katerih biva človeka tukaj (ne na Tibetu). Tako je nastalo veliko pasem - mnoge so imele začetke kot naš TT. Govorit oziroma pisat ni ravno na mestu, da so sedanji TT-ji kakor nekaj slabega "nategnjenci ekstrem čeprav tega čist ne razumem, se spotikajo ob svojo dlako, so nefunkcionalni, napačnega gibanja, le za na preprogo,... oziroma kakorkoli bi jih ali si jih ti opisala. Tudi bolezni se najdejo med našimi TTji pa vejemi tudi med tistimi iz Tibeta. Super bo če jih bo čim manj in če bo vsaj to prinesla novodobna selekcija "kapo dol".

Bom skušal napisat še 1x mal drugače - Nanook vsak ima nek ideal psa, torej željo po njem in tej želji sledimo. Jaz in nekateri imajo radi TT-ja kot ga poznamo iz naših krajev. Ti in še mnogi drugi pa imajo radi psa ki prihaja diretkno iz Tibeta. Oba psa imata veliko skupnih značilnosti, eni so nekatere izgubili, drugi nekaterenove dobili,  vsi pa imamo radi take vrste pse, ki izhajajo ali so še na Tibetu in to je kar nas "druži". Ne sme se iskat kje se razhajamo in to uporabljat kot diskvalifikacijo. Meni je največje veselje pogledat naše dve zverinici vsak dan in verjamem da lastniku nativa iz Tibeta prav tako - torej sva si v osnovi veselja v sobivanju s psom takšnih ali drugačnih korenin iz Tibeta enaka ...

Pa lahko noč in tudi mene je iz tira vrgla tole z Mastifi ... ampak to je že druga zgodba.
Logiran
MARKO HREN
rad prihajam sem
*
Spol: Moški
Sporočil: 1.788


« Odgovor #12 : sreda, 03.02.2010 : 01:44:31 »

Nanook: ...ki je produkt stepanja in zasluzkarstva... 

Krasno si opredelila vso vzrejo in vse rejce pred importi iz Tibeta. In ne zdaj reči, da nisi mislila na vse. Ker si, in ker tvoje pisanje omalovažuje vse kar je bilo v desetletjih storjenega v vzreji TT-jev.
 

... pa nekako to leti na vso selekcijo znotraj znanih FCI okvirov, ker pa je šla selekcija tudi na Tibetu, pa leti tudi na nekatere lastnike, ki so tudi tam samice načrtno vzrejali in parili po svojih mesilih, zahtevah, .... a vseeno tudi za prodajo ali vsaj menjavo s sosedom, znancem, nomadom, popotnikom ... Upam Smiley Nanook da nisi mislila tudi mene, ker če ne "tebi poklonim TTja iz naslednjega legla in JA lahko me držiš za besedo. Ampak žal ne bo ravno tak kot je tebi všeč. Bo pa verjemi ravno tako polizal tvoj nos, kot katerikoli drugi in te bo imel še bolj rad ki imaš ti njega ... in ne bo te popadel tako kot mastifi, razen če si boš zelo prizadevala a vseeno mislim da ne bo šlo. lepo noč vsem želi jest in moji že speči TT babnici.
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #13 : sreda, 03.02.2010 : 07:39:59 »

Nanook: ...ki je produkt stepanja in zasluzkarstva... 

Krasno si opredelila vso vzrejo in vse rejce pred importi iz Tibeta. In ne zdaj reči, da nisi mislila na vse. Ker si, in ker tvoje pisanje omalovažuje vse kar je bilo v desetletjih storjenega v vzreji TT-jev.

Kot moderator rubrike bi lahko malo bolj popazila kako izrazaš svoja stališča.   


Lhun, so zate steparji nerodovniskih psov nekaj super fajnega, kar bi si morali zeleti vsi, ki imajo radi to pasmo? Ce en iz npr. Butal nastepa leglo "tibetanskih terierjev" brez rodovnika, je to zate super krasno? Zame namrec ni in nimam nobenih zadrzkov to tudi javno povedati. Ce recem, da stepanje nerodovniskih "tibetanskih terierjev" NI FAJN, omalovazujem vse, kar je bilo storjenega v desetletjih rodovniske vzreje TTjev? Rastlinsko olje brez holesterola? Ti priporocam, da zadihas, preden gres ponovno brat moj sestavek-ponovno branje pa je nuja, saj ti ni cisto jasno o cem pravzaprav pisem.  Roll Eyes Ce ti namrec ni jasna razlika med nerodovniskim tibetanskim terierjem, ki je produkt stepanja, zasluzkarstva (pa ne mi rect, da nisi se nikoli zasledil oglasa za nerodovniske TTje Huh ) in nerodovniskim tibetanskim terierjem s Tibeta, potem...

PS: Vzreja na zahodu se je zacela z importi s Tibeta, je luvi zgoraj opisala storijo z dohtarco.

Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #14 : sreda, 03.02.2010 : 08:45:36 »

Ne Marko, problem je, da vi zgleda ne znate gledati sirse. Tu se ne gre za to, kaj je vsec tebi, kaj je vsec meni, kaj je vsec sodnikom, tu se gre za pasmo, njen obstoj. Majhen gen. bazen ni nekaj, kar bi si clovek zelel. Dalec od tega. In to, da pri tibetanskih terierjih obstaja moznost sirjenja tega bazena s pomocjo relativno nesorodne populacije, ki se vedno zivi na Tibetu, je super, ampak namesto, da bi razmisljali s stalisca zdravja pasme, vi vidite...dlako? Huh
Ce ne znate realno in kriticno gledat na naso pasmo, potem tu nekaj ne stima. In ce lastnikom in vzrediteljem nic ne manjka pri TTju, se ne pomeni, da TTju cesa ne manjka. In ce ena vzrediteljica (cisto x primer, ne gre za TTje, pa tudi shar peije ne) navduseno pove, da njej so pa vsec psi, ki so spredaj cist ravni, potem me lahko upraviceno postane strah za pasmo, ki bi naj bila sposobni teci, skakati, ziveti.

Nisem napisala, da so sedanji TT-ji nekaj slabega, da so nategnjenci, da se spotikajo ob svojo dlako, da so nefunkcionalni, da so napacnega gibanja, da so le za na preprogo... Mirne vesti pa lahko napisem, da se najde slabe TTje, da se najde "nategnjene" TTje (polikance, barbike, kakorkoli bi rekel psom, ki imajo lepo zunanjost, pa slab motor), da se da videti TTja, ki se spotika ob lastno dlako, obstajajo TTji, ki so nefunkcionalni, ki imajo napacno gibanje in ki so, roko na srce, samo za na preprogo. Ce se v zivljenju niste videli vsaj enega TTja, ki bi ustrezal kateremu od zg. opisov, potem imamo bodisi razlicno definicijo funkcionalnosti ali pa hodite z zaprtimi ocmi po svetu. Cesar ne vidim, tega ni. In vse to so tibetanski terierji zato, ker jim tako pise v rodovniku. Ce bi rodovnika ne imeli, bi ne bili tibetanski terierji.

S tem, da je tibetanski terier brez rodovnika mesanec, se strinjam v kolikor govorimo o "evropskem" tibetanskem terierju brez rodovnika. Evropski tibetanski terier brez rodovnika je tisti, ki je produkt dveh psov od katerih eden ali oba nimata rodovnika, ali pa imata oba rodovnik, a sta brez vzrejnega dovoljenja. V Evropi. Ne strinjam se s tem, da je tibetanski terier na Tibetu avtomaticno mesanec, zato ker nima rodovnika. Strinjam se, da je nerodovniski tibetanski mastif iz Butal, ki je produkt dveh tibetanskih mastifov brez vzrejnega dovoljenja, mesanec. Ne strinjam se s tem, da je do khyi pri nomadih avtomaticno mesanec, ker njegov lastnik (nomad) nima zanj rodovnika. A razumes razliko? (in to velja zame pri tibetancih, tajcih, in po vsej verjetnosti tudi pri shar peijih, skratka pri primitivcih).

Kajti kot sem ze veckrat napisala, je zame TT v prvi vrsti primitiven prvinski pes, kvadratast, z dobrimi koti, dolgimi nogami, sposoben teci, skakati, ziveti. Za vas je pa dolgodlak...


 
Nanook: ...ki je produkt stepanja in zasluzkarstva...  

Krasno si opredelila vso vzrejo in vse rejce pred importi iz Tibeta. In ne zdaj reči, da nisi mislila na vse. Ker si, in ker tvoje pisanje omalovažuje vse kar je bilo v desetletjih storjenega v vzreji TT-jev.


... pa nekako to leti na vso selekcijo znotraj znanih FCI okvirov, ker pa je šla selekcija tudi na Tibetu, pa leti tudi na nekatere lastnike, ki so tudi tam samice načrtno vzrejali in parili po svojih mesilih, zahtevah, .... a vseeno tudi za prodajo ali vsaj menjavo s sosedom, znancem, nomadom, popotnikom ... Upam Smiley Nanook da nisi mislila tudi mene, ker če ne "tebi poklonim TTja iz naslednjega legla in JA lahko me držiš za besedo. Ampak žal ne bo ravno tak kot je tebi všeč. Bo pa verjemi ravno tako polizal tvoj nos, kot katerikoli drugi in te bo imel še bolj rad ki imaš ti njega ... in ne bo te popadel tako kot mastifi, razen če si boš zelo prizadevala a vseeno mislim da ne bo šlo. lepo noč vsem želi jest in moji že speči TT babnici.

Pa dobr no, a se vidva zajeb... al moram res zacet pocasi pisat. Roll Eyes Marko, si ti stepar nerodovniskih tibetanskih terierjev iz Butal? Ce si, potem z »nerodovniskim tibetanskim terierjem v Evropi, ki je produkt stepanja in zasluzkarstva« mislim tudi tebe, ampak glede na to, da imajo tvoji mladici rodovnik, da ima Indija rodovnik in vzrejno dovoljenje in da ima njen moz rodovnik in vzrejno dovoljenje, in da nekak iz tvojega pisanja in dejanj ni videt stepanja in zasluzkarstva, mislim, da te ne morem uvrstiti med steparje nerodovniskih, kajne? Razen ce si ti sam mnenja, da se tja uvrscas, kar pa zagotovo nisi.

PS: Pravkar pa sta vidva vse vzreditelje rodovniskih TTjev prekrstila v steparje in zasluzkarje. Cestitke! Roll Eyes

Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Strani: [1] 2 3 4 5 6   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 9  |  Tema: Tibetanski terierji s Tibeta
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines