mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 27.04.2024 : 20:51:26

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Značaj, čustva in strahovi  |  Tema: Dominanca ali agresija?
Strani: 1 ... 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12   Dol
Natisni
Avtor Tema: Dominanca ali agresija?  (Prebrano 36848 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
sessa
rad pišem
****
Sporočil: 447


« Odgovor #120 : nedelja, 07.03.2010 : 11:37:24 »

Ne mi rečt ta pes ni vsaj za 2 sekundi preden je čavsnil dobil tistega zgroženega, debelega pogleda no Roll Eyes
Logiran
Zoia
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 717


« Odgovor #121 : nedelja, 07.03.2010 : 11:42:30 »

Večinoma ni bilo časa. Sej veš, kako so kokri mečkabilni in kako ljudje pobožajo, brez da bi vprašali.  Če je pa kdo šel počasi z roko proti njej, je pa res znižala glavo in ga gledala izpod čela.
Logiran
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #122 : nedelja, 07.03.2010 : 11:43:30 »

Ne, tudi debelega pogleda ni bilo. Nic ni bilo, samo savs.
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #123 : nedelja, 07.03.2010 : 11:44:34 »

Jaz še vedno trdim, da pes pokaže-nakaže.
Bi rada slišala/prebrala konkreten protiargument. Me zanima.
Logiran
sessa
rad pišem
****
Sporočil: 447


« Odgovor #124 : nedelja, 07.03.2010 : 11:53:08 »

Torej je bil šavs svarilo, če bi te nameraval resno poškodovati bi te. Tudi mali pes bi se te lotil, če bi to bil njegov namen.
Logiran
Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #125 : nedelja, 07.03.2010 : 12:04:36 »

Torej je bil šavs svarilo, če bi te nameraval resno poškodovati bi te. Tudi mali pes bi se te lotil, če bi to bil njegov namen.

Ne, šavs je šavs. Napad je drugo.
Logiran
sessa
rad pišem
****
Sporočil: 447


« Odgovor #126 : nedelja, 07.03.2010 : 13:19:45 »

Ne razumem? Kaj sem pa jaz drugega napisala?
Logiran
Peibie
rad pišem
****
Sporočil: 319


« Odgovor #127 : nedelja, 07.03.2010 : 14:05:33 »

Čenča, a te prav razumem?

Pred vsakim napadom živo bitje izkazuje neko vedenje.
To vedenje:
- lahko že pred napadom prepoznamo kot opozorilo;
- lahko po napadu prepoznamo kot opozorilo;
- le stežka ali z veliko domišljije po napadu prepoznamo kot opozorilo.
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #128 : nedelja, 07.03.2010 : 14:48:47 »

Jaz sem še vedno mnenja, da vsak pes pokaže, kdaj misli napast. In me še vedno zanima, kateri psi naj tega ne bi nakazali.

Za zacetek so pri tem slabsi vsi tisti psi, pri katerih je bilo to "vedenje" sankcionirano-kaznovano. In seveda pri tistih psih, pri katerih je nenakazovanje napada prednost. "Ej ti, jst te bom pa zdej napadel, a ves, sam tko, ti povem, da bos vedu, a me razumes, da te bom napadu...." medtem pa ga un tadrug ze trikrat "drzi za vrat". Roll Eyes

Pa tudi ne gre samo zato, da recimo ne nakaze, gre tudi zato, da ne odneha, ko se drug pes podredi oz. da ne odneha, pa ceprav je sam se komaj ziv-se pravi ne prepozna podrejanja, se tudi sam ne podredi ipd.. Govorim o psih, ne pasmah.

Dominanca je ena taka kompleksna in totalno nerazumljeva zadeva. Tako kot alfa, beta, omega statusi...recimo.

Nekaj definicij:

Npr. za ljudi: "Having commanding influence over.... bet he most influental or conspicuous.... holding commanding position over."

Za volkove: "a drive directed towards the elimination of competition for a mate." "The hierarchy is defined as a dominance-submissive relationship established and maintained by means of ritualised behaviour."

In se za pse: "Many behaviour counsellors and forward-thinking authorities on dogs hypothesise that dominance in our domestic dogs is about access to, or control of, resources which could result in resource guarding."

Dominance is a concept found in traditional ethology that pertains to an individual's ability to maintain or regulate access to some resources. It is not to be confused with status. (K. Overall)

Vsi citati iz knjizice Dominance: fact or fiction?, B. Eaton.

Glede na to, da pes ni ne clovek, ne volk, prvi dve odpadeta.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #129 : nedelja, 07.03.2010 : 17:57:36 »

Citat
Dominanten je tudi lahko agresiven. Aja...dominanca je kao ok, ker so to Alfe...Pa si gdaj slišala za alfe ki so za ohranitev statusa ubijali?

Alfe, ki si ta položaj res zaslužijo, so od vseh v krdelu še najmanj agresivne. Te vodijo krdelo s pogledom. Pač pa bi pogosto najnižje rangirani psi "ubijali" za to, da pridejo za stopničko višje. Pa kakšni pubertetniški povzpetniki znajo biti problem dokler se ne obrusijo. (to lahko trdim po več kot 25 letih življenja s kdelom 5 - 7 psic in občasno še kakšnega samca)
Dominantni psi, ki so samozavestni in trdnega karakterja znajo brez mrdanja sprejeti nižji položaj, doker so vodilni vredni njihovega spoštovanja in dokler ne preveč ne izkoriščajo svojega položaja. Problem so plašni, nestabilni psi, ki bi radi z glavo čez zid, pa niso sposobni.

Po mojih izkušnjah dominantni psi, ki svoje moči merijo med igro nikoli ne napadejo brez opozorila, razen če se v prepir nespretno vmeša tretji (človek ali pes).

Plenski napad je vedno brez opozorila, ker plen pač skušaš ubiti, ne pa z njim komunicirati. Plenski nagon je prirojen, tega, kaj je plen in kaj ni, pa se pes nauči med odraščanjam. pri izrazito plenskih psih je pač treba med zgodnjo socializacijo poskrbeti, da spoznajo majhne otroke, mlade in majhne pse in tiste živali, za katere ne pač želimo, da bi jih lovili, ko bodo odrasli. če zraven še poskrbimo, da svoj plenski nagon izživijo na neškodljiv način, z njimi ni nobenega problema več.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #130 : nedelja, 07.03.2010 : 19:31:22 »

Citat
The hierarchy is defined as a dominance-submissive relationship established and maintained by means of ritualised behaviour."

seveda velja tudi za pse, če se jim dovoli živeti njihovo lastno socialno življenje in se od njih ne zahteva, da živijo vedno privezani izključno za svojega lastnika.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #131 : nedelja, 07.03.2010 : 19:41:15 »

Citat
Jaz sem še vedno mnenja, da vsak pes pokaže, kdaj misli napast. In me še vedno zanima, kateri psi naj tega ne bi nakazali.

Ne nakaže pes, ki napada plensko, ne nakaže pes, ki se mu med vzgojo renčanje, kazanje zob in podobna opozorila izbije iz glave, ne nakažejo psi, s katerimi genetsko ni vse OK.

 Manj kot je ritualne agresije, več je ugrizov in manj je predhodnih opozoril. Zmožnost ritualne agresije je delno prirojena (in tudi pasemska lastnost) delno pa priučena. Tudi pes, ki  se skoti z manjšo sposobnostjo medsebojnega komuniciranja, se tega lahko nauči.
Logiran
čenča
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 311


« Odgovor #132 : nedelja, 07.03.2010 : 19:58:50 »

Čenča, a te prav razumem?
Peibie, tako nekako. Je pa seveda v pasjih medsebojnih odnosih na površinski bazi  predvsem 3., delno pa tudi 2. točka po mojem mnenju dokaj neuporabna. Če filozofiramo. Ker nek normalno vzgajan povprečen pes s povprečno genetiko (spet hudo karikiram, ne bi ravno šla v definiranje tega povprečja) komunicira predvsem po ritualni logiki, ki jo je razvil (pod pogojem, da ima zato potrebne predispozicije) in daje in šteka priklone, odklone, oblize, se grbanči, kiha, viha ustnice in podobne finte.
Sem mnenja, da tudi naša pasma zaradi tega ne uživa neke hude priljubljenosti med ostalimi psi. Z repom, nošenim čez hrbet, pa njihova stoja...ves čas izgledajo, kot da malo grozijo  Tongue. Pasja govorica telesa. (Mimogrede, sessa, hvala za predlog, sem brala  Wink).

V splošnem se strinjam z Nanook in Lanabelo; samo dominanco sama še vedno razumem kot odnos/ razmerje in ne kot karakterno lastnost. Nek pes je dominanten v odnosu do drugega psa ipd., ni pa sam po sebi 'dominanten'. Je pa zaradi svojega karakterja nedvomno nagnjen k dominanci. Potemtakem bi lahko rekli, da je...hmmm....samozavesten?
Pa tudi z Zoio se seveda strinjam. Poznati in opaziti ni isto.
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #133 : sobota, 13.03.2010 : 11:02:27 »

Za moje pojme je tudi plenski napad večinoma nakazan, razen če pes kar med igro zaradi določenih dejavnikov ne preklopi na nagon (vidla pri hrtu 1x-zelo zanimivo, psu "zajcu" ni bilo nič). Samo ne enako kot kakšen drug. In iz izkušen vam povem (na žalost), da tudi psi, ki so učeni za borbo ali iz takih psov izhajajo zelo lepo nakažejo svojo namero.
Se jih že na daleč vidi kako marširajo vsi napeti in bulijo v psa. Nikakor ne grejo mimo čisto sproščeno in ignorantsko in kar na enkrat napadejo. Razen če smo po naključju na takem mestu, da nas zagleda en meter pred sabo. Pa še takrat mine par sekund in se vidi sprememba telesa in pogleda.

Ne rečem, morda obstajajo psi, ki so napadli brez opozorila, ampak tukaj mislim, da je bilo bolj to, da se jih je presenetilo in je bil reakcijski čas kratek. Ali pa spadajo med tiste izjemno redke "psihopate". Ampak takih je verjetno za preštet na prste ene roke. Jaz sem vidla samo enega takega. Bil je en mešanec, ki je preživel življenje na verigi na vasi. Se pa ne spomnem kdaj se je to začelo kazat. Pri veterinarju itak ni bil, da bi preverli, če je odziv bolezensko pogojen. Je bil lovec hitrejši. Jaz sem mela takrat kakih 10 let se mi zdi... in si mislila kaka sreča, da živim v mestu. Undecided
Logiran
Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #134 : sobota, 13.03.2010 : 11:48:29 »

In iz izkušen vam povem (na žalost), da tudi psi, ki so učeni za borbo ali iz takih psov izhajajo zelo lepo nakažejo svojo namero.
Se jih že na daleč vidi kako marširajo vsi napeti in bulijo v psa. Nikakor ne grejo mimo čisto sproščeno in ignorantsko in kar na enkrat napadejo. Razen če smo po naključju na takem mestu, da nas zagleda en meter pred sabo. Pa še takrat mine par sekund in se vidi sprememba telesa in pogleda.

Jp, s tem se popolnoma strinjam. Moja Layla je bila daleč od napadalnega ali agresivnega psa, je pa bilo par situacij, ko bi napadla (teženje s strani pijančka, 1x napad drugega psa, 1x napad nekega mulca name npr.). In ja, sem jo točno prebrala, kaj ji gre po glavi, ker če psa poznaš, prepoznaš znake. Je dobesedno postala trda, napeta kot struna. Pa sem tudi slišala komentar tistega, ki je bil prisoten, da "saj ni bilo nič". Kako da ne? Saj sem jo videla, še na povodcu sem začutila dobesedno vibriranje, ker je nekako navznoter renčala ali kako bi to opisala. Tako da še vedno menim, da pes pokaže/nakaže svojo namero. Samo prepoznat jo je treba. In pravilno odreagirat, seveda.
Logiran
Strani: 1 ... 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Značaj, čustva in strahovi  |  Tema: Dominanca ali agresija?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines