mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
nedelja, 28.04.2024 : 21:49:17

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Značaj, čustva in strahovi  |  Tema: Dominanca ali agresija?
Strani: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 ... 12   Dol
Natisni
Avtor Tema: Dominanca ali agresija?  (Prebrano 36875 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #30 : petek, 22.10.2004 : 13:15:52 »

TinaZ,
tvoja Buba je čisto normalna navihana pubertetnica  Tongue, ki je prišla do tega, da želi postavljene meje premakniti tako, kot njej odgovarja.
Počasi se bo krog njenih pasjih prijateljev skrčil. Vsaj pri mojih psih je tako. Kot mladič se želi igrati v zvakim kosmatincem, ki ga sreča. Ko odraste pa imajo le redki izbranci ta privilegij. In v vmesnem obdobju, ko si izbirajo svoj krog, je prihajalo do takšnih situacij, kot jih opisuješ ti.  Pa kaj če malo porenči in se repenči  Cheesy, tudi to mora biti.  Ne bom rekla, da sem takšno obnašanje odobravala, a kakšnih posebnih prijemov za preprečitev tega, nisem uporabljala, ker je to povsem normalen proces pasjega odraščanja. V takšnih primerih sem njegovo pozornost preusmerila nase, malce zagodrnjala v smislu "ti peteličnek", ga pomirila in sva šla lepo naprej. No, vsaj pri mojih psih je bilo to čisto dovolj. In sprehodi naj ne bodo samo sprehodi tj. šnofanje in oprezanje za mimoidočimi. Ukvarjaj se z njo - igra ipd. - bodi ji zanimiva bolj kot okolica, pa bo vse lažje.

Psa učimo tudi skozi fizični kontakt, ki pa nikakor ne pomeni lomljenje palic na njegovem hrbtu  Angry. Ni mi jasno zakaj je to takšen bav, bav za nekatere. Pohvala - trepljanje ali božanje - JE fizični kontakt, pri kazni JE fizični kontakt, če psa zadržim, ga odrinem ali primem, pa  zaradi tega ne utrpi prav nobene bolečine ali kakšne psihične travme. Le pokažem mu, da mu nekaj ne dovolim.
Podrejanje (če temu lahko to rečem) poteka na povsem drugem nivoju in predvsem brez pretepanja.  Grin

Obisk pasje šole je pa zelo dobra odločitev.

Lepo se imej s svojo Bubo  Wink
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
TinaZ
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.533


« Odgovor #31 : petek, 22.10.2004 : 13:30:09 »

Živjo,

Drejči hvala za nasvet (sem že na tem, da pošljem mail eni od pasjih predavateljic). Moram pa Bubo pohvalit, kadar smo zunaj z žogico (ki jo obožuje), ne zalaja na nikogar. Včeraj sem ji žogo vzela in nalašč šla mimo nekega psa (jaz z žogo v roki, ona pa mirno poleg, s fiksiranim pogledom na žogo), ki sva ga obe videli prvič. Pa jo je žoga preveč zanimala, da bi tistega psa sploh zagledala, kaj šele zalajala. Zgleda bomo morali ves čas hodit z žogo v roki  Wink

Deteljica, tvoji komentarji so pa vedno bolj pod nivojem. Tukaj nisem spraševala, ali je moj pes po (tvojem) okusu, ampak sem se oglasila za to, ker imam problem... Pa to ni ta, da je moj pes grd, da nima repa, da smrči, ušesa ji štrlijo, da izgleda kot knedelj in da ima prekratek gobček (za nošenje haltija). Ah ja...

Lep vikend vsem skupaj!
Tina
Logiran
Dunja
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.306


« Odgovor #32 : petek, 22.10.2004 : 13:45:10 »

Drejči, zelo se strinjam s tem kar si napisala.
Tudi psi odraščajo in prekomerno zatiranje lahko naredi več škode kakor koristi.
Pomembno se mi zdi samo to, da Buba ne bo imela slabe izkušnje s kakšnim psom, ki mu tak lajež ne bo pogodu.

TinaZ, Bubica-lubica  Kiss Wink

LP
Logiran
bona
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 74


« Odgovor #33 : petek, 22.10.2004 : 14:37:55 »

TinaZ, z žogico v roki smo na enak način prakticirali pri naši bokserki, ko je bila v puberteti in je skakala po ljudeh, psih in lahko rečem, da je zelo pomagalo. Sedaj, ko je že nekako odrasla, nas uboga tudi v primeru, če gremo ven brez vseh pripomočkov (za silo oz. ravno prav obvlada poleg) pa je nimamo na povodcu. Če pa ocenim, da je situacija taka, da se lahko zgodi kaj nezaželjenega (takoj vidim po njenem obnašanju), jo samo pokličem in rečem »glej kaj imam« pa je njena pozornost takoj preusmerjena name, ker misli, da bom iz žepa kaj potegnila (se včasih tudi kaj najde). Kadar pa imam sedaj žogo s seboj, jo pa sploh nihče drug ne zanima razen jaz in žoge. Je bil pa za to potreben čas, tako da je ta ukana super za pse, ki se noro radi igrajo, ker sklepam da Buba se. Pa veliko sreče.

lp, N.
Logiran
TinaZ
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.533


« Odgovor #34 : petek, 22.10.2004 : 20:01:44 »

Me veseli, da smo na pravi poti s tole žogico  Wink

Lupčke tudi vašim kužkom  Kiss

Lep večer,
Tina
Logiran
Evč
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 91


« Odgovor #35 : sobota, 18.06.2005 : 08:32:59 »

Lep pozdravček vsem!

Imam en problemček, na katerega mislim, da lahko dobim malo širše informacije. Imam samca VŠPP, ke je dopolnin 10 mesecev. Vse do zdaj je bil zelo prijazen, nikoli sovražen do ljudi, otrok ali psov - prav nasprotno, je vsakega vabil k igri. Začelo pa se je na koncu male šole - s samcem iste pasme in starosti smo od malega hodili skupaj na sprehode, potem pa kar naenkrat začne moj z glavo po njemu in drugi tega seveda ni prenašal - tako, da je trenutno stanje takšno, da sta sovražnika, samo da se sračata na 20 m že renčita in letita en proti drugemu - komaj ga zadržim, ker gospod seveda ni tako lahek. Pač sem si rekla, da gre za podrejanje krdela in rangiranje. Včeraj na sprehodu pa se je zgodilo enako z nekim drugim psom, ke ga je tudi poznal - nisem ga imela na vrvici, ker je vedno poslušen in tudi takrat nisem predvidevala, da bo drugega kar napadel - ko je spet postavil glavo na drugega je bilo seveda prepozno, da bi ga zvekla stran in sta si skočila v "lase".

Res ne vem od kje ta agresija - bojim se da ne bo ostalo pri teh dveh primerih. Zares pa ne želim da se sprehaja na povodcu celo pot. Kako naj sploh reagiram, če se stepe - do zdaj sem ga zvekla stran in ostro kregala (fizične sile ne uporabljam). Morda je to le rezultat pubertete vseeno pa ga bi rada vsaj malo odvadila te dominantnosti, saj si hoče vsakega podrediti - ko pa pride do sebi enakega psa, pa smo tam?! KAko naj psu pokažem, da naj ne bo tako dominanten ali to vsaj omejim?

Hvala za vaša mnenja že vnaprej!
Logiran
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #36 : sobota, 18.06.2005 : 10:16:21 »

Evč, saj si že sama odgovorila na vprašanje. Smiley
Pes odrašča, začelo se je obdobje rangiranja in ne pričakuj, da bo ostalo samo pri temu. Boš pač morala malo bolj popaziti na okolico in morebitne rivale v bližini.
Ponavadi pride samo do ravsanja brez prask, le toliko, da psa razčistita kdo je kdo in je potem mir. Včasih je res bolje pustiti, da se psa zmenita sama. Vendar pa je treba znati preceniti situacijo, da res ne bi prišlo do kakšnega krvavega obračuna. Je pa takšno obnašanje povsem normalno za psa v tej starosti. Pričakuj, da se bo stopnjevalo tam nekje do njegovega leta in pol, potem pa se bo začel umirjati.

To je zelo delikatno obdobje in lahko bi ti pisala primere kako in kaj.
A ker tvojega psa ne poznam bi ti z nasveti lahko naredila več škode kot pa koristi. Pogovori se z inštruktorjem, ki tvojega psa pozna, prepričana sem, da ti bo znal odgovoriti.
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
jasminaj
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 506


« Odgovor #37 : torek, 21.06.2005 : 13:50:59 »

zdravo!
tudi sama sem naletela na podoben položaj kot evč..moj je star 9 mesecev pa pol..pred kratkim se je stepel s psom, ki sta se še pred mesecem lepo igrala.. drugače pa sicer še ni napadel psa .. se pa zgodi da večkrat zarenči na katerega, samo grem jaz stran pa ga pokličem(ponavadi je brez povodca), pa pride lepo za mano.. glede na to da sem z malo šolo končala, s šolanjem pa po vsej verjetnosti nadaljujem septembra.. zato bi vas prosila za nasvet, kako odreagirati ob morebitnem renčanju, saj ne bi želela , da se to stopnjuje ali morda preide v pretep..vglavnem kako naj ukrepam, da bo "skapiral" da je renčanje neželjeno vedenje in tega ne sme početi.. je pa zanimivo, da ene pse samo povoha in gre dalje.. tak da ne začne na vse renčat , ki mu niso všeč..
hvala za nasvete,
lp,
J & J
Logiran
linchaich
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.241


« Odgovor #38 : torek, 21.06.2005 : 14:00:06 »

Preberite si tole temo ... Zlati prinasalec in popadljivost do samcev!

Veliko uspeha! Smiley


Lp, Ursa
Logiran
Uma
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.309


« Odgovor #39 : torek, 21.06.2005 : 14:06:47 »

jasminaj Uma je samo malo mlajša od tvojega Johnny in pri nas se dogaja podobno, dejstvo je, da drugi psi najinih malčkov ne smatrajo več za mladičke, to pomeni da se dogajajo takšne in podobne stvari o katerih si pisala. Tudi Uma se hoče kar stepst z eno psičko v šoli včasih. Mi jih do neke mere pustimo da se same zmenijo, ko pa vidimo da gre predaleč pa jih damo narazen in preusmerimo njihovo pozornosti bodisi na nas, igračo ali karkoli ga bo pač najbolj zanimalo. Aja pa kakšen fuj ali kaj podobnega preden ga odstaniš tud ne škodi, drugega pa jaz nebi počela, saj bo minlo!
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #40 : torek, 21.06.2005 : 14:49:03 »


Deteljica, tvoji komentarji so pa vedno bolj pod nivojem. Tukaj nisem spraševala, ali je moj pes po (tvojem) okusu, ampak sem se oglasila za to, ker imam problem... Pa to ni ta, da je moj pes grd, da nima repa, da smrči, ušesa ji štrlijo, da izgleda kot knedelj in da ima prekratek gobček (za nošenje haltija). Ah ja...

Lep vikend vsem skupaj!
Tina

madonca,... smo  pa občutljivi  Wink
pa saj imaš žogo,ki deluje,
se pravi, da je kljub "izvenzemeljski " zunajosti vsaj karaktrer tako kot je treba Smiley

ampak po celi litaniji nasvetov si pa menda lahko privoščim še kakšno prpiombo "za dušo,a ne" Roll Eyes, pa še, ko si opisla kako vse skupaj potem v naravi izgleda, se mi je res zdelo smešno Grin


Logiran
Ory
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.750


« Odgovor #41 : torek, 21.06.2005 : 20:39:48 »

Hja bo vseeno treba pse na povodce. Jaz sem tudi upala, da bom mojo lahko vozila naokoli brez povodca, pa mi je parkrat renčala na pse in od takrat ne tvegam več. Moram biti uvidevna do vseh ostalih psov in njihovih lastnikov, ki se imajo pravico v miru sprehajati.
Jaz mojo psico vsakič, ko od daleč zagledava psa z navdušenim glasom ogovarjam "glej ga kužata, priden kuža" in upam, da se bo mojega navdušenja nalezla. To postopoma že dosegam, saj se vse večkrat dogaja, da kužata pričaka z mahajočim repom. Še pred par meseci je že od daleč naredila grbo na hrbtu in začela lajat..... sploh je ni zanimalo ali je pes ali psica.
Sicer pa bom pri povodcu kar ostala, ker pač psu nihče od nas ne more 100% zaupati. Nikoli ne veš kako bo v določeni situaciji in pod določenimi pogoji reagiral. In jaz nočem imeti nikogar na vesti   Undecided. Spustim jo samo na mestih kjer sem absolutno prepričana, da sva sami.

lp
Logiran
Maja
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 312



« Odgovor #42 : sreda, 22.06.2005 : 09:57:23 »

Ok nisem šla brat vsem vaših povstov ampak samo en hiter komentar. Vsak normalen samec (zaren izjem oz. določenih pasem) se bo začel kot odrasel rangirati oz. ne bo maral prisotnosti drugih samcev ali pa jih bo samo zgolj toleriral. To se meni zdi popolnoma normalno vedenje. Seveda je možno, ko jih živi več skupaj da so zrangirani in ni problemov. Torej zakaj vas vedno znova in znova preseneča, ko se vaš pes ne počuti več kot mladič in ne prenese več drugih samcev. Pa kje ste že videli, da se odrasli samci po otročje igrajo drug z drugim....
Res pa je, da se lahko s pravilno socializacijo doseže to, da je pes miren v prisotnosti drugih in ne sili vanje. To meni popolnoma zadošča.
Logiran
Marjetka
odvisnež
*****
Sporočil: 540


« Odgovor #43 : četrtek, 23.06.2005 : 15:50:36 »

Jaz mojo psico vsakič, ko od daleč zagledava psa z navdušenim glasom ogovarjam "glej ga kužata, priden kuža" in upam, da se bo mojega navdušenja nalezla. To postopoma že dosegam, saj se vse večkrat dogaja, da kužata pričaka z mahajočim repom.

Pri nas tak pristop deluje. Pokazalo se je, da se pes naleze gospodarjevega razpoloženja.  Smiley

Vsak normalen samec (zaren izjem oz. določenih pasem) se bo začel kot odrasel rangirati oz. ne bo maral prisotnosti drugih samcev ali pa jih bo samo zgolj toleriral.

Na Koroškem sta včeraj dva debilna samca cel dan preživela v otročji igri. Moj 6-letni prinašalec je prišel na obisk h kmečki hiši, kjer je spoznal 4-letnega mešanca z nemškim ovčarjem. Med akcijo je bilo seveda tudi nekaj "frajerišenja", ampak daleč od tega, da bi povzročalo skrbi. Njuna prijateljska naklonjenost seveda presega meje normalnega.  Wink  Cheesy Grin
Logiran
Sammy
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.634


« Odgovor #44 : četrtek, 23.06.2005 : 16:56:59 »

Vsak normalen samec (zaren izjem oz. določenih pasem) se bo začel kot odrasel rangirati oz. ne bo maral prisotnosti drugih samcev ali pa jih bo samo zgolj toleriral.  Pa kje ste že videli, da se odrasli samci po otročje igrajo drug z drugim....

Katere so pa te pasme (po tvojem), katerih samci marajo družbo drugih samcev?

Pa še fotografija dveh samcev (starost od leve proti desni 8, 3, 0'5):
http://www.geocities.com/sammyiris/pomlad05/sammyvinaramis.jpg
Logiran
Strani: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 ... 12   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Značaj, čustva in strahovi  |  Tema: Dominanca ali agresija?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines