mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 09:23:44

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Vzgoja pasjega mladička  |  Tema: veliko vprašanj o psičkih
Strani: 1 2 [Vse]   Dol
Natisni
Avtor Tema: veliko vprašanj o psičkih  (Prebrano 12731 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
šeli
novinec
*
Sporočil: 23


WWW
« : torek, 23.03.2010 : 18:28:12 »

Doma imam 2mesca  staro psičko pa kar naprej cvili in laja ... pa me zanima kako bi jo odvadila tega. 
pa kako naj jo odvadim da ne grize .... ponavadi ji rečem FUJ in jo zamotim z igračo. In kako bi jo najbolje navadila da ko jo pokličem se odziva na svoje ime. (moram povedati da je pri nas šele en dober teden)
Zanima me tudi kdaj je najbolje psičko navadit na sedi, lezi , pridi... pri kateri starosti? Kdaj jo lahko začnem navajat na povodec oz kdaj jo lahko peljem na sprehod? (zdaj verjetno še ne ,ker bi se kmalu utrudil)
In še zadnje vprašanje kako jo čimbolje navadit da bo blizu hiše ... večkrat jo peljemo ven in se je terenu doma kar privadila. Skrbi pa me da ne bo kar ušla. Sicer sem pa opazila da čim manj se ukvarjaš z njo zunaj bol pridna je bol je blizu tebe .. če pa jo imaš stalno na očeh in hodiš vsak korak za njo pa mam občutek da me skuša ignorirati in učasih bežati pred mano. Kaj menite?
No veliko je vprašanj in upam da mi boste čimbolje svetovali. Pa hvala že v naprej  Kiss


Logiran
Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #1 : torek, 23.03.2010 : 18:30:47 »

Preberi si teme v niti:
http://www.mojpes.net/forum/index.php/board,136.0.html
Velja za tvojo psičko popolnoma enako kot za vse ostale.
Logiran
bamfel
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.186


WWW
« Odgovor #2 : nedelja, 02.01.2011 : 22:38:22 »

Poizkusila bom na kratko. Po nasvetu iz vašega foruma si že lep čas predstavljam življenje s psom. Jutranji sprehod in večerni sprehod mi niti ne delata preglavic. Kako pa naj popoldan. Imam namreč štiri otroke, najstarejši ima devet let. Vsak dan smo zunaj, četudi dežuje, saj obstajajo palerine. Vendar ne gremo vedno na sprehod. Je tekanje in divjanje v okolici hiše dovolj za psa ali morajo biti prav sprehodi, taki da se nekam pride. Sicer imam še leto dni časa da bomo v hiši kjer bodo sploh pogoji za psa, vendar me takšne zadeve že sedaj zanimajo. Ko bomo razvozljali takšne probleme pride šele na vrsto ali rodovniški mladič ali odrasel zavetiški. Hvala vam za vse nasvete, kajti ko bo odločitev padla se nočem spuščati v neznane vode. 
Logiran
Houdini
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.128


WWW
« Odgovor #3 : ponedeljek, 03.01.2011 : 10:38:35 »

Če je eden od sprehodov "ornk" in ne gre za psa (pasmo ali mix), ki bi potreboval veliko gibanja, ni nič hudega, če je tisto vmesno le okrog hiše, da se mu le uspe "olajšati" (v več pogledih) in vsaj malce pretegniti tace, se naredi kaka vaja, poigra s psom, za "ta resno" gibanje se pa potem poskrbi na sprehodu ali dveh. Samo pri izbiri psa je potrebno to upoštevati Wink.

Velja pa to seveda za odraslega psa, pri mladiču boste zunaj hiše precej bolj pogosto in časovno slabše določljivo časa, ker ne bo šlo toliko za gibanje in sprehod kot za navajanje na sobno čistost  Wink
Logiran
luna7
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.656


« Odgovor #4 : ponedeljek, 03.01.2011 : 10:50:50 »

Lahko povem, kako je bilo pri nas. Dalmatinka-hudo naspidirana kot vsi te vrste- je imela ritem zjutraj pred službo se sprehodit za okoli 15-20 minut, nato pa je spala do našega prihoda domov okoli 16.ure. Poleti sva šli kasneje, pozimi pa prej ven na konkreten sprehod. 1-2 uri, če ne kar kakšni hribi in podobno v poletnem času. Zjutraj ni imela neke ure, ko mora it ven. Sosedov kuža pa je bil na primer prav navezan na uro in so morali ob 6. uri it na sprehod. To ti pravim zato, ker so kužki res različni. Naša rada spi, ampak na sprehode pa je hodila z užitkom. (V pretekliku ti pišem zato, ker ima zdaj 13. let in je malce drugače). Ko pa je bila mladiček, pa smo seveda, kar nekajkrat na dan šli ven, da smo se naučili čistoče, potem pa je počasi osvajala naš urnik, mi pa njen in smo se ujeli brez težav.  Cheesy
Dobro bi bilo izbrat psa, ki se bo po značaju vklopil v vaš ritem in družino, kar mislim, da bi znali vzreditelji dobro svetovat, v zavetišču pa tudi (vsaj za ZH ti lahko to zagotovim).
Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #5 : ponedeljek, 03.01.2011 : 11:58:53 »

Zelo dobro bi bilo pomislit zdaj ko načrtujete hiško na ograjo. Tam si lahko izbereš kotiček, ki ga posuješ recimo z lesnimi rezanci ipd. ali pa žrtvuješ del trave, kamor ga izpustiš iz hiše in lahko na hitro lula in kaka ne da bi ga morala peljat ven. Skratka, ograja te bo rešila, kadar bo mularija noter z vročino ali pa bo drugače zahtevna in zoprna in ne bo možno na sprehod. Jaz imam pol manj otrok ampak zato še manjše in precej sem sama doma z njimi in mi tak prostorček večkrat sfali... Poleg tega imaš otroke tako lahko zunaj, psu pa mimogrede mečeš recimo žogo pa ravno tako pretegne noge.
Sicer pa - če izbereš nekaj mirnejšega, je tako sobivanje povsem možno in tudi kak (pre)kratek sprehod ga ne bo ugonobil (pes se do neke mere tudi prilagodi družini in njenemu tempu), le nekoliko organizacije bo zahtevalo pa se boste lahko imeli krasno.
Logiran
vesoljka
rad pišem
****
Sporočil: 486


« Odgovor #6 : ponedeljek, 03.01.2011 : 13:00:50 »

luna7, kako dolgo pa je sama vaša psička?

Jaz že precej časa iščem redno zaposlitev, tako da je moja psička teh 5 mesecev (odkar jo imam, odrasla) središče vsakdana, in ji to kar precej ugaja Smiley Ne morem reči, da rada spi, ker jo marsikaj (skoraj vse, praktično..) vrže pokonci. Ni hiperaktivna, v stanovanju je precej umirjena, zunaj pa še nikoli ni pokazala, da ima dovolj aktivnosti (žoga je danes nepogrešljiv del opreme "tadolgega" sprehoda).

Sicer bi mi ob daljši odsotnosti lahko priskočila na pomoč sestrina družina, ki živi v isti hiši, pa se me vseeno malo zaboli, ko pomislim, da me enkrat ne bo doma 9 ur... saj vem, da se navadijo... je pa veliko lažje slišati kakšno izkušnjo, glede na to, da je bila psička enako živahna kot moja. No, saj moja je dokaj majhna, ima okoli 10kg, po količini energije pa svojo velikost krepko presega (mogoče pa še kar ni nadomestila vsega tistega časa, preživetega v Pomurju Smiley ).

Hvala! Smiley
Logiran
Speedy
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.334


« Odgovor #7 : ponedeljek, 03.01.2011 : 13:15:55 »

vesoljka, jaz imam mojo psičko 4 mesece (odrasla, posvojena) in prav tako še nisem zaposlena (absolventka), tako da sva res večino časa skupaj. Me pa včasih vseeno po cel delovnik zaradi obveznosti v Lj ali drugod ni doma. Jaz glede tega nič ne kompliciram. Priznam, da mi jo je dostikrat kar težko pustiti samo, ampak tako pač mora biti in mislim celo, da je njej lažje kot meni. Tongue Ji pa res na dan omogočim vsaj 2 uri gibanja (tako kot pri tvoji je žoga obvezna Smiley). Če kdaj slučajno to ni možno, pa nadoknadiva dan kasneje. Aja, zunaj je živahna in jo pogosto kar težko utrudim Tongue, notri pa je mirna. Sem ravno prejšnje dni razmišljala, kako je fino, da sem ravno zdaj absolventka, da jo na tem začetnem delu najine skupne poti v miru vsega navadim (in se, kadar je treba, lažje prilagodim njej kot če bi bila zdaj že redno zaposlena) - tako bivanja z nami kot čakanja, ko ni nikogar doma, pa šolanja, spoznavanja novih stvari,...
Logiran
vesoljka
rad pišem
****
Sporočil: 486


« Odgovor #8 : ponedeljek, 03.01.2011 : 13:40:49 »

Speedy, jaz sem tudi enako razmišljala, že večkrat!  Smiley Sicer nisva šli v šolo (več razlogov), sva bili pa res ogromno zunaj, k sreči je obudila svoje veselje do igranja, ker sva se zaradi tega res ekspresno zbližali. No, za diplomante družboslovnih smeri zna biti precej težko te zadnji dve leti, sploh, če nobenega nikjer ne poznaš, in jst sem ena izmed njih. Tako po šestih mesecih neuspešnega iskanja službe sem tu naletela na opis psičke, ki mi je zelo ustrezal, pa je bila potem kar hitro moja. Če bi delala, bi s psom odlašala še dlje (že tako sem preveč..). Vsaj ona je razlog, da se je vse skupaj tako izšlo, čeprav je precej mučno, ampak brez nje bi bilo še veliko veliko težje. 

Ma naredi taaaaaaaaaak žalosten pogled, ko kam grem... ušeska postavi v tak položaj, kot drugače nikoli. Itak je nikoli ne "tolažim", se ne poslavljam, vedno ukažem "pridna bit!!". Verjetno bo pa res težje zame kot zanjo. Smiley Čeprav sem opazila, da je precej bolj nemirna, če je zunaj sonček, takrat bo verjetno toliko težje dočakala konec delavnika... no, sej js pa tudi  Tongue
Logiran
luna7
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.656


« Odgovor #9 : ponedeljek, 03.01.2011 : 14:06:56 »

Na začetku smo tudi mi bili nekaj doma, nekaj pa v službi, tako, da smo se lahko lepo postopoma navadili na odstotnost. Pri mojem naslednjem psu bo to malo težje, kolikor vidim.

Naša lunča je sama povprečno med 8-10 ur. Toliko tudi brez problema zdrži. Večinoma prespi. Takoj, ko pridem domov, greva ven oz. skočiva vsaj pred blok za tisto tahitro, pa potem kasneje za kakšno daljšo turco (recimo, kadar je vroče). No, zdaj, ko je starejša, tadaljša traja okoli tri ure med vikendom, med tednom pa si sama zaželi nazaj že po pol ure... Tongue

FŽ je dala zelo pametne nasvete, sploh ker ima sama otroke. Poznam pa veliko družin, ki se lepo spakirajo vsi skupaj in jim pes sploh ne predstavlja težav. Mislim, da je bistvo skrito v glavi vseh v družini in v nekaj potrpežljivosti in želje po skupnem bivanju.
bamfel vam je zagotovo vam je ne manjka in ne dvomim, da vam ne bo supelo vsega sestavit! Veliko sreče vam želim!
Logiran
bamfel
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.186


WWW
« Odgovor #10 : ponedeljek, 03.01.2011 : 23:37:33 »

Hvala za nasvete. O ograji sploh ni dvoma. Zaradi naše zaščite. Saj se nam pasejo srne deset metrov stran sredi belega dne. Jaz sem zagnala paniko, pobasala otroke domov, potem pa so sosedje razložili da je to vsak dan tako. Pravtako smo imeli v hiši leglo lisic prvo jesen, ko še ni bilo vrat v hiši. Fižolova župca koliko pa so stari tvoji otroci, če lahko poveš, moji so 9 let, 7 let, 4 leta in leto in pol. Kako pa je s sprehodi v temi, sploh zdaj pozimi? Jaz velikokrat pobegnm na tek potem ko so otroci v postelji. Luč na glavo in pot pod noge. Mislim da bi psu tudi ta možnost ugajala. Nikoli namreč ne srečam žive duše.
Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #11 : torek, 04.01.2011 : 08:15:57 »

Moji otroci so stari 5 in 10. Brez problema včasih psa čez dan spustim tudi v ograjeno dvorišče, kjer nabije nekaj krogov, mal pošnofa, če se ji da, ulovi eni dve žogici in to je to, tako da ni potrebe po sprehodu, kadar za to ni časa (je pa za sprehod vedno čas zjutraj in zvečer). Je pa potrebno dodat, da je Missy zelo miren pes, ki nima hude potrebe po divjanju. Ko pišeš, da bi rada psa, ki bi šel s tabo tečt po temi, pa mislim, da bi morda potrebovala nekoliko bolj živahnega psa. Nikakor si ne predstavljam naše, da bi tekala z nami ene par kilometrčkov zvečer po temi Roll Eyes, kot si tudi ne predstavljam enega zelo živahneha psa, ki bi bil zadovoljen čez dan samo s spuščanjem v ograjeno, razen seveda v primeru višje sile, ko res ne gre drugače.
Torej boš morala nekako uskladiti željo po občasnem spuščanju v ograjeno dvorišče in temu, da bo pes dovolj živahen, da bo tekal s teboj naokoli. Pa še teme in čudnih zvokov ponoči se v tem primeru ne sme bati, sploh ker ste očitno zelo na samem. Ne sme biti plah, sicer se bo samo ustavljal, vohal in poslušal, ali pa celo silil nazaj domov in s tekom ne bo nič.
Srne so pa za gledat, ne za bežat pred njimi. Nima vsak privilegija, da lahko z balkona opazuje trop, ki se pase Wink
Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #12 : torek, 04.01.2011 : 08:18:34 »

Aja, pa še to - navaden sprehod in tek se med seboj pomoje nekoliko razlikujeta (bodo izkušene tekačice povedale, kako to počnejo). Sprehod omogoča psu še ˝branje časopisa˝ in označevanje teritorija, pa kakšno vajo lahko narediš, tek pa je bolj premočrten.
Logiran
luna7
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.656


« Odgovor #13 : torek, 04.01.2011 : 08:35:01 »

Medve sva tek vedno naredile takole: najprej je imela gospa okoli 15 min čas, da je vse opravila prebrala lokalne novice in se našnofala med sprehodom. Potem pa sva začeli tečt. Vmes si je jemala pravico do nekajkratnih hitrih postankov. Na obratu domov, sva se nadihali (=je morala še pošnofat novice iz sosednjega becirka) in sva ponovii vajo. Tekja je brez problema nekje okoli mene spuščena. Če pa mu ne zaupaš, pa ga imaš na malo daljšem povodcu oz. strenirata tek, ki bo za oba prijeten. Mislim, da je vse odvisno od psa. Eni radi tečejo, eni pa ne. Morda je pametni najt eno vmesno varianto za vas.  Cheesy
Logiran
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #14 : sreda, 05.01.2011 : 01:04:19 »

Bamfel, ker vidim, da bereš tudi temo o našem Roku (6 mesecev), ti povem še, kako pri nas rešujemo zadeve s sprehodi. Sama delam doma, tako da z daljšo odsotnostjo trenutno nimam težav. Ker (še) nimamo dovolj ograjenega dvorišča, sem nabavila 8 metrsko "zajlo", ovito v plastiko za privez, da je lahko z mano na dvorišču, ko obešam perilo ali grem po drva ali pa kar tako, ad namreč poležava na predpražniku, če sije sonce. Jaz medtem brez panike lahko skačem noter in ven iz hiše. Ta privez je zelo uporaben tudi zgodaj zjutraj, ko v pižami samo odpreš vrata, psa pripneš in on odšiba na travo lulat, tačas pa imaš ti čas, da se obuješ, malo bolj oblečeš, vzameš povodec in ga pelješ še kakat v vinograd, proč od hiše Wink (vsaj pri nas je skoraj vsako jutro tako, ker Roko sili nazaj v hišo in se mu zjutraj ne da ravno spehajati). Po zajtrku Roko obvezno spi vsaj do 10, 11 ure. Potem pa se odpraviva na sprehod vsaj za 1 uro in pol, jaz zelo hitro hodim, Roko je vmes tudi malo spuščen, da odteče svojih nekaj norih krogov, pa tudi za počasno vohljanje si vzameva čas.
Potem nimam prav več veliko časa samo zanj, je treba kuhat kosilo, otroka prideta iz šole (ma sta že velika, konec osnovne), je treba v trgovino ... in Roko itak večinoma spet prelenari vsaj 3 ure. Če je lepo vreme, je med našim kosilom rad na dvorišču, imamo pa na srečo iz kuhinje izhod direktno ven, velike steklene površine, tako da ga imam v bistvu ves čas na očeh, da se s svojo zajlo kaj ne zaplete itd.
No, potem pa popoldan pred temo spet odšibava na vsaj enourni sprehod po naravi, vmes je nekaj igre in divjanja, sicer pa moja hitra hoja. Doma ga še otroka zaposlita s kakšno igro, potem pa do večera gremo ven samo še za opravljanje potreb. Zvečer pa je odvisno od volje (bolj Rokove kot moje, meni je všeč vsake toliko malo uiti iz džumbusa doma Tongue ). Če je še poln energije, greva še za kake pol do tričtrt urce malo po vasi, da mu "težim" s pločniki in prehodi čez cesto, včasih pa se mu nič ne da in lenobno poležava po hiši ali pa se zabava z mačkama. Pa gremo ven samo še lulat itd., zadnjič okoli polnoči, ko se jaz končno spravljam spat.
V glavnem, če je le možnost ograje, je to super zadeva, da psa varno spstiš lulat ali pa malo na zrak, ker recimo perila obešat in podobnih radosti pač ne moreš početi s povodcem v roki, sploh če te rabijo še otroci in imaš gužvo na štedilniku (saj vemo, kakšne so te naše gospodinjske radosti Grin )
Sicer pa tudi naša "ketna" za kratek čas psu nič ne škodi, on je lepo varen in na zraku, če mu to paše, jaz pa brez skrbi medtem brkljam po dvorišču ali v kuhinji.

Ko bodo pa dnevi daljši (kooomaj čakam) in Roko večji, bo pa tudi gibanja na prostem sigurno še več Wink .
Logiran

Unikatne tablice in portretki
bamfel
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.186


WWW
« Odgovor #15 : sreda, 05.01.2011 : 08:55:21 »

Hvala za odgovore. Ja, res veliko sledim vašim zgodam in nezgodam. Ograja pri hiši bo mogla biti za zaščito pred divjadajo. So namreč sveži dobavjitelji okuženih klopov. Namreč dva otroka sta boreliozo že prebolela, kljub vsej preventivi. Se je zgodilo, da sem zvečer obrala tudi po enajst klopov iz otrok. Tisti v trepalnicah je pa ušel mojim očem. Pa smo bili tam. Proti miningitisu pa so otroci bili cepljeni na prvi rojstni dan, prej jih ne moreš. Tudi mi komaj čakamo daljši dan, brez viroz in podobnih radosti. O prostem sprehajanju pa samo to: pred veliiiko časa sem imela v varstvu nemškega ovčarja. Stric je imel operacijo na hrbtenici. Vstajala sva ob pol petih na glede na dan, na sprehodu pa mi je po pol leta bivanja pri nas, ko sem mu že zaupala, odpet s povodca potegnil za srno. Ustrašila sem se tako kot do sedaj se nikoli. Srne sicer ni ujel, je pa rabil tri ure da se je vrnil v bližino, kjer smo ga iskali in klicali.
Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #16 : sreda, 05.01.2011 : 10:13:13 »

Pes se navadi na vse vrste sprehodov, magari ob treh ponoči, če ti paše. Še najbolj je pomemben reden ritem. Potem načeloma ne sitnari, ampak lepo čaka na svoj čas. Tudi pri nas veliko ljudi teče z lučmi (županovje pa si misli 'kaj nam bo razsvetljava, če imamo pa čelke Roll Eyes'). Ob večernih sprehodih pa posebej pazim, ker vklopijo podvojeno vohanje in komot odlutajo (v temi nikdar ne odpenjam s povodca). Kar ti še priporočam je, da ne vzemi psa z veliko lovskega nagona - če divje vonje srečujete vsak dan, boš imela lepše življenje, če bo psu več ali manj vseeno zanje (lahko bo več odpet, občasno sam na ograjenem vrtu, sprehodi ob gozdu ne bodo divjanje za vlečno službo).

Izbereš tudi nekaj ne preveč navitega (kar ni nujno vezano na velikost) - naša včasih tudi podira otroke in moram mirit situacije (tako imam v bistvu tri otroke Wink). Moji dve punčarci sta stari 7 mesecev in 2,5 let. Veliko je kombiniranja, včasih zagusti... Moje pravilo je, da pes vedno mora imet možnost izločanja - za to poskrbim tudi če padajo ušpičene prekle, ostalo pa mora kdaj tudi počakat. Včasih to sicer pomeni, da se razmetava po stanovanju in ubija piskajočo žogo, da gre skoz ušesa, ampak je treba pač ta nujno zrihtat, potem pa pride ona izdatno na svoj (divji) račun. Ogromno je pomagal, ki jih odkriješ sčasoma - ker nimam ograje recimo privez zunaj, da lahko skočiš po potrebi za hip v hišo. Pa tisto 'kočijo', ki jo vlečeš s kolesom... Včasih tudi v temi zaprežem psa, otroke pobašem not (notranjost lepo zadržuje toplosto in veter) in gremo. Pa babyphone, ki lovi skoraj km in se lahko zunaj z žogo igrava in noriva medtem ko otroci spijo. Pri tebi bo lažje, ker so starejši...

Ti pa moram priznat, da se bom zaradi pomanjkanja časa očitno morala sprijaznit tudi s katero pasjo 'pomanjkljivostjo'. Ker si za prioriteto ponavadi vzamem to, da se zlaufa in res dobro pokuri energijo, mi včasih zmanjkuje časa za socializirat jo npr. v mestu (morava ekstra za to v center, trenutno pa žal ni časa kavic pit in jo redno navajat na čudesa kot je vlak, avtobus...) Sobotna šola je bila pravi logistični podvig (smo se vozili 50km daleč pa tamala se je takrat samo dojila plus tega brez mene ni hotela zaspat...), ampak smo zdržali Tongue.

Jaz bi se pri tehtanju pes ja ali ne vprašala predvsem štiri zadeve -
1. ali imam zjutraj dobre pol ure časa za živahen sprehod 2. ali imam proti večeru vsak dan (ok, izjeme vedno so) čas za debelo uro energičnega pohajanja. 3. ali sem pripravljena vsak dan disciplinirano porabit 10 min za ponavljanje vaj. 4. ali smo ga pripravljeni vključevati v življenje, jemati na sobotne izlete, kjer se bo lahko še na drugačen način utrudil in zadovoljil potrebe. Če to ni problem, boste že uskladili (rabi še ene dve polminutni lulanji dnevno). Navadiš se ukvarjat tudi sproti, pa tudi ravnanje v 'kriznih razmerah' pogruntaš. Recimo meni se včasih zgodi, da imata obe vročino, psička pa poka od energije (je ful energična). V skrajni sili jo pošljem ven z navodilom 'lulaj' (to znanje pride zelo prav), ko opravi pokličem nazaj, nato pa namesto sprehoda razrežem en kos sira na sto mini koščkov (ali pa neslane kokice tudi delajo) in ji mečem sredi dnevne visoko v zrak, da skače in jih lovi. Potem dobi pa v plastično flašo en kos hrenovke in se celo uro matra, da jo ven dobi - kar je tudi neke vrste zaposlitev. Trapasto, ampak kaj češ... Večinoma jasno da ne sme bit tako, so pa to rešitve za trenutke, ko drugače ne gre. Tudi takrat ni treba neke slabe vesti, pes ni na prvem mestu v tropu in če veš, da je pri tebi v dobrih rokah, se je dolžen tudi on prilagajat.

In če bi se jaz še enkrat odločala za psa - ja, itak da ja Smiley.
Je isto kot pri ljudeh - če je ljubezen, prepreke združujejo, drugače pa se zgodba itak hitro zaključi.
Logiran
bamfel
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.186


WWW
« Odgovor #17 : sreda, 05.01.2011 : 10:28:24 »

Hvala, Fž. Ja, ob silni želji po psu pridejo taki posti kot balzam na dušo. Ker če gledaš druge je to tako enostavno, ko pa gledaš pri sebi, se pa pojavijo strahovi. Takšni posti ti odvalijo kamen iz srca.
Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #18 : sreda, 05.01.2011 : 10:30:32 »

Ni problema Smiley. Aja, še to - sprehod s prom in otroci ni nujno penzionerski - 8m fleksi dela čudeže. Psu recimo mečeš palice, vmes pa s ta malimi proučuješ krtino ali mravljišče. Gre čisto ok skupaj. Jeklene živce sem pa prepričana, da ob 4ih itak že imaš Grin.
Logiran
Speedy
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.334


« Odgovor #19 : sreda, 05.01.2011 : 10:34:50 »

Hvala, Fž. Ja, ob silni želji po psu pridejo taki posti kot balzam na dušo. Ker če gledaš druge je to tako enostavno, ko pa gledaš pri sebi, se pa pojavijo strahovi. Takšni posti ti odvalijo kamen iz srca.
Se strinjam. Meni tudi dobro denejo takile posti, da si malo oddahnem, kadar me preveč skrbi, kako bo, ko bom končala faks, se zaposlila, preselila na svoje, imela (upam) svojo družino,... Če drugim uspeva, potem ni vrag, da ne bo tudi meni! Smiley Je pa logično, da se bo treba ustrezno zorganizirat in prilagajat zadeve...
Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #20 : sreda, 05.01.2011 : 11:20:13 »

Zadeva je zelo preprosta. Moraš biti pripravljen sklepati določene kompromise. Pa gre. Pa znat se moraš zorganizirat (tudi delo potalat, čeprav je običajno več energije vložene v to, da dotično osebo prepričaš, da nekaj naredi, kot če bi sam naredil, pa nič zato - mic po mic, pa do enega dvajsetega leta navadijo, kaj je treba narest Cool). Če vse čaka samo na tebe, potem je pa štala Tongue
Ampak, ko vidiš (ali pa sam to počneš), kako se stiskajo s psom, ali norijo z njim, to je pa neprecenljivo Cheesy
Logiran
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #21 : sreda, 05.01.2011 : 12:00:56 »

Pes se navadi na vse vrste sprehodov, magari ob treh ponoči, če ti paše. Še najbolj je pomemben reden ritem. Potem načeloma ne sitnari, ampak lepo čaka na svoj čas. ... Ob večernih sprehodih pa posebej pazim, ker vklopijo podvojeno vohanje in komot odlutajo (v temi nikdar ne odpenjam s povodca)
....
In če bi se jaz še enkrat odločala za psa - ja, itak da ja Smiley.
Je isto kot pri ljudeh - če je ljubezen, prepreke združujejo, drugače pa se zgodba itak hitro zaključi.
Afro Tule so podpišem še jaz. Meni je bila ena največjih skrbi, kako bom zgodaj zjutraj zadosti pri sebi, da bom psa peljala na sprehod. No, kot vidiš, je moj zlati Roko naštiman prav po moji meri Wink - zgodaj zjutraj se mu na sprehod sploh ne da Grin - najbolj zgodnje lulanje opravi z njim mož, ki je jutranja ptica, potem pa se sredi dopoldneva že jaz toliko "ogrejem", da narediva sprehod, kot je treba Wink
In tako imava ritem sprehodov, ki je malo drugačen od "običajnih" sprehajalcev, to pa je možno zato, ker imam srečo, da mi ob sedmih zjutraj ni treba za 8 ur v službo - meni to super paše, psu pa očitno tudi. Kakšen "prostor" in "sedi" pa povadiva medtem, ko kuham itd ...

Tudi jaz v temi nikoli ne spustim psa s povodca, pa čeprav opažam, da 5m flexija niti na polovico ne raztegne, ampak lepo sledi moji bateriji (očitno se tako počuti bolj varnega). Ampak ... nikoli ne veš ...

Bamfel, komaj čakam, da se boš tudi ti javila s svežimi pasjimi zgodbami, imam občutek, da bo pri vas zelo zabavno v tako veliki družini Wink
Logiran

Unikatne tablice in portretki
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #22 : sreda, 05.01.2011 : 12:38:58 »

FŽ, hvala za idejo s plastično flašo in hrenovko! Afro  To mi pa še ni prišlo na misel in moramo takoj sprobati. Vsa čast zaposlenim mamam, imate idej kot lubenica pešk... Wink
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
Strani: 1 2 [Vse]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Vzgoja pasjega mladička  |  Tema: veliko vprašanj o psičkih
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines