mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 19.04.2024 : 22:35:52

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Težave z vedenjem  |  Tema: Grizenje, skakanje, pobijanje piščancev in potepanje.
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Grizenje, skakanje, pobijanje piščancev in potepanje.  (Prebrano 7356 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Stas0404
novinec
*
Sporočil: 3


WWW
« : ponedeljek, 30.08.2010 : 07:34:57 »

Hej!

Imamo psičko, ki je mešanka med Huskyjem in Samojedom. Naučil sem jo že, da sede, da tačko in lepo hodi ob nogi. Sedaj je pa problem ta, da imajo na kmetiji, kjer živi piščance ki bežijo pred njo, kar ji pa da pogon za lov (kokoši se je ne bojijo, zato pa preživijo). Ima kdo kak nasvet kako to rešit. Pa tudi kakšen nasvet za skakanje, grizenje in potepanje bi prav prišel. (Ne grize, ampak se tako igra z roko in včasih malo močneje stisne, kar pa ne bi bil problem če ne bi imela tako ostrih zob.

LP

Staš
Logiran
takoda
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.324


« Odgovor #1 : ponedeljek, 30.08.2010 : 07:46:07 »

Čisto preprosto; imejte psa pod kontrolo in težav ne bo! Nima se kaj potepat, ne samo zaradi zakona, ki pravi da morajo biti psi na vrvici, temveč že samo zaradi njene lastne varnosti. Verjetno ni sterilizirana in ko bo godna, bo seveda na svojih potepih ˇpridelalaˇ leglo mladičkov, katerih je že brez njih preveč.
Če je nimate v hiši, ji naredite prostoren pesjak, nikakor je ne priklepajte na ketno. Seveda pa se še naprej veliko ukvarjajte z njo, da vam bo v veselje, ne v skrb.
Logiran
moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #2 : ponedeljek, 30.08.2010 : 07:47:22 »

Da se poganja za komerkoli je nedopustno - (tudi) zato obstajajo povodci. In kakšna dobra pasja šola po napisanem sodeč ne bi škodila, obema.
Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #3 : ponedeljek, 30.08.2010 : 07:48:42 »

Je psica tvoja in lovi vaše kure, ali jo hodiš vzgajat h komu drugemu?
Logiran
Stas0404
novinec
*
Sporočil: 3


WWW
« Odgovor #4 : ponedeljek, 30.08.2010 : 08:02:20 »

Psica je od starih staršev, ampak jo imam jaz na skrbi
Logiran
Stas0404
novinec
*
Sporočil: 3


WWW
« Odgovor #5 : ponedeljek, 30.08.2010 : 08:04:09 »

Čisto preprosto; imejte psa pod kontrolo in težav ne bo! Nima se kaj potepat, ne samo zaradi zakona, ki pravi da morajo biti psi na vrvici, temveč že samo zaradi njene lastne varnosti. Verjetno ni sterilizirana in ko bo godna, bo seveda na svojih potepih ˇpridelalaˇ leglo mladičkov, katerih je že brez njih preveč.
Če je nimate v hiši, ji naredite prostoren pesjak, nikakor je ne priklepajte na ketno. Seveda pa se še naprej veliko ukvarjajte z njo, da vam bo v veselje, ne v skrb.
Živimo na velikem ozemlju kjer bi lahko bila prosta, ampak zaradi piščancev ne more. Pa prosim ne mi tako bednih odgovorov devat kot so: Imej jo na povodcu itd.
Logiran
takoda
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.324


« Odgovor #6 : ponedeljek, 30.08.2010 : 08:10:33 »

Poslušaj malo, si vprašal in si dobil odgovor. Če misliš, da sam bolje veš, raje ne sprašuj. Misliš da obstaja čudežen recept, po katerem bo psico minil lovski nagon čez noč? Ga ni.
Če se ti zdi bedno imeti psa na povodcu, ji ogradite dovolj velik prostor, kjer bo lahko spuščena.
In malo kulture pri pisanju, prosim. Drugače bo tema kmalu izgubila svoj namen.
Logiran
Penny
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 302


WWW
« Odgovor #7 : ponedeljek, 30.08.2010 : 08:14:11 »

Pri mojem fantu so imeli psičko tudi na veliki posesti in so jo ves čas imeli pod nadzorom tako da to ni noben izgovor če imate veliko posest. Pač jo imejte ves čas na očeh, ko pa to ne gre, jo pa zaprite v boks, v hišo ali pa dajte na povodec. Ali pa ogradite ozemlje. Druge pač ni.
Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #8 : ponedeljek, 30.08.2010 : 08:23:32 »

Lahko pa IZREDNO VELIKO časa posvetiš njeni vzgoji (in predvsem moraš najprej izobraziti sebe, kako se psa pravilno vzgaja), saj imaš mix, ki je že po defoltu nagnjen k pohajanju in uhajanju in samostojnim sprehodom. Bolj kot so zdolgočaseni polarci, raje si samo naredijo zabavo, tako pravijo poznavalci. In to vključuje tudi letanje za kuramo, vzpenjanje po hierarhični lestvici (grizenje) in samostojne pobege.
Šele ko bo psica zares vzgojena in bosta ti in ona dober tim, potem ji bo bolj za zaupat. Pa še to ne pomeni, da bo ubogala druge (stare starše) - lahko bo samo tebe.
Bodo drugi, izkušeni vodniki polarcev še kaj več napisali mogoče.
Kar se pa tiče bednosti odgovorov o psu na vrvici. Trenutno stanje je tako, da s spuščeno psico ogrožaš njo, druge živali in ljudi. Svobodo psa si boste morali prigarati (ti in ona).
Doslednost in izobrazba tebe in nje pa je pomoje edini ključ do uspeha.
Logiran
loonie
novinec
*
Sporočil: 1


WWW
« Odgovor #9 : ponedeljek, 30.08.2010 : 09:12:21 »

Mi, dokler nismo imeli ograjeno, smo psa posteno sprehodili, da se je zmatral, nato pa zapeli zunaj na 10m lahke verige. Sedaj pa kljub temu, da imamo vse ograjeno, ju dvakrat dnevno sprehodim, tako, da doma pravzaprav samo spita.
To, da ima clovek v lasti posestvo, se mi ne zdi dovolj dober razlog, da je pes enostavno cele dni "prosto po presernu".
Logiran
Houdini
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.128


WWW
« Odgovor #10 : ponedeljek, 30.08.2010 : 09:49:47 »

Glede pohajanja in lovljenja piščancev -  Najbolj enostavno bo, če ji ogradite en del, kjer bo potem imela "izpust". Kaj ti pomaga veliko posestvo, če ga pes lahko zapusti, zadavi sosedovo kokoš in končas prijavljen s kaznijo? To pač ne gre. Zakon veleva nadzor, doma je za to najboljša ograja. Če pes ni z vami v hiši drugače, ji postavite v zunanjem ograjenem delu še zunanji boks, ampak upoštevajte, da potem potrebuje nekaj ur sprehoda dnevno, ker v boksu se ne razgiba in kar je še bolj pomembno, nima stika z vami, ga pa nujno potrebuje, saj ste njegov torp.

Čudežnega ukaza glede potepanja ni, sploh ne pri polarcih, če prav razumem, in tudi čisto brez stroškov se ne bo rešilo, seveda, če hočete urediti tako, da bo tudi psu lepo in bo zadovoljen.

Polarne pasme so malo posebne. Ne vem v kakšen namen ste psa nabavili, za čuvaja upam, da ne. Potrebujejo veliko zaposlitve in ogromno gibanja (NE en sprehod 15 minutk pa smo). Ko jim je dolgčas gredo na lepše iskat zaposlitev in tudi preganjanje kokoši je najbrž ena izmed njih.
Če pes recimo obvlada odpoklic, lahko s tem rešujete tudi piščance ...  Je pa seveda za te zadeve potrebno veliko vaje in dela s psom.


Glede skakanja pa obstaja nekaj dokaj preprostih načinov, samo vztrajen je treba biti, dosleden in vaditi vsak dan. Mislim, da so že opisani nekje na forumu, tako da malo poišči. Ko pes pres obvlada kako vajo oz. povelje lahko tudi to uporabite za prekinitev neželenega vedenja ...
Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #11 : ponedeljek, 30.08.2010 : 10:18:12 »

Jaz sem svojo psico odvadila skakanja tako (ponavadi je skakala ob mojem prihodu domov), da sem jo dala na sedi in dokler ni sedela, je nisem božala. Je hitro dojela, da nima od mene nič, dokler skače. Sedaj sva zmenjeni, da se po meni ne skače, ne zahtevam pa več sedenja - to je bilo samo toliko časa, da ji je potegnilo, kaj hočem od nje. Pri drugih jo moram pa še opozarjati, včasih jo pač zanese, odvisno tudi od tega, za katero osebo gre.

Grizenje roke (šavsanje za roko) je pri nas oblika igre, katero se pač greva, ampak pod mojimi pogoji. Ko začnem jaz, začneva in ko rečem da je dovolj, pač nehava. Nikoli ne stisne zares, ker ve, da ne sme. Takoj ko je bilo zame preveč sva nehali in zdaj ve, kje je meja - če gre čez, se igra takoj neha.
V bistvu mi sploh ni treba nič rečt, ampak jo samo lepo začnem božati in se takoj sama umiri.

Dejstvo pa je, da gre za zzzeeelooo mirno psico, ki je cuker od cukra po karakterju. Pa kljub temu moj opaža (ona je njegova ljubica, on jo tudi večinoma sprehaja...), da ga nič ne uboga in da v hiši večinoma uboga mene, ker sem jo jaz učila osnovne poslušnosti in pravil obnašanja, tako da operativne zadeve z njo vedno urejam jaz - čiščenje, kopanje, dajanje zdravil, obisk veterinarja, spuščena je tudi samo, če sem jaz zraven, ker mojega ne uboga preveč.
Torej - tudi če boš uspel psa vzgojiti, sploh ni nujno, da bo delovalo to tudi pri starih starših in da jih bo upoštevala.

Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #12 : ponedeljek, 30.08.2010 : 10:24:23 »

Ostalo drži. Piščance pa, če želiš da bodo preživeli, bo treba ločiti od psa. samojeda se še da naučiti, da pusti živali ki bežijo pred njim (plen) pri miru - če imaš srečo in imaš psa z nizkim nagonom. Huskija, ki bi mirno gledal bežečo žival pa še nisem videla. Še več, huskiji se znajo spravit tudi na ovce ali celo na konje, zato bo previdnost nujna.
Logiran
Lynn
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.504


« Odgovor #13 : ponedeljek, 30.08.2010 : 23:29:40 »

Staš, svetovala bi ti da imaš psičko obvezno pod nadzorom, sama osebno tudi poznam ljudi s samojedom ki imajo tudi veliiiiiko parcelo in je ne morejo zagraditi, njihov samojed se je tako prosto sprehajal po okolici, napadal druge pse, lovil kokoši, in vse do česar je prišel, končal pa je pod kolesi tovornjaka, mrtev! Psičko imej v ograjenem prostoru in ne dovoli da ogroža druge živali, sebe ter da se prosto sprehaja kjer jo je volja.
Logiran
Samoyed lover
rad pišem
****
Sporočil: 400


WWW
« Odgovor #14 : sreda, 08.09.2010 : 12:53:33 »

Kaj vam naj rečem. Polarne pasme, zahtevajo OGROMNO gibanja, saj drugače svojo odvečno energijo sproščajo na nam neželene naćine. Zato je NUJNO, da psičko vsak dan do kraja razgibate. Za Samojede in Huskyje, so primerni rolerji, tek ob kolesu, več kilometrov dolgi sprehodi itd. Za Samojeda ni dovolj niti 3km na dan(sploh ne!)! Kaj šele Huskyija, ki je športna pasma. Kadar pes porabi vso odvečno energijo, potem tudi energije nima, da bi klal, uničeval, pobegnil itd. Roko na srce. Če ste si omislili tako zahtevni mix pasem, boste morali v psičko vložiti OGROMNO časa. Samojedi in Huskyiji pa so pasme, ki na žalost NISO primerne za začetnike! Ne vem zakaj ste si ta mix sploh omislili, če nimate pojma o psih? Poleg tega bi morali že PREDEN ste jo kupili naštudirati vse kar je potrebno, z tem mislim vzgojo, prehrano, nego itd. Priporočam dobro pasjo šolo, ograjen vrt in OGROMNO gibanja! Pa, srečno!

Logiran
Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Težave z vedenjem  |  Tema: Grizenje, skakanje, pobijanje piščancev in potepanje.
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines