mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 25.04.2024 : 02:30:01

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Težave z vedenjem  |  Tema: Problem lajanja
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 19   Dol
Natisni
Avtor Tema: Problem lajanja  (Prebrano 59783 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Tinci
gost
« : nedelja, 04.08.2002 : 16:29:57 »

Lep pozdravček!  

Meni in moji družini pa dneve lepša 5-mesečna zlata prinašalka z imenom Colly. Pa ne vedno. Včasih jo tudi malo preklinjamo.  (Kadar je v pesjaku (ki je bolj podoben vikendu) zelo veliko laja. Razumemo, da si želi družbe (takrat je namreč čisto pridna), vendar vedno ne moremo biti z njo, poleg tega pa nam je malo neprijetno zaradi sosedov.

Na pomoč!

Tinči
Logiran
brin
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 178


« Odgovor #1 : ponedeljek, 05.08.2002 : 09:38:59 »

Nisem razbrala, kdaj laja? Ali ko z lajanjem izsiljuje, takoj ko te vidi?
Tudi jaz imam golden retrieverja. Ko je bil mlad, je z lajanjem izsiljeval, da sem ga dala cim prej ven iz pesjaka. Toliko casa je lajal, dokler ga nisem peljala na sprehod. Potem sem zadevo resila tako, da ko je zacel lajati oz. izsiljevati, sem ga polila z mrzlo vodo (mogoce ni najbolj humano, ampak tisto izsiljevanje je bilo ze prehudo). To sem nekajkrat naredila in pes je nehal izsiljevati z lajanjem. Drugace pa lahko pes laja tudi zaradi motenj iz okolice, kar je normalno..
Moj zlatko ima ravno sedaj napade lajanja, ko se v blizini goni psica in tudi drugi psi lajajo, ker so vsi razburjeni
Na splosno lahko psu omejis lajanje tako, da mu reces tiho ali fuj, ga pospricas z vodno pistolo..., skratka dopoves mu, da je to nezazeljeno obnasanje. Vztrajno delo obrodi sadove. Moras pa se zavedati, da ce te z lajanjem izsiljuje, da se poigras z njim, potem se to stopnjuje, saj vsakic ko doseze svoje, se mu to vedenje utrjuje. To je tako kot pri otroku: ce ga "zagrabi" histerija, ga lahko pustis na miru, da se sam pomiri ali pa gres v trgovino in mu kupis pol trgovine.A v tem primeru (da gres v trgovino) bo se bolj izsiljeval, saj se bo naucil, da je za tako vedenje nagrajen. Upam da sem kaj pomagala in veliko srece.  Smiley
Logiran
Tinci
gost
« Odgovor #2 : sreda, 07.08.2002 : 14:47:09 »

Lep pozdravček!

Najlepša hvala za odgovor.
Zadeva je taka: Naša Colly je strašno rada v naši družbi. In pač, dejstvo je tako, da ves čas ne moramo biti z njo. Ko jo damo v pesjak, ko poje ali pa kar tako, že takoj ko prideš v hišo, ko ugotovi, da je sama, začne lajati. In vedno upamo, da se bo kmalu naveličala, pa včasih vztraja kar kake pol ure. Poizkusili smo tudi že z enim izmed tvojih predlogov, vodno pištolo. Pa je delovalo-nekaj časa! Dokler ni ugotovila, da ni nič takega, če se jo malo pošprica.
Včeraj pa sem preizkusila tudi tisto z vodo. In je bežala v hiško. Potem, ko je spet začela lajat, sem prišla ven z istim lončkom polnim vode in zakričala nanjo, je samo ob pogledu na lonček (mogoče celo name) umolknila in jo ucvrla v hiško. Mogoče je res malo nehumano, ampak kaj hočeš. Nekako se mora odvaditi tega izsiljevanja. Kmalu smo jo pogruntali, kaj dela...ne, ne, ne bomo se ji pustili!

Sicer pa je naša Colly najbolj srčkan kuža, kar sem jih kdaj vidla in z veseljem jo opazujem kako raste in se uči, vsak dan kaj novega...upam da se bo kmalu naučila tudi kaj od tega, kar nas moti.

Najlepša hvala še enkrat za pomoč in priporočam se za še kakšen predlog.

Tinči
Logiran
brin
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 178


« Odgovor #3 : četrtek, 08.08.2002 : 09:47:28 »

Tinci,
Tudi moj jo je vedno ucvrl v hisko, samo da je zagledal kozarec vode.Ti kuzki so zelo radi med ljudmi in znajo biti pravi mojstri z izsiljevanjem. Bos videla, da bo kmalu prenehala z izsiljevanjem, ko bo videla, da z lajanjem ne doseze svojega. Veliko veselja z tvojo Colly in ce bos imela se kaksna vprasanja, kar vprasaj.
Logiran
furby
novinec
*
Spol: Moški
Sporočil: 25


« Odgovor #4 : četrtek, 08.08.2002 : 11:55:28 »

Pozdravljen!

Glede lajanja moraą ločit tudi to kako laja. Če laja z zelo visokim tonom podobnim cviljenju ga je lahko strah samote, kae je navezan na ljudi in druľbo.

Glede na to pa da imaą Goldija pa ni preveč dobro, da ga plaąią oz. dresiraą z vodo, ker ti psi oboľujejo vodo in ko bo zrastel bo lahko imel strah pred njo. Pa tudi zapomni si in ko je ľe odrasel se lahko zgodi nepredvidena nesreča zaradi lončkov in vodnih piątol. Lahko da se ti postavi nasproti in te celo napade, ker se počuti ogroľenega.

Lahko pa probaą tudi tako, da jo daą v boks, okrog vratu ovratnico in jo pripneą na dolg povodec. Nakar se umakneą in ko prične lajat potegneą za povodec. Pribliľno isto kakor, da bi jo odvadil,da hodi po vrtu.

Obilo uspeha
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.576


« Odgovor #5 : četrtek, 08.08.2002 : 13:41:29 »


Tkole je s tem. Sama niti pod razno ne odobravam, da prinasalci prezivijo svoje zivljenje v pesjakih. Pa ceprav ne 24h/dan...to je pasma, ki je najbolj srecna, ce lahko od blizu spremlja zivljenje svoje druzine. Iz pesjaka to bolj tezko pocne ne?

Ampak vredu, tvoja se je pac znasla v pesjaku in zdaj laja. Moja prav reakcije je "tako se dela!!!" Smiley Prav vam je, kaj jo pa tlacite v pesjak. Vseeno to moti sosede (po pravici povedano me briga a moti vas kot lastnike). Psicki je treba dopovedati, da je pesjak njeno zavetisce, njen prostor in, da ni za stalno. Ce ne bodo sosedi dobili zivcni zlom. To ni fajn.

Vsakrsno spricanje in strasenje bo delovalo kvecjemu nasprotno - pesjak bo povezala z neprijetnimi stvarmi in voila, preostane vam edino se pot h kaki Sabini Stariha Pipan. Najlazje psa navadimo na pesjak tako, da ga notri hranimo oziroma se bolje, da ga posteno utrudimo s kakim igranjem, tekanjem itd. nato pa ko je ze ves utrujen in zaspan ga damo v pesjak. Za zacetek ostanimo kje v blizini, recimo razni opravki po dvoriscu, vrtu itd. Pes se bo navadil, da ni nic takega ce je za ograjo in bo zaspal. To izkoristimo za umik v hiso. Vendar je treba obvezno priti po psa se preden zacne izsiljevati, najbolje je da ga vrzemo iz spanca ali pocitka.
Upam, da razumes koncept? Enostavno je treba pesjak predstaviti kot prostor za spanje in pocitek in hranjenje. In vedno psu prepreciti izsiljevanje s tem, da ga vzamemo prej ven. Pa ceprav samo za par metov zogice po vrtu...

Furby, zlati prinasalec, ki napade svojega cloveka iz takega ali drugacnega razloga (ne upostevam mucenja ali trpincenja - to pa strelanje s pistolco vodno ni), ni vec zlati prinasalec po definiciji ampak zverina. Da bo dobil strah pred vodo...ja to se pa zna zgoditi.

No ja moje splosno prepricanje je itak, da vsaka popularna pasma slej ko prej v vecini konca v domovih, ki niso primerni - ne spostujejo zlatih pravil, katera pa vsekakor ima aboslutno vsa pasma.

Pa brez zamere.



Logiran
Tanja
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 129



« Odgovor #6 : četrtek, 08.08.2002 : 14:01:11 »

Jaz pa sem se pred časom pogovarjala s pasjo lastnico iz Ljubljane, ki pravi, da sosedi ne prenesejo, da njen pes laja oz. tuli. In zato si je soseda nabavila neko PIŠČALKO in ko jo pes zasliši, takoj preneha z lajanjem. Ali je kdo že slišal za kaj takega Huh Ali res obstaja piščalka, ki bi utišala psa? Jaz skoraj ne morem verjeti, ampak lastnica pravi, da vedno deluje.

Fino, a ne - ko sosedi poskrbijo za mir v ulici (na human način)  Tongue
Logiran
yo
gost
« Odgovor #7 : četrtek, 08.08.2002 : 14:03:37 »

Verjetno tista piščalka za priklicat psa, ki ima neko frekvenco, ki je mi ne slišimo. Če deluje - zakaj pa ne.

Lp, Yo
Logiran
KIN
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 220


« Odgovor #8 : četrtek, 08.08.2002 : 14:03:40 »

Ojla! Jaz imam pa drugačen problem,ki pa je povezan z lajanjem. Imam zlatija, ki neprestano laja, če ne dobi za jest,ko mu pripravljam hrano laja kot utrgan, ampak zveni mi tak lajež kot da misli, da ne bo dobil hrane.Kot, da bi malo jokal. Seveda jo dobi in takrat pokaže tako veselje, da je joj.Potem, ko pa mi kosimo pa spet teži, a jedel je kakšno uro prej. Kako naj ga odvadim od tega? Aja od začetka je samo gledal in nam je bilo kar nerodno ker je spremljal vsak naš grizljaj od krožnika pa do ust ;)Hvala vsem že v naprej za odgovor! lp
Logiran
furby
novinec
*
Spol: Moški
Sporočil: 25


« Odgovor #9 : petek, 09.08.2002 : 06:36:45 »

Sirtaki glede boksov ti dam absolutno prav, da psi ne spadajo vanje za cel dan ampak samo za krająi čas. Jaz za psa boksa nimam in ga tudi nikdar nebom imel tudi privezan ni.Da psa streseą ne pomeni da ga mučią, saj moraą sam pri sebi vedet kdaj ga lahko in zakaj in seveda ti nesme prit v navado.

Za te piąčalke sem ľesliąal, da oddajajo zelo visoke zvoke, ki jih sliąijo samo psi. Vendar so namenjene odstranitvi psa iz tvoje bliľine. Primerno predvsem za potepuąke pse in ne za pse ki so na dvoriąču.
Logiran
Tomster
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 325


« Odgovor #10 : petek, 09.08.2002 : 07:12:44 »

Kin, sicer sem res začetnik, ampak mislim, da vem rešitev za tvoj problem. Pes mora razumeti, da je na hierarhični lestvici v družini na najnižjem mestu. Tu ne mislim, da se psa zapostavlja Roll Eyes, ampak enostavno, da pes ve, kdaj bo dobil obrok (potem ko vi pojeste), kdaj se bo igral (ko boste vi to želeli), itd. Ker pes družino vidi kot svoje krdelo, mu moramo poiskati mesto v tem krdelu, če ne si ga bo sam, kar ni v skladu z našimi željami Wink.
Kar se tiče kosila-psa naj bi se peljalo kake 3-4 metre stran od mize, kjer jemo. Ker bo pes sam hotel bliže, pazimo na to, da se ne približa preveč-ponavadi se vrne nekje do polovice te razdalje. Dobro oz. idealno je, da so tla v kuhinji oz. jedilnici drugačna od tal prostora, kamor želimo spraviti psa, saj bo pes to razumel kot neko mejo. To sicer traja nekaj časa, a je kar učinkovito, še posebej če pes ve, da bo po vašem obroku tudi sam dobil hrano. Pomembno je, da se psu ne ponudi hrana z mize-od nikogar in nikoli!!! S tem, da pes je za nami, bo vedel, da tudi on dobi hrano, a le takrat, ko pojemo mi. Taka razvrstitev po hierarhični lestvici psu dosti bolj ustreza, kot pa da je enkrat vodja krdela (dobi hrano, ko on želi, igra se takrat, ko on to hoče), drugič pa to želimo biti mi (ukažemo mu na prostor, naj bo tiho, ipd.). Pes enostavno mora vedeti, kam spada-na dno lestvice, pri tem pa se mora počutiti varnega in vseeno v stiku z družino.
Uf, sem se pa razpisal... Sem glih začel delat, pa mam cajt Cheesy
Logiran
yo
gost
« Odgovor #11 : petek, 09.08.2002 : 07:35:06 »

Nisem mislila naprave za odganjanje psov. Mislila sem na piščalko za priklic psov. Mogoče ta pomaga zgoraj omenjenemu štirinožcu, ker ko soseda zapiska, mu verjetno preusmeri pozornost drugam in s tem prekine lajanje oz. tuljenje.
BenaIra, o elektronskih ovratnicah smo razglabljali v temi "elektronske ovratnice".
Priporočam ti, da si vse lepo prebereš in ovratnico preizkusiš na sebi. Verjetno ne boš imel dodatnih vprašanj. Če pa, poskusi znova na največji jakosti.

Lp, Yo
Logiran
bernardinec
še malo sramežljiv
**
Spol: Moški
Sporočil: 61


« Odgovor #12 : petek, 09.08.2002 : 07:50:02 »


Citat

Priporočam ti, da si vse lepo prebereš in ovratnico preizkusiš na sebi. Verjetno ne boš imel dodatnih vprašanj. Če pa, poskusi znova na največji jakosti.

Lp, Yo


Draga Yo a ti vse ovratnice, oprsnice, ostale pripomočke pri vzgoji psov najprej preizkusiš na sebi in nato daš na psa  Huh Huh Huh Huh

Drgač pa sploh ne prebiram take bedaste zadeve o šolanju z e-ovratnicami. Oprosti če nisem vedo da je ovratnica proti lajanju in elektronska ovratnica ista zadeva. Grin Grin Grin
Logiran
Alien
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 117


« Odgovor #13 : petek, 09.08.2002 : 07:54:08 »

Bravo Yo!  Grin Grin Grin

Sam se bosta mogla zment da ti na gumbek pritisneš....
Ampak mislim da je BenaIra mislil tiste z limono Huh, čeprav tudi te niso rešitev.
Potrebno je pač malo več časa, da se psu pokaže kje je njegovo mesto in da se ga postopoma navadi na pesjak - zato pa obstajajo veliko lepše metode....Nekaj je že naštetih zgoraj.
Zanima pa me, če dobi hrano v pesjaku???

Lp Cool
Logiran
yo
gost
« Odgovor #14 : petek, 09.08.2002 : 12:29:33 »

Tanja, ravnokar sem ugotovila, da imam očitno jaz enako puščalko. To je DogIt - Dog Whistle (high pitch with Ultrasounds). Stane 560,00 SIT, proizvajalec je Hagen Deutschland.

Lp, Yo

p.s. Nekaj podobnega se dobi tudi od Trixie-a.
Logiran
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 19   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Težave z vedenjem  |  Tema: Problem lajanja
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines