mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 25.04.2024 : 05:21:51

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Značaj, čustva in strahovi  |  Tema: Dominanca ali agresija?
Strani: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 12   Dol
Natisni
Avtor Tema: Dominanca ali agresija?  (Prebrano 36796 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
kemist
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 267


« Odgovor #15 : sreda, 20.10.2004 : 14:38:23 »

hallo!

bom poskusal pojasniti svoje gledanje na dominanco tako, kot jo vidim pri RR.
Ce zacnem pri igri, je prvi znak postavljanje sprednje tace na hrbet drugega psa. Sledi zvracanje na hrbet ter prijem za vrat. Naj opozorim, da ne gre za nikakrsno povzrocanje bolecin.

Odrasli psi kazejo dominanco z vzvisenim pogledom ter rencanjem ob preveliki vsiljivosti s strani drugega psa. Seveda je tu se drza psa ob srecanju z drugim psom. Misice so napete, pogled ki prebada, rahlo najezena dlaka, usesa se postavijo nazaj.

Ce navedem se mnenje glede agresivnosti:

samec: agresiven (rencanje, lajanje, grizenje)  do psic, mlajsih psov ali celo do mladicev in/ali do ljudi;

samica: agresivna na enak nacin kot samec;

kot primer lahko dam prizor iz razstave v tullnu v tekocem letu, kjer je samec, star 9 mesecev!!!, ki bi moral biti se otrok, iz vzrejne kombinacije, ki je bila ze tema pljuvanja po forumu!!!!, hotel ugrizniti vse kar se je premikalo v ringu. Hendlan je bil kot canis erectus, ker se je odrival, kljub "vklopljeni" zatezni ovratnici, na pse okoli njega (saj ste razumeli kar sem hotel povedati Wink). Jasno je temu primerna bila tudi ocena (in ne samo zaradi vedenja!!!), pa ceprav je sodnik uspel celo pokukati pod "znable" in tudi zamizati na eno oko in pol.


Taki primeri niso le plod slabe socializacije, temvec so predvsem genetski zmazki, ki temeljijo na zdruzevanju pokalov, kelihov, rozet, nazivov... z drugimi pokalcki...

Ce povzamem, ni vsak kljuc primeren za v vsako kljucavnico!

Za zakljucek bi dodal le se to, da bi fenobarbiton morda v dolocenih primerih bil resitev v stilu dve muhi na en mah!

SH
k.
Logiran
andi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.633


WWW
« Odgovor #16 : sreda, 20.10.2004 : 19:55:31 »



Po primerih, ki sta jih dali Missa in Andi vidim, da so moji psi zelo enostavni. Namreč, nimam izkušenj, da bi kateri od mojih psov renčal na človek ali pokazal kakršnokoli nezaupanje, prav tako moj samec nikoli nebi napadel psice, kaj šele mladiča. Imamo pač različne pasme (različnih velikosti in namenov s katerim so bile te pasme ustvarjene), ki so si vedenjsko zelo različne in imajo (očitno) drugačne spektre komunikacije.


Kje pa sva kaj takega napisali?
Logiran
Dunja
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.306


« Odgovor #17 : sreda, 20.10.2004 : 20:55:16 »

Citat
Kje pa sva kaj takega napisali?

Ko je ugotovil, da iz igre ne bo nič, je psa narahlo uščipnil v rit in zbežal stran, v stilu:" teci za mano, prosim!" In ko je ugotovil, da Rot ne bo tekel za njim se je razjezil...

Kaj takega, recimo, pri nobenem od svojih psov še nisem videla.

Prav tako ni problemov pri hrani in vodi. V stanovanju trenutno živijo 4 bokserji, 3 samice (od tega 1 mladič) in 1 (alfa) samec, pa ni nikoli renčanja okoli skled. Vsi jedo istočasno v kuhinji. Res pa je, da nobeden od njih ni pretirano dominanten. Sherpa (samec) sicer pokaže, da je šef, ampak samo z ignoranco - recimo, ne igra se v skupini in podobno in palce na prehodih so njegove.

Saj nisem mislila nič slabega. Hotela sem samo povedati, da so si psi med seboj zelo različni in da pasem kot sta mastino in border collie ni ravno lahko (in smiselno) primerjati.
Logiran
Dunja
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.306


« Odgovor #18 : sreda, 20.10.2004 : 20:57:11 »

prehodih > Sprehodih
 Smiley
Logiran
TinaZ
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.533


« Odgovor #19 : četrtek, 21.10.2004 : 09:14:52 »

Malo bolj mi je sicer jasno okoli vihra, me pa zanima še nekaj oz. potrebujem nasvet.

Buba je sedaj stara 13 mesecev, gonila se je prvič pri dobrih 10 mesecih. Od takrat opažava, da je vedno bolj dominantna (če je to res to in ne agresija). Moti naju predvsem to, da se na sprehodih zažene v vsakega psa, ki ga ne pozna- ne z namenom, da bi ga ugriznila, vse skupaj izgleda, kot da ga hoče z lajanjem prestrašiti, v stilu "jaz sem tu glavna". Če je spuščena, je precej boljše, saj se oba psa ponavadi hitro zmenita in neha lajat po parih sekundah- ko začneta z igro. Smo pa imeli do sedaj srečo, da nismo naleteli na kakšnega res agresivnega psa, ki bi jo zaradi tega zaganjanja napadel. Laja pa vedno bolj pogosto tudi na ljudi, ki gredo mimo nje na sprehodu. Če nekoga pozna (psa ali človeka), ne bo zalajala nikoli.

To obnašanje naju oba s fantom zelo moti, saj prej nikoli ni bila taka, zdaj pa tole bevskanje. Saj večina ljudi se ji samo smeji, v stilu "kaj se pa peniš, pesek mičkeni", ampak nama pa ni ravno do smeha  Angry

Kakršenkoli nasvet bi bil zelo dobrodošel.

Lp, Tina
Logiran
Dunja
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.306


« Odgovor #20 : četrtek, 21.10.2004 : 09:57:19 »

Živjo TinaZ,
veliko psic se po prvi gontivi zelo spremeni. Odrastejo in hormoni naredijo svoje. Moja Topi se je naprimer zelo umirila in stabilizirala, pri tvoji pa je šlo v drugo smer. Dokaj nerodno, še posebej, ker je majhen pes. Če bi se moji Babet kakšen majhen pes na hitro pribljižal na tak način, ne vem kako bi se končalo... Undecided

Povsem možno je, da bo Buba spremenila svoje vedenje, ko bo videla, da ji tega ni treba početi, le slabe izkušnje ne sme imeti!
Nasveta ti ne morem dati, ker sama nisem bila v taki situaciji, ampak razmišljam takole: če se bolje obnaša, ko ni na povodcu, jo probajta voditi na sprehode tja, kjer jo lahko spustita in bo prosta (svobodna) srečevala nove pse. Pomagalo bi tudi to (ker veseeno mislim, da to ni agresija, ki bi lahko pripeljala do grupne agresije > skupinskega napada), da nove pse spoznava skupaj s psom (ki je stabilen), s katerim je prijateljica in se zares dobro razumeta - tako bo imela več poguma; saj mislim, da njen lajež izhaja iz občutka majhnosti in rahle ogroženosti.
Vsekakor pa probajta biti kakor se da "cool" in brez panike in njeno vedenje ignorirajta oz. jo, ko dobi napad laježa, probajta zamotiti s čim drugim npr. igračko ali kako drugo tako foro.
Fino bi bilo, da se oglasi kdo, ki ima izkušnje s francoskimi buldogi.
Logiran
TinaZ
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.533


« Odgovor #21 : četrtek, 21.10.2004 : 11:23:37 »

Smo probali ze z ignoriranjem, pa smo dobili cudne opazke od ljudi, kot "kako lahko toleriras tako vedenje", pa tudi Bube v afektu ni lahko prepricat, da lajanje ni potrebno. Si pa kar predstavljam sebe, ko Buba tuli na človeka ali psa, jaz pa nonsalantno odpeketam v drugo smer  Grin
Na sprehodu smo vecinoma brez vrvice, samo problem se pojavi v mestu oz. pac kjerkoli, kjer mora biti pes privezan. Razumem, da laja ponoci na sprehodu, ko kdo iz teme pride nasproti (se jaz se ustrasim), ampak to je zdaj preraslo ze v "dnevno" lajanje. Doma pa laja samo, ce kdo pozvoni pri vratih.
Zaenkrat se posluzujemo striktnega NE, razmisljam pa, da bi spet uvedla casopis in bi jo vsakic ob tem malo oplazila (za grizenje), ceprav sem proti fizicnem kaznim.
Upam, da se bo res javil kdo, ki ima izkusnje s tem.
Sporocim, kako se bo odvijalo  Wink
Lp,
Tina
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #22 : četrtek, 21.10.2004 : 11:57:23 »

Poskusite s haltijem ,odvračanjem pozornosti ( s hrano ali igračo, lahko kasnej ekomanda glej -njagleda vodnika),ali pa naučite komando "zraven" ali "počasi" ( da vrvica ne sme bit napeta) in tako pojdite mimo "objekta". sledi seveda nagrada Smiley, pa ne za lajanje  Wink
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #23 : četrtek, 21.10.2004 : 12:02:57 »

razmisljam pa, da bi spet uvedla casopis in bi jo vsakic ob tem malo oplazila (za grizenje), ceprav sem proti fizicnem kaznim.
Upam, da se bo res javil kdo, ki ima izkusnje s tem.
Sporocim, kako se bo odvijalo  Wink
Lp,
Tina

sila ali pa uporaba povelij , ki jih pes ne obvlada, ali pa ki niso že utrjena s pozitivno motivacijo samo poveča konflikt in s tem neprimerno vedenje(ki je skoraj 100 % vzrok v konfliktu , kateri izvira  tudi iz nesigurnosti.)
dvomim, da ste sposobni in pripravljeni uporabiti tako močno silo, da se bo pes "zlomil". Pa celo če ste to pripravljeni in sposobni morate potem uvest pozitivno izgrajeno nadomestno vedenje. Drugače bo pes fazo izmikanja sili prerasel in morali jo boste uporabiti vedno  znova in vedno močneje, dokler ne pride do stopnje ,ko mora sila biti tako močna , da povzroči poškodbo psa.
Logiran
TinaZ
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.533


« Odgovor #24 : četrtek, 21.10.2004 : 12:17:24 »

Poskusite s haltijem

 Grin  Grin  Grin Jaz sem takoj za, samo ko še nisem pogruntala, kam naj ji halti nataknem- ker ima čisto potlačen gobček (bi mi pa halti prav prišel tudi za preprečevanje občasnega vlečenja vrvice).

Bomo prakticirali odvračanje pozornosti z igračko in nagrajevanje za nelajanje (to že prakticiramo doma).

Za silo sem pa itak rekla, da se ne nagibam k temu, ker se mi pes smili, pa tudi znanja nimam dovolj. Mi raje nagrajujemo  pozitivno vedenje Wink Problem je edino, da dvomim, da bo dojela, za kaj jo hvalim, ko ne bo lajala  Huh
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #25 : četrtek, 21.10.2004 : 12:41:34 »

za potlačene gočke se pripne vrvico še na ovratnico, če se pes slučajno sname. Proti vlečenju se dobi tudi posebne oprsnice, najbolje pa je naučit- glej drugo temo.

ja saj ne hvališ "nelajanja", hvališ oz nagradiš z igro ali hrano , tisto nadomestno vedenje, ki si ga boš izbrala. Npr gledanje v tvojo roko ali v tvoje oči. To moraš dobro naučit prej in samo uporabljat, ko se bliža situacija ,ki sproži lajanje. Ker pes je potem pozoren nate in ignorira objekt na katerega bi sicer lajal.

Ko že zelo dobro zna , laho potem uporabiš blag neg vpliv, če noče izvajat in ponudiš to nadomestno vedenj eter ga nagradiš-tako nekako. Če ti nebo šlo poskusi z inštruktorjem, ki se spozna na take reči.

Seti smili uprabit silo Grin, se mi je zdelo Roll Eyes, ljudje , ki se jim pes smili naj nikoli in nikar ne uporabijo sile, ker ne bodo uspešni...
Taki ki so koleriki pa tudi ne  Angry....ker tudi ne bodo uspešni....
Logiran
MISSA
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 813


« Odgovor #26 : četrtek, 21.10.2004 : 12:45:15 »

LP!
TinaZ, ne bom ti pisala nasvetov ampak ti bom poizkusila obrazložiti moje gledanje na tvoj primer. Govorim seveda iz izkušenj. Sama nisem psa nikoli probala zatirati v njegovi dominantnosti, če je bila v mejah normale. Sem pa zmeraj gledala, da sem JAZ naraščajoče dominirala nad njim. V praksi je to pomenilo, da bolj ko je pes izvrševal svojo dominanco bolj sem jaz ukinjala njegove privilegije. Na koncu je bilo tako, da sem ga popolnoma ignorirala. Pes je imel opravka z menoj samo še v najbolj nujnih zadevah (hrana, voda, na hitro lulanje) brez nepotrebnih pogovorov in božanja. Po takšnih dnevih "osame" sem stopila z njim v kontakt. Če se je obnašal po pravilih je bil pohvaljen, ko je prvič prestopil mejo lepega obnašanja sem ga ponovno za kakšno urco ali dve osamila. Tako je dobil občutek, da je sam zaradi sebe, ne zaradi nas. Po navadi so psi hitro doumneli kaj želim od njih. Njihovo dominanco sem zmeraj dovoljevala do meje, ki je meni odgovarjala. Zato sem mnenja, da je dominanten pes nepravilno vzgojen. Ker je v bistvu lastnik tisti, ki bo svojemu psu dovolil, da laja na druge pse, daje taco drugemu na hrbet, skače na drugega psa itd...Mislim, da bi morali gospodarji biti tisti, ki psu pokažemo kaj je zdrava in kaj nezdrava dominantca.
Praviš, da se ti pes smili? Tukaj jaz vidim pomanjkanje avtoritete ( dominance) s tvoje strani.
To je moj pogled na vse skupaj, za nekatere mogoče napačen, ne vem.
Lp,Miša
Logiran
TinaZ
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.533


« Odgovor #27 : četrtek, 21.10.2004 : 13:55:35 »

Praviš, da se ti pes smili? Tukaj jaz vidim pomanjkanje avtoritete ( dominance) s tvoje strani.
To je moj pogled na vse skupaj, za nekatere mogoče napačen, ne vem.
Lp,Miša

A potem je tisti, ki ne tepe psa, njemu podrejen? Meni se bolj zdi, da imamo izbiro, za katero obliko nadvlade se bomo odločili. Avtoriteta je po mojem mnenju lahko besedna (strikten NE ali ignoriranje) ali fizična (tepež). Ker ne odobravam fizičnega obračunavanja, je res ne bi rada udarila. Se bomo raje odločili za ignoriranje in pridno gradili svojo avtoriteto  Wink.

Nisem pa trdila, da je Buba pravilno vzgojena, ker ni bila nikoli v šoli. Se čisto zavedam, da sem jaz kriva (oz. sva oba s fantom), da je prišlo tako daleč. Upam pa, da bomo zadevo rešili (kakor izgleda sedaj na forumu - hvala vsem-, jo bomo).

Lp,
Tina

P.S.: Deteljica, nataknit halti francoskemu buldogu je, kot bi to probal pri perzijski mački  Grin Nimaš kam, prisežem  Wink Vse leze nekam gor, na oči. Imamo pa iste probleme z nagobčnikom, ker se primernih ne dobi. Posledično nas ne spustijo na mestni avtobus  Sad Ampak to je že druga tema...
Logiran
flufi
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 292


« Odgovor #28 : petek, 22.10.2004 : 11:40:52 »

TinaZ,

ali si ze kontaktirala katero od instruktoric sole za male pasme Svrk?
Gospe v Svrku imajo veliko strokovnega znanja in izkusenj s temi psi in so zelo prijazne. Poleg tega ti 100% ne bodo svetovale nobene "ucne metode", ki vsebuje udarce, cuke, "zlome" psa in podobnih srednjeveskih neumnosti.

Za "hujse"primere pa sodeluje v tej soli tudi behavioristka, ki dodatno pomaga, kjer je to potrebno.

Srecno!
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #29 : petek, 22.10.2004 : 12:07:36 »



P.S.: Deteljica, nataknit halti francoskemu buldogu je, kot bi to probal pri perzijski mački  Grin Nimaš kam, prisežem  Wink Vse leze nekam gor, na oči. Imamo pa iste probleme z nagobčnikom, ker se primernih ne dobi. Posledično nas ne spustijo na mestni avtobus  Sad Ampak to je že druga tema...


 Grin Shocked še en dodaten dokaz, da so z nekaterimi standardi prešli preko meja okusa in zdrave pameti.  Roll Eyes
Logiran
Strani: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 12   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Značaj, čustva in strahovi  |  Tema: Dominanca ali agresija?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines