mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 11:33:14

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Samice in samci, legla  |  Tema: Sterilizacija
Strani: 1 ... 62 63 64 65 66 [67]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Sterilizacija  (Prebrano 137104 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
luna7
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.656


« Odgovor #990 : petek, 20.12.2013 : 12:39:30 »

Sej to sprašujem, kaj je trpljenje? Je trpljenje zgolj fizično? Ali je tudi kakšno drugačno?
Logiran
mipsy
novinec
*
Sporočil: 14


WWW
« Odgovor #991 : petek, 20.12.2013 : 12:49:25 »

Nekdo je prej omenil, da razmišljaš o leglu


Ja, sem tudi jaz opazila, da je nekdo to omenil. Ampak jaz seveda niti ne razmišljam o leglu niti nisem tega nikjer napisala.  Kar pa samo pomeni, da najbolj vroči zagovorniki česarkoli že v bistvu nikoli ne preberejo, kaj drugi napišejo, ampak na hitro nekaj preletijo, naredijo pavšalne zaključke in nato pišejo odgovore na nekaj, kar v temi sploh ne obstaja. Ali pa to delajo iz čiste provokacije. In zato jaz na take komentarje sploh ne odgovarjam Cheesy
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #992 : petek, 20.12.2013 : 13:03:30 »

Trpljenje že po defoju ne more biti samo fizično (tisto je bolečina).
Vendar: ali pes, ki je po duši in telesu gonič, pa ne sme goniti čeprav je divjad prisotna, ovčar, ki  ne sme pasti, pes, ki bi moral dnevno preteči nekaj 10km, pa dobi pol urce sprehoda na povodcu pa ne trpi?  Meni se zdi več kot primerljivo z samcem, ki zavoha gonečko, pa ne sme do nje. S to razliko, da se samec nakuri samo v prisotnosti gonečke, če te ni, tudi potrebe ni. Večina prej naštetih potreb pa je stalnih in obstajajo tudi kadar ključni dražljaj ni prisoten.
Torej: kaj storite z ostalimi pasjimi nagoni? Teh ni moč enostavno odrezat. Če bi jih bilo mogoče z (za lastnika) preprostim posegom utišati, bi to možnost pozdravili, ali pa bi se nad njo zgražali, tako kot se recimo zgražate nad rezanjem glasilk?(vprašanje: kaj je za psa, ki je po naravi rojen bevskač večje trpljenje: da ne sme lajati - lajanje pri takih psih je moč preprečiti samo z averzivnimi metodami, če sploh, ali da prestane poseg, po katerem lahko laja kolikor ga je volja (se ne zaveda, da se ne sliši)
Ali menite, da lahko z zaposlitvijo psa, takimi in drugačnimi aktivnostmi, preusmerjanjem....pes zadovolji vse ostale nagone, spolnega pa ne?
Logiran
luna7
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.656


« Odgovor #993 : petek, 20.12.2013 : 13:22:26 »

Ali menite, da lahko z zaposlitvijo psa, takimi in drugačnimi aktivnostmi, preusmerjanjem....pes zadovolji vse ostale nagone, spolnega pa ne?
Se strinjam lanabela. Vem, kako je, ker imam doma goniča - psico, ki pač ne sme s štrika, ker jaz nisem lovec, ona pa ni najboljša za med lovce (streloplašna). In, vem, kako ji dogaja, ko ne sme s štrika, ona pa ima v nosu sled....
Edino, kar je prednost, da doma pač divjadi ne voha. Pa vseeno rabi dovolj gibanja in se mora tudi "nadihat" sledi in divjadi. Sama ji takrat pustim, da se navoha, se nalaja, gonit pa pač ne more it. Greva pa zato na tek, pa po hribih in na dolge sprehode. Tako približno preusmerim njene nagone v nekaj podobnega (kar seveda ni isto) in sestavim približno sliko, kar bi spica načeloma rada počela. 
Se pa resnično sprašujem, ali bi lahko preusmerila tudi spolnega...menim, da tega ne moremo. Ali se motim?
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #994 : petek, 20.12.2013 : 15:48:19 »

Sicer je naslov teme sterilizacija in je govor bolj o psicah, ki v velikanski večini teh problemov sploh nimajo in med gonitvijo povsem normalno funkcionirajo, če pa jih imajo jih imajo 2x letno po maksimalno 5 dni. In če že imajo probleme, jih nimajo toliko z samim nagonom kot z nihanjem hormonov pred in zlasti po gonitvi.
Goniču lahko zelo lepo zadovoljiš potrebo po gonji s kakšnim coursingom, za ovčarje se menda obnese treiball...Torej pes lahko sprosti svoj nagon na neškodljiv ali celo koristen način. Ne vem če obstaja kaj takega za potrebne pasje samce. Je pa mogoče prvič paziti, da ne pride v neposreden stik z gonečko in drugič, če razvijaš delo, ki ga ima zelo rad (ker pri njem sprošča svoje druge nagone), ga gonečke ne bodo pretirano obsedale. Potem, ko pride iz pubertete seveda. Po mojih izkušnjah so se skoraj vsi zreli samci sposobni skoncentrirat na svoje delo, tudi če je v bližini gonečka. Pač samo ena motnja več, na katero se morajo navaditi. Tako kot na raztreseno hrano, mačke, divjad....Obstajajo sicer samci s pretiranim nagonom, ki jim ne pomaga nič, če zavohajo gonečko se ne morejo skoncentrirati, ne morejo se učiti, ne jedo, ne vzamejo niti priboljškov, se ne igrajo....Za te bi pa dejansko lahko rekli da trpijo in če je okrog njih veliko nesteriliziranih samic, potem je zanje kastracija res najprijaznejša rešitev. Jih je pa dejansko malo, jaz vem samo za enega, ki bi sodil v to kategorijo.
Logiran
luna7
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.656


« Odgovor #995 : petek, 20.12.2013 : 15:58:22 »

Pri moji prejšnji psici je bila gonitev oz. po gonitvi stresna. Predvsem obdobje po gonitvi, ko smo se šli navidezno brejost. Zato govorim, da ji sploh ni bilo lepo, ko je imela ta obdobja. Dobro, ko se goni, je res bolj razigrana, ampak potem se je pa vse skupaj zelo "poslabšalo". In to je trajalo tudi po 5 mesecev! Do nalsenje gonitve smotako imeli povprečno 8 mesecev miru, in smo ponovili vajo.
Lanabela, hvala za napisano!  Wink
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #996 : petek, 20.12.2013 : 19:18:23 »

Govorim o zdravih psicah, če so problemi jih je potrebno zdraviti ali pa psico sterilizirati. Sterilizacija iz zdravstvenih razlogov sploh ni sporna.
Sicer pa se mi zdi res smešno, kako se je začelo zadnje čase komplicirati zaradi intaktnih psov. Prav zdajle sem iz agilitija, imeli smo na vadbišču dve gonečki in štiri intaktne samce, pa ni bilo nobenega problema, samci so normalno delali....dokler niso začelo kreteni v bližini metat petarde. Potem je bilo za dva treninga žal konec.
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #997 : petek, 01.08.2014 : 09:54:51 »

Tole ni ravno frisno, je pa vseeno zanimivo.

The effect of neutering on the risk of mammary tumours in dogs – a systematic review "Due to the limited evidence available and the risk of bias in the published results, the evidence that neutering reduces the risk of mammary neoplasia, and the evidence that age at neutering has an effect, are judged to be weak and are not a sound basis for firm recommendations."

"There is some evidence to suggest that neutering bitches before the age of 2.5 years is associated with a considerable reduction in the risk of malignant mammary tumours, and that this risk may be reduced further by neutering before the first oestrous. However, our study, which involved screening over 10,000 articles in any language but reviewed only the English literature in detail, demonstrated that the strength of this evidence was weak because of the paucity of published studies that adequately address this issue. Two of the four included studies found no evidence that neutering bitches was associated with a reduced risk of mammary tumours; however, there were also potential biases in these results. This information should be balanced with other available information on the risks and benefits of neutering, including the potentially broader impact of unwanted pregnancies, for example."
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
bonnie6
novinec
*
Sporočil: 11


WWW
« Odgovor #998 : petek, 15.01.2016 : 19:22:12 »

Imam vprašanje (priznam pa, da nisem prebrala vseh 67 strani debate) - Kdaj po operaciji bi lahko psička šla nazaj na normalno dnevno aktivnost? Sama je bila samo prvi dan boga, drugi dan pa je že hotela letet, skakat in tečt, ampak ji nisem pustila - dobila je 10min počasnega sprehoda. Je že živahna in aktivna, se pa bojim, glede na to da je šele tretji dan po sterlizaciji, da bi se ji tekočina začela nabirat na tistem delu. Rana se sicer lepo celi, tri šive je dobila in v ponedeljek greva odstranit. Iskreno sanja se mi ne, kdaj bi lahko šle na malo daljši sprehod in kdaj bi jo lahko tudi na travniku spustila malo iz povodca ter kako žogico vrgla? Mislite, da bi bilo prezgodaj takoj po odstranitvi šivov?
Logiran
Strani: 1 ... 62 63 64 65 66 [67]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Samice in samci, legla  |  Tema: Sterilizacija
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines