mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
nedelja, 28.04.2024 : 22:42:50

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Napadalnost  |  Tema: Napad in ugriz lastnega psa
Strani: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 ... 19   Dol
Natisni
Avtor Tema: Napad in ugriz lastnega psa  (Prebrano 63108 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
flufi
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 292


« Odgovor #30 : nedelja, 29.02.2004 : 21:42:58 »

Drejči,

Lepo si opisala problematiko, s katero se pri vzgoji in šolanju psov ukvarja veliko ljudi.

Vendar kot sem že nekajkrat tu na mojpes.net poudarila, je v teh časih zelo prikladno znanje angleščine, predvsem zmožnost branja bolj strokovne literature v angleškem jeziku.

Namreč, ko se malo bolje spoznaš z avtorji, kot so Dunbar, Pryor, J. Donaldson in B.Bailey, potem začneš šele razmišljat o psih in se praskat po glavi, potem se ti začne svitat. Marsikaj.  Huh Tongue Smiley

Ne vem, koliko poznas te tuje avtorje in njihovo dolgoletno delo, a zagotavljam ti, da njihova literatura spreminja način mišljenja in dela.
Na bolje.  Smiley

Nanook,
srčno upam, da se bo najinim debatam in kombinacijam R+, R-, P+, P- in E kmalu pridružil še kdo !
Ti tvoji linki so kapljica v morje, pa vendar dober začetek!! Cheesy
Logiran
Ajda
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 214


« Odgovor #31 : ponedeljek, 01.03.2004 : 08:39:30 »

Flufi in Nanook - se strinjam z vama in vaju podpiram  Smiley. Po potrebi lahko tudi kaj pripomnim Wink.
Logiran
mefisto
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 507


« Odgovor #32 : ponedeljek, 01.03.2004 : 09:07:28 »

Citat
Citat: Drejči , Nedelja, 22.02.2004 : 22:13:54
- psa ne smeš prijeti za vratno gubo in ga rahlo stisniti, ker v pasjem jeziku to pomeni: ubil te bom
no ja, če je to res, potem je treba pasjim materam povedati, da uporabljajo napačen način kaznovanja svojih mladičev...
 
 

Drejči, pokaži mi psico, ki to počne in TAKOJ sedem v avto in pridem pogledat !  
Oziroma rada bi videla to posneto npr. z digitalnim fotoaparatom ali kamero. Mogoče pa ima kateri od kinoloških mačkov že posneto.

Od začetka do konca se strinjam z Drejčinim člankom!
Vse naše psice so za kazen mladička stresle za vratno gubo, zal pa nisem "tak kinološki maček", da bi to imela posneto.
Logiran
Noli
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 587


« Odgovor #33 : ponedeljek, 01.03.2004 : 09:52:42 »

Če res pisice kaznujejo svoje mladiče s stresanjem za vratno gubo, mi potem prosim razložite zakaj se psiček, ki je tako kaznovan (s strani svojega vodnika) obnaša kot da bo vse pojedel??? Saj mu je že mama pokazala pomen tega dejanja in bi naj vedel da je naredil nekaj narobe. Zakaj torej ni po kazni ponižen in umirjen, temveč resno agresiven ali pa vsaj uporniški? Huh


LP Noli
Logiran
Dunja
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.306


« Odgovor #34 : ponedeljek, 01.03.2004 : 10:23:12 »

Citat
Če res pisice kaznujejo svoje mladiče s stresanjem za vratno gubo, mi potem prosim razložite zakaj se psiček, ki je tako kaznovan (s strani svojega vodnika) obnaša kot da bo vse pojedel??? Saj mu je že mama pokazala pomen tega dejanja in bi naj vedel da je naredil nekaj narobe. Zakaj torej ni po kazni ponižen in umirjen, temveč resno agresiven ali pa vsaj uporniški?

Noli!
Mogoče zato, ker je bil odvzet mami še preden ga je uspela vzgajati?
Moja psička je recimo uporabljala samo taco. Če ji je kateri od tamalih preveč težil, ga je s taco pritisnila ob tla. Ampak, moja Babette je zares pretirano tolerantna...

Sama le redko uporabljam ta vzgojni pristop (stresanje za vratno gubo), saj ponavadi zadostuje da dvignem in izostrim glas in da krilim z rokami, ce pa malo požugam in se sklonim nad psa, so pa že vsi na hrbtu.
Pes odreagira agresivno, ker je pač tak - dominanten drekec. Takemu je treba pokazati na vse možne načine, da je po rangu par stopnic nižje od tam, kjer on misli da je. Čim preje, tem bolje. On se upira kazni zato, ker misli, da ga oseba, ki to počne, nima pravice kaznovati, saj je po rangu enakopraven ali celo superioren. - Pritisniti ga na tla s kolenom in ga tam držati dokler se ne umiri. Če pa kaj renči medtem, jih pa lakho par še po gobčku dobi. -
Sama tega nisem nikoli naredila, ker hvalabogu ni bilo treba. Vendar, če si samo predstavljam, da bi moj lasten pes  ZARENČAL NA MENE - lol, bi naredila prav to!

Predvsem pa bi izpostavila problem. Lastnik mora biti pazljiv, dosleden in pravičen pri svojih kaznih. Pes se zaveda (vsaj moji se) pravičnosti. Samo enkrat sem psa po pomoti neupravičeno kaznovala, pa nikoli več. Sedaj raje 2x premislim. Nikoli ne bom pozabila tistega vprašujočega pogleda po kazni.  Cry (Tako lastnik izgubi kredibilnost in spoštovanje pri psu.) Seveda pa mora pes najprej jasno poznati pravila: kaj je prav  in kaj ne... Pa smo spet na začetku.

Dejstvoj je tudi, da so nekateri boljši, nekateri slabši "lastniki", vodniki, ali kakorkoli že, svojim psom. Isto je s starševstvom.

LP vsem

Dunja in banda
Logiran
flufi
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 292


« Odgovor #35 : ponedeljek, 01.03.2004 : 10:26:18 »

Noli,

krasna ugotovitev ! Končno en lastnik, ki razmišlja s svojo glavo! Čestitke !!  Kiss

Na točkah, kamor se ponavadi stresa za vratno gubo so namreč "centri", ki psa zelo razburijo, vzbudijo agresivnost (strah).

Mefisto,

katere psice pa so to počele? Novofundlandke ali mastinke ?
Pri tem seveda ne upoštevaj tistih psic, ki niso sprejele svojih mladičev in si jih morala vzgojiti ločeno od "hudih mam".
Logiran
mefisto
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 507


« Odgovor #36 : ponedeljek, 01.03.2004 : 10:28:47 »

Citat
Samo enkrat sem psa po pomoti neupravičeno kaznovala, pa nikoli več. Sedaj raje 2x premislim. Nikoli ne bom pozabila tistega vprašujočega pogleda po kazni.   (Tako lastnik izgubi kredibilnost in spoštovanje pri psu.)

In to za vselej!!
Logiran
Noli
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 587


« Odgovor #37 : ponedeljek, 01.03.2004 : 10:58:40 »

Naj razložim. Moja psica je stara pet let in sva že zdavnaj razčistili kaj in kako. Prvi vzgojni prijemi so bili kakršni so bili, stresanje za vratno gubo in podobni fizični podreditveni prijemi  Sad, kot sem vedela in znala takrat. Vsak tak prijem se je kaj klavrno končal  Undecided, mene pa je bilo resnično strah kaj bo ko bo zrasla. Potem pa zakopavanje v knjige in učenje ....... pa smo poizkusili to in ono in rezultati so bili vidni  Cool. Največ sem se naučila iz knjige Govorite po pasje in poizkušala upoštevati kar tam piše. Opazovala kako to v resnici izgleda in prakticirala v moji komunikaciji s psom in se je obrestovalo  Wink.
Zadostuje prijem (pa sploh ne stiskanje!!) čez gobček in en renčeč NE(grrrgr)  Grin in sledi ponižen pogled ter prekinitev dejanja, ki mi ni všeč. Res nisem še nikoli imela legla da bi opazovala kako to izgleda pri vzgoji pasje mame (zato tudi sprašujem). Vendar moje izkušnje so le negativne kar se tiče stresanja za vratno gubo. S tem dejanjem sem zapravila 100% zaupanje vame in ga verjetno nikoli ne bom pridobila.

LP Mateja  
Logiran
Dunja
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.306


« Odgovor #38 : ponedeljek, 01.03.2004 : 12:38:14 »

Vem, tudi jaz sem se na svojem prvem psu in z njegovo pomočjo, marsikaj naučila, velikokrat na njegov račun  Undecided.
vendar nikoli ni kazal nobenih znakov dominance, agresija ali kakih podobnih karakternih specifik. To je bil eden od razlogov, da sem izbrala to pasmo.
Ker je kazen, ki je namenjena psu, za mene ponavadi večja kot za mojega psa (kaznovati prijatelja, ki mi pomeni vse na svetu, mi ni v noben užitek), se temu na veliko izogibam in mi moji psi pri tem zelo pomagajo saj so pravi cukri).

Vendar ne vem, kje in kako bi se lotila, če bi se lastnega psa bala!?? Tega si preprosto ne predstavljam.
Se strinjam, da agresija rodi še večjo agresijo. Mislim, da je problem v tem, da se lastniki zelooo razburijo in ob tem oddajo velikanske količine adrenalina, ki ga psi reinterpretirajo!
Zato povdarjam še enkrat, da je treba psa kaznovati prevdarno in nikakor ne v afektu.
Logiran
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #39 : ponedeljek, 01.03.2004 : 12:38:46 »

Vam verjamem, da vsi ti pisci, ki ste jih navedle, krasno opisujejo pasjo nrav in način, kako ustvariti idealno sožitje med človekom in psom.
Tudi sama sem pred leti prebirala takšne knjige, seveda so bili avtorji drugi, ki so zagovarjali svoje teze in jih prodajali kot edine pravilne.
Priznati moram tudi, da mi je vsa ta literatura dala podlago (ampak samo osnovne smernice, pa naj so še tako natančno opisovali kako vzgajati), kako živeti s psom.

Moj edini in pravi učitelj je bil in je še vedno PES sam.

Zato na vse te strašne pisce ne dam več kaj dosti. Knjige se prodajajo, ane??

Vse svoje trditve, ki sem jih navedla, sem pobrala od psov in ne iz knjig. Tisti članek, ki sem ga omenila, potrjuje tisto, kar so me naučili psi.
Pa smo spet pri teoretiziranju in prakticiranju.

Oh, to stresanje gube.
Centri za agresivnost gor ali dol. Tudi to je treba znati. Še noben moj pes ni zganjal agresije, če sem ga prijela za gubo. Čudno! Pa sem jih imela kar nekaj in to kar konkretno samosvojih in dominantnih psov.
Mogoče pa imajo moji psi takle center kje drugje.  Cool

Flufi,
Velika večina psic to počne, ko gredo malci čez vse meje.
Sem seveda niso vštete tiste psice, ki zavračajo svoj zarod z agresijo. Takšne jih pokončajo, ne pa samo zagrabijo za gubo (tudi to sem žal videla na svoje oči).
Sicer pa je tudi Dunja napisala, da je bila njena psička pretirano tolerantna in je svoje razgrajače kaznovala samo s taco.
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
mefisto
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 507


« Odgovor #40 : ponedeljek, 01.03.2004 : 13:52:11 »

Citat
katere psice pa so to počele? Novofundlandke ali mastinke ?

Obe pasmi, če so jim že precej veliki mladički težili do onemoglosti ( vlečenje za seske pri 5.ih tednih, lezenje v njeno skledo, na njeno ležišče ko počiva,.... )
Seveda pa se vsak mladič, odvisno od značaja drugače odzove; eden besno skoči v svojo mamo in vaja se ponovi, drug pa zacvili, ji začne oblizovati ustnice in se ji pokori.

Sploh pa, če bi bili takšni strašni centri v vratni gubi, le zakaj mame tudi prenašajo mladičke prav s  prijemom za vratno gubo?
Da me ne boš še enkrat vprašala, katera pasma: obe, novofundlanka nam je leta nazaj znosila vse mladičke iz hiše pod grm, mastinka pa vsako noč iz njihovega ležišča v našo posteljo.

Zakaj pa tudi odrasel pes med pretepom skoči na drugega za vrat, če prijem za vratno gubo ni izražanje dominance???

Ene mastinske mladiče je zaradi hude mame vzgojil njihov dedek - strašni Konan, ki pa do njih ni bil nič strašen, vse jih je naučil, verjemi ali ne, tudi on jih je tresel za vrat, poklopil s šapo,...po drugi strani pa jim je izkazoval neverjetno nežnost, vse so delali z njim, celo za jajca so ga lahko vlekli Smiley, jedli njegovo hrano, spali z njim,....povrhu vsega pa on sam ni bil deležen materine vzgoje.
Logiran
flufi
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 292


« Odgovor #41 : ponedeljek, 01.03.2004 : 21:31:11 »

Vam verjamem, da vsi ti pisci, ki ste jih navedle, krasno opisujejo pasjo nrav in način, kako ustvariti idealno sožitje med človekom in psom.
Daleč od tega ! Dunbar in Pryor sta daleč od opisovanja idealnega sožitja vsaj milijon let. Predvsem pa ne moreš soditi o teh ljudeh, če jih sploh ne študiraš.

Tudi sama sem pred leti prebirala takšne knjige, seveda so bili avtorji drugi, ki so zagovarjali svoje teze in jih prodajali kot edine pravilne.
Kakšne knjige?? Kateri avtorji? Če rečem Dunbar, mislim dr. Ian Dunbar in nihče drug. Če napišem Pryor, mislim Karen Pryor in nobene podobne ženske.

Vse svoje trditve, ki sem jih navedla, sem pobrala od psov in ne iz knjig. Tisti članek, ki sem ga omenila, potrjuje tisto, kar so me naučili psi.
Vse moje trditve sem pobrala iz lastnih izkušenj z različnimi psi in iz majhne knjižnice bolj ali manj strokovne literature in video kaset, pogovorov s pasjimi znanci in spremljanjem nekaj legel aljaških malamutov.

Tudi ne bom komentirala svojih izkušenj s stresanjem za gubo, ker je tu premalo prostora.  Tongue

Zagotovo pa še nikoli nisem bila v kinologiji tako prepričana v nesmisel, absurd in škodljivost kakega ukrepa, kot je to prav stresanje mladiča ali kakršnega koli psa za vratno gubo.
Logiran
Barbka
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.360


Seta del Oro: pametna lepota


WWW
« Odgovor #42 : torek, 02.03.2004 : 13:28:56 »

Mefisto,
mogoce je bil pa Konan tako "moten" ker ga je Drejci gor spravila Smiley
Logiran

La vita e bella. Včasih si pes, včasih si kandelaber...
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #43 : torek, 02.03.2004 : 14:19:52 »

D. Morris, D. Sands, S. Coren, A. Snow, J.M. Engel, Reiser in tudi (ne boš verjela) dr. Dunbar in klikajoča Pryor - a bo dovolj, da izpadem dovolj kinološko študiozna in podkovana v tujih jezikih?
J. Lavrič, J. Vidic, M. Zidar (samo za okus) - da še malce pokvarim vso to svojo glorijo (ta opazka ne leti na navedene avtorje, ampak našo vnebovpijočo slovensko kinološko srenjo - nekateri bodo že vedeli kaj mislim s tem).
Tu so seveda še članki v raznih revijah, pa ne me spet spraševat v katerih.

Resnica je pač taka, da se bo kmalu ali malce kasneje pojavil neki novi avtor in z njim ljudje, ki bodo prisegali na njegov način, ker je "edini pravilen".
To je bilo že vse videno in preživeto.
Če iz prebranega pobereš samo tisto najboljše, zelo dobro prisluhneš svojemu psu in ga učiš v njemu razumljivemu "jeziku", si sam zase, predvsem pa za svojega psa, najboljši avtor.
Na tem mestu zaključujem tole prepucavanje, ker nima popolnoma nobenega smisla.

Torej, vratna guba je prepovedano območje?
Prav.
Potem pa lastnikom psic toplo priporočam naj svojim kužam nabavijo strokovno literaturo, da jo bodo osvojile do prihoda mladičkov in bodo lahko svoj podmladek pravilno vzgajale.  Roll Eyes
Mefisto, po tej tezi je očitno s tvojimi psicami nekaj zelo narobe.  Grin  Grin  Grin
 Roll Eyes Oprosti Flufi, ampak ne morem mimo tega nesmisla.  Wink  Wink
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #44 : torek, 02.03.2004 : 14:24:26 »

Barbka,
razkrinkala si me, na čist.  Wink  Wink
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
Strani: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 ... 19   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Napadalnost  |  Tema: Napad in ugriz lastnega psa
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines