mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 11:22:22

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Tema: Predlog sprememb Zakona o varstvu in proti mučenju živali (2010)
Strani: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 ... 31   Dol
Natisni
Avtor Tema: Predlog sprememb Zakona o varstvu in proti mučenju živali (2010)  (Prebrano 124511 krat)
0 članov in 2 gostov pregleduje to temo.
Nika2
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.367


« Odgovor #45 : sreda, 07.07.2010 : 10:58:07 »

O tem, da bi drustva dobila pristojnosti "zivalske policije", pa upam, da nihce realno ne razmislja.
To bi bilo zelo nevarno, ja in bi pomenilo totalno anarhijo, nestrokovnost .. skratka - niti pod razno kaj takega ni primerno predlagati. ...  Drustva bi morala dobiti druge pristojnosti/statuse na podrocju zascite zivali - npr. polozaj stranke v postopku ipd, na pa teh "klasicnih", o katerih morda sirsa javnost sanja ob gledanju televizije ...
Logiran
miši
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 115


WWW
« Odgovor #46 : sreda, 07.07.2010 : 11:29:01 »

Ja, saj o pristojnostih je Tina problemtizirala in mislim, da kolikor sem lahko razbrala tudi stvar zaključila. Torej tu ne bo nič, mislim, da ni bojazni.

Nika2, am...nič mi ni bilo jasno zdej glede tvojega prejšnjega sporočila - kaj naj bi poslala? Huh Huh

Jana, dobro povedano, res je, da zdej gledamo v luči sedanjega stanja, vendar je tudi to obvezno treba izpostavit, kar si napisala, da so zdajšnje pomanljivosti. In strinjam se, brez konkretno določenih nalog ne bo nič. Dejte mi prosim samo povedat, kakšni so obstoječi mehanizmi za odgovornost inšpektorjev - v stilu, da ne opravlja svojega dela kot bi moral/a, da krši Zakon o inšpekcijski službi ipd. Kaj se (mu/ji) lahko naredi? Ali pa me samo usmerite na pravi kos zakonodaje Smiley
Logiran
Nika2
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.367


« Odgovor #47 : sreda, 07.07.2010 : 11:38:28 »

miši, muckamiska (nasa clanica in uporabnica tega foruma) je stopila v stik z nekim dekletom, za katerega mislim, da si to ti (tista, ki neko diplomsko pripravlja, hehe).

muckamiska je dekletu zapisala, da se ji bom jaz oglasila v imenu nasega drustva, Drustva prijateljev zivali Severne Primorske, da kaj skupaj predebatiramo te predloge za spremembe in tudi v bodoce sodelujemo.

Torej, ce si to ti, v kratkem dobis moj mail Smiley
Logiran
Gargamel
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.064


« Odgovor #48 : sreda, 07.07.2010 : 15:14:36 »

mislim, da misi ne bo prava  Smiley
Logiran
pridna
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.335



« Odgovor #49 : sreda, 07.07.2010 : 15:25:53 »

O tem, da bi drustva dobila pristojnosti "zivalske policije", pa upam, da nihce realno ne razmislja.

Jst pa nisem tako ziher. Zato bi bilo pa fino dodelat, kaj si pod pojem "živalske policije" predstavljamo, da ne bo mene vsakič fršlok, ko pridem na FB in ugotovim, da je zopet "zrasla" nova skupina na temo živalske policije in na vsaki so večje neumnosti.

Pa še za p.s. - inšpektorji bojda razglašajo, da je skrb za dobrobit živali dolžnost društev. Mene vse to spominja na slavni stavek gospoda Švrljuge, ko je napisal (v uradnem odgovoru), da naj bi si pa psico k sebi vzeli, če nam je toliko do nje. Pa še kakega odgvora veterinarske inšpekcije bi se spomnila, kjer namigujejo, da naj mi poskrbimo za bedo, sej zato smo tu.
Logiran

Ustvaril sem si svoje mnenje. Prosim, ne zmedite me z DEJSTVI. (neznani avtor)
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #50 : sreda, 07.07.2010 : 16:12:30 »

pridna, v tem trenutku se pri drustvih bojim, da zdrzi vse tisto, kar je napisala Nika2, pa tudi v prihodnje ne pricakujem kaksnih sprememb

Zame bi bil za zacetek "pojem" ze to, da bi bila temu namenjena neka tocno dolocena sluzba, z upravnimi in inspekcijskimi pristojnostmi, ki bi pocela nekako to, kar dela zdaj vursova inspekcija z raznimi prijavami, le bolj ucinkovito - in samo to poln siht. To, da so predpisi preohlapni, da je mogocih vec razlag istega izraza in iste zgodbe, da ne smejo/morejo tega in onega ... spada v domeno sprememb zakonodaje.
V postev ne pride nobena oblika, pri kateri bi si bilo treba deliti sluzben cas z drugimi zadevami (sedanji inspektorji vurs delajo to samo 2%, ali morda policaji, ki bi opravljali se vse druge policajske zadeve zraven ...). pod kom je taksna sluzba pa je v tem trenutku meni vseeno (vurs, policija). Pri obcinah se bojim, da bodo zadeve se bolj bedaste, kot so sedaj, ker si bo lahko vsak lokalni gumpec namisljal svoja (pod)pravila.
Logiran

pridna
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.335



« Odgovor #51 : sreda, 07.07.2010 : 16:22:30 »

Se strinjava, se mi zdi  Wink Čeprav forsiranje same "živalske policije" v sestavi VURSa, ki ima odnos kot ga ima, nima smisla. Seveda bi bil že to začetek. Ampak ker moramo za to spremenit zakonodajo (ker le ta določa, kdo izvaja nadzorstvo in trenutno so to inšpektorji), je smiselno poleg tega še kaj narest, omogočit, predelat, spremenit.

Tisto "nisem tako ziher" je bilo mišljeno kot "nisem tako ziher, da to vsi razumejo in dojemajo tako". Imam namreč občutek (najmanj, kar lahko rečem), da se nekateri čutijo precej kompetentne.

Logiran

Ustvaril sem si svoje mnenje. Prosim, ne zmedite me z DEJSTVI. (neznani avtor)
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #52 : sreda, 07.07.2010 : 16:47:20 »

Huh, vsakakor sama razumem uvajanje enega ("zivalske policije") v istem trenutku s spreminjanjem drugega (zakona). Eno brez drugega ne bo slo, oz. sploh ni smiselna nikakrsna uvedba posebne sluzbe, ce se zraven povsem natancno ne opredeli vsega tistega, kar je zdaj v zakonodaji "v luftu" in vsak dan omogoca tako sedanjim inspektorjem, kot bo omogocalo bodocim "zivalskim policajem" mesanje megle ob vsaki prijavi.
Logiran

miši
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 115


WWW
« Odgovor #53 : sreda, 07.07.2010 : 20:22:47 »

Dober primer teka z glavo skozi zid je predlog na predlagam.vladi.si. Sej je super, podpiram idejo, ampak predlog je pa podn. Pa brez zamere, če ga je kdo tu spisal (v kar dvomim) ampak mislim, da bi ga avtor moral dopolnit, ko so ga na to opozorili, saj je popolnoma nedodelan in ga bo odgovor VURSA ali pa MKGP sesul.
Logiran
pridna
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.335



« Odgovor #54 : četrtek, 08.07.2010 : 17:20:31 »

No, evo, to je to...

http://www.zurnal24.si/slovenija/zivalska-poilicija-mucenje-zivali-177130/clanek

"Na Vursu pravijo, da idejo o ustanovitvi tako imenovane živalske policije načeloma podpirajo, vendar je ne vidijo kot organa v svoji pristojnosti, ampak kot del odgovornosti občin ali društev za zaščito živali. Za oboje bi bilo treba spremeniti zakonodajo. "Nekaj podobnega po naših informacijah že zdaj opravljata primorsko in mariborsko društvo, ki na terenu opozarjata lastnike živali na njihovo odgovornost in jih seznanjata z zagroženimi kaznimi," pravijo. "Šele ko sami niso uspešni, se obrnejo na Vurs." Da to drži, nam je potrdil tajnik mariborskega društva proti mučenju živali Andrej Okreša, ki je s sodelovanjem društva s policijo in mariborsko veterinasko upravo zadovoljen: "Mi imamo že leta t. i. Komisijo za oglede, ki prvenstveno preverja kakovost bivanja iz mariborskega zavetišča izdanih živali, odzivamo pa se tudi na prijave mučenja živali, delamo oglede, opozarjamo lastnike, in če to ni dovolj, mučenje prijavimo na veterinarsko inšpekcijo."

To sicer prakticira tudi ljubljansko društvo (preverjanje prijav, pogovori z lastniki), vendar tam, kjer nismo mi uspešni, tudi inšpekcija dostikrat nič ne naredi.
Logiran

Ustvaril sem si svoje mnenje. Prosim, ne zmedite me z DEJSTVI. (neznani avtor)
miši
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 115


WWW
« Odgovor #55 : četrtek, 08.07.2010 : 20:01:01 »

VURS bi se rad znebil tega bremena, nič drugega ni to.
Logiran
Gargamel
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.064


« Odgovor #56 : četrtek, 08.07.2010 : 20:57:35 »

Res je. Pa nekaj vec besed o tem clanku (Zurnal):

Po info, ki jih je dobila oz. naj bi jih dobila novinarka Zurnala od VURSa, mi je bilo receno, da sta Obala in MB primer nase "zivalske policije", ki jo zdaj vsi zelijo. Meni osebno je to dalec od zivalske policije oz. je se najblizje Sloveniji organizacijsko gledano primer VB, ce lahko malo primerjam (RSPCA sodeluje z veterinarskimi inspektorji in policijo, nima pristojnosti, vendar preverja prijave, svetuje ter preda naprej pristojnim, ce ni ucinka), ki ja pa vseeno zelo dalec od organizacije nasih drustev. Ce se navezem na ton clanka v Zurnalu:
1.
Ker prvi najbolj ocitni primer je dejstvo, da smo vsi prostovoljci (razen nekaj izjem) in te stvari pocnemo v okviru prostega casa - torej ne moremo biti vedno na razpolago za "it na teren"
2.
vsi vemo, da v drustvih vsak dan deluje le nekaj posameznikov; kar v praksi pomeni, da nas je izjemno malo za opravljati oglede primerov prijav (ce bi ze to delali) in predajanje naprej inspektorjem. In ker praksa kaze, da veliko aktivnih tekom let odide (ipd.) to pomeni, da stevilo nas prostovoljcev zelo variira - torej tezko bi rekli/trdili recimo da "V Sloveniji vedno preverja prijave mucenja 10 aktivistov v 10ih drustvih". In takrat, ko bi bili aktivni le trije, prijav pa 100, bi bilo kaj? Premalo ljudi.
3.
v clanku je predvsem iz izjave iz MB razvidno kot da vse funkcionira;
"Nekaj podobnega po naših informacijah že zdaj opravljata primorsko in mariborsko društvo, ki na terenu opozarjata lastnike živali na njihovo odgovornost in jih seznanjata z zagroženimi kaznimi," pravijo. "Šele ko sami niso uspešni, se obrnejo na Vurs." Da to drži, nam je potrdil tajnik mariborskega društva proti mučenju živali Andrej Okreša, ki je s sodelovanjem društva s policijo in mariborsko veterinasko upravo zadovoljen: "Mi imamo že leta t. i. Komisijo za oglede, ki prvenstveno preverja kakovost bivanja iz mariborskega zavetišča izdanih živali, odzivamo pa se tudi na prijave mučenja živali, delamo oglede, opozarjamo lastnike, in če to ni dovolj, mučenje prijavimo na veterinarsko inšpekcijo."
naj opomnim, da ze danes in obstojecem ZZZiv:
- drustva in druga zavetisca preverjajo stanje oddanih zivali, ne samo MB
- drustva in druga zavetisca preverjajo primere prijav po svoji moci
- drustva in druga zavetisca podajajo prijave mucenja VURSu
pa je stanje danes in zdaj taksno kot je. Upam, da je jasno kaj sem zelela povedati Smiley
4.
ce se navezem na prvo (vsi smo prostovoljci) in drugo (nas je premalo, smo ze tako preobremenjeni) zgoraj izpostavljeno tocko, lahko dodam tudi to, da nas nekaj drustev dela na osvescanju in tezimo k temu, da ljudje samii prijavljajo krsitev ZZZiv, saj 2. clen pravi, da je zascita zivali dolznost vsake pravne ali fizicne osebe, ki je v kakrsnemkoli odnosu do zivali. Ta trditev je osnova za to,da je vsak dolzan prijavljati pristojnemu - kar pa drustva danes niso. Poleg tega je prijava iz prve roke vedno bolj verodostojna.


To je le nekaj od mnogih razlogov, zakaj ne taksne clanke jemati na prvo noto lahkotno in pozitivno.
Ker (prvic:) predstavljeno namrec je, kot da je na Obali ter v MB to super urejeno in da vse funkcionira in da tam ze imamo zivalsko policijo.

Drugic:
"Na Vursu pravijo, da idejo o ustanovitvi tako imenovane živalske policije načeloma podpirajo, vendar je ne vidijo kot organa v svoji pristojnosti, ampak kot del odgovornosti občin ali društev za zaščito živali. Za oboje bi bilo treba spremeniti zakonodajo. "
je tale izjava (kot velikokrat) prelaganje odgovornosti (spomnimo, da so bile uradne izjave VURSa, da imajo preamlo ljudi in da zato organizacijsko niso tkao ucinkoviti kot bi lahko bili in spomnimo na izjavo VURsa v casu afere Baricevic, da bi VURS bolje delal, ce bi se drustva zdruzila in sodelovala z VURSom. Upam, da je vsem jasno, da VURS kot izvrsevalec nadzora nad ZZZiv ne potrebuje niti zdruzevanja drustev niti obstoj drustev; kar delajo, so obvezani delati po zakonu).

In ce sedaj preberete clanek se 1x, se bere skoraj tako (ce si lahko privoscim malo opazanja), kot da imamo ze sedaj zivalsko policijo in da je vse ok, da ce se pa bo kaj spreminjalo, potem pa to naj delamo drustva.


LP, Maja
Logiran
pridna
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.335



« Odgovor #57 : četrtek, 08.07.2010 : 21:46:38 »

Pa tale je tudi cvetka:
"K neučinkovitemu delu sicer včasih prispeva tudi nesodelujoč odnos članov društva s policijo in inšpektorji, je do društev kritičen Okreša, ki sicer podpira idejo ustanovitve živalske policije..."
vir: http://www.zurnal24.si/slovenija/zivalska-poilicija-mucenje-zivali-177130/clanek

Kaj pa imamo v bistvu za sodelovat? A resno mislijo (očitno ja, ker to pišejo v uradne odgovore), da je naše delo, da daljšamo verige, postavljamo koče, sprehajamo in hranimo živali, za katere se lastniki ne brigajo? Ali pa, da pobiramo zapuščene mačke s ceste in jih oskrbujemo, ker jih zavetišča in občine nočejo, oni pa ne vedo, kam z njimi? Takrat, ko jim bo pa prav prišlo, nam bodo pa kazen za isto stvar napisali. Prokleti kreteni, res. Da je pa takega mnenja še nekdo, ki naj bi imel vpogled v problematiko, je pa res žalostno.

Kaj bomo torej z vsemi podporniki živalske policije in z zbranimi tisočimi podpisi?

Logiran

Ustvaril sem si svoje mnenje. Prosim, ne zmedite me z DEJSTVI. (neznani avtor)
Gargamel
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.064


« Odgovor #58 : četrtek, 08.07.2010 : 22:02:31 »

Se bom se enkrat oglasila, da je hudo res tole - in vedno so problem drustva. Dejansko drustev, kot sem ze zgoraj zapisala, ne rabijo. Enkrat je problem, da drustva nismo poenotena, drugic, da "ne sodelujemo" (kar ni res), tretjic, da imamo nesodelujoc odnos".

Iz prve roke lahko povem, da nekateri novinarji to tudi vzamejo resno. Sploh v zadnjih dneh smo veckrat dobili info, da je znano, da se z VURSOM ne maramo in ne razumemo in imamo slabe osebne odnose. Osebnih odnosov mi z njimi nimamo, ker ne kofetkamo. Samo uradne in vse crno na belem. In ce trdimo, da je problem v inspektorjih in najveckrat v ondosu le teh (ki se prikaze nato v ne/ukrepu inspektorja) imamo za to razlog oz. napisano. Naprimer Smiley

"Čudno se mi zdi, da nobena od prostovoljk ali drugih članic društva, ker so se tako bale za življenje psice ni hotela prevzeti psico in skrbeti za njo dokler ji društvo ne bi našlo novega skrbnika" - Odgovor uradnega veterinarja, 1. stran, zadnji odstavek, prijava namerne zapustitve in opustitev oskrbe breje psice

Nismo torej histericne zenske, ki kricimo zato, ker nam VURS ni vsec.

Mimogrede - ZH v zivo pravkar v 24ur zvecer. In pred tem povedano, da VURS prelaga odgovornost na drustva.
Logiran
Nika2
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.367


« Odgovor #59 : četrtek, 08.07.2010 : 22:23:36 »

Res je. Pa nekaj vec besed o tem clanku (Zurnal):

Po info, ki jih je dobila oz. naj bi jih dobila novinarka Zurnala od VURSa, mi je bilo receno, da sta Obala in MB primer nase "zivalske policije"

Za MB ne vem, na obali pa ocitno je tako (poglejte video psa v Borstu npr.). Torej  -kako lahko opravljajo delo "zivalske policije", ce za to nimajo pristojnosti? Hmmm........
Logiran
Strani: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 ... 31   Gor
Natisni
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Tema: Predlog sprememb Zakona o varstvu in proti mučenju živali (2010)
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines