mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 19.04.2024 : 00:46:55

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Odgovorno skrbništvo ...  |  Tema: Poostren nadzor s področja ZZŽiv v Mariboru, 28.6.2010
Strani: 1 2 3 [Vse]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Poostren nadzor s področja ZZŽiv v Mariboru, 28.6.2010  (Prebrano 17745 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« : nedelja, 27.06.2010 : 18:39:50 »

Poostren nadzor s področja ZZŽiv v Mariboru, 28.6.2010

Policisti policijskih postaj PP Maribor I in PP Maribor II ter inšpektor Veterinarske uprave Republike Slovenije bodo v ponedeljek, 28. junija izvedli poostren nadzor s področja Zakona o zaščiti živali v Mariboru (Mestni park, Betnavski gozd, vznožje Pohorja, Stražun...). Posebno pozornost bodo namenili problematiki sprehajalcev s psmi brez vodenja na povodcu, ali so psi cepljeni proti steklini in ali lastniki nevarnih psov upoštevajo zakonske omejitve pri vodenju nevarnih psov.

Med nadzorom bodo na kraju samem z odčitalcem čipov preverjali identifikacijo psov in preverjali, ali so nevarni psi vnešeni v register nevarnih psov.

Lep pozdrav!

Bartolo Lampret
Tiskovni predstavnik
Policijske uprave Maribor
Logiran

delavec@amis.net
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.444


« Odgovor #1 : nedelja, 27.06.2010 : 19:58:18 »

Pohvalno, res! Bravo Maribor.
Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #2 : nedelja, 27.06.2010 : 20:12:46 »

Pohvalno bo, ko bodo to delali brez, da bi prej vse obvestili o tem.
Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #3 : nedelja, 27.06.2010 : 20:15:02 »

Pohvalno bo, ko bodo to delali brez, da bi prej vse obvestili o tem.

Simi, se strinjam, ampak mislim, da take akcije morajo vnaprej napovedati. Saj vedno objavijo tudi poostreno kontrolo vožnje pod vplivom alkohola, uporabo varnostnih pasov ipd. - namesto, da bi bil to enostavno standard.
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
Dada73
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 192


WWW
« Odgovor #4 : nedelja, 27.06.2010 : 21:26:43 »

Ja saj take akcije lahko počnejo, me ne moti
KAJ PA ME MOTI; DA V MARIBORU NI PASJEGA PARKA OZ VSAJ KAKEGA OGRAJENEGA PROSTORA KJER PA BI LAHKO SPUSTIL PSA
Takšnega kot je v Ljubljani http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,36951.0.html

Kaj takega bi v Mariboru tud imeli, pa ni posluha, vsi samo mečejo nas lastnike psov v isti koš, pa če imaš prijaznega psa, al pa onega "nevarnega", nihče pa se ne vpraša, kaj pa če je kak pes takšen zaradi tega, ker ne more potrošit svoje energije z tekom in igro z drugimi psi. Saj psi so nekoč prosto živeli v krdelih in niso bili na vrvicah
Logiran
enaNika
rad pišem
****
Sporočil: 312


« Odgovor #5 : ponedeljek, 28.06.2010 : 00:04:52 »

In vendar se premika! Sicer moram reči, da se mi zdi predel Tabor - Betnava - Ledina kar v redu urejen. Vsaj bolj, kot je bilo leta nazaj. Vseeno pa mislim, da je nadzor potreben in dobrodošel - tako dolgo, dokler ne bo imela večina v glavi urejeno. Ja, enako kot na cesti.

Za varno zletat psa nekih ekstra dosti možnosti res ni. Pa saj tudi pasjo šolo imamo samo eno in pol in posledično takšno gnečo, da bi lahko uvedli še nočno izmeno. Se pač znajde vsak po svoje. Recimo, vzameš sledni povodec in greš na katerega od večjih travnikov na obrobju. Ali pa se "švercaš" na kakem igrišču in upaš, da te ne dobijo.  pevka (pssst, tega nisem rekla... je pa kar pogosto videna praksa)
Logiran
Podencica
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 651


« Odgovor #6 : ponedeljek, 28.06.2010 : 07:12:46 »

Se zelo strinjam z omenjenim nadzorom in pozdravljam takšne akcije.
Sploh, če gledam pri nas v Celju, kjer na nekaterih travnikih in javnem parku ne moreš normalno s psom na povodcu mimo horde psov, ki prosto tekajo naokoli (nekateri med njimi so zelo dominantni in so že napadli tudi druge pse), lastniki pa v enem svojem kotu veselo čvekajo in niti ne vedo kaj njihov pes počne. Najbolj me pa razkuri, če se nekdo že od daleč dere, da njegov pes nič ne naredi, da bo moje psice samo povohal. Jaz potem takšne ponavadi nahrulim, ker moje v nobenem primeru ne marata, da bi jih nekdo vohal po riti (hm, le zakaj? Roll Eyes). Ne vem zakaj nekaterim to ni jasno, da to pač ni fajn in, da to psicam ne paše ... Lips Sealed
Mi se v takšnih primerih temu raje izognemo in gremo raje po drugi poti.

Bi pa občine res lahko razmislile in naredile ograjene parke, kjer bi bili dobrodošli naši psi, da bi se lahko v miru razlaufali. Morajo namreč vzeti v zakup, da so nekatere pasme pač takšne, da nujno potrebujejo tek za normalno funkcioniranje telesa (npr. hrt) in ne morejo biti celo življenje na povodcu. Mi imamo to srečo, da smo včlanjeni v KD, kjer nam z veseljem dovolijo se nateči do mile volje, pa še varno ograjen prostor je s pokošeno ravno travo ...idila. Wink Smiley

Ampak
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #7 : ponedeljek, 28.06.2010 : 07:19:59 »

Podencica, kako imate sreco, da ste vkljuceni v KD in imate dostop do poligona? A drugih v KD ne sprejemajo za clane? Wink
Zakaj pa bi morale obcine vzeti v zakup, da nekatere pasme nujno potrebujejo razlaufanje? A ni to domena lastnika?

Vsak ima sanso biti clan kaksnega KD-ja, ki ima poligon, ce le to hoce. Zal bi vecina imela parke in vse, kar zraven spada, zastonj, v KD pa je treba dat za clanarino, vcasih morda celo uporabo poligona se kaj malega doplacat. Imajo pa to moznost prav vsi. Ce v najbljizjem drustvu ne, pa v katerem drugem. Se strinjam s parki, vendar vsi prevec cakamo nanje, ne koristimo pa tistega, kar je ze na voljo.
Logiran

Podencica
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 651


« Odgovor #8 : ponedeljek, 28.06.2010 : 08:15:07 »

Podencica, kako imate sreco, da ste vkljuceni v KD in imate dostop do poligona? A drugih v KD ne sprejemajo za clane? Wink

Joj, res sem butasto napisala Grin ...ampak ...
Smo doživeli, da nam v nekaterih KD (smo se želeli ravno s tem namenom včlaniti) ne dovolijo prostega tekanja po njihovi trati, zato smo poiskali KD, ki je sicer malo bolj oddaljen od nas, ampak nam to brez skrbi dovolijo. Razlaga je takrat bila, da si lahko na vadbišču le takrat, ko poteka šolanje ... Lips Sealed
Niti nimajo vsa KD v celoti ograjene poligone, ki bi onemogočile to, da bi pes pobegnil (nekateri pač imamo tudi kakšne "pobeguše", če tam daleč nekje nekaj zamiglja). Torej več dejavnikov je, da tvojemu psu KD res omogoči točno to kar potrebuje posameznik in njegov pes, predvsem pa varnost, da lahko v miru zadihaš, ko je tvoj pes spuščen.
Je pa res tudi to, da npr. v KD ne moreš vedno dostopati in se po mili volji nateči, ker ponavadi med tednom (zjutraj in popoldan) potekajo šolanja, pa ob vikendih prireditve (zdaj med počitnicami bo to malo bolje in mi se že veselimo Smiley). Temu so pač v vprvi vrsti namenjena KD in prav je tako.
Pač dostopaš, ko je vadbišče prosto, zato se nemalokrat tudi obrnemo in gremo nazaj domov.
Še vedno menim, da bi takšni parki, ki bi jih naredila občina morali biti. Se pa strinjam tudi s tem, da bi se potem plačevala npr. letna uporabnina (verjamem, da bi ljudje radi plačali, če bi vedeli, da imajo kam iti s svojim psom), saj bi moral park nekdo vzdrževati in skrbeti zanj (saj vemo, da vsi lastniki psov niso enako redoljubni). Dostop do takšnega parka pa bi lahko bil npr. s čip kartico, ki bi delovala, če imaš plačano uporabnino.

Je pa tudi res, da je domena vsakega posameznika kakšnega psa si umisli, ampak vseeno bi lahko na tem področju imeli bolj urejeno, predvsem pa se zgledovali po tujini, kjer je to nekaj povsem normalnega, da obstajajo tudi takšni parki. Tudi v Avstriji obstajajo tovrstni parki in to celo čudovito urejeni, veliki ...In v tem primeru so posledično ljudje tudi bolj disciplinirani in imajo pse v urbanem okolju in izven teh parkov vsi na povodcih in jim niti na pamet ne pride, da bi jih spuščali izven teh parkov (seveda, razen kakšnih svetlih izjem, ki verjetno tudi tam obstajajo). Wink
Logiran
skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #9 : ponedeljek, 28.06.2010 : 08:29:14 »

No ja, ni glih tko, tudi v Avstriji ne Wink

Ne pozabit, da se je ponekod treba voziti eno uro ali več, da prideš do takšnega placa (že zaradi velikosti mest recimo, in tudi tako številčni taki parki tudi v A/D niso), kar tistim, ki že itak nimajo veliko časa, potem znese samo za vikende. Itak, da sem absolutno za takšne prostorčke, ampak nikoli ne bo vedno vsem prav, zato se na njih ne gre za zanašat. Pa tudi financiranje bo vedno problem, drugje imajo davek na vsakega psa, kateri bi pri nas marsikomu omejil možnosti lastnišvo psa (Stuttgart: 1. pes 108€, 2. in vsaki naslednji pes 216€, nevarni pes oz. nevarne pasme 612€ - na leto).
Logiran

Patapižu
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.246


« Odgovor #10 : ponedeljek, 28.06.2010 : 09:20:53 »

Pa saj tudi pasjo šolo imamo samo eno in pol in posledično takšno gnečo, da bi lahko uvedli še nočno izmeno.
Kako samo eno? Kaj KD Tabor ne deluje več? Pa v Miklavžu je tudi ena, sicer je par km iz Mb, ampak ni to neka kilimetrina.

Drugače je pa fajn ta akcija. Mogoče bodo še celo kaj pokasirali Grin. So javljali tudi po lokalnih radijskih postajah, da se bo danes izvajal poostren nadzor.
Logiran
Patapižu
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.246


« Odgovor #11 : ponedeljek, 28.06.2010 : 09:22:01 »

kilimetrina=kilometrina
Logiran
bonny
rad pišem
****
Sporočil: 440


« Odgovor #12 : ponedeljek, 28.06.2010 : 14:04:47 »

Po mojih informacijah KD Tabor še deluje...
Logiran
Dada73
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 192


WWW
« Odgovor #13 : ponedeljek, 28.06.2010 : 17:31:07 »

Mogoče KD Tabor res deluje, sam jaz tam že dolgo nisem vidla nikogar
Glede parka pa je tako, lahko bi določli nek prostor in ogromno lastnikov, bi s svojim delom in sredstvi taki park uredila, samo da bi ga lahko imeli.
Ni problem članarina v KD, problem je, da je v Mariboru samo eno dobro KD-ga namenoma ne bom imenovala in če hočeš svojemu psu dobro, ga pelješ tja, a kaj ko je to KD ful polno in namenjeno  šolanju in agilityu, za kakšna družabna srečanja-proste urice psov, pa ni terminov, ker imajo polno.
Ja in res je nekateri imamo pasme, ki jim ni dovolj sprehod na povodcu, pa čeprav lahko to traja tud 3 ure, rabijo plac da se dobesedno zlaufajo
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #14 : ponedeljek, 28.06.2010 : 17:38:19 »

Če ni nikogar na poligonu je toliko večja šansa, da bi kdo od članov imel možnost psa spustit in se s psom igrat na ograjenem, ker tako ne more motit druge. Če so tečaji nonstop pozabite na spuščene pse in če bi/bo poligon uporabljal kot pasji WC verjetno tudi.  Tongue
Vsaj pri nas bi bil tak obisk v hipu zaključen.

Vsekakor se splača poklicat in vprašat.
Logiran
Podencica
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 651


« Odgovor #15 : ponedeljek, 28.06.2010 : 17:55:58 »

Če so tečaji nonstop pozabite na spuščene pse in če bi/bo poligon uporabljal kot pasji WC verjetno tudi.  Tongue
Vsaj pri nas bi bil tak obisk v hipu zaključen.


No, pa saj to je pa menda normalno, da se kakce za svojim psom pobira ...Mi vedno imamo svoje pse na poligonu na oku in torej vidimo, ko opravijo potrebo pač počistimo za seboj (seveda se pred tem sprehodimo že izven ograje, da bi notri ne opravljali potrebe, ampak se včasih zgodi tudi za ograjo) in do danes nas ni še nihče pregnal od tam ...
Je pa res, da KD niso namenjena druženju in razgibavanju naših psov, ampak predvsem šolanju in ravno zaradi tega takšna zasedenost.
Logiran
Podencica
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 651


« Odgovor #16 : ponedeljek, 28.06.2010 : 18:01:04 »

Mariborski policisti so v družbi veterinarske inšpektorice poostreno preverjali sprehajalce psov. Ustavili so 19 lastnikov z 21 psi, polovica pa jih je kršila zakon; večina svojih kosmatincev ni cepila proti steklini.
(http://24ur.com/novice/slovenija/pse-na-povodce.html)

Grozna statistika.  Shocked
Bi lahko bila današnja akcija povod VURSu, da se končno odpravi preverjati čipiranost in cepljenost psov na podeželju ...ali pa, da k temu, da se popis opravi povabi zunanje izvajalce (prostovoljna društva za zaščito živali).

Upam, da to ni bila njihova zadnja takšna akcija,, ampak da bodo takšen nadzor opravljali najmanj enkrat na teden in to po naključno izbranih krajih, brez predhodne napovedi.



Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #17 : ponedeljek, 28.06.2010 : 18:05:49 »

Žal ne za vse. Tako nas je enkrat ena gospa prosla, če lahko malo spusti psa, ker ga sicer ne more, ker ne mara drugih psov. Smo ji spraznili poligon, ker je bilo nekaj psov tam, ona pride spusti psa in pes je dvignil taco pri vsaki oviri in stebru, se tudi pokala, ampak je to pobrala (se pa ne spomnem ali je imela lastno vrečko).
Psu ni enkrat vrgla kako žogico ali malo poskakala na okrog, da bi pes malo zalaufau. Nekaj minut se je tako sprehajala kot, da bi bil pes na štriku in smo jo prekinli.

Žal je veliko ljudi, ki pusti psu, da se obnaša kot da je prišu na WC in to ne gre. In tudi zato društva ne vidijo rada, da se prosto spušča pse na poligonu sploh, če ni koga zraven in dokler se osebe ne spozna bolje.
Če pa se oseba izkaže za resno pa dvomim, da bi kdo kompliciral, če bi se poligon uporabljalo za pasjo sprostitev, v miru ponavljanje vaj, lovljenja žogic... Dovolj, da se plača članarino in plača uporabo poligona ali pa se udeleži čistilne akcije, kar je doooosti bolj zaželjeno  Cheesy Wink

Vsekakor, velja za vse, ne predvidevat in pokličite.  Smiley
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #18 : ponedeljek, 28.06.2010 : 18:18:43 »

Se uradno sporocilo:

Policisti Policijske uprave Maribor in inšpektorica Veterinarske uprave Republike Slovenije so 28. junija, med 8. in 16. uro, izvedli poostren nadzor s področja Zakona o zaščiti živali in in Zakona o veterinarskih merilih skladnosti v Mariboru (Mestni park, Betnavski gozd, vznožje Pohorja).
 
V nadzoru so pregledali 21 psov, ki jih je vodilo 19 oseb. Ugotovili so dve kršitvi Zakona o zaščiti živali (neustrezno varstvo nevarnega psa) in osem kršitev Zakona o veterinarskih merilih skladnosti (neizvajanje rednega letnega cepljenja psa proti steklini). Postopke o prekrških zoper kršitelje vodi prekrškovni organ VURS.
 
Lep pozdrav!
 
Bartolo Lampret
Tiskovni predstavnik
Policijske uprave Maribor


Se strinjam, da bi morale take akcije prizgati vse rdece luci na VURS, vendar se bojim, da jih ne bodo.
Nic ni omenjeno (ne)cipiranje, torej sklepam, da so bili vsi psi cipirani. Morda res, ce se setkajo v naselju ...
A je res po MB na navedenih lokacijah med 8h in 16h mogoce srecati samo 21 psov? Ok, tudi to je ocitno mogoce.
Logiran

delavec@amis.net
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.444


« Odgovor #19 : ponedeljek, 28.06.2010 : 18:50:52 »

Vurs bi moral porazne izzide obravnavati, kot alarm visoke stopnje. Polovica  kršitev pri tako majhnem številu preverjenih je alarmantna. Upam, da tudi mediji malo povprašajo ga. VČŠ glede tega, ali misli v bodoče sprejeti kakšne konkretnejše ukrepe , ker ne morem verjet, da se po tragedijah, ki so se že letos zgodile stanje ni prav nič popravilo. Grozljivo, res.
Logiran
Cats
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.266


« Odgovor #20 : ponedeljek, 28.06.2010 : 19:00:10 »

Mariborčani množično privezovali pse: http://24ur.com/novice/slovenija/pse-na-povodce.html
Logiran
cartika
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 13


« Odgovor #21 : torek, 29.06.2010 : 08:55:35 »

Nekaj me zanima. Ali so na čipu tudi podatki o tem, kdaj je bil pes cepljen, ali so samo podatki o lastniku. Ali je obvezno, da nosimo s seboj cepilno knjižico s katero se dokazuje, da je bil pes cepljen proti steklini in kužnim boleznim?

Hvala za odgovore.
Logiran
skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #22 : torek, 29.06.2010 : 08:59:25 »

Na čipu je zapisana izključno številka čipa in ničesar drugega. S to št. dobiš potem vse ostale podatke iz centralnega registra psov.

Za cepilno knjižico nisem sigurna, nekje sem enkrat slišala, da bi jo kao moral imeti vedno s sabo, če se oddaljiš več kot 10km od doma. Ampak ni preverjena informacija, samo rekla-kazala. Sama imam kopije vedno s sabo v avtu za vsak slučaj.
Logiran

kati_loti
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 20


« Odgovor #23 : torek, 29.06.2010 : 09:55:04 »

A da bi se vas pa nekaj zbralo in najelo travnik pa niste pomislili? Ne vem sicer kako je pri vas, ampak v Ljubljani (no ene 5 km iz Lj) se da najeti (ogromne) travnike za cca 50-100 eur na leto za dobo 10 let...
Logiran
Houdini
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.128


WWW
« Odgovor #24 : torek, 29.06.2010 : 10:20:02 »

Jaz bi pa še nekaj na temo Mariborske akcije rekla.

So o njej marsikje govorili med drugim tudi po različnih radijskih postajah. Jaz sem ujela dve in obe sta podajali "rahlo "skrivljeno interpretecijo.

Na eni je bilo povedano, da bodo inšpektorji preverjali predvsem pse nevarnih pasem kot so pitbuli, dobermani...   mogoče je to sicer res bil namen, samo zaspedila takšnega uradnega obvestila pa sama nisem...

Ta druga postaja je šla še malo dlje in so celo rekli, da se bo preverjalo, če so nevarne pasme na povodcih??

Ne vem kateri dve postaji sta bili, mislim, da je bila prva radio1, nisem pa "ziher", za drugo pa sploh ne vem (je bilo oboje med vožnjo).
Logiran
jst
odvisnež
*****
Sporočil: 630


« Odgovor #25 : torek, 29.06.2010 : 13:03:39 »

Na čipu je zapisana izključno številka čipa in ničesar drugega. S to št. dobiš potem vse ostale podatke iz centralnega registra psov.

Za cepilno knjižico nisem sigurna, nekje sem enkrat slišala, da bi jo kao moral imeti vedno s sabo, če se oddaljiš več kot 10km od doma. Ampak ni preverjena informacija, samo rekla-kazala. Sama imam kopije vedno s sabo v avtu za vsak slučaj.

Jaz še osebnega dokumenta nimam vedno s sabo (ja, vem, da kršim zakon), a zdaj naj pa, če grem s psom teč, v roki nosim knjižico?
Če so psi čipirani, naj pač inšpektorji preberejo čip. Sicer sem osebno prepričana, da iz podatkov, ki bi jih prebrali na čipu mojega psa, inšpektorji ne bi mogli sklepati popolnoma nič, ker je informacijski sistem nedelujoč. Zakaj že moram prav vsakič, ko cepim psa, pri veterinarju NA NOVO povedati svoj EMŠO, ker da ga ni v sistemu, pri čemer tudi potem program številke ne sprejme? Naj zaradi njihove nesposobnosti ves čas nosim s sabo knjižico?

Logiran
skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #26 : torek, 29.06.2010 : 13:11:33 »

...Sicer sem osebno prepričana, da iz podatkov, ki bi jih prebrali na čipu mojega psa, inšpektorji ne bi mogli sklepati popolnoma nič, ker je informacijski sistem nedelujoč....

Kako to misliš? Na čipu je itak samo številka - v registru pa to, kar tvoj veterinar vnese. Emšo pa pač vsakič znova vnaša, verjetno za dodatno kontrolo, to pa ni neka večja slabost.
Logiran

jst
odvisnež
*****
Sporočil: 630


« Odgovor #27 : torek, 29.06.2010 : 13:53:02 »

Kako to misliš? Na čipu je itak samo številka - v registru pa to, kar tvoj veterinar vnese. Emšo pa pač vsakič znova vnaša, verjetno za dodatno kontrolo, to pa ni neka večja slabost.

Hm, zakaj bi že zaradi večje kontrole morala vsakič znova povedati EMŠO (ki vsakič znova NE prime oziroma računalnik javi, da je EMŠO napačen in ga ne sprejme, čeprav je zagotovo številka pravilna)?
Navsezadnje je pa sploh sporno, da imajo veterinarji dostop do mojega emša, ki bi moral biti eden od najbolj varovanih osebnih podatkov. Kaj njega briga, kdaj sem rojena, in kakšno zvezo ima ta podatek z nadzorom nad populacijo psov? Ime, priimek in naslov bi čisto zadostovali.
V bistvu bom to kar informacijsko pooblaščenko vprašala, tam so kar prijazni in tudi hitro odgovarjajo na vprašanja ...
Logiran
skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #28 : torek, 29.06.2010 : 13:59:09 »

Aja, to pa ne vem zakaj jim tvoj emšo ne prime, ker nimam teh težav Smiley
Je že res, da je emšo kar pomemben podatek, nekako je pa vseeno treba izključiti možnosti zmešnjave. Smo pač samo še številke, emšo/davčna, brez ne gre več Grin

Sporoči, kakšen bo odgovor Wink
Logiran

enaNika
rad pišem
****
Sporočil: 312


« Odgovor #29 : torek, 29.06.2010 : 15:33:03 »

Zelo na hitro: EMŠO (ali DŠ) je nujen podatek za identifikacijo. Veliko ljudi ima enaka imena in priimke. Veliko ljudi je prijavljeno nekje, stanujejo pa drugje. Zbiranje in urejanje teh podatkov ni sporno celo za namene nagradnih iger, kaj šele za dokazovanje lastništva oz. istovetnosti. (Sem ravno pred kratkim brala mnenje Pirčeve na to temo; samo ne vem točno, kje sem ga našla).

Akcija: pasji krožek na šolskem dvorišču je včeraj popoldan potekal nemoteno. To je 5 - 10 ljudi, ki sedijo v senci pod drevesom, medtem ko enako število (manjših) psov teka okrog po travniku. Niso pretirano moteči, ker nikoli ne hodijo težit mimoidočim, so pa v prekršku. Dvakrat, ker je na šolsko igrišče tudi sicer prepovedano voditi pse. Tako kot marsikam, ampak nekam se je pač res treba dat. No, upam samo, da tetke pobirajo za svojimi kužki, ker na tej isti travi sedijo otroci med odmori.

Poligon za zletanje: imam idejo, nimam začetnega kapitala in nimam jajc.  sram Je treba kar pot pod noge, pa nekam v okolico.
Logiran
jst
odvisnež
*****
Sporočil: 630


« Odgovor #30 : sreda, 30.06.2010 : 09:05:44 »

Zbiranje in urejanje teh podatkov ni sporno celo za namene nagradnih iger, kaj šele za dokazovanje lastništva oz. istovetnosti. (Sem ravno pred kratkim brala mnenje Pirčeve na to temo; samo ne vem točno, kje sem ga našla).
 

To ne drži povsem. Zbiranje emša je sporno celo v primeru akreditacij za razne dogodke v organizaciji slovenske vlade - vsaj po mnenju urada pooblaščenke, po mnenju vlade seveda ne.
Za namene nagradnih iger je to še posebej sporno, ker imamo davčno številko.
tako da: ne, emšo NI nujen podatek.
Logiran
Podencica
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 651


« Odgovor #31 : sreda, 30.06.2010 : 09:36:03 »

EMŠO in davčna št. res nista nujna podatka.

Sta pa to koristna identa v primeru, da izgubimo žival, če se seveda podatek da uporabiti v namen iskanja lastnika psa.
Če gledamo, da se da v register samo priimek in ime, pa naslov, ki se ne ažurirata, potem se lahko zgodi, da se npr. oseba ženskega spola poroči in preseli na drug naslov, to pozabi javiti veterinarju, da bi v registru spremenil (ali pa veterinar tega sploh ne vnese v register-ne bi bil prvi primer), pes se izgubi in kdo bo potem našel takšno lastnico psa.

EMŠO in davčna št. sta pa identa po katerem najdeš osebo, če si spremeni ime, priimek, naslov ...vedno ga najdeš.

Jaz ta podatek z veseljem dam, če vem, da koristi moji živali in če ga bodo seveda znalu uporabiti v primeru izgube mojega psa.

Je pa drug problem ta, če sploh imajo v takšnem primeru veterinarji in zavetišča pravno podlago, da bi v primeru spremembe podatkov (pač, da ga ne najdejo potem na tem naslovu, da bi sporočili, da so psa našli), takšno osebo lahko iskali v centralnem registru prebivalstva.
Ker, če nimajo te pravne podlage, potem tudi vnos EMŠO-ja in davčne št. nič ne pomaga, saj je nemogoče takšnega človeka najti.
Bolj smiselno bi bilo, da bi bili registri (CRP in ta za živali) med seboj povezani in, ko se spremeni podatek (naslov+priimek in ime) v centralnem registru prebivalstva, se avtomatsko spremeni (ažurira) tudi v registru evidence živali.
Dokler pa ne bo vzpostavljen tak sistem tudi registri nikomur ne koristijo, ker saj vemo kako se v praksi ažurira register živali. In kdo je sploh pristojen ažurirati register živali? veterinarji seveda, za katere pa vemo kako včasih to počnejo.
Torej ta naš register živali ne koristi nikomur, če ni povezan v druge sisteme, da se podatki o lastnikih dnevno osvežujejo ... Smiley
Logiran
lunca
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 583


« Odgovor #32 : sreda, 30.06.2010 : 10:33:12 »

EMŠO lastnika živali se je začel zahtevati na račun tega,ker je veliko lastnikov psov,v primeru da je prišlo do kakših problemov, zanikalo,da je pes njihov.Zaradi tega se je tudi uvedlo pravilo,da lastnik psa ne more biti oseba mlajša od 16 let,ker kot taka ne more odgovarjati po zakonu.
Tjaša
Logiran
Podencica
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 651


« Odgovor #33 : sreda, 30.06.2010 : 10:50:36 »

Točno to, EMŠO je ident, po katerem se noben lastnik psa ne more skriti ...

Ampak ne koristi pa v primeru,  če ni potem po EMŠOju pravica karkoli naprej ukrepati, če ni zadaj nek postopek s strani policije, sodišča. Ker veterinarju ali lastniku zavetišča se nisi dolžan izkazati z osebno izkaznico in on po moje nima pravice zbirati teh podatkov.
Zato pa pravim, da je problem o tem, da ni ustrezne pravne podlage za kaj tašnega, bi pa bilo spiselno, da bi jo imeli, ker potem bi se podatki usklajevali in ažurirali in s tem torej vedno in povsod našlo lastnike, pa če to hočejo ali ne.
Logiran
jst
odvisnež
*****
Sporočil: 630


« Odgovor #34 : četrtek, 01.07.2010 : 08:07:46 »

Aja, to pa ne vem zakaj jim tvoj emšo ne prime, ker nimam teh težav Smiley
Je že res, da je emšo kar pomemben podatek, nekako je pa vseeno treba izključiti možnosti zmešnjave. Smo pač samo še številke, emšo/davčna, brez ne gre več Grin

Sporoči, kakšen bo odgovor Wink

Preden pišem pooblaščenki, a mogoče kdo na pamet ve, v katerem pravilniku (zakonu najbrž ne, ali pač?) je napisana podlaga za to, da se zahteva emšo?
Logiran
Strani: 1 2 3 [Vse]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Odgovorno skrbništvo ...  |  Tema: Poostren nadzor s področja ZZŽiv v Mariboru, 28.6.2010
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines