mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 00:09:36

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Tema: Predlog sprememb Zakona o varstvu in proti mučenju živali (2010)
Strani: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 ... 31   Dol
Natisni
Avtor Tema: Predlog sprememb Zakona o varstvu in proti mučenju živali (2010)  (Prebrano 124564 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Gargamel
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.064


« Odgovor #60 : četrtek, 08.07.2010 : 22:36:23 »

po mojem je pac v clanku prikazano tako (zivalska policija). So pa povedali ravno to - torej glej primerjavo z VB (tudi RSPCA nima pristojnosti) - ogledi, tezenje lastnikom, sporocanje VURSu naprej. Ampak to se dela ze sedaj in vemo kaksno je stanje.
Logiran
Nika2
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.367


« Odgovor #61 : petek, 09.07.2010 : 07:55:13 »

po mojem je pac v clanku prikazano tako (zivalska policija). So pa povedali ravno to - torej glej primerjavo z VB (tudi RSPCA nima pristojnosti) - ogledi, tezenje lastnikom, sporocanje VURSu naprej. Ampak to se dela ze sedaj in vemo kaksno je stanje.

V clanku izgleda predstavljeno tako, ja. In to (se pravi opozarjanja lastnikov, sporocanje vursu ipd.) delajo vsa drustva, kot si ze zapisala. Ce pa pogledate tisti (celoten) video od psa iz Borsta, pa vidite, da ima "zivalska policija" v videu drugacno vlogo, ne (le) to, omenjeno zgoraj. Da ne bo zgledalo, kot da se vtikam le v Borst -  primer iz Borsta sem izbrala, ker je pac video dostopen vsem. Mi je pa zanimivo, da javnost ni komentirala tega primera s tega stalisca ...
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #62 : petek, 09.07.2010 : 09:23:36 »

Nika2, povsem mogoce je, da bi nekje drugje (kaksna druga OU VURS) naredila cel halo, ce bi se zadeve odvile tako, kot so se v Borstu - ce bi bil pes odvzet brez prisotnosti (vednosti?) inspektorja. Kolikor je razvidno iz obeh videov (odvzem na lokaciji in pri veterinarju), inspektorja ni bilo in tudi nikjer ni zaslediti zapisa, da je inspektor o cemerkoli odlocal. Vsepovsod pise le o tem, da je drustvo podalo prijavo na VURS, le-ta pa kazensko ovadbo. Vsaj, kolikor sem jaz zasledila o tem.

Problem je, ker se nekje nekaj da, nekje drugje pa v podobnem primeru skoraj nic ni mogoce. Ne glede na to, kdo je s kom pripravljen sodelovati. Ureditev, ki bi omogocala toliko subjektivizma, kot ga ponuja zdaj (za nekatera drustva je vse ok, za druga ni nic ok ...; nekateri inspektorji imajo posluh za "sodelovanje", drugi ga nimajo), zagotovo ni prava. Zadeve morajo biti poenotene, pristojnosti pa povsem jasno razmejene.
Logiran

Nika2
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.367


« Odgovor #63 : petek, 09.07.2010 : 09:34:33 »

Tocno to sem imela v mislih, Jana. Pa nisem hotela o tem javno pisati.

Gre za tipicen primer delovanja na svojo roko, podpiranja neucinkovitosti pristojnih sluzb, krsenja vecih zakonov in ustvarjanja napacne slike glede pristojnosti pri obcanih. In nenazadnje metanje slabe luci na drustva, ki delujejo, kot je treba in na tiste inspektorje, policiste ipd. ki se za zivali vendarle trudijo.
Pa se nihce ni v to upicil, ker je bila situacija s psom res tragicna, tako da se vurs glede ukrepanja gotovo molci, ker bi se posledicno nanj zgrnil plaz obtozb zaradi splosne neucinkovitosti.
Logiran
pridna
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.335



« Odgovor #64 : petek, 09.07.2010 : 10:53:32 »

Tocno to sem imela v mislih, Jana. Pa nisem hotela o tem javno pisati.

Se strinjam. Če bi se to naredilo na našem koncu, bi kasirali kazen za nezakonit vstop na tujo posest in kazen za odtujitev lastnine. In to po tako hitrem postopku, kot je veterinar odločil o evtanaziji psa. Toliko o sodelovanjiu inšpekcije z društvi (in ne obratno, kakor hoče gospod Emeršič prikazati v javnosti).

Gre za tipicen primer delovanja na svojo roko, podpiranja neucinkovitosti pristojnih sluzb, krsenja vecih zakonov in ustvarjanja napacne slike glede pristojnosti pri obcanih. In nenazadnje metanje slabe luci na drustva, ki delujejo, kot je treba in na tiste inspektorje, policiste ipd. ki se za zivali vendarle trudijo.

Zato pa je treba izpostavljati inšpektorje z imenom in priimkom. So javne osebe in njihovi dopisi in odgovori so javni. Dejstvo je, da je reševanje primera v veliki meri (če ob strani pustimo zakonske nedoločenosti ipd.) odvisno od tega, na katerega inšpektorja naletiš. Včasih se da skoraj vse, včasih se pa ne da ničesar. Zakaj? Ker zakon dopušča odstopanja na podlagi inšpektorjevega strokovnega mnenja. S čimer se v bistvu strinjam, vendar potem zakon ne bi smel biti tako ohlapen.
Logiran

Ustvaril sem si svoje mnenje. Prosim, ne zmedite me z DEJSTVI. (neznani avtor)
miši
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 115


WWW
« Odgovor #65 : petek, 09.07.2010 : 11:26:50 »

Meni se zdi zelo nevarno tudi to, da takšni članki, kot je bil na Žurnalu, dajejo ljudem vtis, "da bi društva lahko naredila več, saj vendar ja vidita, da ima VURS premalo kadrov in ne zmorejo vsega".

Mislim, da ljudje sploh ne vedo zakaj mi ne moremo it na posest in odvzeti psa, zakaj mi ne moremo pregledovati, če vse štima pri lastnikih ipd. Da sploh ne vedo, da nimamo pristojnosti in še več, da smo sankcionirani, če kaj naredimo na lastno pest.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #66 : petek, 09.07.2010 : 12:27:20 »

Ja, problem je, ker se vcasih tolerira razna protizakonita pocetja samo zato, ker naj bi bilo v dobro zivali, drugic pa se isce dlako v tistem jajcu, ki ga v zakonu sploh ni. To je kar ze stalna praksa in na taksni podlagi je nemogoce doseci, da bi sistem (po zamisljanju VURS iz zadnjih javnih objav) deloval tako, kot je treba.

Ce vzamemo drug primer: Horjul je od enega inspektorja dobil obvestilo o kazni, ker ni zadrzal v karanteni prostozivecih mack 14 dni, temvec jih je spustil nazaj na lokacijo po s/k takoj, ko je bilo to mogoce. Povsod drugje je taksno pocetje ok, se vec - taksna so bila tudi priporocila VURS, tako pravi stroka, da je prav ... in tako je res prav za prostozivece macke. Dvomim, da je kdorkoli drug v Sloveniji se dobil taksno pisanje, pa vemo, kako se s prostozivecimi mackami postopa vsak dan povsod.

Kaj zdaj?

V primeru Borsta sem prepricana, da bi bila lahko cela stala, ce bi se to dogajalo nekje drugje in bi bil vpleten v resevanje nekdo drug (aktivist in/ali inspektor).
O aktivnostih v Mariboru ni zaslediti veliko informacij. Ocitno, da so zadeve odlicno organizirane in tecejo tako, da so vsa mucenja in zanemarjanja takoj odpravljena in sankcionirana. Seveda, v krasnem sodelovanju mariborskega drustva, VURS in kooperativnosti obcanov. Fantastika. Zanima me samo se to, zakaj know-how ne "prodajo" drugod po Sloveniji in nobenega zakona, nobenih aktivnosti sploh ne bi bilo vec treba, se manj vseh nasih pritozb cez neucinkovitost vurs, saj se Borsti, Ilirske Bistrice ... in podobno sploh ne bi vec dogajali. Enako me cudi za primorski konec. Ce je sodelovanje tako fajn, kako se je sploh lahko zgodil Borst?

Je pa hec, da gre v obeh izpostavljenih primerih za dve drustvi, ki vodita dve zavetisci za zapuscene zivali. Je to naklucje? Ali morda zeli vurs, da bi bila vsa slovenska zavetisca pod vodstvom drustev in ne vec posameznih podjetnikov? Ker vsa ostala (razen Gmajnic, ki so spet drugace organizirane in vodene) so podjetja. Torej, jaz vidim tukaj neko povezavo, kaj tocno je za njo, pa mi ni jasno.

O javnem mnenju pa ne bi prevec, ker se obenem bojim sploh it na fb in tam brat komentarje, ki kazejo na to, da tudi vecina tistih, ki bi morali vedeti, kako gredo zadeve in ki bi se morali zavedati, da protizakonito pocetje vodi v anarhijo tudi na zivalovarstvenem podrocju, tega ne vedo in ne pojasnijo in ne urgirajo ..., temvec pogosto celo spodbujajo. Pri medijih pa zdaj ze kar veliko novinarjev ve, kaj in kako stojijo zadeve. V konkretnem clanku ne gre toliko za to, da bi medij kaj narobe napisal, temve za to, da so na vurs in v mariborskem drustvu dali taksne izjave, ki ustvarjajo napacno sliko pri folku.
Logiran

Cats
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.266


« Odgovor #67 : petek, 09.07.2010 : 12:52:44 »

Poslanci naslovili na ministra za kmetijstvo pobudo za spremembo zakonodaje:
http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/1042372696
Logiran
Nika2
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.367


« Odgovor #68 : petek, 09.07.2010 : 13:06:57 »

OMG, zdaj pa z glavo skozi zid. Ne vedo, kaj pisejo, ker:
- tista diplomska ni dejanski predlog zakona, ampak pac diplomska.
Se pravi, da niti tega dvojega ne locijo. Niti ni MB fakulteta se podala predlogov.

Naj povem, da smo se vkljucili, ravnokar smo vzpostavili sodelovanje in skusali bomo vplivati na to, da se bodo zadeve odvijale tako, kot se bi morale. Ce bo sodelovanje steklo v pravi smeri.

Bomo porocali, kako bo slo, sedaj ni casa, da bi sploh kaj vec razlagala.
Logiran
miši
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 115


WWW
« Odgovor #69 : petek, 09.07.2010 : 13:23:34 »

Jana, jaz mal gledam po fb in mi je samo slabo. Polno, ampak res poooolnoo komentarjev stila "ja, itak, to rabmo, dejmo neki naredit!", "ja peticijo, pa kr v DZ hitr poslat", oziroma, še najboljše "jaaaaa, to bi jaz kuj delala!"  Shocked Shocked Shocked

To jemljejo kot neki kar se bo z dans na jutri ustanovil, med pitjem kavice se bo spisal statut, kako pa bo to organizirano, finanicrano in kadrovano pa ... ja, bo že, ane?  butnglavc Važn, da je ideja luškana.

Tukaj bi bil potreben en konkreten  stop stop stop, ker tole ne pelje nikamor. Mislim, na vse konce letijo ene peticije, vidim, da jih širijo ljudje, ki so v društvih, ki niso v društvih, ki majo radi živali, ki pojma nimajo o zadevi (pač zato, ker je aktualno), vsi povprek. Tole je šmorn, res.

OT: In na koncu, ko bodo ugasnile kamere in bo novica o mučenju živali spet poniknila z naslovic spletnih časopisov - bomo spet ostali sami, tistih več deset tisoč članov fb skupin pa bo poniknilo. Tok enega zgražanja, na akcije društev pride pa 5 oseb, če je sreča  Angry

Logiran
Nika2
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.367


« Odgovor #70 : petek, 09.07.2010 : 13:36:33 »

Tukaj bi bil potreben en konkreten  stop stop stop
Da, tole skusamo in preusmeriti stvari na pravo pot.
Logiran
miši
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 115


WWW
« Odgovor #71 : petek, 09.07.2010 : 14:50:44 »

Fino. Držim pesti!
Logiran
Gargamel
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.064


« Odgovor #72 : petek, 09.07.2010 : 14:59:16 »

Fino. Držim pesti!

Misi, poskusamo tudi mi (torej skupno Wink).

Lp, Maja
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #73 : petek, 09.07.2010 : 15:18:35 »

Zame zaskrbljujoce so tudi ideje o tem, kdo naj bi bil zaposlen kot "policaj za zivali" - ljubitelji zivali, ki naj bi opravili preizkus ali pac nekaj v tem stilu - koliko imajo radi zivali. Glede na to, da zivali ne zivijo od ljubezni in da lahko odnose med enimi, drugimi in tretjimi ureja le natancna in nedvoumna zakonodaja, za katere izvajanje in nadzor skrbijo strokovno usposobljeni ljudje, predvsem pa taki, ki delujejo po zakonih, me taksna histerija resnicno nadvse skrbi.

Hvala vsem, ki bremzate Smiley
Bremzam tudi jaz.
Logiran

pridna
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.335



« Odgovor #74 : petek, 09.07.2010 : 15:47:53 »

Saj bi bilo zelo fajn, če bi še kdo drug tudi bremzal. Se bojim, da bomo mi premalo. Tudi pri kakšnih drugih predlogih zakonov... 
Logiran

Ustvaril sem si svoje mnenje. Prosim, ne zmedite me z DEJSTVI. (neznani avtor)
Strani: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 ... 31   Gor
Natisni
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Tema: Predlog sprememb Zakona o varstvu in proti mučenju živali (2010)
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines