mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 07:38:50

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Potepuhi, napadalni psi, lovci in kmetje  |  Tema: Bodo lovci lahko spet streljali pse?
Strani: 1 2 3 4 [5] 6   Dol
Natisni
Avtor Tema: Bodo lovci lahko spet streljali pse?  (Prebrano 26249 krat)
0 članov in 2 gostov pregleduje to temo.
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #60 : ponedeljek, 08.03.2010 : 15:20:28 »

Če iščeš v gozdu, je itak zdravo prej obvestiti lovce. Psom pa tudi ni neka posebna umetnost natakniti oprtnico.
 
Načeloma nimam nič proti, če se ustreli psa, ki dela škodo v lovišču in se ga drugače ne da odstraniti. vendar bi morali to, da je pes resnično gonil oz trgal divjad tudi v vsakem primeru posebej dokazati. Ker se tisti, ki nam spomin malo dlje nazaj seže dobro spomnimo primerov, ko so bili ustreljeni psi ob lastnikih, celo vpričo otrok. Občasno kakšen tudi ob hišah, celo na domačem vrtu. Tisti, ki so dejansko delali škodo, so pa to lahko nemoteno počeli, če so imeli lastnika, ki se mu lovci niso hoteli zameriti.

Pri čemer moram poudariti, da so že takrat pse streljali v glavnem psihoti, ki jim je bilo to v užitek. velika večina lovcev psov ni hotela streljati.
Logiran
Urla
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 431


WWW
« Odgovor #61 : ponedeljek, 08.03.2010 : 15:41:45 »

Ki se ga ne da drugače odstraniti? Zakaj pa se katerega psa ne bi dalo ujeti, privabiti s hrano ali ustreliti z uspavalom ter potem iskati lastnika oz. psa odpeljati v zavetišče, tako kot se naredi s psi brez znanega lastnika, ki niso v gozdu?
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #62 : ponedeljek, 08.03.2010 : 15:55:51 »

Ne sanjaj. Ti psi so tako prefrigani, da jih je še posneti težko, kaj šele da bi se pustil prijeti. Streljanje z uspavalom pa tudi ni tako enostavno.
Logiran
Urla
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 431


WWW
« Odgovor #63 : ponedeljek, 08.03.2010 : 19:11:09 »

Je kdo rekel, da je enostavno? Tudi v naselju to ni vedno enostavno. Je pa definitivno mogoče. Jaz na primer živim na vasi in so gozdovi vse naokoli. Se pravi če mi pes pobegne, se bo definitivno potikal po gozdu. Ker se tujcem ne pusti prijeti in se jih zelo boji, ga ne bodo mogli identificirati in je zato upravičen odstrel? S tem se niti pod razno ne strinjam.
Logiran
Teja
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.854


« Odgovor #64 : ponedeljek, 08.03.2010 : 22:12:03 »

saj nočem zvenet kruta ampak če že lahko streljajo naj pridejo ''spucat'' pred cigansko bajto na našem koncu.
me motijo da lajajo pred bajto ob 4h zjutraj, serjejo po vrtu in zasledujejo mene in moj trop na sprehodu. skratka ''preganjajo'' moje pse in definitivno tudi divjad v gozdu. vabljeni torej lovci k ciganom!!!
Tongue

Logiran
luka
odvisnež
*****
Spol: Moški
Sporočil: 906


« Odgovor #65 : torek, 09.03.2010 : 10:40:31 »

Teja, kaj če bi svoje pse označili, preden greste z njimi v gozd na trening. In, kot je napisala že moja predhodnica - prej obvestite lovce in težav zagotovo ne bo.
Si pa pokazala pravo lice v naslednjem postu, ko kot ljubiteljica živali malo preveč napadalno govoriš o romskih (in ne ciganskih!) psih. Ali te tudi romi motijo?
Logiran
lunca
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 583


« Odgovor #66 : torek, 09.03.2010 : 10:57:08 »

V vsakem primeru se moraš prilagoditi terenu na katerem se nahajaš.Če živiš na vasi v bližini gozda,se pa pozanimaj pri kakšnem lovcu,kdaj so lovopusti,kdaj je sezona odstrela za kakšno žival,kdaj so pogoni.Če bi rada trenirala se tudi dogovori.Kadar treniram sledenje po njivah,se tudi z lastnikom zemljišča dogovorim,ali lahko njegovo njivo uporabljam za trening.Glede na to,da se za takšne stvari vedno dogovarjam nimam nikoli problemov z tereni za treninge.
Pač vsaki situaciji se je treba prilagoditi,ne moremo kar nekaj samo po sebi umnevno uporabljati.

LP Tjaša
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #67 : torek, 09.03.2010 : 10:57:41 »

Urla, pises, kot da je to, da ti bo pes pobegnil, nekaj cisto normalnega...
Ce ti bo pobegnil, bos pac obvestila lovce, jih prosila, da naj ga kljub temu, da preganja in/ali kolje divjad, ne ustrelijo, ampak bos namesto tega placala odskodnino za mrtvo ali poskodovano srno, kazen in kaj jst vem kaj vse tocno se placa.

Lovska zveza Slovenije meni, da so na osnovi četrte in pete alineje 26. člena
ZZZiv-UPB2, v primeru ko psi trgajo in preganjajo divjad, izpolnjeni pogoji za
usmrtitvev živali v skladu z zakonom.


Tako je v četrti in peti alineji
določeno, da je usmrtitev živali dovoljena, če je
· to potrebno zaradi ohranjanja naravnega ravnotežja
· žival nevarna za okolico oziroma povzroča občutno škodo in tega ni mogoče
drugače preprečiti.


(kopirano z linka v prvem sporocilu te teme)
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Urla
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 431


WWW
« Odgovor #68 : torek, 09.03.2010 : 11:27:33 »

Nekaj je zakon (torej teorija), drugo pa praksa. Lepo bi bilo, če bi tudi vsi lovci (in seveda lastniki psov) natančno poznali zakon in ga tudi vestno upoštevali, ampak na žalost ni tako. Se dogaja, da lovec vidi psa v gozdu in avtomatično predvideva, da preganja divjad in je zato po njegovem odstrel upravičen, čeprav pes v resnici ni poškodoval nobene živali ali je preganjal. Se je pač izgubil v gozdu. Ampak to razloži lovcu, ki mu gredo psi v gozdu na živce. Ker pač slučajno ne mara psov in je slučajno ravno s puško v gozdu in lahko svoje početje tudi opraviči po zakonu. Pišem iz izkušenj, ker poznam nekaj takšnih primerov. Pa je lahko celo lastnik v bližini in je psa izpustil, ker ga tudi po zakonu lahko. In kaj v tem primeru?
Seveda je treba imeti psa pod nadzorom, ampak kljub temu se tudi najbolj pedantnim kdaj v življenu zgodi, da mu pes pobegne. Si si potem sam kriv, ker živiš v bližini gozdov? Glede na to, da je v Sloveniji okoli 60% gozda, to ni nič čudnega. Reči hočem samo, da stvari niso vedno črno-bele in da to, da je pes sam v gozdu avtomatično še ne pomeni, da bo klal divjad. Je torej vsak posamezen lovec pristojen za to, da bo ocenil, kateri pes je divjadi nevaren in kateri ne?
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #69 : torek, 09.03.2010 : 12:02:36 »

A bi lahko tisti, ki imamo pse, ze koncno zaceli govoriti o tem, da smo res sami krivi za pobege/izgubitve nasih psov in nehali obesati tega drugim ali "visjim silam" ter "nakljucjem"?

Ce se moj pes znajde v gozdu brez mene (mimogrede imam tudi jaz tukaj okrog gozd), se pac ne morem sklicevati na visjo silo/lovce/cestarje/voznike ..., da bi morali ... ne vem kaj. Najprej moram jaz "nekaj", potem sele lahko to zahtevam od nekoga drugega. Blizina gozda ali ceste nima s pobegi zivali prav nicesar opraviti. Velja za vsa podrocja (gozd, mesto, vas, cesta ...). V gozdu lahko pes povzroci skodo na divjadi, lahko koga ugrizne in lahko nam ga poci prepotenten lovec (katerega identitete morda ne bomo nikoli odkrili). Na cesti lahko pes povzroci prometno nesreco z materialno skodo ali celo s hudimi poskodbami sebe, voznika in se koga drugega, lahko celo svojo ali clovesko smrt. A to pa pac ni pomembno?

Lovcu se ni treba ubadati s tem, ali je pes, ki je brez lastnika v gozdu, nevaren divjadi. Pes v gozdu brez lastnika nima kaj iskati. Ne vem, zakaj bi morali lovci delati disertacije o tem, kaj pocne tvoj pes sam v gozdu? Nobene razlike ni med tem, ali ti je pes usel, ali si ga sama spustila na reden obhod. Dejstvo je samo eno - pes je sam tam, kjer bi moral biti z gospodarjem. Ce je gospodar s psom, me bo tezko kdo preprical, da mu lahko psa kaksen lovec kar tako svrkne. Ce gospodarja ni zraven, pa nima pojma, kaj je pes v resnici delal v gozdu, torej velja beseda lovca - bil je zraven, vec od besede lastnika - ni ga bilo zraven in nima pojma, kaj se je v resnici dogajalo.
Logiran

Urla
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 431


WWW
« Odgovor #70 : torek, 09.03.2010 : 12:10:54 »

Jaz ne zvračam krivde na nikogar in sploh nisem pisala o krivdi ali odgovornosti. Se pač ne strinjam, da se psa lahko povozi, če se znajde na cesti iz kateregakoli razloga (čeprav nima tam kaj početi) ali da se ga lahko ustreli, če se znajde v gozdu (čeprav nima tam kaj početi). Tako kot ne bom tujega psa nalomila z lopato, če ga bom našla na svojem dvorišču (čeprav nima tam kaj početi). Vsake stvari se da lotiti na več načinov.
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #71 : torek, 09.03.2010 : 12:20:19 »

Popolnoma se strinjam s Jano.
Če mi pes pkaže, da sem precenila sebe in svoje šolanje in steče za divjadjo ali na prometno cesto in tam skasira svoje - sem obupana, zelo žalostna in čustveno prizadeta, ampak vseeno si moram priznati, da je bila krivda moja.
Zato mora vsak sam pri sebi pretehtati, koliko lahko sebi in svojemu psu zaupa, in če je ali ni sposoben preživet brez neumestnega obtoževanja drugih za svoje lastne napake, če ni naj ima pač pse izven ograjenih površin res vedno povsod privezane.
Ne glede na to kakšno mneje ima kdo o prostem tekanju psu je pač dejstvo, da nek rizik, da na tak način pride do nesreče, vedno ostaja.
Logiran
luka
odvisnež
*****
Spol: Moški
Sporočil: 906


« Odgovor #72 : torek, 09.03.2010 : 12:23:45 »

Urla, tudi z lopato bi ga nalomila, če bi preskočil ograjo tvojega vrta in napadel tvojega psa. Vse stvari so relativne. Na cesti ga gotovo ne bo nihče namerno povozil, kot si malo namignila, če že zaradi drugega ne, se bo bal za svoj pleh. Če bi bil jaz lovec, pa tudi nikakor ne bi dopustil, da mi taki divji psi koljejo divjad. Kratkomalo bi ga počil, če bi smel. Pa naj sem še tako čuden zaradi tega.
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #73 : torek, 09.03.2010 : 12:25:10 »

Aja pa še to- niso lovci edina nevarnost , ki grozi psom v gozdu. Nekateri se ne vrnejo več, ker mnogi se dokončno izgubijo, se kam zapletejo, padejo. Tudi nekatere divje živali niso psom prijazne. Pred kratkim smo debatirali o primeru , ko je psa najverjetneje dokončno obdelal merjasec, medvedov imamo tudi kar nekaj po naših gozdovih,  v času gonitve pa celo  jelenjad in srnjad nista zanemarljiv nasprotnik za enega manj izkušenega psa.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #74 : torek, 09.03.2010 : 12:28:23 »

Urla, pred casom smo tukaj brali zgodbo najdene psice, ki jo je pisala najditeljica. Nasla jo je na avtocesti, ko je bezljala sem in tja. Hm ..., bos rekla, da naj zapeljem pri 130 km/h v ograjo, da se izognem psu, ki brez lastnika plese tam, kjer nima kaj iskati? Tudi, ce zapeljem v ograjo, lahko ubijem sebe, svoje sopotnike, morda se koga drugega v kaksnem drugem avtomobilu in celo psa, saj nadzora pri odboju mojega avtomobila od ograje nimam. In potem bos rekla, da je pes pac usel in da sem sama kriva, ker se mu nisem varno umaknila?

Oprosti, tvoje razlage seveda sprejemam na znanje, so pa zame skrajno nesprejemljive.
Logiran

Strani: 1 2 3 4 [5] 6   Gor
Natisni
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Potepuhi, napadalni psi, lovci in kmetje  |  Tema: Bodo lovci lahko spet streljali pse?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines