mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 18.04.2024 : 23:49:59

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Notranji organi  |  Tema: Vnetje ledvic in težave z uriniranjem
Strani: [1] 2 3 4   Dol
Natisni
Avtor Tema: Vnetje ledvic in težave z uriniranjem  (Prebrano 21230 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
rab
novinec
*
Sporočil: 12


WWW
« : četrtek, 12.08.2010 : 11:47:03 »

Pozdravljeni,

imam 10 let starega šnavcerja, pri katerem so se pred cca. 2 mesecoma pojavili problemi pri uriniranju. Ker smo ga medtem večkrat peljali k veterinarju zaradi neke druge stvari, zadeve nismo jemali najbolj resno, saj je veterinarka rekla, da so to pač težave pri starejših psih. No, pred kakšnim tednom pa praktično ni mogel več na malo potrebo, zato smo ga seveda hitro odpeljali k drugemu veterinarju, ki je rekel, da sečnih kamnov nima (ga je pretipal) in da gre najverjetneje za kronično vnetje ledvic. Dali smo kri in vodo (povišan kreatin, beljakovine in seč v krvi, imel je tudi vročino), dobil pa je 5 antibiotikov, po zaužitju zadnjega pa se naj bi slišali, zadeva pa se bi mu naj tudi medtem izboljšala. V nasprotnem primeru bo poskusil še druge stvari, nimam pojma kaj. Stvar je taka, da je pojedel že 4, pa ni nič kaj boljše, urinira sicer po kapljicah (včasih sicer tudi 100 kapljic), danes pa je nekoliko bolan, noče jest in pije malo, že sicer je izredno malo pil. Ne vemo, ali je reakcija na antibiotike ali zgolj slabost (jedel je travo), vendar smo seveda zaskrbljeni, še najbolj pa sam, ki me resnično skrbi, da bi šlo za odpoved ledvic, o kateri veterinar sicer ni nič rekel. Trenutno mu kuhamo riž z dodatki zelenjave (naročili smo tudi dietno hrano). Je pa doslej bil izredno živahen in razen tega, da je težko uriniral, ni dajel vedeti, da bi bilo z njim karkoli narobe.

Potreboval bi kakšen nasvet, kaj storiti in mnenje, če slučajno preveč paničarim. Prebral sem ogromno člankov o odpovedi in drugih boleznih ledvic na internetu, zato me je še toliko bolj strah. vem, da lahko gre tudi za kamne v mehurju, povečano prostato itd. Hvala za vaše prispevke.  Sad
Logiran
rab
novinec
*
Sporočil: 12


WWW
« Odgovor #1 : četrtek, 12.08.2010 : 11:48:09 »

Pa še to, veterinar naj bi zaznal tudi kri v urinu, ki je mi sicer nismo opazili.
Logiran
rab
novinec
*
Sporočil: 12


WWW
« Odgovor #2 : četrtek, 12.08.2010 : 13:13:32 »

Se opravičujem, ker "težim". Rahel update: pojedel je skoraj polno skledo riža in je spet bolj živahen in zdrav. Zgleda mu je kaj obležalo. Seveda ima še vedno težave z uriniranjem. Sicer ne bruha, kaka normalno, pije bolj malo. Prej sem vas pozabil vprašati glede prehrane. Kaj mu lahko damo? Zaenkrat je samo riž z zelenjavo, ki mu sicer ne diši najbolj, a ga poje, ko je lačen.
Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #3 : četrtek, 12.08.2010 : 15:59:46 »

Laično svetujem pregled z ultrazvokom. Če ga vaš veterinar nima, naj vas napoti nekam, kjer ga imajo (v Ljubljani večina privatnih klinik, pa tudi veterinarska fakulteta). Glede na opisano se mi samo "pretipati" psa ne zdi dovolj - ampak še enkrat poudarjam, da imam veterinarsko "znanje" samo kot dolgoletna lastnica psov, nisem pa noben strokovnjak.
Logično, da je psu zdaj bolje že zaradi obilice zdravil. Če je jedel, je prav tako dober znak, mora pa tudi piti, da ne bo dehidriral. Občasno preverite barvo dlesni, ki mora biti rožnata. Če je preveč bleda ali preveč temna (skoraj vijolična), ni v redu.

Dokler ne dobite dietne hrane, bo riž in zelenjava kar v redu. Poskusite še s kakšnim koščkom piščanca. Dokler bo imel težave z uriniranjem, ga vsekakor dobro opazujte in veterinarja čimveč sprašujte - naj vam ne bo nerodno, saj vse nasvete drago plačate.
Pa srečno!
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
rab
novinec
*
Sporočil: 12


WWW
« Odgovor #4 : četrtek, 12.08.2010 : 18:02:59 »

Hvala za odgovor. Upam, da se bodo tudi ostali opogumili in kaj napisali. Stvar je taka, da sem ga danes peljal k veterinarju. Dobra stvar je, da v seču nima več povišane vrednosti beljakovin, le malo krvi, skratka stanje se je precej izboljšalo. Dobil je še eno dozo - 5 antibiotikov Enroxil in dietno hrano za izboljšanje delovanja ledvic, po tednu dni pa se naj bi ponovno slišali. Pes je normalno, nove brikete je že poskusil brez problema, le pije bolj malo, pa bi moral veliko. Težko ga je prisiliti. Veterinar mu je tudi cevko potisnil vse do mehurja in poti naj ne bi oviralo ničesar. Pojma nimam, zakaj ima zatorej težave z uriniranjem, še vedno po kapljicah, a mehur mu vseeno uspe izprazniti. Naj počakam, če se bo stanje izboljšalo po antibiotikih? Ima kdo kakšen pameten nasvet in je morda imel podobne težave s svojim psom?

LP 
Logiran
Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #5 : četrtek, 12.08.2010 : 18:07:43 »

Kaj pa, če bi mu poleg vode ponudil kakšno juho (seveda iz sestavin, ki mu ne škodijo), če noče pit dovolj?
Logiran
alexy
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.308



WWW
« Odgovor #6 : četrtek, 12.08.2010 : 18:11:09 »

Poskusi mu prelivat brikete, tako da bo hkrati z briketi dobil še nekaj tekočine..
Logiran
Desobediencia
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.488


« Odgovor #7 : četrtek, 12.08.2010 : 18:53:08 »

A dehidriran ni?
Lahko mu z brizgo pomagas, ker je pri urinarnih tezavah zelo pomembno da veliko pije.
Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #8 : četrtek, 12.08.2010 : 21:03:02 »

Ko je imela moja Sherry kristalčke v urinu in ni hotele preveč piti,  sem ji dajala sojino mleko z okusom kakava  Roll Eyes  - ja, saj vem. Ampak pila je pa sama.
Poskusi različne stvari (le mleka za ljudi ne). Lahko juho, lahko mleko za mačke brez laktoze, sojino mleko obstaja z različnimi okusi, pa pasje pivo - samo, da bo pil. Nekaj boste že našli. Če ne bo nič od tega v redu, še vedno lahko vodo dajete z brizgo v gobček, pa čeprav mu ne bo všeč...
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #9 : četrtek, 12.08.2010 : 21:22:41 »

Ko je moja psica premalo pila, sem ji v vodo dodala žlico navadnega mleka - res čisto malo, ravno toliko, da se je malce obarvalo in je tako ogabno "brozgo" vedno z veseljem požlompala  Smiley
Logiran
rab
novinec
*
Sporočil: 12


WWW
« Odgovor #10 : nedelja, 22.08.2010 : 10:27:07 »

Pojedel je novo dozo antibiotikov, torej skupno 2x po 5. Sedaj je toliko bolje, da lahko izprazni mehur, se pravi, lula po kapljicah, včasih dokaj hitro, potem ko pa nogo že spusti, pa nekako priteče zadnji curek. Izgleda kot da prvo nič ne gre, ko stiska, na koncu, ko spusti pa priteče malo curka. Drugače je normalno in pije tudi, je živahen. Jutri ima spet pregled, verjamem, da se mu je stanje seča in krvi precej izboljšalo, a nekoliko skrbi to, da lula po kapljicah. Je možno, da je to zgolj zaradi starosti?
Logiran
rab
novinec
*
Sporočil: 12


WWW
« Odgovor #11 : četrtek, 09.09.2010 : 11:58:44 »

Naj povem, da je bilo zdaj cca. 14 dni ali morda celo tri tedne bolje, torej pritekel je curek, sicer bolj tanek, ampak bil je pa le. Od včeraj zvečer pa spet lula po kapljicah. Ne vem zakaj?! Resda se je medtem malo prekršil pri prehrani, pojedel je kak obrok kruha in mleka, pa kdaj malo piščančjega mesa v rižu in tudi vode je zaradi deževnih dni manj pil, ampak ne vem, če je to to? Me kar precej skrbi, da se je stanje malo poslabšalo, ko pa mu je šlo že tako dobro. Zanima me, kaj izboljšuje delovanje ledvic? Se da dobiti kakšna zdravila? Kaj pa vitamini? Do sedaj je imel vitamine, v katerih pa so žal tudi beljakovine, teh pa, kolikor vem, naj ne bi jedel....
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #12 : četrtek, 09.09.2010 : 12:07:02 »

Hm ..., cemu pa je potrebno med dieto hranit s pregrehami? Dietna hrana je za izboljsanje in vsak prekrsek je lahko kaznovan s poslabsanjem. Razlogov za prekrske dejansko ni nikakrsnih, ne usmiljenja vreden pogled, ne prazna vreca dietnih briketov, ne velika lakota ... Vse je samo v nasih glavah. Ce ves, da je pes bolan in ima dieto zato, da se mu zdravje izboljsa, se drzis pravil igre.

Seveda ne bom trdila, da je poslabsanje zaradi mleka in kruha in ostalega, si pa upam na podlagi napisanega trditi, da pac zdravljenje ni bilo po pravilih in lahko je razlog za poslabsanje tudi v tem in morda se cem, kar ni napisano, pa sicer tudi ne spada med pravila zdravljenja.

Upam, da lahko vet kaj pomaga, na forumu namrec ne moremo. Je pa treba tam povedat tudi o vseh vmesnih pregrehah, sicer nima smisla, da se od veta karkoli pricakuje.
Logiran

sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #13 : četrtek, 09.09.2010 : 17:17:12 »

A sigurno nima težav s prostato? Moj 11-letnik je imel težave z lulanjem, nato se mu je pojavil še krvav izcedek. Dali so mu Prostide, po nekaj mesecih se je prostata umirila, lulal je normalno, je pa na zadnjem kontrolnem pregledu veterinarka odkrila nekaj krvi v seču, zdravili smo z Enroxil, hkrati s Prostide seveda. Sedaj je vse b.p., vendar je še vedno - in bo do konca - na hormonskih zdravilih. Precej pogost pojav pri starejših psih.
Logiran
Bine
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 186


« Odgovor #14 : ponedeljek, 12.09.2011 : 10:48:08 »

Naša tri leta stara psica je pred kratkim začela kazati znake uroinfekta. Takoj smo jo peljali k veterinarju, ki je s testom urina to tudi potrdil. Psici so predpisali štirinajst tablet antibiotika. Situacija glede uriniranja se je zelo hitro (v dveh, treh dneh) normalizirala, izvid po desetih tabletah pa še zmeraj kaže prisotnost eritrocitov v urinu. Je to normalno, po kolikem času bi moral biti izvid popolnoma čist? Po zaključeni terapiji z antibiotiki bomo test urina seveda še ponovili. Psica drugače ne kaže nobenih znakov bolečine, je in pije, je živahna, brez povišane telesne temperature, urinira zdaj normalno. Ima kdo podobne izkušnje?
Logiran
Strani: [1] 2 3 4   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Notranji organi  |  Tema: Vnetje ledvic in težave z uriniranjem
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines