mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 12:33:23

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Tema: URADNO? Če nisi v KZS, si "navaden" lastnik psa
Strani: 1 ... 17 18 19 20 21 [22] 23 24 25 26 27   Dol
Natisni
Avtor Tema: URADNO? Če nisi v KZS, si "navaden" lastnik psa  (Prebrano 77828 krat)
0 članov in 2 gostov pregleduje to temo.
SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #315 : četrtek, 11.03.2010 : 10:55:40 »

Točno to se dogaja vse pogosteje, ko se ljudje "osveščajo" ...
Izredno težko, če ne nemogoče je nekomu razložiti, da psa osvoboditi ketne/samotarskega "pesjaka" ne pomeni to, o čemer pišeš. In da to, da mora biti pes pod nadzorom, ni moj kapric,  ali kriterij društva ali ne vem kaj še vse.
Logiran
Jean
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 191


« Odgovor #316 : četrtek, 11.03.2010 : 14:58:12 »

Da bi se lastnike , ljubitelje in simpatizerje vseh psov čim bolj in čim večkrat slišalo, z namenom ,da se iz monologa nekaj posameznikov končno razvije dialog vseh tangiranih, bi bilo modro, če bi vsi klubi  in društva ( tudi tista , ki ne delujejo v kZS a jih tematika prizadeva) sprejeli nekaj točk (res koncenz v klubu, ne nek funkcionar v imenu kluba)  in podali nekaj predlogov in ugotovitev , katere bi poslali na KZS in jih istočasno javno objavili na svojih spletnih straneh.
To je že storil klub za tibetenske pasme za kar si zaslužijo posebno pohvalo.

ŠD Flipsi bomo poslali pismo KZS oz. predsedniku KZS Blažu Kavčič. Ko bo napisano in potrjeno od strani UO/članstva bomo objavili.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #317 : petek, 12.03.2010 : 10:44:22 »

evav je za objavo poslala tole:

Iz včerajšnje seje Vlade RS:

Vlada sprejela odgovor na poslansko vprašanje glede prepovedi nevarnih psov

Vlada RS je sprejela odgovor na pisno poslansko pobudo poslanca Zmaga Jelinčiča Plemenitega v zvezi s prepovedjo nevarnih psov in ga pošlje Državnemu zboru RS.

Poslanska skupina Slovenske nacionalne stranke v svoji pisni pobudi predlaga vladi, da po vzoru nekaterih držav sprejme zakonodajo, ki bi prepovedala "vzrejo in lastništvo borilnih in nevarnih vrst psov ter križancev z določenimi nevarnimi pasmami v Sloveniji, kakor tudi njihov trajni ali začasni uvoz."

V svetu tovrstna zakonodaja obravnava nevarne pse na dva osnovna načina. Odločitev za prvi ali drugi model zakonodaje mora temeljiti na tehtni preučitvi, na znanstvenih izsledkih in izkušnjah, predvsem pa na specifičnih okoliščinah glede navad reje in lastništva psov v državi.

Prvi temelji na načelu nevarnih pasem, po katerem države na posebne sezname umeščajo navadno nekatere molosoidne pasme (npr. argentinska doga, mastif, brazilska fila) in druge pasme, katerih psi naj bi bili bolj nevarni kot drugi. S takšno pasemsko specifično zakonodajo je dejansko prepovedana vzreja, lastništvo ali uvoz psov določenih pasem. Omeniti je treba, da so mnoge države, ki so bile uvedle prepoved določenih pasem, takšno zakonodajo že umaknile.

Druga vrsta zakonodaje govori o nevarnih psih, ki so kot taki opredeljeni pod določenimi pogoji. V slovenski zakonodaji je ta pogoj ugriz človeka ali živali. Uradni veterinar z odločbo psa opredeli kot nevarnega in ga vpiše v register nevarnih psov. Za takega psa in njegovega lastnika veljajo strožji predpisi.

Zakon o zaščiti živali natančno določa odgovornost lastnikov psov. Skrbniki psov morajo na javnem mestu zagotoviti fizično varstvo psov tako, da so psi na povodcu. Če nevaren pes z ugrizom povzroči poškodbo, pa ne gre za posebno hudo telesno poškodbo je obvezno šolanje psa, če pa je pes z ugrizom povzročil posebno hudo telesno poškodbo, je dovoljeno takega psa usmrtiti.

V Sloveniji je registriranih 216.000 psov. Če podatke analiziramo tako, da ugotavljamo delež nevarnih psov glede na njihovo pasmo, pridemo do zaključka, da je delež nevarnih psov znotraj katerekoli pasme od 0 do 1,7%. Vprašanje je torej, kje postaviti mejo za prepoved neke pasme oziroma kako ne/varna mora biti pasma, da bi jo prepovedali.

Naslednji vidik pasemsko specifične zakonodaje v Sloveniji se nanaša na ne/varnost edine slovenske avtohtone pasme psov, kraškega ovčarja. Glede na to, da ga kinologi uvrščajo med molosoidne pasme oziroma ga omenjajo kot vez med molosi in ovčarji, bi se lahko zgodilo, da bi morala Slovenija prepovedati tudi svojo avtohtono pasmo. 

Tretji in verjetno najpomembnejši pomislek glede uvedbe pasemsko specifične zakonodaje se nanaša na zmožnost izvajanja nadzora nad tako strogim ukrepom kot je prepoved pasme. Zaradi številčnosti nepasemskih psov v Sloveniji bi brez dvoma pogosto prihajalo do inšpekcijskih in sodnih zapletov glede ugotavljanja pasme, saj je naloga nedvoumno dokazati, da ima pes v svojem poreklu fenotipske oziroma genotipske značilnosti prepovedane pasme, preprosto pretežka.

V svoji pobudi poslanska skupina SNS predlaga tudi, naj veterinarske službe uvedejo rutinski odvzem DNK vzorcev ob prvem cepljenju psov in jih ustrezno zavedejo, ker bi to omogočilo izredno hitro in zanesljivo identifikacijo psa, ki je  povzročil kakšno nesrečo, ugriz ali pokol živine. Tovrstna tehnologija in način identifikacije psov je v svetu še novost. Metoda ne omogoča preprostega in hitrega načina identifikacije psa, kakor ga opisuje poslanska skupina SNS v svoji pobudi.

Nacionalni veterinarski inštitut  pa že izvaja DNK analize, in sicer v forenzične namene. To pomeni, da je že sedaj mogoče v primeru, ko je za napad osumljenih več psov, njihov DNK primerjati z DNK vzorca, najdenega na žrtvi napada. Takšna analiza z veliko gotovostjo omogoča identifikacijo napadalca.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano podpira pobude za spremembo zakonodaje. V Normativni program vlade za leto 2010 je vključilo spremembo Zakona o veterinarskih merilih skladnosti. Predlog spremembe zakona se nanaša predvsem na posedovanje števila velikih hišnih živali, kot so psi, ki jih je v večjem številu, torej v krdelu, težko obvladovati. Ministrstvo bo predlagalo tudi manjše število živali na stanovanjsko enoto, ob upoštevanju fizičnih karakteristik živali, predvidena pa je tudi zaostritev odgovornosti lastnikov živali in zahtevnost njihovega znanja.
Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #318 : petek, 12.03.2010 : 10:53:55 »

Na kaj se nanasa zgornji odgovor, pa najdete TUKAJ.
Logiran

ren
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 198


« Odgovor #319 : petek, 12.03.2010 : 13:56:33 »

DNK analize....kdo jih pa plača?VURS?
Logiran
ren
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 198


« Odgovor #320 : petek, 12.03.2010 : 14:02:20 »

DNK analiz pa VURS verjetno ne plača, ko je treba ugotoviti ali določeni zapuščeni mladiči pripadajo določeni psici, a ne?
Logiran
Desobediencia
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.488


« Odgovor #321 : petek, 12.03.2010 : 14:53:45 »

Ok, koliko napadov je pri nas letno iz strani omenjenih pasem? Koliko??
Na podlagi nečesa se morajo lotit tega zakona, al pasme pač vlečejo iz seznamov ki so jih spisali po drugih državah, ne da bi sploh vedeli za katere pasme gre?

Če bi lastnika fentali trije Nemški ovčarji? Koliko brazilskih fil je v Sloveniji? Koliko napadov je v Sloveniji v registru s strani argentinskih dog? Kako bojo dokazovali katere pasme je pes, če ne bo imel rodovniak oz. kdo bo tisti eksprert, ki bo določil pasmo? Meni gre že tako na živce ko se kdaj oddaja en kup psov ki so "bull mixi", pa imajo lahko nekaj čisto x v krvi..pač močnejši gobec, so what, kot da so bulli edini ki ga imajo. Včasih ima pa pes samo krajšo dlako in dvignjena ušesa, pa je že Bull mix.
In večina teh psov je pri nas brez rodovnikov in veliko jih je vizuelno sfaljenih, v katero grupo se torej njih vtakne?

Pa če grem v manjšo skrajnost..folk bo te pse še vedno imel, samo v ilegali..te pse bojo morali skrivat, ne bojo imeli kontaktov z zunanjimi ljudmi in živalmi? Potem pa en tak pes pobegne in naredi sranje. Kaj bomo pol? Kazni pisali? Spisali še kak dodaten zakon?
Itak si bomo lahko zakon in kazni v rit vtaknili, če bo sranje naredil pes kake vplivne osebe. Najboljš da grem medicino študirat.

Logiran
Desobediencia
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.488


« Odgovor #322 : petek, 12.03.2010 : 14:55:13 »

Najboljš da grem medicino študirat.
Pa Senico moram zapecat, samo škoda ker je grd Grin
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #323 : petek, 12.03.2010 : 15:08:40 »

Seveda ne placa DNK VURS, ker je itak samo ljubezen dovolj za odgovorno skrbnistvo. Po besedah VČŠ v vcerajsnjem Tedniku moras pse samo rad imeti, pa je vse v najlepsem redu. Tudi ce jim ne zagotovis tistega, kar pravi zakon, je ljubezen dovolj in te bodo na VURSu povsem razumeli, da zelis svojim psom samo dobro in najbolje.

Mene tukaj bolj zanima, ce vam je zdaj vsem jasno, zakaj je rekel g. Kavcic na okrogli mizi, da je sprememba (40 cm, omejitev stevila psov ...) v ZVMS zgodovina?

Po objavi v Kinologu, njegovi izjavi in odgovoru vlade je zadeva prav transparentna in drugace, kot za zgodovino, ne morejo jemati nekaj, na kar nimajo nikakrsnega vpliva vec.
Logiran

Desobediencia
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.488


« Odgovor #324 : petek, 12.03.2010 : 15:18:18 »

Kaj je Dogo Argentino (Argentinska doga)?

Dogo Argentino is great with children and family members. He is protective by nature but not overly aggressive.

They are highly trainable, good with children, and love to be the center of attention.

Dogo Argentino's are extremely well behaved around children of all ages

El carácter del cachorro Dogo Argentino es siempre cariñoso y tierno y se mantiene así, constante, en todos los actos de su vida.

The creators stated that the correct Dogo temperament should reflect their rare contrast between extraordinary courage and incredible kindness of character. The creators went on to say, “The Dogo is the most docile and mild of the hunting dogs and without a doubt not even lap dogs have the kindness and patience to withstand the teasing that he can take from children.”

“I have seen my old Kob of the pampas, hunter of many wild boars, who had fought many times with adult pumas in the mountains, his head and body bearing the scars of his struggles, and several times at the point of death, endure patiently the most irritating teasing of children, without showing anger, snarling, or the least intent to bite.”
- Agustin Nores Martinez, Translated from “The Argentine Dogo”

The Dogo craves close physical contact with his people; a Dogo never lays at your feet, he lays on your feet. He is a reliable family guardian, interested in all activities and enjoying guests along with his family. Should the Dogo discern a direct threat to any member of his family, he will act to protect that person. Dogos love children with a passion. At the sight of a child, a Dogo will light-up like a child on Christmas morning. They are as gentle and loving with their children and family as they are tenacious with their prey.

The dogo argentino is loving to children and is a tireless playmate. They are very social dogs and are happiest when included in all family activities


In tega meni nobena Plemenita budala ne bo vzela.
Če rabiš prevod Jelinčič, v primeru da ti samo SLOVENSKO SLOVENSKO SLOVENSKO laufa pa povej, bom prevedla.



Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #325 : petek, 12.03.2010 : 20:31:12 »

Tole je prisibalo na moj mail:

From: declercq.y@fci.be [mailto:declercq.y@fci.be]
Sent: Friday, March 12, 2010 11:46 AM
To: *******
Cc: kinoloska.zveza-slo@siol.net
Subject: RE: question

Dear Madam

The situation you have reported is unfortunate.  We forwarded your message to the Slovenian Kennel Club, which is our member and the only « body » in Slovenia with which we are allowed to have contacts.  This matter has to be fixed internally first. 

The KC Slovenia will give you an answer.

Yours sincerely

Y.De Clercq
FCI Executive Director
 

De : ****** [mailto:*******]
Envoyé : mardi 9 mars 2010 10:10
À : Yves
Objet : question

Dear Sir/Madam,

I am writing to you to find out whom I should contact in connection with some disturbing developments taking place in Slovenia.

As you have probably already heard, at the beginning of February three bullmastiffs turned on their owner and mauled him to death. It was subsequently discovered that the dogs had been sexually abused.

The dogs had been taken away from their owner in 2006 after a near-fatal attack on a passerby, Stanislav Meglič, but were returned to his custody last year after a lengthy legal battle. There were many irregularities in the procedure by which the dogs were returned, and the case is under investigation by a special group of criminal police officers. A number of people are implicated, from leading politicians and lawyers to the head of the Veterinary Administration and the Slovenian Kennel Club.

It has now come to light that one of the dogs, Atlas, underwent a breeding inspection while in the custody of the Gmajnice animal shelter, where he along with his mother Joy and brother Atos had been taken after the 2006 attack.  It is clearly stated in FCI breeding regulations that aggressive dogs must not be granted a breeding permit. Yet this dog was approved for breeding and assessed as “excellent” by Mrs. Alenka Černe and Mr. Rajko Rotner three months after inflicting life-threatening injuries on Meglič, and even though all the dogs had a long-standing and well-documented history of attacks on other dogs.  Also, these judges assessed the dog’s movement as “good” despite the fact that the animal limped noticeably due to a gunshot wound suffered during the attack.

I would like to know which person or commission in the FCI has the authority to investigate this case and take disciplinary action as indicated against the individuals responsible.  Let me just add that on Thursday March 4, 2010, the Slovenian Kennel Club organized a public discussion on the issue, and when asked by one of the participants how it happened that the dog in question was given breeding permit when known to be highly aggressive, president Blaž Kavčič claimed that a breeding inspection was not performed at the Gmajnice shelter, it was merely an assessment of the physical condition of the dog. A copy of the results of the breeding inspection of Atlas and the breeding permit for him has now been made public, flatly contradicting Kavčič’s statement. Thus the president of the Slovenian Kennel Club lied outright about the matter at a public gathering of its members. This is simply unacceptable.

 I look forward to hearing at your earliest convenience so that I will know to whom I may address my complaint and what sanctions against the Slovenian Kennel Club I may expect. Thank you in advance for your assistance.

Sincerely,
**********
Logiran

Cats
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.266


« Odgovor #326 : petek, 12.03.2010 : 20:40:34 »

Jana, ne vem kako je to v kinologiji, toda v moji stroki neka mednarodna strokovna organizacija nima v svojem statutu pooblastil, da bi raziskovala morebitne nepravilnosti v kakšni državi članici. V statutu so zapisane dolžnosti članice in se zelo redko zgodi, da se koga izključi. No, sicer pri nas takih afer ni bilo, vsaj jaz ne vem, da bi bilo kaj podobnega, toda če bi se zgodilo, odgovorno trdim, da krovna organizacija nima mehanizmov, da bi kaj raziskovala. Edino kar lahko naredi je, da od osebe, ki je zastopnik te države v Svetu organizacije zahteva poročilo. Ki ga ta ni dolžen dati.

Tole pišem zato, da pojasnim, da mogoče FCI zares nima pooblastil za kaj več. Ne vem pa, če to drži.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #327 : petek, 12.03.2010 : 20:43:45 »

Cats, se strinjam, nisem pa jaz pisala tega pisma. Zdaj vemo tocno, kako stvari potekajo Smiley.
Kolikor vem, je bil namen bolj v tem, da se seznani FCI z dogajanjem.
Logiran

alexy
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.308



WWW
« Odgovor #328 : petek, 12.03.2010 : 22:45:31 »

V statutu FCI pise, da se clanico, ki ne uposteva "pravil" in ne dela v skladu s politiko FCI, "kaznuje" na razlicne nacine. Se pravi, da na nek nacin so pristojni za "nadzor".
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #329 : sreda, 17.03.2010 : 14:25:34 »

če so naši na KZS naumili, da je dobra politična poteza (ne za pse ali njih ampak neko stranko) ob "pasjegriznih aferah" odvzet navadnim poštenim ljudem njihove hišne ljubljence, pa so nekatere avstrijske politične stranke naumile, da bi podoben efekt lahko dosegle z ukinitvijo šolanja IPO programa.
Edina razlika napram Sloveniji je, da OEKV ni podaljšana roka katerekoli avstrijske politične stranke in je zato tudi v tem primeru TAKOJ zavzela stališče v bran psom in športu:

http://www.oekv.at/downloads/Schutzarbeit1.pdf

Kako pa se bo rzvijalo bomo pa videli.
Živel populizem! Živel kapitalizem! Živela kvazi demokracija!
Logiran
Strani: 1 ... 17 18 19 20 21 [22] 23 24 25 26 27   Gor
Natisni
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Tema: URADNO? Če nisi v KZS, si "navaden" lastnik psa
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines