mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 19.04.2024 : 22:55:41

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Notranji organi  |  Tema: Vnetje ledvic in težave z uriniranjem
Strani: 1 [2] 3 4   Dol
Natisni
Avtor Tema: Vnetje ledvic in težave z uriniranjem  (Prebrano 21232 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
maja01
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.095


« Odgovor #15 : ponedeljek, 12.09.2011 : 10:51:11 »

Je pogledal urin tudi na prisotnost kristalov?
Se pa uroinfekti znajo vlect ...
Logiran
luna7
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.656


« Odgovor #16 : ponedeljek, 12.09.2011 : 11:07:11 »

Vnetja pri naši psici so se zelo pogosto ponavljala in so najverjetneje pripeljala do kristalčkov, ki obupno bolijo  sram. Vsekakor je potrebno imeti urin dlje časa pod drobnogledom, da se stanje resnično pozdravi.
Logiran
Žužka
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.104


WWW
« Odgovor #17 : nedelja, 15.04.2012 : 11:30:04 »

Pozdravljeni!

Jaz bi samo prosila za nasvet. Naš kužiček ima verjetno uroinfekt. Tišči ga lulat na 5 minut, ven pridejo pa samo kapljice (v zadnje pol ure hvala bogu 2x celo mala lužica). Diha z jezičkom, ker ga tišči ali pa mogoče boli, čeprav kolikor poznam našo "drama queen" bi ob bolečinah zganjal hudiča pa ga sploh ne. Samo pospešeno diha in zaskrbljeno gleda, ker mu kapljice uidejo tudi v stanovanju. Vročine nima. Vmes se tudi igra. Skratka, klicala sem na dežurno in pravijo, da ni urgenca, zjutraj pa imava termin, da opravijo preiskave itd.
Meni pa je sedaj samo žal, ker mu ne morem že danes pomagati, ali ne bi antibiotik že danes lahko začel delovati in ne bi morali čakati do jutri? Sad Saj ne vem, če mogoče jaz preveč zganjam paniko. Vsekakor ga bom čez dan budno spremljala in takoj klicala strica na dežurno nazaj, če mi kaj ne bo všeč.  Tongue
Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #18 : nedelja, 15.04.2012 : 15:29:18 »

Če ni prehudo, poskusita zdržat do jutri do odvzema vode in krvi.  Če se ti zdi, da ga zelo boli, mu lahko daš kaj proti bolečinam - vendar samo, če imaš kaj doma že od prejšnjih obiskov veterinarja in če veš za pravilen odmerek. Človeških zdravil mu ne dajaj, razen če se prej posvetuješ z veterinarjem. Če nisi sigurna, pokliči nazaj na dežurno in vprašaj, kaj  (in koliko) mu lahko daš od tega, kar imaš v domači lekarni.

Preden se jutri odpravita na veterino, naj čimveč spije (in potem naj tega ne polula pred hišo, drugače tam ne bo imel kaj narediti v "ledvičko", ker bo pač mehur prazen in bosta morala dodatno čakati). 
Pa srečno!
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
Žužka
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.104


WWW
« Odgovor #19 : nedelja, 15.04.2012 : 15:53:45 »

Imam občutek, da ga ne boli ampak samo neugodno tišči. Zdaj celo malo spi brez sopihanja in ne mara vstati, ker se takoj polula.
Ko se pa polula, je pa takoj boljše volje vsaj za nekaj momentov.

Mi je rekel veterinar naj poskusim, da zjutraj ne bi lulal, ampak nimam pojma kako naj to naredim, ker lula takoj ko vstane ne glede na to kje je (tla, postelja...). Sem razmišljala o čistem lončku in poskusit zjutraj ujet malo večjo količino urina. Je vet omenil, da bi lahko tudi tako.

Za pitje tudi ni navdušen, mogoče, če čisto razredčim nesoljeno govejo juho? V normalnih razmerah mu pri obroku ne škoduje, ampak je takrat v zelo majhnih količinah.

Hvala Pepsi. Smiley
Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #20 : nedelja, 15.04.2012 : 16:05:00 »

Urin mora biti ob pregledu čim bolj svež - najbolje tja do 30 minut star, drugače rezultati lahko niso "ta pravi". Če se lahko organiziraš tako, da se takoj po lulanju v lonček odpeljeta na veterino, bo v redu. Drugače pa mu daj piti kaj, kar ima zelo rad;  lahko nesoljeno govejo juho. Moja Sherry v takem primeru dobi sojino mleko in to z okusom kakava  Roll Eyes, ker ga ima pač zelo rada in ga spije dovolj, da je potem urina dosti za pregled.
Če ne boš ujela dovolj urina, obstaja tudi možnost odvzema z iglo direktno iz mehurja. Sicer za psa ni preveč prijetna, ampak če drugače ne bo šlo, je tudi to rešitev.
Poleg antibiotikov v nekaterih primerih pomaga tudi Uro-Pet pasta, ki raztaplja kristale (če se bo pokazalo, da jih ima) - vprašaj veterinarja, potem ko bodo že znani rezultati preiskav. Psi imajo to pasto načeloma zelo radi in jo kar sami poližejo s prsta.
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
čarka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.288


WWW
« Odgovor #21 : nedelja, 15.04.2012 : 18:51:36 »

Žužka, glede na naše izkušnje, naj mali do jutrijšnjega pregleda pije toliko kot želi.
Namreč, če gre za kristalčke, ki zapirajo pot urinu skozi sečnico, je polnjenje mehurja
s tekočino, slabo, seveda pa obratno velja, če gre samo za vnetje.
Če ne boš uspela ujeti urina mu ga bodo, v najslabšem primeru, odvzeli s katetrom, brez skrbi.
Po moje pa se splača vsekakor iti nekam kjer imajo popoln servis.
Picko tudi po operaciji sme piti toliko kot želi.
Logiran
Žužka
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.104


WWW
« Odgovor #22 : nedelja, 15.04.2012 : 19:04:32 »

Hvala za pomoč.  Kiss V zadnjem času se je malo umiril, nazadnje, ko je vstal in malo okoli letal, ni šel lulat (niti poskusil). Je pa še prej naredil nekaj "večjih" lužic in mislim, da popolne zapore ni. Zgleda, da se malo bolje počuti. Vseeno pa se vse da razbrati v obe smeri.  Undecided
Glede klinik sem malo zmedena, ker sem zelo zadovoljna z Loko, ampak je dežurni stric kar postavil termin za jutri zjutraj in naj bo... Lips Sealed

Iz solidarnosti sem nekaj ur za njim zbolela še jaz in si zdaj deliva termometer ter juho.  Cheesy
Bova "pregurala" do jutra pa potem poročam kaj so sklenili. Še enkrat hvala za pomoč.  Wink
Logiran
Žužka
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.104


WWW
« Odgovor #23 : ponedeljek, 16.04.2012 : 10:28:48 »

Evo, bolniki so doma po napornem jutru...
Diagnoza je pa: poln mehur peska oz, kristalov ter posledično vnetje. K sreči ni bilo videti večjih zagozdenih kamnov v sečnici ali peska v ledvicah. Nastali naj bi zaradi visoko beljakovinske prehrane (glede na sestavo kristalov) ter očitne metabolne/genetske nagnjenosti - sem povedala za bratca. Najbolj verjetno je kombinacija tega dvojega.
Sedaj se seveda počutim krivo zaradi prehrane.  Sad

Imava Enroxil pa u/d brikete, pa kontrola čez 7-10 dni, ko zmanjka antibiotika. Zdaj pa v raziskovanje kaj bomo jedli v prihodnosti... Undecided
Logiran
čarka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.288


WWW
« Odgovor #24 : ponedeljek, 16.04.2012 : 10:47:13 »

Fino je, da je sečnica prehodna, manj fino je, da je v mehurju pesek, ker zna spet delati težave, zopet je fino, da so ledvice čiste  Smiley.

A ste doboli kakšna navodila o pitju tekočine?
Meni bi se, po kmečko, zdelo logično, da rečejo, naj pije pes čim več, pa sem na isto vprašanje dobila odgovor, da to nima nobene veze
in naj pije toliko kot želi (pije pa bolj malo, enako kot prej  Undecided)

Prav tako so rekli, da so kamni metabolna motnja, tako kot pri ljudeh in da se je nesmiselno sekirati za nazaj, navsezadnje pa mladič
najbolj od vsega potrebuje ravno beljakovine. Če so kamni "pravi", se jih da topiti z ustrezno dieto, če pa niso, pa ...  Cry

Ja, toliko o tem, kako so (z)mešanci bolj zdravi od pasemskih  Tongue
Logiran
Žužka
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.104


WWW
« Odgovor #25 : ponedeljek, 16.04.2012 : 11:03:42 »

Načeloma naj bi se kristali topili s temi u/d briketi (ne pa z Urinary  Roll Eyes ), ker so po nastanku te zaradi beljakovin. Ali nekaj takega. Undecided Moji briketi so bili res visoko beljakovinski, ampak sem se trudila, da sem prilagajala količino glede na gibanje (dobival je res malo dozo), zraven še kdaj dodala zelenjavo...  Sad
Vidiš, za pitje pa nisem dosti spraševala, od vseh mojih 2816 vprašanj.  Roll Eyes Rekli so samo, da če bom dajala brikete namesto konzerve, da naj pazim na dovolj vode. Po logiki je res kontradiktorno, ker za pesek ne sme preveč, za vnetje mora pa veliko, ima pa oboje. Huh
Res bo tole še trajalo, pesek bo sigurno še nekaj časa nagajal, samo vnetje se bo upam pomirilo. Bom pa opazovala na količino izlulanega, če bo kakšna večja zapora še.

Mene so hecali ja, zakaj si nisem omislila mešanca, pa sem rekla, če ni dovolj, da je moj samo 76873648-krat mešan?  Cheesy
Logiran
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #26 : ponedeljek, 16.04.2012 : 11:12:10 »

u/d je urinary diet Wink
Pa hitro se pozdravite, za tovrstne težave vem, da so pogoste pri mačkah, za pse pa nisem še slišala.
Pa hecno res, da bratca dobita skoraj do pike istočasno Undecided
Logiran
Žužka
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.104


WWW
« Odgovor #27 : ponedeljek, 16.04.2012 : 11:20:24 »

u/d je urinary diet Wink
Pa hitro se pozdravite, za tovrstne težave vem, da so pogoste pri mačkah, za pse pa nisem še slišala.
Pa hecno res, da bratca dobita skoraj do pike istočasno Undecided
Vem, ampak u/d je od Hillsa, urinary pa od Royala in sem mislila, da je isto samo druga firma. Pa raztapljajo drugačne kristale baje. Saj mi je vseeno drugače, samo briketov niso imeli, konzerve pa ne upam dajati zaradi driske.

Čudno naključje, da sta dobila istočasno (me prav zanima s čem hrani Čarka Tongue), ampak sta očitno metabolno res zelo podobna.
Logiran
čarka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.288


WWW
« Odgovor #28 : ponedeljek, 16.04.2012 : 18:56:19 »

Vem, ampak u/d je od Hillsa, urinary pa od Royala in sem mislila, da je isto samo druga firma. Pa raztapljajo drugačne kristale baje.

Malo me je zaskrbelo, ker smo mi našemu kupili RC Urinary SO. Rezultate analize kamnov in peska sicer še čakamo (po 1  Undecided mesecu jih dobimo na dom), a se mi je zdelo, da ni za čakat brez diete tako dolgo.

Zato sem popoldan delala domačo nalogo  Roll Eyes in pogledala kaj piše za te brikete na spletu.
Piše, da so RC briketi menda dobri za obe vrsti kamnov (tako struvite kot oksalate), med tem ko ima Hills specialne diete samo za eno vrsto:
- s/d (topi struvite) in c/d, ki preprečuje njihov nastanek ter
- u/d zelo nizkobeljakovinska hrana ob zmanjšani funkciji ledvic in tudi za preprečevanje nastanka  ne-struvitnih kamnov, kot so uratni, oksalatni,
cistinski in silikatni, ki so pri psih menda pogostejši.
(domača naloga končana  Tongue)

Ko dobimo rezultate analize, bom ponovno govorila z veterinarko in bomo šli na tisto dieto, pri kateri bo verjetnost za njihov ponovni nastanek, najmanjša. Smiley
Splača se menda tudi meriti pH urina, ker je pri nastanku nestruvitnih kamnov ta prenizek (kisel), pri struvitnih pa previsok (bazičen) in se da že na osnovi tega napovedati kaj se lahko zgodi.

Pa še to, dokler traja dieta se ne dodaja prehrani ničesar drugega (priboljški, kuhana in presna hrana ...), ker lahko vse to
spet odločilno vpliva na sestavo urina.
Logiran
Žužka
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.104


WWW
« Odgovor #29 : ponedeljek, 16.04.2012 : 19:11:04 »

Ooo kakšna uporabna domača naloga. Smiley

Kakšne različne informacije sva sicer dobili. Undecided Pri nas so nekaj "na hitro" gledali urin (ph idr.) in izločili sediment, to je trajalo recimo 15 minut. Potem je prišel vet povedat, da so taki kristali (zaradi preveč beljakovin), ki nujno zahtevajo u/d.  Huh Kasneje sem govorila še z kolegico iz Loke in je potrdila, da se v takih primerih kot našem (kolikor je pač lahko razbrala in mojega poročanja) res daje samo to. Najbolj me je zaskrbelo, ker je rekla, da nekateri kužki s takim metabolizmom CELO življenje rabijo te brikete, drugače se jim stalno ponavlja. Cry
Mogoče se bi dalo dobiti kakšne lističe za merjenje ph urina, kot na primer v akvarijih?  Undecided
Logiran
Strani: 1 [2] 3 4   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Notranji organi  |  Tema: Vnetje ledvic in težave z uriniranjem
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines