mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 06:40:56

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Napadalnost  |  Tema: Napad in ugriz lastnega psa
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 19   Dol
Natisni
Avtor Tema: Napad in ugriz lastnega psa  (Prebrano 62939 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
BiLLY
novinec
*
Sporočil: 16


« : sreda, 10.12.2003 : 14:38:32 »

Zdravo!
Imam eno vprašanje. Pred enim mesecem sem dobila dva meseca starega mešančka! Zadnje čase pa če mu prepovem kaj z besedo "fuj" , se kuža zažene v moje noge in začne renčati name in me grizti!
 Cry
Ugriznil me je že trikrat , če pa ga malo po ritki udarim, začne še bolj renčati! Shocked
Imam tudi muco, ki je stara 11 let, a se s kužkom ne razumeta! On jo napada, ona pa mu vrača z udarci!
Kaj naj naredim, da bosta prijatelja? Imela sem že psičko, ki se je z muco zelo razumela, tadva pa se ne ujameta!

Če ima kdo izkušnje s tem, naj prosim piše!

BiLLY
Logiran
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #1 : sreda, 10.12.2003 : 14:59:24 »

A si že kdaj videla, kako psica (govorim o normalni psici - mami) kaznuje svoj razgrajaški zarod ?
Naredi enako.

Presenečena boš kako zelo učinkuje.
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
kemist
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 267


« Odgovor #2 : sreda, 10.12.2003 : 15:07:53 »

Billy!
Glede na to, da je pes se mladic, mislim da ne bo problemov, le dogovorit se morata kdo je alfa, beri vodja krdela. Kako bos to izpeljala, je pa tvoja odlocitev... in nikoli pozabit na pohvalo in nagrado Wink

pozdrav z obale
k.
Logiran
Dunja
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.306


« Odgovor #3 : sreda, 10.12.2003 : 15:15:25 »

mali hudiček, he, he!
Za vratno, gubo, pa parkrat levo desno, zraven pa uporabi frazo (ne "fuj" ker za to besedo že ima odgovor...), ampak recimo: NE!
Ko bo priden, ga probaj večkrat obrniti na hrbet in ga med tem božaj.

Z muco se bosta pa že sama zmenila, samo probaj vseeno držati kontrolo, ker so muce za pse lahko zelo nevarne. Tudi moj peso je prišel v trop 4-ih hišnih mačk, pa so mu takoj pokazale, kdo je šef teritorija. Od začetka se jih je bal, sedaj pa spijo skupaj. Za vse pa je potreben čas...

LP
Logiran
BiLLY
novinec
*
Sporočil: 16


« Odgovor #4 : četrtek, 11.12.2003 : 13:48:25 »

Haj!

Hvala vsem za nasvete, ampak pri malemu nič ne zaleže!
On se še vedno veselo spušča v mene! Sad
Ko ga zgrabim za gubo še bolj znori! Shocked Če pa ga ignoriram, se malo umiri, ampak naslednjič spet napade!

Upam da se bo sčasoma umiril! Smiley
Logiran
erika
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 504


« Odgovor #5 : četrtek, 11.12.2003 : 15:43:27 »


Živijo!

Včasih se obnese tudi časopisni papir, pa ga malo udari po ta zadnji, ko ga bo spet prijela njegova huda ura.
Drugače pa, če ga ne boš sedaj dala v red, ga ne boš nikoli. Seveda to ne gre čez noč, kuža ne razume kaj mu dopoveduješ. Če boš dosledna pri tem dopovedovanju bo tudi sam zakapiral, kdo je gospodar.

lp erika
Logiran
erika
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 504


« Odgovor #6 : četrtek, 11.12.2003 : 21:16:43 »


Ja, Urška, se strinjam s tem kar si napisala. Veš moja pasma je bolj nežna, pa čeprav so velikani. Pri nas zaleže že če zavpijem. Vsaka pasma ima pač svoje značilnosti.
To, da bi psa stresala za gubo je pri meni skrajna faza. Tudi psica vsaj naša ni nikoli stresala mladička za vratno gubo. Umirila ga je tako, da je njegovo glavo enostavno vzela v svoj gobec in mali se je usral he he. Potem je bil pa mir. Smiley

Billy bo moral pogruntat kaj deluje na njegovem psu to je vsa umetnost.

             lp erika
Logiran
flufi
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 292


« Odgovor #7 : četrtek, 11.12.2003 : 22:32:47 »

Pri problemu z BiLLY bi komentirala nekaj stvari:

1. zakaj priporocate »kaznovanje« mladica (=pasji otrocicek) s stresanjem za vratno gubo?? Strokovnjaki so ze zdavnaj dokazali, da služi stresanje za vratno gubo volkulji za UBIJANJE plena in NE za discipliniranje svojih »otrok«.
Za discipliniranje mladicev pa kanidi uporabljajo druge nacine: npr. ignoriranje poredneža, zvočno opozorilo porednežu=renčanje, psica poredneža rahlo ali močneje prime čez gobček, redkeje pa psica mladica močno pritisne k tlom.  

2. Stresanje psa za vratno gubo ni fer  :'(do psa, psa izredno razburi (tudi vas bi, če bi vas bitje, ki ima cca. 5-10-krat vaše kile hotelo ubiti), pes se iz tega nič ne nauči (o pač, nauči se, da se nas mora bati oz. se nam upirati) in mirno lahko sklepam, da je stresanje fizična zloraba psa.

3. BiLLY-ju preostane kar nekaj učinkovitih, mladiču razumljivih in prijaznih pristopov, kot je opisala že Urška:
-ignoriranje, ki pa naj se začne tako, da ob prvih znakih neželjenega vedenja brez besed odkorakamo v drug prostor zapremo vrata za seboj ter pustimo mladiča samega za cca. 3 min. Po tem času se vrnemo in z mirnim glasom zahtevamo od kuzka preprosto vajico, npr. Sedi. Psa lahko zvabimo v Sedi.
Če sodeluje in se normalno obnaša, ga obilno (vendar mirno, da se ne preveč razburi!) pohvalimo & nagradimo. Če začne z zaganjanjem & grizenjem, TAKOJ odidemo in ponovimo postopek.

-Mladiča takoj naučimo vaje »Glej me« tako, da izrečemo njegovo ime, in ko nas pogleda v obraz, takoj pohvalimo & nagradimo. Pri tem lahko sprva počepnemo in si roko s priboljškom ponesemo k našim očem, tako da ji mladič lahko sledi s pogledom.
-Mladiča ne smemo pozabiti pohvaliti VEDNO, ko se primerno obnaša ! Veliko lastnikov psov namreč razume lepo vedenje psa za nekaj samo po sebi umevnega, ko pa pes npr. zarenči nanje, takoj začnejo z drastičnimi ukrepi »proti dominanci«  Tongue, po domače s takimi ali drugačnimi batinami, da bi pa prebrali kako strokovno literaturo o tem, jim še na kraj pameti ne pade. NAPAKA !!!  Lips Sealed Undecided

-Ce zacne mladic z izpadi po nekem dolocenem znaku – tu je BiLLY omenjala »fuj«, potem to pomeni, da bi bilo pametno »fuj« nadomestiti z drugo besedo, ker obstaja možnost, da je mladič »fuj« povezal z nečim zelo neprijetnim in na ta neprimeren način odreagira.
-Mladiča je NUJNO potrebno ČIM PREJ naučiti jakosti ugriza – med drugimi mladički se bo tega naučil sam, če bo le imel dovolj druženja & igre z njimi.

-Da pa bo pes pazil na človeško kožo, ga moramo NAČRTNO navajati. Kako? S pomočjo koščkov hrane, ki jih dajemo psu iz roke. Psu ponudimo košček in če hlastne v roko, takoj roko izmaknemo. Po nekaj poskusih in malce naše iznajdljivosti in potrpežljivosti bo pes kmalu razumel, da bo dobil košček le, če bo lepše vzel. Sprva mu damo že takoj, ko začutimo napredek. Kasneje pa zahtevamo od mladiča več in mu dajemo samo, ko zelo nežno vzame iz roke. Pri tem uporabimo primerno povelje npr. »Nežno«.  Wink

- S takim mladičem so tudi strogo prepovedane vse grobe igre vlečenja in cukanja za predmet. Z njim se raje igramo kako enostavno skrivanje predmeta/ piškotka/osebe, preprosto prinašanje z zelo kratke razdalje, pri čemer VEDNO zamenjamo igračko, ki jo prinese, za grižljaj.

Lp
Logiran
maj
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.664


« Odgovor #8 : petek, 12.12.2003 : 07:15:57 »

Ko je prisla k hisi mala kepica Gala, sem mislila, da je naj, naj, naj....saj poznate to. Kmalu pa me je spravila na realna tla. Raztrgane kavbojke, trenirka (da naštejem samo nekaj stvari) Vcasih je tako skakala-bolje norela in grizla, da bi kmalu obupala.
Pomagalo ni nic drugega kot ignoranca!!!
Naenkrat sem opazila, da je "mirnejša".  Cheesy :DSicer ne vem, ali se je navelicala, ali ji je moja ignoranca segla do srca.
Tudi svoje male ostre zobke ja rada zasadila v nase roke. OJOJ. A moj glasen AUUU, ji ni bil prav nic vsec. Zdaj mojo roko samo se nezno grizlja... A potrebno je bilo nekaj casa in mojih zivcev-v zacetku so bile moje roke kar dobro obdelane  Lips Sealed Lips Sealed Probala sem tudi stresanje za vratno gubo, a sem ugotovila, da sem dosegla ravno nasprotni ucinek od zeljenega in sem ta nacin hitro pospravila!!!

LP, maj
Logiran
TinaZ
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.533


« Odgovor #9 : petek, 12.12.2003 : 11:20:59 »

Živjo!

Imam podoben problem z mojo dvoinpolmesečno francosko buldogco Bubo. Zadnje par dni se najraje zaganja v rob hlačnic ali v copate (obute) in noče izpustit. Če tulim "NE", ne pomaga, ker me samo čudno gleda. Stresanje za gubo se mi zdi kruto, ko sem parkrat probala, tudi ni zaleglo, zato tega ne počnem. Če jo malo oplazim s časopisom, se sicer ustraši in spusti, ampak čez par sekund je spet na delu. Ignoriranje pa sploh ne pomaga, ker se mi obeša na hlače ali copate par minut skupaj, tudi če sem pri miru; če hočem it v drug prostor, Buba visi na meni in gloda naprej.
Od vseh naštetih "vaj", se še najbolj (žal še vedno slabo) obnese časopis, ker se ga malo boji, če samo zašimim z njim. Imam pa grozno slabo vest, kadar jo oplazim z njim (v končni fazi je to fizična kazen, kar pa se mi ne zdi prav).

Kaj naj naredim? Buba se mi smili, začenjam pa se smiliti tudi sam sebi, ker sem že kar fino pogrižena  Huh

Lep pozdrav,
Tina
Logiran
andariell
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 381


« Odgovor #10 : petek, 12.12.2003 : 11:55:58 »

Moj nasvet: Uporabljaj metodo, ki je najbolj učinkovita...
Logiran
flufi
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 292


« Odgovor #11 : petek, 12.12.2003 : 12:38:16 »

Aja, pa tegale prispevka ne spreglejte:

http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=346

... s poudarkom na:

Pes si mora zaslužiti vsako pozornost: hrano, božanje, sprehod, izhod ali vstop v hišo, spuščanje s povodca, igro... skratka vse, kar želi. Vedno od njega zahtevamo "Sedi" in njegov pogled; ko pes to stori, pomeni, da od nas pričakuje navodila, "Sedi" + Pogled = pasji PROSIM !!   Roll Eyes
Logiran
BiLLY
novinec
*
Sporočil: 16


« Odgovor #12 : ponedeljek, 15.12.2003 : 20:53:56 »

Zdravo

Z mojim kužanom je vedno slabše! Sad
Zdaj me je začel napadati tudi če mu želim iz gobčka vzeti kakšno smet!
Pa tudi nehal me je ubogati, tako da res ne vem več kaj naj naredim! Zadnjič sem mu hotela iz ust vzet sponko, ki mi je padla na tla, pa me je ful ugriznil v prst! Shocked
Opazila sem tudi, da če se mu približam ,ko ima kakšno kost, postane agresiven!
Zgleda da je problem večji kot sem mislila!
Pomagajte Cry Cry Cry
Logiran
KatjaD
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 40



« Odgovor #13 : torek, 16.12.2003 : 00:37:58 »


Mislim, da je v vajinem odnosu predvsem velik problem glede tega, kdo je tukaj alfa. Jaz bi na tvojem mestu začela intenzivno delati na tem, da postaneš alfa v tem odnosu.

Moraš pa seveda to dokazovati povsod:
1. zahtevaj, da se, ko gresta ven, usede oz. počaka pred vrati, da greš ti prva skozi (tudi ob hoji v hiši skozi ozke prehode, na stopnišču,...),
2. nobenega spanja na višjih položajih (postelja, kavč,...) - alfa krdela ima namreč pravico do miru na ležišču in ostali osebki krdela morajo spati nižje (tako je npr. tudi pri volkovih in divjih psih),
3. naj ne zaseda strateških položajev v hiši (ozki prehodi, vrh stopnic,...), saj mu le-ti dajejo občutek neke kontrole nad vsem, kar se dogaja v hiši,
4. nobenega fehtanja hrabe z mize, ko jeste naj bo vsaj 2 metra stran (če ne gre drugače,  naj bo v drugi sobi),
5. nikoli naj ne dobi hrane prvi, tudi če je 5x na dan (preden mu daš hrano vzemi košček čokolade, ali karkoli takega, da ima odčutek, da si jedla pred njim).
6. čim prej se mora zavedeti, da je njegova hrana v bistvu tvoja in da mu jo lahko vzameš kadarkoli (zato točki 4. in 5.),
7. naj ti ne bo pod častjo uleči se za pet minut na njegovo ležišče (ali zlesti v kočo, če spi zunaj), da mu dopoveš, da mu v bistvu ti dovoliš, da tam leži,
8. ko leži nekje v hiši/stanovanju pojdi zanalašč tam mimo in zahtevaj, da se ti s poti umakne, ne stopi čez njega, sploh pa ne hodi okrog njega,
9. igraj se samo na načine, ki v njem ne zbujajo preveč nagona trganja, grizenja plena (odpadejo vsi cofi, vrvi, kongi,...),
10. občasno ga, kadar leži obrni na hrbet (koob tem ne zarenči, ga obilno pohvali),
11. tako doma, kot na sprehodih se mu občasno skrivaj, da bo ugotovil, da je on tisti, ki mora biti pozoren nate in ne obratno (seveda ga obilno pohvališ, ko te najde)...

Saj vem, da to zveni kot teroriziranje mladiča, ampak tale "mladič" hitro odraste in če ga ne boš uspela "urediti" zdaj ti bo hitro zrasel čez glavo. Strinjam se z nakaj zgoraj napisanega - ne kaznjuj mladiča s stresanjem za gubo, mlatenjem s časopisom,..., saj ne boš dosegla tega, kar hočeš, pes se bo samo še bolj uveljavljal, če pa slučajno le ni toliko močen v karakterju, kot trenutno hoče kazat, pa se te bo samo bal. Da ne omenim vseh možnih poškodb zaradi stresanja za gubo. Tudi nisem še nikoli videla takšnega načina kaznovanja s strani psice.

Kar se tiče "kazni", pri mojem je prav tako najbolj delovala ignoranca. Ko je naredil nekaj "narobe",... sem prekinila igro, šla iz sobe, ga zaprla v sobo, če sem bila prej tam,... Ne moreš verjeti, kako pozitivno je odreagiral. Seveda pa ne deluje, ko ga enkrat zignoriraš, vztrajaj!!! in to  vsakokrat. Tukaj ni kompromisov (joj, zdajle je pa malce manj zagrabil - zagrabil je, to je dovolj).

Če te ugrizne v roko, mu nastavi palec na nebo (ne zapiči v nebo ampak samo nastavi blazinico na sredino trdega neba). To ni groba poteza, sproži le refleksno odpiranje gobca za nekaj sekund, kar je v bistvu ravno obratno, kar hoče doseči on (stisniti). Mogoče bo ugriz povezal s tem, da mu je ob njem neprijetno, ker gobca ne more zapreti.

Upam, da sem ti bila v kakšno pomoč, pa javi kaj, kako napredujeta.
Logiran
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #14 : torek, 16.12.2003 : 17:26:01 »

Tale tvoj kosmatinček je pa res pravo zmene.  Če ni pomagal niti en nasvet, ki je tukaj naveden, potem bi temu lahko rekla, da imaš en velik kosmat problem.    Tongue

Predvidevam, da je to tvoj prvi kuža in niti sama ne znaš pravilno izkoristiti te nasvete (pa brez zamere).

Ne zamujaj dragocenih minut, ker boš kmalu imela še večji kosmat problem - malac bo zrasel.

Takoj pot pod noge (skupaj s kužkom), pa v najbljižje kinološko društvo, ki ima tečaje. Res, da gredo tečaji že proti koncu in se bo težko vključiti v skupino, vendar ti bodo trenerji z veseljem priskočili na pomoč.
Kot prvo so kinološko teoretično in praktično podkovani (velikokrat je praksa drugačna od teorije), kot drugo pa bodo psiča videli v živo in ti bodo lahko razložili kako rešiti konkreten problem. To, da morda nisi član v tem trenutku ne igra vloge, vseeno ti bodo pomagali. Vsaj do sedaj je bilo tako.
Sama nisem kinološki začetnik, pa sem svoje zmene peljala v pasjo malo šolo, ker sem dobila totalno nesocializiranega in vseboječega psa (toda, to je že druga zgodba).
Tudi drugim, ki svojega psa tako ali drugače  niso obvladali, sem svetovala isto. Vsi tisti, ki so sme poslušali, so se mi pohvalili, da so v društvu prijazni in pripravljeni pomagati, ter da jim je nasvet teh ljudi pomagal, ker so lahko na licu mesta in na problematičnem psu pokazali kako se stvari streže.
V glavnem, pokazali so se uspehi.

Priporočam ti tudi, da se vključiš v prvi naslednji tečaj. Predvsem, da izšolaš sebe. Ko boš to naredila, boš lažje razumela pasjo dušo, kar ti bo olajšalo tudi nadaljno vzgojo tvojega psiča.
Naučila pa se boš tudi, kaj pomeni biti alfa in kako ta položaj obdržati.

Vse to se moraš naučiti v praksi, teoretiziranje nima smisla.


Iz srca ti želim, da bi ti uspelo.
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 19   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Napadalnost  |  Tema: Napad in ugriz lastnega psa
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines