mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 19.04.2024 : 12:03:23

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o mačkah  |  zdravje mačk  |  Tema: Odpoved ledvic
Strani: 1 2 [Vse]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Odpoved ledvic  (Prebrano 11971 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
delavec@amis.net
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.444


« : ponedeljek, 26.04.2010 : 07:54:19 »

Ima kdo izkušnje z odpovedovanjem ledvic pri mački? So razen pretiranega pitja še kakšni pokazatelji? Morda driska, bruhanje, vročina in splošna apatičnost ter neješčnost?
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #1 : ponedeljek, 26.04.2010 : 08:02:15 »

Znak je lahko tudi NIČ, dokler ni že čisto na koncu  Undecided

Jaz sem za redne zdravstvene preglede stare mačke po potrebi ali 1x na leto. Pri naši smo tako odkrili, da ima povišane jetrne encime in je takoj dobila za to primerno hrano. Zdaj je že več kot pol leta od takrat in je pri svojih 17tih še vedno kot rošca Wink

Če karkoli sumiš, takoj na odvzem krvi in teste.

Kaj več pa ne morem pomagat, ker z ledvičkami na srečo nimam izkušenj.
Logiran
Gipsy
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 118


« Odgovor #2 : ponedeljek, 26.04.2010 : 13:05:55 »

Pri moji Cilki se je pokazalo kot izrazito povečano pitje, neješčnost in posledično je močno shujšala. Končalo se je tako, da sploh ni nič več pojedla, prosila pa ves čas. In takrat smo se pri njenih 18. od nje poslovili. Zdravili je nismo, ker so ji ob pregledu za ledvice ugotovili tudi težave s ščitnico, zdravila za ledvice pa po izjavi veterinarja močno poslabšajo stanje glede ščitnice, pa še rezultat zdravljenja ledvic je bil močno vprašljiv.
Logiran
bonny
rad pišem
****
Sporočil: 440


« Odgovor #3 : ponedeljek, 26.04.2010 : 13:11:10 »

Lahko se pojavi tudi bruhanje kot znak. Torej bruhanje hrane po zaužitju in posledica neješčnost.
Logiran
bvovk
rad pišem
****
Sporočil: 410


« Odgovor #4 : ponedeljek, 26.04.2010 : 19:46:23 »

jaz pa na mojo veliko žalost izkušnje s tem imam.  Cry

moja kitty je začela veliko pit in res veliko lulat. urin je postal temnejši, z ekstremno izrazitim vonjem.  bila je izredno požrešna (tako neješčnost kot pretirana požrešnost sta lahko znak!), bruhanje pa se je pojavilo čisto na koncu, ko so ledvičke v celoti odpovedale. ker gre za gastritis kot posledica odpovedi ledvic, je bruhanje smrdljivo - po kislini oz. žolču (npr. bruhanje zaradi dlak pri sicer zdravi mački recimo nikoli ne smrdi na tak način). bila je vedno bolj utrujena in manj aktivna ter zelo razdražljiva.
driske ponavadi ni, temveč ravno obratno. ker je mačka dehidrirana, je lahko zaprta ali ima popolnoma presušene kakce.

znaki so v bistvu čisto nedvoumni, samo jaz jih nisem znala prepoznat, ker sem jih večinoma povezovala z imunoterapijo (ledvičke so odpovedovale ravno v tiste pol leta, ko smo uvajali desensibilizacijo in vsak teden povečevali odmerek zdravila). da gre za odpoved ledvic, sem izvedela šele takrat, ko je bilo prepozno - 100% odpoved, ledvičke pa toliko polne cist, da so bile že neprepoznavne oblike. stara je bila komaj tri leta, ko smo se poslovili.  Cry Cry Cry celo življenje je bila bolehna in hud alergik, vseeno pa mislim, da so ji ledvice odpovedale zaradi zdravljenja z medrolom. če obstaja kakršnakoli alternativa, se za kortizon ne bom NIKOLI več odločila.
če ledvice delujejo še vsaj kakšnih 10%, je življenje možno z vsakodnevno infuzijo (fiziološka raztopina v podkožje) in posebno dieto. na tak način se da ohranit pri delovanju vsaj preostanek ledvic in lahko mačka relativno kvalitetno živi še več let. zdravljenja, ki bi ledvicam povrnil delovanje, če so te že odpovedale, pa seveda ni. če karkoli sumiš, takoj na ultrazvok in odvzem krvi - če je dovolj zgodaj, zna bit dovolj že samo dieta!
Logiran
delavec@amis.net
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.444


« Odgovor #5 : ponedeljek, 26.04.2010 : 20:42:38 »

Hvala lepa vsem za nasvete. Žal je našega Levčija nemogoče pregledati, ker ga pomirjevala naredijo še bolj divjega, razburi se v stiku s tujimi ljudmi tako zelo, da pospešeno diha še nekaj časa potem, nihče od tujcev ga ne sme dotaknit, nemogoče ga je spravit v košaro. Vet., ki je dvakrat prišel na dom, da bi bilo manj stresno, je tudi obupal, saj mu še srčka ni pustil poslušat, kaj šele kaj drugega. Pet veterinarjev svetuje, naj ga ne razburjajmo, da sicer je mogoče, da mu začnejo odpovedovat ledvice glede na njegovo starost in naj ga v tem primeru pripeljemo, ko bo obnemogel. Cry Pred nekaj leti, ko sem ga potegnila z mačke, ki jo je pričel tepsti, ko nam je ušel v druge prostore, kjer bivajo , me je napadel in celo preluknal, da sem se zdravila pol leta. Najbrž me je zamenjal za mačko, vendar si vseeno ne upam  tvegati, da bi enako storil z veterinarjem. Ko jih opozorim pravijo, da že brez opozorila vidijo, da je maček "poseben maček". Včeraj je imel prvič v svojem življenju hudo drisko in veliko je pil. Zbruhal je tudi vso hrano, čeprav je bil ves čas lačen. Danes se je driska popolnoma ustavila z intenstinal konzervicami, pije normalno. Dežurala sem ob njegovem stranišču in nisem opazila, da bi bila voda motna. Vendar je v pol leta vidno shujšal. Sicer pa je živahen bolj, kot je bil pri svojih 3.letih. Narkozo zaradi pregleda odsvetujejo. Bi bilo mogoče, da bi za vsak slučaj pričela z dieto? Ali zaradi diete ne bo še bolj shujšal?
Logiran
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #6 : ponedeljek, 26.04.2010 : 22:00:52 »

No, tale izkušnja in domneva (zna bit, da čisto pravilna) tapferverčkov je pa tudi zame zelo pomembna informacija.
V skrajnem primeru (zaenkrat, hvala bogu, nič ne kaže v to smer) raje malo manj lep, a migajoč Jakob brez nekaterih zob (že tako jih imajo ti mački, kot bi jim jih nekdo nastrelil s fračo v gobec in slabo ciljal) kot krasen, a negiben Jakob.
(A medrol je kortizon? Huh)
Se pardoniram za OT.
Logiran
bvovk
rad pišem
****
Sporočil: 410


« Odgovor #7 : torek, 27.04.2010 : 08:44:36 »

LISA, glede na opisano jaz ne bi posumila na ledvičke. če je zelo razdražljiv (agresiven) in pretirano aktiven, suh in z drisko, bi prej pomislila na povečano delovanje ščitnice.

sanco, govorim o medrolu, ja. kratkotrajno zdravljenje ponavadi ni problem (pri zobih mislim, da včasih zadostuje celo enkratni odmerek), mi pa smo ga jemali več mesecev skupaj. moja kitty je bila tako hud alergik, da je bila popolnoma v krastah in brez dlak, na lokalno zdravljenje (mazilo) pa se ni več odzivala. desensibilizacijo pa smo lahko začeli šele pozimi, ko v zraku ni bilo alergenov (semena trav), vmesni čas pa takrat nismo videli druge rešitve, saj zaradi srbenja ni mogla več ne jest ne spat normalno.   Undecided
Logiran
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #8 : torek, 27.04.2010 : 11:57:18 »

Se močno bojim, da pri kroničnem vnetju ne bi zadostoval enkraten odmerek. Vsekakor se bomo tudi enkratnemu poskusili izogniti, če se bo le dalo. Nisem vedela, da je medrol kortizon (kortizol???).
Žal mi je za Kitty.
Logiran
bvovk
rad pišem
****
Sporočil: 410


« Odgovor #9 : torek, 27.04.2010 : 15:01:36 »

v bistvu gre za kortikosteroide, tudi jaz nisem ziher, a je prava beseda kortizon ali kortizol - se vidi, da nisem iz stroke. ampak ja, to je to. za zunanjo uporabo pa ga recimo najdeš v mazilu kuterid D. mislim, da se včasih podobna učinkovina odmerja tudi kot injekcija.
moja mama ga jemlje zaradi artritisa, pa ima vzdrževalno dnevno dozo enako visoko, kot jo je dobivala moja Kitty (4mg/2 dni).  Undecided  vsekakor je to močno zdravilo z zelo resnimi stranskimi učinki (tudi pri ljudeh).  Cry

hvala, tudi meni je žal. veliko stvari bi naredila drugače, če bi takrat vedela, kar vem zdaj. bi rajši potrpeli do začetka imunoterapije in niti slučajno se ne bi več pustila odgnat brez pregleda z razlago, da so težave posledica stresa zaradi desensibilizacije...  Lips Sealed če sumite, da je lahko kaj narobe, nikar ne verjemite veterinarju, ki brez kakršnekoli diagnostike vse pojasni kot reakcijo na stres. sami najbolje poznate svoje živalce in zagotovo najbolj opazite spremembe!
Logiran
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #10 : torek, 27.04.2010 : 15:33:38 »

No, saj mene je na  zelo hude stranske učinke opozoril prav veterinar in ga odsvetoval, nisem pa vedela, kakšni so. Zato sem bila toliko bolj presenečena, ker sem videla, da se ga  zelo pogosto uporablja. Če gre pa za ledvičke, se pa pri mačkih sploh ni za hecat, smo že imeli nekaj izkušenj (sicer precej manj resnih).
Logiran
delavec@amis.net
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.444


« Odgovor #11 : torek, 13.07.2010 : 20:26:59 »

Ker je bil v zadnjih dneh naš Levči slaboten smo tvegali in ga odpeljali spet k veterinarju. Z velikim strahom za njegovo zdravje in pred morebitnimi poškodbami veterinarke. Preluknjal in pogrizel je veterinarko, tehnico in moža, slednjega tako zelo, da ima roko zatečeno in čudnih barv  Tongue . Nekako je po hudih mukah pregled uspel, prvič po 13.letih, zahvaljujoč tudi njegovemu urinu in blatu, ki ju je revež spustil kar tam na mizi, kar je olajšalo laboratorijske preiskave. Ledvice so presenetljivo okej, zajedalcev seveda nobenih, z jetri pa je nekaj narobe, vendar je mogoče z zdravili in dieto stanje zboljšati. Skratka, po mukah in ranah, ki jih je pustil tale naš 14.letni posebnež na vet. osebju in možu smo končno dobili diagnozo, ki ni tako zastrašujoča, kot smo se bali.
Sedaj pa se bomo borili naprej doma z dajanjem zdravil, kar bo  nevarno, saj resnično ne pusti nobenega posega vase ali na sebi, nikomur  Tongue .Danes nam je uspelo, da je zdravila pojedel med hrano  Cheesy .Crkljamo pa ga seveda lahko, ampak kadar on tako hoče, saj veste pravi maček pač  Smiley .
Res smo presrečni, da se še nismo poslovili, kajti tale naš agresivnež je tako kot ostali naši naša lubica  Kiss .
Logiran
bvovk
rad pišem
****
Sporočil: 410


« Odgovor #12 : sreda, 14.07.2010 : 08:23:53 »

super novice!  Cheesy levčiju pa  Kiss
Logiran
pinga
rad pišem
****
Sporočil: 370


WWW
« Odgovor #13 : sreda, 14.07.2010 : 14:21:25 »

Vesela za vas Cheesy
Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #14 : ponedeljek, 30.01.2012 : 18:29:45 »

Ima kdo izkušnje z vrednostmi kreatinina in urina (pojma nimam kaj je ta 'urin' v krvi)?
Po odvzemu vzorca krvi pri moji Milenci ti dve vrednosti odstopata od normale (kakšna muka je bilo to vzet, gospa so se odločili naju z veterinarko frderbat, zelo vesela, da ji ni ratalo, čeprav je šlo glih da ne za las).

Urin - 82, kreatinin 2,12.
Mi zna kdo obrazložit kako hudo je to? Ledvice delajo slabo, to sem dojela, zanima me pa kako slabo. Veterinarjev nasvet je hillsova dieta ali še bolje domača kuhinja (veliko tekočine, od hrane pa izključno losos en cel mesec, drugega nič, ostalega mesa sploh ne, ker naj bi ravno to preveč obremenjevalo). Nato po 1 mesecu pregled krvi in po potrebi dolgoročno dodatna dieta, t.j. doma pripravljena hrana kombinirana z dodatki ali pa dietni briketi.

Hvala, zaskrbljena FŽ Undecided.
Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #15 : ponedeljek, 30.01.2012 : 18:44:36 »

Aja, ker smo test delali tule v Belgiji bi bilo povsem možno, da so enote čudne in so vrednosti v milimolih v slo pa se uporablja g na l ali pa seveda ravno obratno...   
Logiran
maja01
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.095


« Odgovor #16 : ponedeljek, 30.01.2012 : 20:23:18 »

"urin" je urea/sečnina in nastane pri razkrajanju beljakovin v jetrih in se nato iz krvi odstranjuje skozi ledvica.
Oboje sta parametra s katerim se meri funkcijo ledvic.

Za razlago bi bilo precej nujno vedeti enote, ampak predposavljam da prvo ...
Ce Belgijci merijo v konvencionalnih enotah (mg/dl), potem kreatinin niti ni povisan, je pa na zgornji meji, urea je pa povisana za malo vec kot 1x. Kar pomeni, da ni ok, ni pa totalna stala.

Ce merijo pa tako kot mi (ureo v mmol/l in kreatininv pikomolih/l) potem je kreatinin precej pod spodnjo mejo - kar je ok, urea je pa v tem primeru 6x visja kot je normalno.
Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #17 : ponedeljek, 30.01.2012 : 21:56:29 »

Maja, hvala ti.
Evo, sem se pozanimala za normalne vrenosti: kreatinin - 0,5-1,5 , urin pa 37-66. O enotah še vedno nimam pojma...
A so še kakšni ukrepi priporočljivi, recimo hidrirat jo nekaj časa z infuzijo, kake juhice ji kuhat, kakšna naravna reč za podporo ledvic, kaj pa vem...?

Se je pa pri njej začelo z lulanjem po vseh kotih, precej pitja, slabo voljo in odmikanjem iz družbe, tako da nekaj ji sigurno je (bilo). Sem ful vesela, če praviš, da vrednosti le niso prehude. Terapija ki jo je dobila: metacam 5 dni plus Zylkene vsaj par tednov za odstranitev psihičnih vzrokov. Plus omenjena dieta in navodilo, naj ji naredim varno sobo z vsem kar rabi, kamor se ima možnost umaknit, da se je dodatno ne stresira z živčnim okoljem.
Logiran
Smetka
mega
***
Sporočil: 20.189



WWW
« Odgovor #18 : ponedeljek, 30.01.2012 : 21:58:25 »

Si dobila moj mail?
Logiran

fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #19 : ponedeljek, 30.01.2012 : 22:37:53 »

O, pa sem ga res Smiley! Hvala, ti odgovorim.
Logiran
maja01
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.095


« Odgovor #20 : torek, 31.01.2012 : 11:23:24 »

kreatinin bi se sel, vrednosti za ureo mi pa ne klapajo (nase reference so 16,5-35, ce preracunam) ...

Glede kreatinina ... zgornja referencna meja se glede na vir razlikuje tudi za skoraj se 1x.  Undecided (odvisno kam gledas, ampak vrednosti so od 1,3 do 2,4 pri nas na faksu se uporablja 1,3, sem sla prav gledat v ene nase rezultate). Ta vrednost meni tudi bolj "stima", ce primerjam z dihurji (ki so podobni in ki jih bolj "znam") kot tisto kar sem gledala vceraj.
Kakorkoli, urea glede na nobeno vrednost ni hudo kriticna.

od doma pripravljene hrane bo losos ok, ker poleg ostalega vsebuje se omega 3. Pa cim vec tekocine mora spravit vase - pitje (razmisli o raznih fontanah, ce ji je tekoca voda morda bolj zanimiva), drugace pa hrano "zalij".
Psiha ima vedno ful zraven pri vsem. Zylkene lahko kombiniras tudi s Feliwayem, cimerkoli od bacha ali homeopatije, ce zelis.
Logiran
Habibi
novinec
*
Sporočil: 20


« Odgovor #21 : torek, 20.03.2012 : 16:29:50 »

Našega muca, ki je imel kronično odpoved ledvic, smo zdravili tudi s praškom Ipakitine - prehranski dodatek, ki manjša nastalo količino fosforja in ostalih toksinov v telesu: http://www.vet4you.com/ipakitine-50-g. Našega muca žal ni več, ostalo pa nam je še okoli 100 gramov praška. Če bi kdo od vas želel poskusiti s tem dodatkom, ga podarjam. Lahko me pokličete na 041 590 872, da se zmenimo za prevzem. Sem v Ljubljani, lahko tudi pošljem po pošti. Pa veliko veselih trenutkov z vašimi žvercami vam želim!
Logiran
Strani: 1 2 [Vse]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o mačkah  |  zdravje mačk  |  Tema: Odpoved ledvic
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines