mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
ponedeljek, 29.04.2024 : 08:52:41

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Značaj, čustva in strahovi  |  Tema: Dominanca ali agresija?
Strani: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 ... 12   Dol
Natisni
Avtor Tema: Dominanca ali agresija?  (Prebrano 36901 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Vixen
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.804


« Odgovor #60 : ponedeljek, 25.07.2005 : 09:41:56 »

OK, Lenzi, pa mi razloži tole: moj goldi je enkrat pozimi sredi travnika od daleč opazil snežaka. Se je naježil, hodil ob meni (česar nikoli ne počne, ko je spuščen)... Ni bežal, samo zelo preplašeno se mu je bližal. Kaj je to drugega kot tesnoba? Ko sem se ga jaz prva dotaknila (snežaka), se je pa sprostil, začel lajat in s tačkami kopat po njem... Olajšanje. Žur.
Logiran
Marjetka
odvisnež
*****
Sporočil: 540


« Odgovor #61 : ponedeljek, 25.07.2005 : 09:53:03 »

 Grin Grin Grin
Moj je do snezakov tako agresiven, da ga moram prav paziti. Bogi otroci, vsakega bi jim podrl in unicil. Domacega pa tudi polula ne.  Huh
Logiran
jasminaj
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 506


« Odgovor #62 : ponedeljek, 25.07.2005 : 10:41:09 »

mene pa zanima kaj je to?
 Johny dostikrat, ko vidi samca, zarenci na njega, zraven pa veselo maha z repom Huh .. kaj je to agresija, dominanca ali samo strah pred drugim psom?
jaz sem zadnje case ugotavljala, da strah, pa pac zarenci, da mu pes da mir, ker ga pac jemlje neke vrste kot konkurenco..ali pa morda dominanca, da bi si ga hotel podredit, ce bi ga spustla k njemu? samo zakaj potem maha z repom??  po drugi strani, pa se mi zdi, da zarenci na samce zato, ker ga je strah za mene, pa me brani? ker ce grem jaz stran, se hitro umiri? Huh
Logiran
andi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.633


WWW
« Odgovor #63 : ponedeljek, 25.07.2005 : 10:46:09 »

Sem že ugotovila, da je pojem dominantnost izredno kompliciran in ga je nemogoče opredeliti, razen mogoče s kakšnim klasičnim primerom, pa še to mora lastnik prekleto dobro poznati svojega psa.

Jasmina, moj ima podobne fore, le da se on večkrat kar uleže na tla oz se čisto pomanjša, ko pa pes pride do njega, pa hop, jaz sem velik. Lisjak.
Logiran
n3wfka
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 343


« Odgovor #64 : ponedeljek, 25.07.2005 : 11:16:15 »

OK, Lenzi, pa mi razloži tole: moj goldi je enkrat pozimi sredi travnika od daleč opazil snežaka. Se je naježil, hodil ob meni (česar nikoli ne počne, ko je spuščen)... Ni bežal, samo zelo preplašeno se mu je bližal. Kaj je to drugega kot tesnoba? Ko sem se ga jaz prva dotaknila (snežaka), se je pa sprostil, začel lajat in s tačkami kopat po njem... Olajšanje. Žur.

Moj se obnaša podobno če opazi kakšno nenavadno večjo stvar. Ko ugotovi, da ni nič hudega, se pa lepo sprosti. Laja in uničuje pa ne... Grin

Podobno se prestraši tudi, ko recimo hodiva mimo kakšnih vrat ali avta in kdo nenadoma stopi ven. Takrat se kar stisne k mojim nogam in enkrat sem na tak način skoraj telebnila po cesti.  Nenavadno je pa to, da ob tem zmeraj maha z repom in gleda gor v človeka s stisnjenimi uhlji in ob tem na glas diha, kot takrat, ko se te pes razveseli in te gleda v oči, z odprtimi usti, kot bi se smejal. Tongue

Pri srečanju z drugimi psi, je pa zmeraj šef. Pri tem se postavi čisto ravno, dvigne glavo in rep(ob tem maha) in NIKOLI ne renči ali laja. Kot rezultat sledi to, da se drugi pes ponižno umakne s poti, četudi je prej jezno lajal ali renčal. Frajer, moj Šado.  Cool

Enkrat pa se mi je zgodilo nekaj nenavadnega. Sva šla na večerni sprehod po gozdu in kar na enkrat se pojavi tam en moški. Verjetno je bil pijan. Šado je bil spuščen in, ko je zagledal moškega, je šel pred mano in enkrat zalajal. Ko sva bila vzporedno s tipom (približno 1 meter stran), se je Šado ustavil, še enkrat zalajal in počakal, da sem šla mimo. Ko sem bila že mimo, je šel Šado  za mano, se nato obrnil in še enkrat zalajal proti tipu. Potem pa sva lepo nadaljevala pot.
Ne vem, ali me je želel braniti, se mi je pa zdelo fajn  Cheesy, ker me je res presenetil. Če ne bi bilo Šadota zraven, si verjetno ne bi upala tam v temi sama mimo čudnega neznanca.

Lp
Logiran
majča
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 58


« Odgovor #65 : sobota, 26.08.2006 : 22:13:47 »

Že par dni prebiram vse kar je v temi "Vzgoja", pa nekako ne najdem pravega odgovora na moj problem. Imam zlato prinašalko (stara bo 6 mesecev), zelo prijazna, brihtna in ubogljiva psička (tudi v družbi ostalih 4-nožnih prijateljev me uboga in pride k meni tudi med igro z njimi), imava razčiščeno kdo je gospodar in kdo pes Smiley Ubistvu res super in idelana psička.

Ampak sram.  Problem je pri druženju z drugimi psi. Ne vem zakaj, ampak vsakemu psu dobesedno skače v glavo (ne glede na to ali je pes večji od nje) in hoče grizt ali uho ali "žnable" (ustnico) ali pa kar jezik, kar pač stran visi oz. binglja Roll Eyes, zraven pa miga z repom. Ker jo poznam, vem, da to ne dela iz nikakršne agresije, ma vse zelo rada.

Zaenkrat delam tako: ko smo na sprehodu skupaj še s kakšnim psom, jo imam na začetku na povodcu in vsakič, ko skoči proti psu, jo odločno cuknem in hkrati rečem NE. Moram rečt, da sem to na današnjem sprehodu naredila ene 100x, in potem je bilo v redu. Sem jo tudi spustila in vsakič, ko je že spet med igro psu začela skakat v glavo in ga grizt v žnable in ušesa (še dobro, da je fantov boxer tako potrpežljiv Kiss) sem z ostrejšim tonom glasno rekla "ne", tako da se je v zadnjem trenutku premislila.

Zdaj pa ne vem, veliko nasvetov sem že slišala. Ne vem, ali naj nadaljujem s tem cukanjem in besedno prepovedjo pač čisto vsakič ko to hoče izvest (imam potrpljenje tudi to delat, če bo le pomagalo). Druga opcija, ki sem jo slišala, mi pa ni prav nič všeč, ne vem, kaj pa vi mislite: rečeno mi je bilo, da se bodo psi že zmenili. Ker npr. danes je boxer parkrat zarenčal nanjo, pa je še kar naprej veselo skakljala vanj-kot da ne pozna pasjega jezika. So mi rekli, da naj pustim in ji bo ta starejši že pokazal in se mu bo podredila, samo kaj, ko se mi zdi, da naša punca sploh ne vzame resno psa, ki renči, in še naprej miga z repom in teži in je prav tečna. Se pa bojim, da ji pes ne bi kaj naredil, čeprav mi vsi govorijo, da jo bo največ "samo opozorilno šavsnil" Shocked. Samo to mi res ni všeč, se počutim, kot da bom dala svega psa v ring, potem pa bo kar bo Undecided... Kaj pa vi mislite? No upam, da mi boste svetovali, pa se še kaj oglasim. Lepo nočko in jutrišnji dan Wink
Logiran
terier
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 136


« Odgovor #66 : ponedeljek, 30.10.2006 : 11:06:00 »

Zivjo, sem danes ob pozni jutranji kavici prebirala tole temo in ker Majča do danes nisi dobila odgovora  ???bom pa jaz poizkusila razložiti:
tvoja psička je še zelo mlada in to kar počne ni teženje ampak igra - sama imam kar veliko izkušenj s psi in trenutno ima leto dni staro Airedalko ,ki počne popolnoma enake "zadeve" - eni psi so po karakterju bolj igrivi drugi pa manj - ne glede na pasmo. Imam pa tudi odraslega Airedalca 5 let in pol starega samca ki mu ni ravno več do igre.  >:(To Ita ve, pa vseeno poizuša z grizkanjem ušes ,pa gobca pa vse kar je okoli glave. No Dream to nekaj časa prenaša , potem nakaže da mu to ni ravno ušeč  in Ita že malo zmanjša intenzivnost  no ko pa ima pes vsega čez glavo zarenči na način, ki ga Ita neverjetno hitro razume in odneha. Tudi z ostalimi psi je podobna reakcija,se pa seveda najdejo tisti ki so v osnovi agresivni - ti bodo napadli tudi če nebi vabila v igro skakala okoli in poplesavala kot baletka in grizkala.Počasi bo odrasla in ne bo ji toliko do igre je pa pomembno da jo navezuješ nase ko se sprehajate - pes se mora veseliti sprehoda s svojim gospodarjem in ne čakati kako se bo igral in tekal za drugimi psi. Sabo imej priboljške in igračke ki jih uporabljaš da kumuniciraš s psičko in jo pritegneš nase . Mislim da tisto cukanje ne bo zaleglo ker psička sploh ne ve kaj od nje hočeš.
Upam da sem vsaj malo pomagala ! Smiley Smiley
Lep dan in praznike želim. Neva
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #67 : ponedeljek, 30.10.2006 : 15:47:18 »

Ti kar nadaljuj, če nočeš, da jo nauči drugi pes. Je pa vseeno bolje, da ji to pove domači bokser kot pa tuj pes.

Moja je tudi na tak način razložila mladički od sorodnikov. Izgledalo je kot da bi jo na pol pregriznila da ne govorimo o zvokih. Sem bila še jaz skoraj na lustru.

Posledice: samo pozitivne. Mala se moje čisto nič ni ustrašla, samo končno ji je dala mir in priznala, da če šefe reče ne, je ne in pika Wink

Od takrat, tudi tujim psom manj teži in ob prvem renčanju tujega psa, odneha s teženjem.

Tu je treba vzeti v zakup tudi to, da niso vsi psi tako "kulturni", da bi mladiča samo nazijali in ga nebi zraven tudi pošteno ugriznili.
Včasih je dobro pustiti tudi da se psi sami zmenijo. Niso vse slabe izkušnje nezaželjene in so del pasjega sporazumevanja. Renčanje ma tudi svoj pomen.

Je pa tudi res, da se bo s časoma umirila, ampak to je lahko tudi nekaj let. Kaj vse se lahko še zgodi v mes.

Tudi pes se mora naučit, da so zaradi določenih dejanj lahko tudi posledice...
Če je tega ne boš naučila ti, jo bo pa kak tuj pes. Ob kaki priložnosti, ko ne boš pričakovala. Nekateri nimajo dobrih živcev in pes star pol leta za veliko psov ni več mladič...
Logiran
altervita
živim tukaj
***
Spol: Moški
Sporočil: 4.029


« Odgovor #68 : sobota, 06.03.2010 : 18:10:12 »

ammm...ne morem da ne bi bil tečka okol SIoLa: "Pes vedno kaže znake, da bo agresiven"

za nekatere pasme to ne velja. Vsaj za eno vem iz izkušenj da ne pokaže ampak samo užge.
Logiran
Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #69 : sobota, 06.03.2010 : 18:20:31 »

ammm...ne morem da ne bi bil tečka okol SIoLa: "Pes vedno kaže znake, da bo agresiven"

za nekatere pasme to ne velja. Vsaj za eno vem iz izkušenj da ne pokaže ampak samo užge.

Katera?
Logiran
altervita
živim tukaj
***
Spol: Moški
Sporočil: 4.029


« Odgovor #70 : sobota, 06.03.2010 : 18:26:31 »

preber si enciklopedijo psov, lol Wink
Logiran
Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #71 : sobota, 06.03.2010 : 18:34:21 »

preber si enciklopedijo psov, lol Wink

Dej me zaj******. No, katera je ta extra pasma torej?
Logiran
zalarjeva
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.197


« Odgovor #72 : sobota, 06.03.2010 : 18:36:32 »

Basenji?
Logiran
altervita
živim tukaj
***
Spol: Moški
Sporočil: 4.029


« Odgovor #73 : sobota, 06.03.2010 : 18:37:57 »

eh, ok...sem zaj*** ker to ne velja samo za pasmo ampak tudi za pse na splošno lede na njihovo psihologijo ali trening. Omemba pasem-vsaj dveh pa drži. sem šel bukvivo preverit in malo pomislil...včas pač startam na prvo žogo.
Torej: "Pes vedno kaže znake, da bo agresiven".....ni res. nekateri napadejo brez opozorila, nekateri pa opozorijo in takoj zatem napadejo. Nekateri pa opozorijo in to stopnjujejo...od grebena do renčanja do laježa in če drugače ne gre, potem napadejo.

yo: Happy? Smiley
Logiran
altervita
živim tukaj
***
Spol: Moški
Sporočil: 4.029


« Odgovor #74 : sobota, 06.03.2010 : 18:38:25 »

bukvico, sori
tipkovnica me daje
Logiran
Strani: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 ... 12   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Značaj, čustva in strahovi  |  Tema: Dominanca ali agresija?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines