mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
ponedeljek, 29.04.2024 : 16:01:25

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zaščita živali in razno  |  Tema: Vrnitev v okolje ali evtanazija
Strani: 1 ... 15 16 17 18 19 [20] 21 22   Dol
Natisni
Avtor Tema: Vrnitev v okolje ali evtanazija  (Prebrano 65410 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.301


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #285 : nedelja, 01.08.2010 : 22:49:00 »

Hm ..., ce smo povsem odkriti - a se komu zdi ok imeti vec kot 5 mack in vec kot 5 psov za stalno? Lahko skrbite zanje tako, kot je treba? Pa se za zacasnike zraven?

Ce gledamo iz "zacasnega" vidika, je 30 dni (ne mesece ali leta) ok vse, kar je nad 5 stalnih/ze od prej lastnih istovrstnih zivali, vendar se je treba odlociti, kaj po 30. dneh, ce posvojiteljev ni.
Je ok odnest zival nazaj v zavetisce, ko si zanjo skrbel 30 dni (ali pac 20, ce je zival 10 dni v zavetiscu v karanteni)? Ali se je bolje prej odlocit?
Je ok vzet eno in jo potem obdrzat ter poskusat oddajat? Kaj z naslednjo?

Po izteku zavetiscnega roka je ponekod mogoc dogovor z zavetiscem za podaljsanje, uradno bi pa rekla, da velja kar bolj tole:
- zival je tvoja, torej posvojena, ce je ne vrnes v zavetisce, oz. ce za podaljsanje zacasnega zavetisce ni zainteresirano,
- s tem prevzames vso odgovornost in vse stroske.
Logiran

pridna
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.335



« Odgovor #286 : ponedeljek, 02.08.2010 : 00:03:04 »

V bistvu si privlekla na dan ful težka vprašanja. Sploh pri mačkah je število živali kritično vprašanje, sploh če se ne-posvajanje vleče v mesece. Druga stvar, ki pa tudi meni dela hude težave - a je za žival res najbolje, da je pri meni mesece dolgo, ko se končno najde posvojitelj,... Poleg tega rezidenčni mački (tisti, ki so dolgo v začasnem) ob vsakem prišleku doživijo stres. Če je prišlekov veliko (frekvenca menjavanja večja), je stresa veliko. Sploh sem pa prepričana, da je treba imeti svoje mačke vedno in skos ločene od začasnikov. Če tega ne moreš, ne nameščaš (to je moje mnenje).
Logiran

Ustvaril sem si svoje mnenje. Prosim, ne zmedite me z DEJSTVI. (neznani avtor)
pridna
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.335



« Odgovor #287 : ponedeljek, 02.08.2010 : 00:11:52 »

Aja, glede tega, kaj po 30ih dnevih... Mnogo ljudi se nagiba k temu, da bi imeli mucko ali kužka en mesec, nato pa (če ni posvojiteljev) vrnili v zavetišče. In tam naj z njo delajo kar želijo. Meni to ne gre oziroma tega celo ne odobravam. Tudi, če je zavetišče dobro/nadstandardno in vem, da bi zanjo tam dobro skrbeli. Ampak enostavno, ko je žival enkrat v individualni oskrbi, se mi zdi kruto jo "ruknit" nekam, kjer bo spet (ali pa sploh) ena izmed mnogih. Čeprav je seveda vrnitev živali v zavetišče čist legitimna pravica vsakega in v skladu z...
Logiran

Ustvaril sem si svoje mnenje. Prosim, ne zmedite me z DEJSTVI. (neznani avtor)
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.301


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #288 : ponedeljek, 02.08.2010 : 00:59:02 »

To je moje osnovno vprasanje - koliko mackov je dovolj oz. prevec?

Jaz sem imela enega macka, ki je tri leta zivel v popolni harmoniji s psom in psico. Brez kakrsnekoli bolezni in brez kakrsnihkoli vedenjskih tezav, kakor je znacilno za razigranega in veselega macka. Cez mavrico sem ga spravila s tem, ker sem privlekla domov se eno psico in se enega macka. Prihod obeh je bil casovno precej skupaj (dober mesec) in najprej se je usul pri prihodu prvega novinca, takoj za tem se pri drugem. Odsel je pri osmih letih, torej po petletni depresiji, med katero so bila obdobja, ko je bilo bolje in slabse, kar precej pa je bil tudi na kliniki, kjer mu niso odkrili nic "telesnega" in je dobival stalne diagnoze - depresija. Na koncu je sel za popolno odpovedjo ledvic. Zaradi njegovega obnasanja ob prihodu drugega macka v isti prostor in zaradi napovedi, da bo njegovo zivljenje prav zaradi depresije krajse, sem trdno prepricana, da je sel prezgodaj ravno zato, ker ni bil edini macek v bajti.

Za vracanje macka po 30. dneh v zavetisce se povsem strinjam, da je povsem mimo, zato zagovarjam: ali takojsnje slovo, torej predajo v zavetisce, ne glede na to, ali ga tam namestijo, s/k in oznacenega vrnejo v okolje ali evtanazirajo, ali pa posvojitev in ev. oddajanje(?).
Logiran

king-roy
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.907


« Odgovor #289 : ponedeljek, 02.08.2010 : 01:09:49 »

Sploh sem pa prepričana, da je treba imeti svoje mačke vedno in skos ločene od začasnikov. Če tega ne moreš, ne nameščaš (to je moje mnenje).

Se ne bi mogla bolj strinjat. Jaz sem že zdavnaj rekla,da ne bom več imela začasnikov, ker nimam možnosti fizičnega ločevanja mačk (razen seveda karantena-kopalnica) in vem, da s tem delam mojim medvedjo uslugo.
In ne vidim ure,da bomo spet sami "domači",da bo mir v bajti.
Logiran
moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #290 : ponedeljek, 02.08.2010 : 11:15:02 »

To je moje osnovno vprasanje - koliko mackov je dovolj oz. prevec?
...
Zaradi njegovega obnasanja ob prihodu drugega macka v isti prostor in zaradi napovedi, da bo njegovo zivljenje prav zaradi depresije krajse, sem trdno prepricana, da je sel prezgodaj ravno zato, ker ni bil edini macek v bajti.
Definitivno drži. Včasih imaš lahko pet mačkonov brez nikakršnega problema, včasih pa se ti lahko en sam tako sesuje, da ga težko sestaviš nazaj ali pa ga sploh ne sestaviš.
Moj Sinč je ob posvojitvi bil ful sesut maček in je trajalo kar nekaj krepkih mesecev, da je popolnoma prišel k sebi - ampak zdaj beseda popolnoma pomeni, da ne spusti nikogar razen svoje cimre v stanovanje. Če bi vztrajala, bi se (o tem sem prepričana) nepovratno sesul.
Zato je lahko odgovor na vprašanje "koliko mačkov je dovolj oz. preveč" lahko že - en sam.
Logiran
Skuiki
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.758


« Odgovor #291 : ponedeljek, 02.08.2010 : 12:08:19 »

Koliko mačkov lahko srečno in zadovoljno živi v enem gospodinjstvu je v bistvu vprašanje, na katerega ni in ne more biti enoznačnega odgovora.

Nekdo ima zlahka pet svojih in še začasnike, ker živi v stanovanju ali celo hiši, kjer je režim prirejen toliko mačkom, kjer imajo mački dovolj prostora, igral, celo zunanje mačjake in več ljudi, ki si delijo oskrbo živali. Nekomu sta dva mačka preveč, ker stanovanje in bivanje ni tako optimalno prilagojeno sobivanju z mačkami.

Po tej teoriji, kaj je popolnoma optimalno in povsem nestresno, marsikdo od nas sploh ne bi smel imeti mačk (ker živijo z nami v eni sami sobi, ker jih mnogokrat vozimo s seboj, ker se mnogokrat selimo in mačke zraven itd.). Pa to ne pomeni, da naše mačke nimajo vsega, kar potrebujejo, čeprav bi lahko bili pogoji vedno tudi optimalnejši.
Logiran
pridna
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.335



« Odgovor #292 : ponedeljek, 02.08.2010 : 14:00:06 »

Po tej teoriji, kaj je popolnoma optimalno in povsem nestresno, marsikdo od nas sploh ne bi smel imeti mačk (ker živijo z nami v eni sami sobi, ker jih mnogokrat vozimo s seboj, ker se mnogokrat selimo in mačke zraven itd.). Pa to ne pomeni, da naše mačke nimajo vsega, kar potrebujejo, čeprav bi lahko bili pogoji vedno tudi optimalnejši.

Sej se ne gre za življenje brez stresa, ampak za življenje s stresom, ki je za organizem sprejemljiv. Torej - da ni prekomernega stresa. Jst govorim o tem. Ločevanje začasnikov in lastnih mačk ima več razlogov in ne samo psihični stres.
Logiran

Ustvaril sem si svoje mnenje. Prosim, ne zmedite me z DEJSTVI. (neznani avtor)
tark
novinec
*
Sporočil: 20


« Odgovor #293 : ponedeljek, 02.08.2010 : 18:14:04 »

Zadnje dni sem z enim očesom spremljal vašo debato v "moji" temi. Nekje vmes je bilo videti že znano - razprtije pač. Sčasoma se je uneslo in prevladal je razum, zato se mi zdi smiselno ponovno vključiti v debato. Mislim, da sem kar pravšnji, da lahko odgovorim o izkušnjah glede števila mačk v gospodinjstvu. 18 let smo imeli le enega. Himalajec - uživaški edinec in samozadostnež. Naneslo je, da smo pri njegovih 16 letih našli tigrčka. Vzvišeno ga je toleriral. Dočakal je še enega maleckega. Kmalu zatem se je njegov čas iztekel. V naslednjih 4. letih smo od 2-eh prišli na 8 mačonov. Ni bilo vse mavrično, vendar ščasoma je postalo in ostalo. Zares smo se našli ta pravi. Vendar je dejstvo, da živimo v gornjem nadstropju lastne hiše. Imamo precej veliko pokrito in zaprto teraso s posebaj izdelanim višinskim terenom za mačke. Tudi stanovanje jim je prilagojeno prav tako kot naš način življenja in razmišljanja. Vprašanje "koliko mačk je lahko v gospodinjstvu" prinese "spolzek" odgovor. Vsekakor pa je slednji precej preprostejši, ko je govor o lastniških mačkah. Naših osem brez problema zagovarjam.
Bil je čas, ko smo tudi pri nas rahlo razmišljali o začasnikih. Navsezadnje je videti, da prostorske pogoje izpolnjujemo. No, prvi razlog proti je, da maček, ki pride k nam pri nas tudi ostane. Drugi razlog je karantena oz. ogrožanje naših, lastniških mačk. V tem pogledu povsem delim mnenje Pridne. Bistvo je - če ne izpolnjuješ pogojev ne moreš opravljati dejavnosti! Pika!!! V nasprotnem se znajdeš v situaciji, ko ti v vsaki sobi čepi 5 mačkov in se ti zdi samoumevno, da kopalnico imenuješ karantena. Pa še naslednjih 10 mačk te čaka pred vrati. In naslednjih 1.000 v grmovju... Letos...
V takšnem položaju se je znašlo veliko vas aktivnih lovilk. Zame ste neke vrste polprofesionalci, ki se z vsem amaterskim srcem lotevate sistemskega problema, ki za dolgoročni uspeh potrebuje zelo premišljeno in usklajeno delovanje. Pred cca. 2. letoma sem na tem forumu sprožil vprašanje o usklajevanju oddajnih pogodb. Odziv je bil v stilu "moje pogodbe so moja stvar..." Nobene posebne volje po združevanju. V redu, pač ni bil pravi čas. Ko se je ustanovila MH z velikim številom podpornikov ter sodelavcev sem bil prepričan, da je mačja scena dobila zagon ter neko poenotenje v oblliki poslanstva, ciljev, načina delovanja ter usklajenosti pri reševanja situacij tako na terenu kot ob njem. Glede na teme debat kot je tudi tale bi rekel, da moje razmišljanje ni bilo pravilno.
Zelo, zelo vljudno retorično vprašanje - glede na vaše bogate terenske in drugačne izkušnje ali nista mnenja, da bi bilo koristno za vse vas, če bi se dogovorili za srečanje. Pa ne forumsko temveč fizično. Morda za začetek s temami za "polprofesionalce" kot npr. minimalni nastanitveni pogoji začasnikov v lastnem stanovanju; standardi postopkov pri delu na terenu...  Majina pobuda za nekakšno obliko uradnega evidentiranje prostoživečih mačk v zavetiščih je tudi zelo na mestu. Gotovo bi bilo še več tovrstnih tem na dnevnem redu.



 
Logiran
pridna
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.335



« Odgovor #294 : ponedeljek, 02.08.2010 : 18:29:56 »

Čeprav je retorično, mogoče vsem le ni jasno.  Smiley Mislim, da imamo za tak skupen "sestanek" preveč različne poglede na dobrobit mačk (razen zakonskega minimuma - čeprav tudi razumevanje le-tega ni vedno poenoteno). Različno razumemo potrebe mačk, različno celo dojemamo veterinarsko stroko, njihov domet in lastno usposobljenost. Zelo različno dojemamo tudi kaj pomeni kulturen dialog, kaj je dolžnost in kaj je pravica. Tisti, ki smo sposobni sodelovat drug z drugim, že sodelujemo. S tistimi, s katerimi ne moremo, sodelujejo drugi.

Tvojega vprašanja v zvezi s pogodbami se spomnim samo bežno, mislim pa, da takratni odgovori niso bili v smislu nesodelovanja z drugimi (društvi), pač pa bolj v smislu ožanja izbora potencialnih posvojiteljev. Nekateri ljudje so se za všečno žival pripravljeni naučiti pogoje na pamet in pogodbo podpisovat s figo v žepu.

Glede števila mačk - ni odvisno samo od pogojev, ampak tudi od mačke same (po mojih izkušnjah, vedenju, videnju). Moj Bufko recimo ne bi imel nič proti še kaki mački ali dvema (in kakemu psu in dihurčku ali dvema), Nino pa bi verjetno hudo protestiral tudi z zdravjem.
Logiran

Ustvaril sem si svoje mnenje. Prosim, ne zmedite me z DEJSTVI. (neznani avtor)
Skuiki
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.758


« Odgovor #295 : ponedeljek, 02.08.2010 : 19:14:05 »

Zadnje dni sem z enim očesom spremljal vašo debato v "moji" temi. Nekje vmes je bilo videti že znano - razprtije pač. Sčasoma se je uneslo in prevladal je razum, zato se mi zdi smiselno ponovno vključiti v debato. Mislim, da sem kar pravšnji, da lahko odgovorim o izkušnjah glede števila mačk v gospodinjstvu. 18 let smo imeli le enega. Himalajec - uživaški edinec in samozadostnež. Naneslo je, da smo pri njegovih 16 letih našli tigrčka. Vzvišeno ga je toleriral. Dočakal je še enega maleckega. Kmalu zatem se je njegov čas iztekel. V naslednjih 4. letih smo od 2-eh prišli na 8 mačonov. Ni bilo vse mavrično, vendar ščasoma je postalo in ostalo. Zares smo se našli ta pravi. Vendar je dejstvo, da živimo v gornjem nadstropju lastne hiše. Imamo precej veliko pokrito in zaprto teraso s posebaj izdelanim višinskim terenom za mačke. Tudi stanovanje jim je prilagojeno prav tako kot naš način življenja in razmišljanja. Vprašanje "koliko mačk je lahko v gospodinjstvu" prinese "spolzek" odgovor. Vsekakor pa je slednji precej preprostejši, ko je govor o lastniških mačkah. Naših osem brez problema zagovarjam.
Bil je čas, ko smo tudi pri nas rahlo razmišljali o začasnikih. Navsezadnje je videti, da prostorske pogoje izpolnjujemo. No, prvi razlog proti je, da maček, ki pride k nam pri nas tudi ostane. Drugi razlog je karantena oz. ogrožanje naših, lastniških mačk. V tem pogledu povsem delim mnenje Pridne. Bistvo je - če ne izpolnjuješ pogojev ne moreš opravljati dejavnosti! Pika!!! V nasprotnem se znajdeš v situaciji, ko ti v vsaki sobi čepi 5 mačkov in se ti zdi samoumevno, da kopalnico imenuješ karantena. Pa še naslednjih 10 mačk te čaka pred vrati. In naslednjih 1.000 v grmovju... Letos...
V takšnem položaju se je znašlo veliko vas aktivnih lovilk. Zame ste neke vrste polprofesionalci, ki se z vsem amaterskim srcem lotevate sistemskega problema, ki za dolgoročni uspeh potrebuje zelo premišljeno in usklajeno delovanje. Pred cca. 2. letoma sem na tem forumu sprožil vprašanje o usklajevanju oddajnih pogodb. Odziv je bil v stilu "moje pogodbe so moja stvar..." Nobene posebne volje po združevanju. V redu, pač ni bil pravi čas. Ko se je ustanovila MH z velikim številom podpornikov ter sodelavcev sem bil prepričan, da je mačja scena dobila zagon ter neko poenotenje v oblliki poslanstva, ciljev, načina delovanja ter usklajenosti pri reševanja situacij tako na terenu kot ob njem. Glede na teme debat kot je tudi tale bi rekel, da moje razmišljanje ni bilo pravilno.
Zelo, zelo vljudno retorično vprašanje - glede na vaše bogate terenske in drugačne izkušnje ali nista mnenja, da bi bilo koristno za vse vas, če bi se dogovorili za srečanje. Pa ne forumsko temveč fizično. Morda za začetek s temami za "polprofesionalce" kot npr. minimalni nastanitveni pogoji začasnikov v lastnem stanovanju; standardi postopkov pri delu na terenu...  Majina pobuda za nekakšno obliko uradnega evidentiranje prostoživečih mačk v zavetiščih je tudi zelo na mestu. Gotovo bi bilo še več tovrstnih tem na dnevnem redu.



 

Čakaj malo, tark, pa nisi prav ti na začetku te teme trdil, da je začasna namestitev pri prostovoljcih vedno rešitev in vedno možna?  Huh

Kakorkoli - vsekakor se strinjam s tem, da je potrebno imeti možnost ločevanja začasnikov in stalnih živali (že zaradi karantene), prav tako je potrebno vzdrževati ostrejše standarde glede higiene in razkuževanja, kot če imaš nameščene samo svoje živali. Strinjam se tudi, da je optimalno, če začasnikov in stalnih živali ne "mešaš", sploh če je fluktuacija velika in nameščaš po več kot eno žival. Ni pa nemogoče "v kopalnici" postaviti karantene po vseh standardih, če smo že pri tem.




Logiran
tark
novinec
*
Sporočil: 20


« Odgovor #296 : torek, 03.08.2010 : 12:08:00 »

"Čakaj malo, tark, pa nisi prav ti na začetku te teme trdil, da je začasna namestitev pri prostovoljcih vedno rešitev in vedno možna?  Huh"  Skuiki potrudi se in najdi zaporedje mojih besed iz katerih je mogoče razbrati tvojo trditev.
Logiran
moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #297 : torek, 03.08.2010 : 12:21:48 »

"Čakaj malo, tark, pa nisi prav ti na začetku te teme trdil, da je začasna namestitev pri prostovoljcih vedno rešitev in vedno možna?  Huh"  Skuiki potrudi se in najdi zaporedje mojih besed iz katerih je mogoče razbrati tvojo trditev.
Recimo tvoj drugi post na prvi strani te teme? Jaz ga tako razumem Wink
Logiran
tark
novinec
*
Sporočil: 20


« Odgovor #298 : torek, 03.08.2010 : 13:02:37 »

Moksa kar sem zapisal Skuiki velja tudi zate. Katero zaporedje mojih besed argumentira Skuikino in sedaj še tvojo trditev.
Logiran
moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #299 : torek, 03.08.2010 : 13:20:37 »

Tark, prosim cool down, hvala Roll Eyes Sem napisala "jaz ga tako razumem", nič nisem trdila. Prav zaradi tega, ker se zavedam, da so nekatera pojmovanja lahko hudičevo subjektivna (in moja niso izjema).
Skuiki bo povedala zase, jaz pa sem svoje subjektivne zaključke potegnila iz delov, ki jih sedaj boldam.

Vem kako je v teoriji in vem tudi kako je v praksi. Zavedam se, da živim v deželi slovenceljev. Seznanjen sem tudi s prenapolnjenosti skrbniških zmogljivosti pa časa dopustov in celim kupom razlogom in drugih izgovorov. Pri nas doma imamo trenutno 8 mačonov. Hvala bogu zanje! 4-je od njih so nam (na našo srečo) prekrižali pot na takšen ali drugačen način. Pri nobenem od njih se nismo spraševali kam z njim. Jasno je bilo, da ostane. Na enak način bomo ravnali tudi v prihodnje. Naši preostali mačoni so prišli iz zavetišč.
Ob, bolj kot ne, rednem prebiranju tega foruma, smo doma večkrat pomislili še na kakšno posvojitev. Od tega nas je odvrnil komentar mislim, da Maje, ki nam je dal misliti. Tema je bila nekako podobna tej z oranžnim mladeničem. Komentar je bil v stilu "kdor najde, je odgovoren." Drži!!! Od tu dalje vsak rešuje po svoji vesti. Moje prepričanje je, da je najvišja vrednota, ki jo človek premore SOČUTJE. Slednje je tudi osnova za pomoč živalim v stiski.
Z željo razumevanja kako zadevo vidim naj primer poenostavim .
Ob sprehodu naletite na žival. Droben muc. Že na pogled zelo sestradan. Pa še vnetje ima. Zelo je prijazen! Pobožate ga ter pogledate naokoli ali je kdo, ki bi ga vzel. Na žalost ni nikogar. Vaše "kapacitete" so zasedene. Še zadnjič pobožate prijaznega, sestradanega muca in greste dalje.     
Ja? No, kar se mene tiče - enostavno nemogoče! Zato bomo pri nas vedno ali imeli še kakšno prosto »kapacitetko« ali pa bomo
ustrezno poskrbeli za najdenčka. Pa, če ga nosim s seboj v službo ali pa ponujam od vrat do vrat.
WildAngel ponovno poudarjam, da moj komentar ni oseben in niti slučajno ni namenjen zbujanju slabe vesti momurkoli. Prepričan sem, da si in boš naredila ogromno koristnega na žalostni sceni slovenskega živalovarstva. Namen mojega pisanje je nestrinjanje s pristopom, da se podhranjen, bolan najdenček vrne v »naravno« okolje. Nemogoče je najti en sam tehten razlog, ki bi govoril temu v prid. Če, slučajno, kdo misli, da ga je našel, naj se spusti v višino desetih centimetrov nad tlemi in skozi oči majcenega, prestradanega, bolanega mačona gleda odhajajočega človeka, ki ga je še malo prej tako prijazno božal. Kakšen »tehten« razlog ste že imeli v mislih?
Logiran
Strani: 1 ... 15 16 17 18 19 [20] 21 22   Gor
Natisni
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zaščita živali in razno  |  Tema: Vrnitev v okolje ali evtanazija
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines