mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
nedelja, 28.04.2024 : 23:29:41

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Napadalnost  |  Tema: Napad in ugriz lastnega psa
Strani: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 ... 19   Dol
Natisni
Avtor Tema: Napad in ugriz lastnega psa  (Prebrano 63110 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #60 : sreda, 03.03.2004 : 11:12:49 »

Na, pa sta me prehiteli.

tudi sama sem hotela malce spustiti žogo.

http://www.mojpes.net/galerija/displayimage.php?album=random&cat=12057&pos=-9105

Naj tejle slikci boste videli eno zeeelooo jezno kosmato zver.

Iz zaupnih virov sem izvedela, da ga je lastnik hotel s klikerjem naučiti sedi.
Pa je zverini kliknilo v glavi.
Od klikerja in lastnika so ostali samo "štunfi" (kot je razvidno s slike).  Grin  Grin  Grin
On pa sedaj mirno sedi in čaka na novega klikeraša.
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
maja01
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.095


« Odgovor #61 : sreda, 03.03.2004 : 11:45:15 »

Iz zaupnih virov sem izvedela, da ga je lastnik hotel s klikerjem naučiti sedi.
Pa je zverini kliknilo v glavi.
Od klikerja in lastnika so ostali samo "štunfi" (kot je razvidno s slike).  Grin  Grin  Grin
On pa sedaj mirno sedi in čaka na novega klikeraša.
Grin Grin Grin
Logiran
sonja
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 356


« Odgovor #62 : sreda, 03.03.2004 : 13:03:12 »

He,he,Missa,saj to je tudi bil moj namen,primerjava Wink
Lahko mi rečeš,da sem podobna Heri ali ona meni,samo ne mi reči,da sem že tako gubasta kot ona....
Je pa res,da če bo šlo tako naprej,lahko hitro postanem siva kot ona Cheesy
Logiran
MISSA
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 813


« Odgovor #63 : sreda, 03.03.2004 : 18:54:27 »

LP za vse!
Sonja!
Seveda nisi še gubasta ampak skoraj kar malo preveč popeglana.A so tebe tud stresali za vratno gubo?
Reddevil!
To na žalost(ali srečo) ni moje leglo ampak samo ena od kepic je moja mala Žabica,(dam jurja, če uganeš katera je) ki ima sedaj polnih 6 mesecev in lepo napreduje in upam, da tudi ostalih pet mastinkov. Še ni prav velika ima pa že 45 kg.
In ker je tukaj stran o napadu in ugrizu pa tema o stresanju vratne gube bom še sama prislonila svoj piskerček. Sem proti fizičnemu kaznovanju vsakega živega bitja sploh pa mastinota. Vendar je to tako specifična pasma, da je včasih v extremnih pogojih potrebno kaznovanje. Sama prakticiram osamitev psa v njegovo sobo(pri nas imajo psi vsak svojo sobo) dolžina osamitve pa je odvisna od teže kazni(ura,dve,pol ali celi dan) To pomeni, da se ga pelje na nujno potrebo in da hrano.Ostali čas preživi sam v svoji sobi. Če boste verjeli ali ne, ko sem sama naredila pri odraslem mastinu napako in je ON smatral, da moram biti jaz kaznovana je uporabil isto taktiko. Na vsak način je silil v svojo sobo. Nekoč se mi je zgodilo, da sem bila kaznovana s tridnevno osamitvijo, ker mi je zameril, da sem brez njega nekam odšla on pa je vedel, da bi lahko šel z menoj. Stresanje za vratno gubo pri moji 6 mesečni mastinčici pa izgleda takole: preden jaz polovim vse tiste gube in gubice, da bi jo stresla, me že zabolijo roke, ko pa jo probam stresti(če mi gube ne spolzijo iz rok) pa on prej strese mene. In še to: nisem ne kinolog,še manj pa maček med kinologi, sem le oseba, ki je noro zaljubljena v mastinke pa imam slučajno videoposnetek, kako mati mastinka prime za vratno gubo malo starejšega mladička in ga strese v opozorilo njemu in drugim tečnobam v leglu. V primeru, da bo nujno potrebno bom to uporabila tudi sama na svojih ali tujih psih.
Z zanimanjem preberem kakšno dobro misel kot je npr.Le Cheff-ova.
Pa brez zamere.
LP,Miša
Logiran
mefisto
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 507


« Odgovor #64 : sreda, 03.03.2004 : 19:16:21 »

Ne spada v to temo, ampak vseeno:

Citat
Nekoč se mi je zgodilo, da sem bila kaznovana s tridnevno osamitvijo, ker mi je zameril, da sem brez njega nekam odšla on pa je vedel, da bi lahko šel z menoj

 Grin Grin ja, meni je tudi eden od prejšnjih mastino frajerjev tako kazal svojo zamero.  Prav dobro jer bilo: nisem ga pustila spat v mojo sobo, pa je celo noč preležal pred vrati, zjutraj in še ves dan, pa me niti pogledati ni hotel - zanj nisem obstajala! Neverjetni so, velikokrat pravim, da imajo čist človeški karakter.
Logiran
MISSA
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 813


« Odgovor #65 : sreda, 03.03.2004 : 19:21:31 »

Nataša, greva nekam drugam, da mi poveš kako ti rata tole z avatarčkom, meni je moj izginil, sedaj pa sem brez slikce mojega malega komarčka
Logiran
MISSA
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 813


« Odgovor #66 : sreda, 03.03.2004 : 19:26:52 »

LP!
Kako kaznuje mastino, če ostane ponoči pred vrati spalnice(notri pa se dogaja nekaj čudnega....oh in ah in sploh je dobr...) ker ne more strest za vratno gubo(verjetno lahko, pa noče) enostavno gre z glavo skozi zaprta vrata. Posledica(oh in ah smo počeli v tiššššini)
LP,Miša
Logiran
mefisto
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 507


« Odgovor #67 : sreda, 03.03.2004 : 20:56:27 »

Citat
Nataša, greva nekam drugam, da mi poveš kako ti rata tole z avatarčkom, meni je moj izginil, sedaj pa sem brez slikce mojega malega komarčka

Odpri privat mail, tam te čaka nick, če ti odgovarja!
Logiran
MISSA
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 813


« Odgovor #68 : sreda, 03.03.2004 : 21:20:18 »

LP,Mefisto!
Cic po mic pa bo gajba.
100x hvala za pomoč. Sem na geocitiesu imela pomanjšano ampak bajti so delali težavo..Btw.da se ne boš preveč matrala z iskanjem Zoyinih slikic,10 postov višje imaš na mojem odgovoru povezavo na njene strani, ko je bila stara en dan in en teden skupaj z mamico.
LP,Miša
Logiran
fedra
novinec
*
Sporočil: 19


« Odgovor #69 : nedelja, 07.03.2004 : 15:38:28 »

Pozdravljeni. Sama nisem nobena poznavalka vzgoje psov, sem le lastnica živahnega mešanca. Kot se je takoj pokazalo ko je prišel k hiši, je ta mali (zdej je star že skoraj 8 let) izrazito dominanten pes. Takoj je hotel biti ta glavni pri hiši. Smo tudi mi poslušali nasvete od poznavalcev (stresanje za vrat, ignoranca, rahel udarec s časopisom- menda da pes ne misli, da si to storil ti,...). Nič od tega ni pomagalo. Sčasoma sva s sestro pogruntali, da pomaga edino hladen,strožji glas (pa ne karanje, ampak čisto jasen ukaz) in pri tem jasen pogled v pasje oči- tako se je mrcinica naučila, da ni ta glavna.
Večji problem je bil s predmeti v hiši, ki jih je žvečil brez nadzora in pri tem marsikaj uničil. To se je razrešilo samo, čeprav ne prav prijetno za našega psa. Ko je uničil vse lončnice, ki so mu po naši nepazljivosti prišle v gobec, se je nekoč lotil kaktusa- prvič in zadnjič. Na srečo tako bljižnje srečanje ni pustilo zdravstvenih posledic. Od tedaj se pa mrcina igra samo z igračami, ki mu jih prinesejo naše roke.

En pasji pozdrav Smiley
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #70 : torek, 09.03.2004 : 17:33:02 »

Birds of feather flock together huh? Vidim, da je flufi ocitno nekomu stopila na zuljcka, auauauaua.

No, pa bodite brez skrbi, tole pisanje, ki ga boste (ali pa tudi ne) zdajle prebrali, prav tako ni izpod rok kinoloskega macka oz. kinoloske macke; ne smatram se za kinologinjo, se manj za macko, sem samo ubogo malo detece, ki ima dolg jezik in je zelo firbcno ter se ne zadovolji samo s preprostim »tako pac je«. No, poleg tega imam pa se probleme z avtoriteto. Pojma nimam kdo so Sonja, Missa, Maja01, Drejci, Le Cheff, sanja se mi ne, kdo je mefisto itn., edino za flufi vem kdo je, srecali pa se se nisva Wink. In ne, ne ogrozam tistih slovenskih kinoloskih strokovnjakov, ki so pisali, ki pisejo ali pa, ki bodo pisali knjige, clanke, pesmice, sale, itd.. Prav tako vam vsaj zaenkrat ne mislim odzirat prostora v kinoloskih drustvih. Nimam mastinkota, me tudi ne zanimajo, ker so mi bolj pri srcu aziatske pasme, tisti pravi, tipicni, misticni primerki, ki menijo da Boga za ja*** drzijo.

Ce zacnemo pri stresanju za vratno gubo... Sama se nikoli nisem videla psice, ki bi to pocela, zato bi res prosila za kaksen film (missa?). To me zanima predvsem zato, ker ponavadi ljudje vidijo tisto, kar hocejo videti, ne tistega, kar se dejansko dogaja, preprosto zato, da ugodijo svojemu egu, svojemu prepricanju. Woof.
Trenutno sicer ne najdem strani na kateri sem to prebrala, ker pa se me drzi smola, je verjetno vse skupaj v mojem Inboxu, kar pomeni, da podatkov zal ne smem skopirat semle. V glavnem, v studiji je bilo ugotovljeno, da samo ca. 5-10% psic mladice kaznuje s stresanjem za vratno gubo, ostale tega ne pocno (pa tudi samci ne). To pomeni, da je recimo izmed 100 psic z mladici, samo 10 psic kaznovalo razgrajace s stresanjem za vratno gubo. Za nekatere ljudi ocitno »bog i batina« kaznovanja, za druge pa dvom v pravilnost tega pocetja. Da bo razumevanje problematike procentov lazje, dam primer, ki je morda bolj »cloveski«. Pride Marsovec na zemljo in opazuje 100 druzin, opazuje dan in noc, si zapisuje vse kar pocno. 90 druzin se obnasa normalno, starsi gredo v sluzbo, otroci v solo, mame kuhajo, poleti so pocitnice ob morju, druzbo dela pes. Pri 10 druzinah pa opazi, da se foter veckrat vrne pijan domov in pretepa zeno ter v nekaterih primerih tudi otroke. Aha, rece Marsovec, taki so ljudje, najprej se ga nazgejo, potem se pa tepejo. Pa ugrabi par cloveckov, jih odpelje na Mars (ha ha, in vi ste mislili, da so Americani sele pred leti prvic prisli tja gor) in jih vzgaja tako kot je videl na Zemlji; najprej se nazge, potem pa jih pretepe. Bum in tresk. Logicno? Ne bi rekla.
Ker trenutno ne najdem podatka, za katero studijo je slo, lahko tole vzamemo z rezervo in gremo dalje na problematiko stresanja za vratno gubo.

Drugi pogled na tole je recimo tak; volkovi se tepejo ob hrani, volkovi rencijo en na drugega, kazejo zobe in drug drugega podredijo tako, da ga zgrabijo za vrat in tisijo ob tla (in potem pride svizec, zavije cokolado in)... Nasi psi so dejansko volkovi, samo udomacena varianta (kajpak, saj so vendar Canis lupus familiaris, kaj je lupus pa mende vsi vemo, knede?). Torej je edina logicna stvar, da se tudi mi, u iber inteligentni opicnjaki, zacnemo obnasati kot volkovi (no, razen markiranja in zretja surovine ter zavijanja seveda, to pac ne spada v naso druzbo in lahko bi nas imeli za volkodlake (haha, ne mi rect, da ste verjeli, da je za to potreben ugriz enega lupuska). Kar pomeni, stresanje za vratno gubo, tiscanje ob tla, obvezen srepec pogled v oci in se kaksen grrr ne grrr fuj grrrr. In nekateri to ocitno prakticirate, nekateri so do tega indiferenetni, nekateri temu totalno nasprotujejo, nekateri (vkljucno z mano) pa bi verjetno ugovarjali, ce bi lahko kaj izdavili med smehom. Grrr, wuf, auuuu, sniff sniff. Dajte mi povedat tisti, ki verjamete v te stvari in jih tudi prakticirate, kaj psom tudi »riti snofate«? Ersatz wolfiness nr.2.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #71 : torek, 09.03.2004 : 17:33:32 »

No, morda bo koga zanimalo, kaj stoji za vsemi temi podatki. Slo je pac zato, da so (letnice ne vem) v prejsnjem stoletju izvedli nekaj krajsih studij pri katerih so znanstveniki opazovali volkove ob hranjenju in na podlagi vedenj, ki so jih opazili, sklepali na celotno vedenje volkov kot vrste ter nato napisali...no, kar so pac napisali. Da volkovi pac vladajo drug nad drugim s silo, da celotna hierarhija temelji na fizicni sili in da je najmocnejsi hkrati tudi sefe. Te studije so bile bolj ali manj kratkotrajne, zajemale pa so le obnasanje pri hranjenju (kar baje znasa 20% vseh volcjih dejavnosti). Z drugimi besedami, s teh 20% obnasanja so posplosili na 100% obnasanja in dobili pac eno teorijo. Pravo raziskovanje se je zacelo z zenskami (tu buta ven moj prikriti feminizem), najbolj znani sta Goodallova in Fosseyeva (prva simpanzi, druga gorile). Ti dve sta, kot verjetno veste, ziveli z zivalmi in jih opazovali vec let, natancneje-studija simpanzov v Gombeju je, ce se ne motim oz. ce imam prave podatke, najdlje trajajoca neprekinjena studija katerekoli vrste na svetu. Je pa res, da ni prav stara, se pravi prejsnjo stoletje, novodobna torej. Ampak to ji pomembnosti ne odvzame (vsaj v mojih oceh).
No, pravo raziskovanje pri psih, hja, je kar dosti tega; semle bi pa kar uvrstila dr. Beachevo studijo (ne me sprasevat koliko let je trajala, baje pa da vec kot 15, menda celo 30?), Dunbarjevo studijo (10 let), potem sta tu se Scott in Fuller (se cincam-kupiti ali ne kupiti, ker je knjiga baje res v redu), hm, aja, Skinner, Breland, Bailey in pa jasno Raymond in Lorna Coppinger-verjetno ena izmed bolj provokativnih knjizic zadnjega casa,. Z drugimi besedami; ce ste prepricani, da je pes=volk in da je praclovek vzel mladicka iz brloga, ga naucil vsega in ga udomacil potem...preberite to knjigo. Ce ste prepricani v nasprotno, jo vseeno preberite. Lahko pa seveda ostanete pri slovenskih prevodih knjig, po zelji seveda. Izpostavila bi predvsem oba Coppingerja, ki sta se tezke naloge lotila zelo preudarno in natancno ter objektivno. Marsikateremu avtorju namrec manjka objektivnosti, saj mora biti vsak najpametnejsi, ko gre za pasjo vzgojo, prehrano in razvoj. V knjigi sta podala nekaj provokatinih vprasanj in odgovorov, »sesula« sta med drugim tudi Darwina (do neke mere).

Se nekaj razmisljanja, verjetno v popolnem nasprotju z vecino (sem itak navajena). Ko sem brala sporocila v tej temi, sem se resno vprasala, zakaj zaboga enacite pes=pes odnos z odnosom pes=clovek-vsaj tako sem razumela vse pisarije. Se populacije istih vrst se med seboj razlikujejo kar se obnasanja tice, kaj sele dve razlicni vrsti med sabo. Tale projekcija odnosov mi nekak ne potegne po domace povedano. V glavnem opazam dva ekstrema; ali gre za poclovecenje psa ali pa popasjenje cloveka. Obe varianti se mi zdita butasti, katera je bolj pa se nikakor ne morem odlocit

Kje je fora v razmisljanju: psica strese mladica za vratno gubo, torej ga moram tudi jaz. Okej, veliko stvari se lahko povzame od psov, ampak da bi se pa clovek kar naenkrat spremenil v psa ali, se slabse, volka? Ni logike. Odnos clovek=pes nikoli ne more biti enak odnosu pes=pes, zato si je neumno prizadevati za kaj takega.  Do neke mere ze, jasno, ampak ekstremi v to ali ono smer so pa res nepotrebni. Pustimo psu, da je pes, sami pa ostanimo ljudje. Ja, res se fajn slisi, ce kdo rece, da ima svojega psa tako rad, da je tako »not«, da se pocuti ze kot pes...pateticno, plehko, tako kot povprecen ameriski film. Bruh na kvadrat.

Ko pravite, da ne date veliko na prej omenjene avtorje...vasa odlocitev. Ne vem kdo je napisal, da je prav poziral vse kar je dobil/a, potem pa ugotovil/a, da to nekak ni to. Popolnoma verjamem, zato pa sama ne poziram vsega kar najdem, ampak avtorje in knjige skrbno izbiram. Dunbar me je preprical s svojimi maili, Pryorca s svojo zgodovino, Coppingerjeva s provokativnimi vprasanji (ter Barry s svojo kritiko), Scott, Fuller, Fox, Budiansky, pri teh pa se cincam.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #72 : torek, 09.03.2004 : 17:34:06 »

Se nekaj o “novi dobi”. Ne morem si pomagati, vendar imam obcutek, da vas vecina nekako zviska gleda na razne kvazi novodobne avtorje in novotarije (kar kliker baje je), kot da so manjvredni, ker naj bi bili novodobni. Ce pogledamo zgodovino, ugotovimo, da dejansko sploh ne gre za neke nove stvari, Skinner spada recimo v 30 in 40’ leta, Breland je bil njegov sodelavec, Bailey Brelandov ucenec, Dunbar je zacel nekako v 70’, verjetno malce prej?, na zacetku 80’ je ustanovil Sirius Puppy training, Pryorca je zacela s solanjem oz. dresiranjem delfinov, Coppingerjeva sta preucevala evolucijo psa in, med drugim, obiskala tudi Jugoslavijo. Breland, Bailey-sta bila ”ahead of their time”, kar se tice navadnih smrtnikov. K sreci je ameriska mornarica ponucala to znanje za solanje oz. dresuro raznih zivali v vojaske namene. Baileyejva, pomagal je tudi Breland se mi zdi, sta natrenirala vec kot 140 razlicnih vrst zivali, pazite, VRST, ne primerkov (teh je bilo preko 1000 in ne, nobena 0 ni prevec). In ce meni stric, ki ima za sabo dresuro v vojaske namene vec kot 140 zivalskih vrst rece, da meni, da je kazen v splosnem pomenu besede pri danasnjem solanju in sobivanju cloveka in psa po njegovem nepotrebna…no, mislim da ni dvoma, komu bom verjela oz. koga bom raje poslusala/brala, aneda? Seveda spada med teh 140 vrst tudi pes, solalo pa se je baje s pomocjo klikerja (oz. z nekim vmesnim clenom, kaj pa vem kako se to imenuje v slovenscini, v anglescini se temu rece conditioned reinforcer, ce se ne motim), vendar z vsemi 5 sklopi (R+/-, P+/-, E) operantnega pogojevanja. Kazen, tako Bailey, je uporabil samo, ko je slo za zivljenja ali ude (in v vojski veste, da gre res za to) ali kaksen drug ekstrem. Zakaj tisti baje tamle? Ker je vse ahm, top secret, saj veste, vojaske zadeve. Roll Eyes
Dunbar, Ian, stric, ki ima za sabo 10 letno studijo socialnega vedenja psov ter agresije, x let ukvarjanja s problematicnimi psi (ustanovil je center), v osemdesetih  je ustanovil Sirius Puppy training-“sola za mladicke” in se in se. Da je vse skupaj se slabse, zame, pa ima maja letos seminar na Floridi, in to v Disney Worldu. Zivljenje preprosto ni pravicno. Imam samo eno njegovo knjigo, Dog behavior. Moje mnenje o njem, ce sklepam po tem, kar sem prebrala, je zelo pozitivno; stric zna na zabaven nacin povedati bistvo, ga argumentirati s studijo, vmes navrze se nekaj stavkov, da dol pades od smeha, predvsem pa stvari ne predstavi v stilu “if you’re not with me you’re against me”.
Ali je stud muffin, kar naj bi po pravilu bili vsi novodobni avtorji? Ne vem, mene ne spominja na danasnje stude-Pitta, DiCapria, pa vas? Za Pryorco sploh ne vem kako izgleda, Coppinger pa tudi ni ravno “za dol past”. Ampak knjig itak ne izbiram na podlagi videza avtorjev, samo se to se mi manjka.
Karen Pryor, ki jo imate takooo zelo v zobeh (zakaj ze?, ker je tako lepa?), je zacela s “klikanjem”, ko se je srecala z nalogo “dresirati delfina”; tu pac odpadejo zatezne ovratnice, ane? Skupaj z Lorenzom (Konrad; saj veste kdo je to, kajne) je napisala knjigo Lads before the wind (okej, oba sta navedena kot avtorja). To je bilo v sestdesetih letih prejsnjega stoletja. Nova doba? Sodelovala je tako s Skinnerjem kot Lorenzom (ne Lorenzo Lamas, Konrad Lorenz), tako da menim, da kar se tice nekih hudih avtorskih pravic glede klikanja ni bilo tezav; bi ji stric BF zagotovo kaj omenil. Don’t shoot the dog, katere namen je priblizati lastnikom psov koncept klikanja, je izsla v osemdesetih (1985-moj podatek, Flufi, imas ti morda kaksno drugo letnico).

Ce povzamem, Skinner in njegovo operantno pogojevanje-1938 in dalje
Pryor-sedemdeseta, osemdeseta, “comeback” v devetdesetih
Dunbar-sedemdeseta, osemdeseta, devetdeseta, novo tisocletje
Coppingerjeva-sedemdeseta, osemdeseta?
Bailey, Breland-sestdeseta, sedemdeseta, osemdeseta.
Vecina jih ima za novodobne, kljub temu, da so letnice vse prej kot recentne??? Saj pravim vesoljni potop je bil ocitno prejsnji teden, Noe pa ravno zdaj tuhta, kdaj bo videl kopno.
Zame zgoraj nasteta imena ne predstavljajo “nove dobe”, kajti znanje, s katerim razpolagajo, ni novo, morda samo nanovo odkrito v dezelici na soncni strani Alp. In kaj je dejansko narobe s tem? No, razen tega, da se morda kdo cuti ogrozenega, ker…ne vem zakaj. Sicer pa podrocje razumevanja pasje psihe ni edino, na katerem se dogajajo spremembe. Poglejte samo zdravstvo; alternativna medicina (homeopatija, kiropraktika, zelisca, akupunktura, akupresura, itd.), prehrana ( BARF, surova hrana, kuhana hrana, naravni briketi, bla bla bla). Koliko ljudi je “nasedlo” in se naseda pravljicam o “naravni” prehrani (tudi nekateri na tem forumu, anede banda)? Alternativna medicina-ja koncno, da se kaj premika tudi pri nas. Avtorjev je res ogromno, malo morje, ma kaj morje, plevel. Zato je treba skrbno iskati cvetoce rozice, za vse zelenje je res skoda casa. Take rozice so ravno Dunbar, Coppinger in Pryorca, kar pa gre mnogim v nos. Asneeze! Na zdravje, gospod tovaris, na zdravje!
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #73 : torek, 09.03.2004 : 17:34:45 »

Se nekaj o prevodih; lani ob nekak istem casu sem imela ze podobno debato kot je tale tu, le da una ni bila na forumu, stil pisanja, kakrsnega ima Le Cheff mi je pa blazno znan, pa ne vem od kje lol. Eh, nevermind. Za flufi sicer ne vem, meni osebno je angleska literatura blizja kot slovenska, krivdo pripisite slovenscini, ki je “premajhna”, da bi se studijsko literaturo prevajalo. Ampak verjamem, da imate vsi doma slovarje, tako da ni problema, ce uporabljam dolocene angleske izraze v zvezi s klikanjem. Sem sicer prebrala nekaj prevodov, ampak so mi za crknit smesni (brez zamere flufi). Recimo “ojacevalec” me spomni na elektricno kitaro in Metallico.  Je kdo gledal Kraljevo vrnitev (Gospodar prstanov 3)? No, tam so “steward” prevedli v majordom (posledica: potiho smehljanje), “sir” pa v gnada (posledica: krohot in muzanje vsakic ko se je pojavil stric Gorny). Bi znala bolje prevesti? Em, steward bi zagotovo postal upravnik ali oskrbnik, sir pa gospod, za ostalo pa ne vem, nisem brala. Je pa prvi prevod boljsi. Kdo ve, morda bodo pa cez nekaj desetletij debatirali, kateri prevod Don’t shoot the dog je boljsi; tisti v katerem je clicker kliker ali tisti v katerem je kliker zabica (rega rega kvak).

Glede na komentarje o klikanju sklepam, da imate vsi veliko pojma, za kaj pri vsem tem gre. Ja, okej, Skinner ni Pavlov, to smo ugotovili, se pa obe fori uporabljata pri klikanju.  Kliker (zabica, starinsko) stane recimo 400sit, ni ravno nek hud strosek, casa imate ocitno dovolj, zakaj torej ne bi poskusili-da ne boste samo teoretizirali (z drugimi besedami: ”Put your money where your mouth is” ane, pa prosim ne vzet tega dobesedno)? Aja, nekaj pa je res; ce vse skupaj ne pali, zeloo verjetno krivda ni ne pri psu ne pri tehniki klikanja, ampak pri lastniku. No, da si pa kdo prizna, da je njegova krivda, da pes tega in tega ne zna…ne, to pa ze ne, saj smo vendar neke vrste napredne opice!

Doma imam inkarnacijo s strehe sveta, ki nacelu “…we are their gods, that’s why they obey…” (we=ljudje, they=psi), vzeto iz filma Beli ocnjak (modrosti Indijancev ob reki), nekak ne sledi oziroma ga je obrnil naokrog-we=on oz. psi, they=mi, ljudje. Klikanje “ful pali”, ker mali razmislja s svojo glavo, sam lahko izbira kaj bo pocel (samo dolocena stvar pa bo tudi nagrajena, da se razumemo), ker gre vse skupaj zeloooo hitro (ha, pa pravijo, da so Azijci butasti)-za Speedy Gonzalese zelo prirocna zadevscina. Edini morebitni minus je ta, da mora vodnik tocno vedeti kaj pocne in zakaj pocne, da je najbolje vnaprej splanirati kako bo solanje potekalo, mora imeti hitre reflekse (crknjen konj style odpade) ter domisljijo (kam pa pridemo brez domisljija). Pa verjetno se kaksno malenkost. Hm, klasika (obramba, sled, klasicna poslusnost) mi izvabi v najboljsem primeru nasmesek, v najslabsem pa odkrit krohot. Kljub temu, da nekateri pojmujejo klasiko kot alfa in omega pasjega sveta, je meni za crknit smesna (halo, pes dobro slisi, ni se mu treba zadret sedi; na kaj pa me spominja marker, pa raje ne bom povedala). Meni ni bila nikoli prav blazno vsec, mojemu psu se manj, mi je pa zanimiv agility, dog dancing, flyball. Ampak vse to je ziher manjvredno.

Seveda se bo zdaj verjetno vsul plaz pripomb v stilu kaj se ta ven mece, kaj pametuje, kdaj si ratala tok pametna (pred ali po svetovnem potopu?),…itd. Da pomirim ze tako razgrete buche, moj namen nikakor ni pametovati vam strokovnjakom, kinoloskim mackom, tigrom, leopardom, levom… Morda se bo pa kdo od laikov zamislil nad vsem napisanim in zacel razmisljati s svojo glavo, tako kot moj pes. Morda bo ugotovil, da 1930-1990 res ni neka hudo nova doba kot ste jo poimenovali, da Pavlov ni enako Skinner, da je enacenje pes=volk in pes=clovek traparija, da odnos pes=pes in clovek=pes ze po defaultu ne more biti enak…
Da stvari, ki so “IN”, zaradi tega, ker so “IN” ne moremo kar avtomatsko imeti za slabe, cudne, manjvredne (no, nekateri posamezniki jih ocitno imajo). Pametno se je vsaj malce pozanimati o stvari, ce ze drugo ne, se izve vec, znanje je pa najvecja moc.


»Tudi mene nekaj ljudi pozna in kdor ve kdo sem, ve da sem izjemno butasta in nimam niti najmanjšega pojma o psih - pa ne samo o psih, o ničemer.

In prav zaradi tega še vedno čakam, da me kdo pokliče in grem pogledat psico, ki trese mladiče za vratno gubo.”

Joj flufi, tole me je pa spomnilo na “misel” filozofa Sokrata, ki gre takole:

Ta clovek mene zagotovo ne dosega v modrosti. Zakaj kakor kaze, nimava ne on ne jaz kaj prida znanja, da bi se lahko postavljala; vendar sem jaz na boljsem, ker si on domisljuje neko vednost, pa je v resnici brez nje, jaz pa pa prav tako nicesar ne vem, a si tudi nicesar ne domisljam.

Z drugimi besedami:”jaz vem, da nic ne vem, in s tem vem vec kot tisti, ki ne ve, da nicesar ne ve”
Amen Sokrat, menda nisi tudi ti novodobni?

Hm, imela sem namen “biti kratka” pa se je vse skupaj zavleklo. Se opravicujem za nakladanje, hvala vsem, ki ste se budni, prisotni in prisebni. Prav tako se opravicujem za vse slovnicne napake, sem sicer sla parkrat skozi, ampak verjetno mi ni uspelo vseh popraviti.

PS: Flufi, ne daj se, kliker seka, pa ce se vsi postavijo na trepalnice in plesejo tango.

Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
maja01
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.095


« Odgovor #74 : torek, 09.03.2004 : 20:10:20 »

no, se moje mnenje o vsem skupaj (ker sem ze ravno omenjena in ker sem ze nekaj pripominjala). Poglej Nanook, proti klikerju nimam nic. Ga tudi zares ne poznam, ker je moj prvi pes ze davno pokojni in tega takrat nismo (bolje receno niso) poznali. Pred kratkim mi je "z neba padla" psica in sedaj se ponovno ucim - navajam - ponavljam vse kar sem kdaj vedela (ali mislila, da vem) o psih. Nisem strokovnjak in ne mislim, da veliko (ali, bog ne daj, celo vse) vem o psih. Ce bi, ne bi brala tega foruma, na katerem sem predvsem zato, ker je tukaj veliko ljudi, kar pomeni veliko znanja, izkusenj, ... Kot na vsakem forumu, je tudi tukaj veliko plevela in masil, ce se smem tako izraziti. Da ne bo pomote, tudi sama se stejem tja nekam vmes. Ampak, kot sem ze rekla, veliko ljudi pomeni veliko razlicnega znanja, izkusenj, malih zvijac, nasvetov,... ki ti lahko pridejo kdaj prav.
Kar se tice vzgoje psov, pa mislim, da vsak zahteva individualen pristop. Tako kot tudi vseh otrok (najbrz), ne mores vzgajati enako. Oziroma pri istem pristopu rezultat ni vedno enak. Nekateri psi ti bodo zelo lepo delali na kliker, piskotke in bodo takoj dojeli, da si sef ti. Nekateri pa so morda malo bolj dominantni in se hocejo v kardelu preriniti vise. Na vrh. Ce se to zgodi, potem pac (moje mnenje) moras biti pripravljen psa grdo pogledati, ga s kolenom pritisniti ob tla, stresti za vratno gubo, ali celo udariti. Pa to ne pomeni, da je stresanje, tepezkanje in kar je se podobnih prijemov, na sporedu vsak dan, niti vsak teden, mesec, morda nikoli. Ampak mogoce pa se bo kdaj zgodilo, da bos to moral narediti, ce bos hotel obdrzati svoj polozaj v kardelu. Zdaj se bo verjetno kdo oglasil, ja, ce psa pravilno vzgajas, se to ne more zgoditi. Verjetno obstajajo situacije, ko se lahko (posledica bolezni, neprdvidenega dogodka, tralala). In ce morda (morda) majhnega psa potem se lahko na priblizno lep nacin prepricas (vsaj obvladati se jih zaradi velikosti naceloma da), pa si definitivno ne zelis imeti doma 50 ali vec kilske mrcine, ki si zeli (ali pa misli, da ze je) tvoj sef.  
Kar se pa tice mojih dveh komentarjev (se ne zagovarjam, ker imam tako ali tako previco do svojega mnenja) - prvi je bil misljen kot respect za dobro napisan text (pa ni nujno, da se z vsebino strinjam), drugi pa kot komentar, za (vsaj meni se je zdelo) hudomusen intermezzo.
lp, m.
Logiran
Strani: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 ... 19   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Napadalnost  |  Tema: Napad in ugriz lastnega psa
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines