mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 23:09:05

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Napadalnost  |  Tema: PES RENČI
Strani: [1] 2 3  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: PES RENČI  (Prebrano 20877 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
nekdo_lj
novinec
*
Sporočil: 6


WWW
« : ponedeljek, 01.03.2010 : 14:08:25 »

Imam psa mešančka iz zavetišča (verjetno med labradorcem in ovčarjem), starega 6 mesecev. V stanovanju živim z dvema bratoma in kar naenkrat je začel renčati na mene, ko ga  hočem pobožati na njegovem mestu kjer spi, ali če se mu malo bolj približam (v smislu, da ga objamem) - kjerkoli, tudi zunaj. Strpen je samo do mojih dveh bratov,  s katerima živim. Prav tako je agresiven na moje starše in to že, ko stopijo v stanovanje, še posebi, če je zraven nekdo od bratov, na katera ne renči. Kaj mi svetujete?
Sam sem se lotil problema, da ga udarim po smrčku vedno ko zaranči ter vztrajam toliko časa z udarci, da neha. Je veliko bolje, vendar se me je pa začel malo bati. Ali ravnam pravilno ter kako to agresijo ustaviti (do mene in do drugih)?
Logiran
ren
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 198


« Odgovor #1 : ponedeljek, 01.03.2010 : 14:51:25 »

Nehaj ga tepsti po smrčku!

Pri 6 mesečnem psu ne moremo govoriti o agresiji, prej o trmi (seveda pa se to lahko stopnjuje do te mere, da bo postal agresiven oz. dominanten, in sicer toliko kot mu boš ti dopustil).

Mislim, da se moraš čimprej podučiti o vzgoji in to hitro, da boš potem učil psa.

Moj nasvet: psa uči preko igre in ko uspešno opravi nalogo, trikce,...ga pohvali. Če renči rečeš: ne, fuj (odločno, samo ne se dret). Ko pridejo obiski, naj bo pes z vami, da se bo naučil, da nima kaj braniti, renčati, lajati. Veliko ga zaposli, se igraj z njim. Vsekakor pojdi v kvalitetno šolo. Pes se mora socializirati z ljudmi in drugimi psi, mačkami,...

Bodi pozoren tudi na to, da ne bo renčal ko ga hraniš.

Seveda bo vse skupaj trajalo kar nekaj časa. Ti si tisti, ki postavljaš meje, vedno, povsod.

Logiran
ren
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 198


« Odgovor #2 : ponedeljek, 01.03.2010 : 14:56:53 »

V temi vzgoja imaš kar nekaj nasvetov. Malo si preberi.
Logiran
Desobediencia
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.488


« Odgovor #3 : ponedeljek, 01.03.2010 : 15:01:37 »

Ne, ne ravnaš pravilno.
Pes mora najprej pridobiti tvoje zaupanje, čene bo učinek ravno nasproten. In pes je več kot očitno ali nezaupljiv, ali pa ste ga preveč po rokah nosili in vas ne priznava kot vodjo. Objemanje je dokaj dominantna gesta, vendar takole po internetu resnično ni možno vedeti če se ti pač ne pusti ali je iz strahu.

Lahko ti dam en primer, v varstvu imam odraslo samico, ki je pri prejšnjih lastnikih živela izolirana. Ko smo jo odpeljali je šla sama v boks v avto, ko smo prispeli domov ni hotela iz avta. V tisti dolgo vožnji domov je pozabila da smo se spoznali, poleg tega je bila resnično plašna, ne pa agresivna. Torej je v obrambi, da se je slučajno nebi približala renčala ali kar direktno štartala name. Vsak po njenem mnenju nepravilen gib jo je spravil globje v boks. Iz avta smo jo spravili z našim samcem, ker ji je bil interesanten.

Na dvorišču je držala distanco, mene je sprejela z rezervo, mojega partnerja pa nikakor ne. Ko sem jo peljala na sprehod se je sprostila in veselo šibala poleg mene, poleg njega je hodila cela sklonjena in zaostajala. Vsako forsiranje naj pohiti bi jo ustavilo in nebi hotela več naprej, sploh ne če bi bil tam on. Mene je pozneje popoldne popolnoma sprejela (usedla sem se na tla in pustila da se je sama približala, nisem je gledala, potem sva se pa po žensko pogovorili, na koncu pa že mazili in stiskali), samo forsirala je nisem. Naslednji dan sva bili že najboljši prijateljici in tako je tudi sedaj ko je psica še vedno tukaj, ko me vidi se ji utrga od veselja. Dopušča tudi verbalno kreganje, ker laja precej in za prazen nič. Njen globji problem so očitno moški, kar tudi nasploh opažam psi presranih psih..ženske nekako sprejmejo, moški so pa strah in groza. Še po dveh dneh po prihodu se moj partner ni smel približat boksu, ker je renčajoč grozila in se če je pristopil zagnala v ograjo. V bistvu se je umaknila in renčala že, ko se samo stopil na dvorišče. Zdaj pa sta tudi onadva prijatelja, samo je opaziti da meni bolj zaupa kod njemu.

Potem je tu psica iste pasme s podobno ali slabšo preteklostjo, rešena ketnarka, ki je ob prvem kontaktu kazala zobe že na daleč. Samo potem ti je hitro postalo jasno da ti ne grozi, pač pa se na nek način dobrika da ji nebi česa naredil. Renčala je ves čas, v bistvu te je tolerirala par metrov stran če se nisi premikal. Tudi tukajne moreš nastopiti v stilu "koji ti je k*rac, kdo ti pa kaj hoče, ne drzni si renčat name" ker ponovno ne gre za agresivnega psa, pač pa za psa ki je izredno nezaupljiv, ker pač ni imel nikoli dosti kontakta z ljudmi, razen ko so ji metali pomije in jo filali z nekakšno kontracepcijo, po tem ko je stalno kotila mešance. Po 5 minutah sva sedeli na tleh in se pogovarjali. Psica se je izkazala za super sladko,  sploh se ni nehala metat na tla in vihat žnable, da bi se mi prikupila. Ko je lastnica stopila iz hiše ni mogla verjet, je pa res da svoje psice ni poznala niti malo. To so ena taka tipična obnašanja, ko veš dapes v bistvu ni nevaren, dokler te ne smatra za nevarnost.

Psica ima zdaj nov,super dom, po dolgem času sem jo videla prejšni teden, spet, moške težko sprejme, ženske grejo skozi vendar sprva ne pusti poseganja v zasebnost, če se lepo zmeniš z njo ji pa lahko celo zobe pogledaš. Pri tem poskusu je parkrat zarenčala vendar ne da bi mi povedala da jih bom fasala, pač pa daraje vidi da ne. Pa sem ji povedala da se grdo obnaša  in da mi to ni všeč in potem se je dalo dvignit žnablje za par sekund. Več ne, ker se je že metala na tla in delala smotano. Kar pa je pri njej najbolj moteče je neprestano lajanje, psica nabija v prazno kostoji poleg tebe tako, da se še pogovarjati ne moreš normalno. Tu upam trdit da se je psici precej poslabšal sluh, ker je imela ob mojem prvem srečanju z njo skoraj eno leto nazaj grozno vneta ušesa, staro infekcijo in ušesni kanal kak centimeter zadebeljen, popolnoma trda ušesa. Delno je pa razlog njena presranost.

Tretja, spet psica in iste pasme, vse obobje najpomembnejše za socializacijo preživela pri vzreditelju z minimalnim kontaktom z ljudmi, šibkega, po drugi strani pa trmastega karakterja, bala se je vsega kar je novo, drugačno in predvsem kar je moški. V mimoidoče se je zaganjala, če je bilo treba it mimo avta z odprtimi vrati je naredila velik ovinek..SPET - ne smeš forsirat, moraš pa soočat. Jo postavljat v situacije, ki naj bi jih čisto normalno sprejemala z. ignorirala, ne pa bežat od njih, ker se sicer grdo obnaša. Pozitivno obnašanje nagradit oz. odvisno do situacije in okolja, v nekaterih situacijah ki jih pes pozitivno sprejme je temu bolje ne posvečati pretirane pozornosti, torej ne iz tega delat big deal. Da se je nekaj zgodilo kot se je je čisto samoumevno, idemo dalje. To npr. pri pokih petard. ipd. Obvezno pa grajati negativno obnašanje in reakcije, da pes ve da to ni zaželjeno, da je pravzaprav zelo bed. Vendar so tudi tu pristopi odvisni od psa do psa, pri nekaterih je ko ga res poserjejo potrebno nekaj grobosti, pri nekaterh je pa to zelo kontra učinek. Torej moraš za to imeti določeno znanje in izkušnje. Naj povem da je ta psica precej, res precej napredovala in normalno funkcionira v urbanem okolju.

Je pa za take stvari treba imet filing in znat doživet takšne pse, mislim da ti tega nimaš in ti zato svetujem strokovno pomoč (na forumu je uporabnica Xena ki se ukvarja z bivšimi azilaši in tudi njihovimi lastniki). V bistvu nevem zakaj se odločate za azilaše, če kasneje ne veste kako postopat z njimi. Ampak ok, želim ti vso srečo, mislim da ni nič takega kar se nebi dalo naredit ali pa vsaj omejit. Torej obvezno pomoč strokovnjaka, preden bojo šle stvari tako daleč da bojo težko popravljive. Pes je star komaj 6 mesecev, dojenček praktično.
Logiran
nekdo_lj
novinec
*
Sporočil: 6


WWW
« Odgovor #4 : ponedeljek, 01.03.2010 : 15:04:06 »

Hvala ren. V pasji šoli so mi rekli, da je rečanje absolutno nesprejemljivo (kar je razumljivo) in da ko renči, naj ga udarim - pravzaprav vse zgoraj napisano je po nasvetu kinološke inštruktorice. Jst bi reku, da je to že neke vrste agresija, ker kar lepo pokaže zobe, na fuj in ne pa ne reagira kaj dosti Sad Je namreč zelo trmast.
Ko kdo pride v stanovanje, je vedno z nami in ko sta brata zraven, je še toliko bolj "pogumen". Smiley
Se mu pa veliko posvečamo, igramo ter za svojo starost že kar nekaj zna Smiley

Logiran
Desobediencia
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.488


« Odgovor #5 : ponedeljek, 01.03.2010 : 15:07:48 »

Koliko časa pa je pes že pri vas in kako ste funkcionirali dokler se ni pojavil problem? Malo opiši kako poteka hranjenje, kaj se od psa pričakuje in na kakšen način..
Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #6 : ponedeljek, 01.03.2010 : 15:11:28 »

V pasji šoli so mi rekli, da je rečanje absolutno nesprejemljivo (kar je razumljivo) in da ko renči, naj ga udarim - pravzaprav vse zgoraj napisano je po nasvetu kinološke inštruktorice.

Me zanima, kaj bo rekla Xena, ko bo tole prebrala. Huh
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #7 : ponedeljek, 01.03.2010 : 15:14:04 »

nekdo_lj, toplo ti priporočam, da čim prej zamenjaš pasjo šolo. Tam, kjer si zdaj očitno ne boš dobil pravega nasveta, temveč se bo situacija samo še slabšala. Če si iz Ljubljane ali okolice, ne bo problem zamenjat šole. Vsekakor se psa takšnega vedenja ne odvaja z udarci po gobcu.
Logiran
Klavdija
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 868


« Odgovor #8 : ponedeljek, 01.03.2010 : 15:35:35 »

Nadaljuj z udrihajem po gobcu takega mladega psa in kmalu ko bo dovolj močan se pripravi, da bo on pokazal tebi kako udari on. Lips Sealed Tongue Lips Sealed

Mislim.... Angry
Logiran
nekdo_lj
novinec
*
Sporočil: 6


WWW
« Odgovor #9 : ponedeljek, 01.03.2010 : 15:36:53 »

Koliko časa pa je pes že pri vas in kako ste funkcionirali dokler se ni pojavil problem? Malo opiši kako poteka hranjenje, kaj se od psa pričakuje in na kakšen način..
[/quote
Me zanima, kaj bo rekla Xena, ko bo tole prebrala. Huh
Koliko časa pa je pes že pri vas in kako ste funkcionirali dokler se ni pojavil problem? Malo opiši kako poteka hranjenje, kaj se od psa pričakuje in na kakšen način..
Pes je pri nas približno 3 mesece in to renčanje se je pojavilo praktično čez noč. Pri hranjeju je zelo priden, saj ko mu damo posodo z briketi na ukaz "počaki" čaka toliko časa, dokler mu ne dovoliš jesti. Ko je, ne renči in grem lahko z roko v posodo brez problema, prav tako mu grem lahko z roko v gobec kadarkoli. Problem je le pri božanju na njegovom mestu in objemanje ter renčanje na ljudi, ki so že malo bolj udomačeni (naši starši), na tujce pa sploh ne. Smiley
Zelo zanimivo obnašanje.
Od njega pričakujemo poslušnost in se temu primerno vsi trije kar precej ukvarjamo.
Logiran
Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #10 : ponedeljek, 01.03.2010 : 15:38:37 »

Torej ste ga dobili pri 3-eh mesecih? Jaz vam resno svetujem takojšnjo zamenjavo šole in inštruktorja. Da ste do 6-ega meseca psa takole uničil, žal ne pomeni nič dobrega...
Logiran
zalarjeva
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.197


« Odgovor #11 : ponedeljek, 01.03.2010 : 17:21:32 »

Kje pa pes spi? Ima svoje ležišče ali ima ležišče na kavču/postelji?
Nikjer ne najdem tistega posta, kako ravnati, ko posvojiš psa, mislim, da ga je ravno Xena napisala par let nazaj. Mi kdo pomaga, ker mislim, da bi mu prav prišel.
Notri piše kako ravnati-pes gre na kavč/posteljo samo, ko mu ti dovoliš, do posode s hrano samo, ko ti dovoliš, čez vrata na sprehod greš prvi, pes gre za tabo, če pes leži na mestu, da te moti, se ti mora umaknit on in ne ti njemu,...pa še veliko drugih priročnih primerov je napisanih tam Wink
Logiran
Zoia
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 717


« Odgovor #12 : ponedeljek, 01.03.2010 : 18:38:35 »

http://www.k9deb.com/NILIF.html
Logiran
zalarjeva
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.197


« Odgovor #13 : ponedeljek, 01.03.2010 : 18:53:35 »

Zoia hvala! Sicer jaz sem mislila tistega, ki je v slovenščini, a upam, da nekdo_lj zna angleško Smiley
Logiran
Desobediencia
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.488


« Odgovor #14 : ponedeljek, 01.03.2010 : 18:54:06 »

Pes gre na kavč samo ko mu ti dovoliš, pa še to šele ko je že jasno kdo je kdo pri hiši. Naprej je pa seveda odvisno od lastnika, samo psu ne bo nič če ga bo lastnik sem pa tja malo zajebaval in iz čistega miru nateral dol ko se mu bo zazdelo..in bo pes jasno gor samo ko lastniku paše.

Jaz imam čedalje večjo alergijo na razne pasje inštruktorje, ker opažam da je odvisno od pasje šole do šole, v kakšne ekstreme grejo..a lahko spet en primer?
Odrasel samec neke pasme je ugriznil dva dobra družinska prijatelja, s katerima je rastel. Nasploh  je prerasel sam sebe in se imel za oh in sploh in samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bo obrnil tudi proti lastnici. Ko so prišli obiski (eden teh obiskov sem enkrat bila jaz), je moral biti pes privezan z nami v dnevni sobi, z nagobčnikom. Pes je seveda ves ta čas, tudi ko se je začel obračat proti ljudem imel prost vstop na kavč. Ko smo se obiski hoteli  posesti na kavč, ga je morala lastnica prosit naj gre dol. Pa ni šel sam, morala ga je zvleči dol, ker se je delal flegmo in težkega, češ pusti me, ker mi je tko fajn gor, pa tok sem zaspan=v prevodu ko te jebe. Ko smo se vsi posedli na kavč, je pes dobil povabilo naj gre nazaj gor. Zdaj pa naj nekdo meni pove, po kakšni logiki ima nevaren pes ki se je začel obračati proti ljudem še vedno vstop na kavč? Pa četudi tisti trenutek nam ni nič hotel, niti lastnici. V kakšni šoli učijo take stvari? Ko se pes enkrat začne smatrati za boga, so ljudje zanj daaaaleč nekje zgoraj, on je pa najnižji drekec na svetu po položaju. Kako si lahko torej deli mesto na kavču in torej tudi pozicijo z ljudmi, če pa je veliko manj vreden od nas? Sem lastnici rekla naj ga zabripe dol in mu prepove kavč, pa me ni upoštevala. Povedala sem ji tudi da je ob takšnem tretiranju samo vprašanje časa, kdaj se bo obrnil tudi proti njej. In se je, pes jo je napadel in bil uspavan.
Ampak potem pa ljudje iščejo razloge in razlage vse povsod drugje, samo pri sebi ne. Od čudnih genov, do nevem česa še. Ampak DEJSTVO je, da genetika ni 100%. In da se bo pes z geni sladkimi ko rožice kar se tiče karakterja v nekem trenutku tudi začel repenčiti, če mu kaj ne bo prav potem ko mu bo celo življenje dovoljeno marsikaj in bo malodane bog v hiši. Zato jaz pravim da s kavčem ni nič narobe, ampak SAMO če je lastnik poštiman in pes tudi. Kar po defaultu vsakemu dovolit ta privilegij..pač odvisno od karakterja psa.

Potem je pa še en primer s pasjimi pošali..mi lahko poveste kdo "učencu" svetuje, naj ko 6 mesečni pes začne renčat nanj naredi naslednje: Obrne ga na hrbet in sedi na njem toliko časa, dokler pes ne neha renčati. Pa to ne pomeni da se pes po 3 minutah podredi-pes je bil v stanju renčati 20 minut na lastnico, pa to pomeni grozeče renčanje. 20 minut je sedela na njem, ko se je gospod odločil nehat renčat se je lahko dvignil in delal nekaj pač. Pes je s takimi forami začel pri 6 mesecih in bil kasneje nevaren okolju, vendar je tu spet dejstvo da četudi tak pes je malo premaknjen v glavi, s pravim zatiranjem slabih lastnosti marsikaj NE pride ven. In tole z obračanjem na hrbet dokler ne neha renčat, pa naj traja kolikor hoče je zame navaden bullshit. Ne pri temu psu in ne pri tem obnašanju..tale pes je že rabil trše prijeme in jaz sem skoraj prepričana, da bi s temi prijemi enkrat že pač priletel na realna tla..dokler ni bilo prepozno in je pes začel napadati nasploh, tudi lastnico. Aja, na poligonu je pa delal ko urca. Izven poligona je bil okolici nevaren. Zdej mi pa povejte kaj ti nuca tist BBH, če je to papir ki ga pač nekomu moraš pokazat da je tvoj pes lepo vodljiv v urbanem okolju hehe in zgleden spremljevalec. Samo taisti pes je dejansko pošast, hehe. Ljudje so spet krivili slabe gene, ampak procent podedovanega je manjši kot procent na katerega vplivamo mi. In če obstaja tisti manjši procent je še vedno dejstvo da obstaja, še kako obstaja, vendar je v paketu s pravilnim hendlanjem lahko čisto druga pesem.

Zato je pa dejstvo, da niso vse pasme za vsakega. Enako je z azili, azilaši lahko s seboj pač prinesejo raznorazne zgodbe, če jih pa ne so pa še vedno samo psi in pes ti ne bo do te mere kao hvaležen, da te ne bo nikoli začel zajebavati. Daleč od tega.

Kot sem že napisala je najboljš da se oglasijo inštruktorici ki se ukvarja z bivšimi azilaši. Sam da ne bom kake nebuloze slišala da se jo pa tam svetuje, ker pol pa tega ne napišem nikoli več Grin Malo heca Wink
Logiran
Strani: [1] 2 3  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Napadalnost  |  Tema: PES RENČI
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines