mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 20.04.2024 : 14:53:26

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Nakup še enega psa
Strani: [1] 2 3 4 5   Dol
Natisni
Avtor Tema: Nakup še enega psa  (Prebrano 32077 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
calista
novinec
*
Sporočil: 1


WWW
« : četrtek, 02.09.2010 : 14:04:13 »

Lep pozdrav!

Ker je našo družino povsem osvojila naša nova članica maltežanka Pupa, razmišljamo o nakupu še enega psa. Avgusta je dopolnila eno leto.

Zanima me sledeče: - kaj priporočate, ali je lahko pasma novega psa ista pasmi Pupe, bo mogoče med njima prihajalo do konflikta, dominacije?
                                - kaj bolj priporočate samičko ali samčka, da se nebi tepla....

Prosim tudi za druga opozorila, če bi mi kdo rad še kaj posebej povdaril, da ne bi kasneje prišlo do problemov.

Zavedamo se da bo stroškov več, da bo potrebnega tudi več časa za ukvarjanje in kopanje z njima. S tem nimamo problemov, največji problem je sedaj, če je odločitev za nakup še enega prava, da nebi preveč vznemirili naše Pupe in da bi se med sabo najbolje razumela.

p.s. če predlagate kakšno drugo pasmo se prosim omejite na malo pasmo

Hvala,
Lepo pozdravljeni


Logiran
Dada73
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 192


WWW
« Odgovor #1 : četrtek, 02.09.2010 : 18:06:51 »

Hm, najprej ugotovite če bo vaša psička sprejela novega člana, ker če ga ne bo, bote imeli problem. Kako to ugotovit-ja svojga psa moraš poznat.
Logiran
Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #2 : četrtek, 02.09.2010 : 20:04:19 »

Menda ste v enem letu spoznali svojo psico, ne? Torej veste, kako sprejema ali ne ostale pse.
Logiran
Lynn
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.504


« Odgovor #3 : četrtek, 02.09.2010 : 20:16:28 »

Jaz sicer nimam izkušenj s psičkami, imam pa tri pse različnih pasem in psi se navadijo drug na drugega, se vzljubijo, držijo skupaj in se igrajo, ne glede na to katere pasme so, sploh psi iste pasme bi se po mojem verjetno lepo razumeli in psička maltežanka bi gotovo lepo sprejela novega člana/članico, le na začetku je potrebno psu ki je že pri hiši posvečati malce več pozornosti, da ne pride do ljubosumja če bi se počutil odrinjenega, vedno prvi pes najprej dobi hrano, najprej se ga poboža, se mu posveti, potem šele mladičku in najverjetneje ne bo težav. Wink

Sicer pa kot so že povedale predhodnice, vsak svojega psa najbolje pozna in ve kako odreagira na druge pse, čeprav jaz osebno iz prihoda novega psa ne delam drame, enostavno ko se odločim za še enega psa ga kupim in do sedaj se ni bilo nikoli nobenih težav, vsi trije se razumejo odlično.
Logiran
AgilityLovingGirl
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 231


WWW
« Odgovor #4 : četrtek, 02.09.2010 : 20:56:50 »

Čeprav tole o sprejemanju psov je zelo relativno. Moja npr. nikakor ne spusti drugih psov v svojo bližino in vsako mojo ali njeno stvar brani pred njimi. Pred parimi dnevi sem domov pripeljala mladička in ga kar tolerira v primerjavi z drugimi. Zunaj je vse brez problemov (s tujimi psi tudi tu ni šlo, če so preveč skakali vanjo), notri na čase rata še malo trda, ampak nam gre za moje pojme super. Včasih malo pritajenega renčanja, pa se tamala umiri in spet vse gre. Razen pri igri znotraj hiše moram paziti kako poteka.

Sicer pa ful pomaga, da vse vedno najprej mladič dobi, pa naj bo to čohanje, priboljšek ali igrača. Res super vzrediteljica mi je razložila, da tako domači pes misli, da od mladiča profitira in je zato raje v njegovi bližini in da se večina ljudi moti, ko misli drugače, saj ne razmišljajo po pasje. Npr. najprej se igraš z mladičem, ko pride domači pes v bližino, igro takoj preusmeriš nanj. Enako s priboljškom ali 'buckanjem'. Pri nas resnično deluje; recimo če se najprej posvečam starejšemu psu, potem mladič ne sme v bližino, ker si me starejši pes prisvoji in je spet ves napet in hoče vse zase. V prvem primeru pa sta oba sproščena, tudi repki pri obeh migajo. Wink

Sta pa obe samički.
Pogosto je pri nas tudi samček (je od bratove punce), vendar treba ful pazit, ker drugače zelo markira prostore, v katerih se nahaja starejša psička.

Sicer je odločitev vaša, vendar zakaj tako hitite s še enim psom? Mogoče je fletno imet dva mlada psa, kaj pa ko bosta starejša? Meni osebno bi bilo grozno, če bi mi v enem letu poginila oba. Jaz bi vsaj še malo počakala, konec koncev je Pupa še zelo mlada, prav sigurno bo postala vzor mladiču, je pa težko imeti dva psa, ki recimo ne reagirata takoj na odpoklic ali imata prevzete fore drug od drugega..
Vsekakor jaz nimam pri tem nobene besede, tako da sledite svojemu srcu in se odločite prav glede na stanje pri vas. Wink
Logiran
Lynn
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.504


« Odgovor #5 : četrtek, 02.09.2010 : 21:09:02 »

ALG, a še enega kavalirčka imaš? Cheesy Pa nisi nič napisala pri kavalirjih da imaš še eno psičko Tongue, a je trikolorka, daj prilepi v temo kako slikco! Cheesy Kiss Smiley
Logiran
kati_loti
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 20


« Odgovor #6 : četrtek, 02.09.2010 : 21:24:03 »

ALG nima še enega kavalirčka Grin

Kar se pa sobivanja z drugimi psi tiče se mi pa zdi, da znajo včasih ljudje pretiravat. Po mojih izkušnjah je 90% psov s PRAVILNO vzgojo in posredovanjem od lastnika sposobnih normalnega sobivanja. Malo manjši je procent tistih, ki se tudi zares spoprijateljijo ampak tukaj je tudi pomemben podatek ali še enega psa kupujete zase ali v osnovi za družbo prvemu psu...
Logiran
Lynn
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.504


« Odgovor #7 : četrtek, 02.09.2010 : 21:25:40 »

ALG nima še enega kavalirčka Grin

A nima? Huh Kaj pa ima? Smiley
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #8 : petek, 03.09.2010 : 06:37:29 »

Zakaj pa ze tako zgodaj? Jaz tako kmalu ne bi pripeljala se enega psa, razen v izjemnem primeru (npr. zadnje leglo samice, ki bi mi bila zelo vsec; zadnje leglo samca, ki bi mi bil zelo vsec, pac neponovljiva kombinacija). Moji dve sta sicer samo 7 mesecev narazen, ampak je slo za tak izjemen primer.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Sasenka
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.023


« Odgovor #9 : petek, 03.09.2010 : 07:47:56 »

Hm, najprej ugotovite če bo vaša psička sprejela novega člana, ker če ga ne bo, bote imeli problem. Kako to ugotovit-ja svojga psa moraš poznat.

No, če bi mene pred dvemi leti kdo vprašal, če bi Gal sprejel še enega pasjega člana in to samca, bi definitivno rekla NEEEEEE. In vsi okoli mene, ki poznajo Gala so rekli isto, ko sem omenila še enega psa. Ni šans, je ljubosumen, posesiven, ne mara samcev, pretirano navezan name. Pa je vseeno prišel Lux. In smo imeli kar nekaj časa težave, pretepe, ločevala sem jih, Gal ni hotel jesti potem je bruhal, markiral  mi je celo stanovanje. Ampak smo vztrajali.  Danes sem pa tako vesela, ko jih vidim skupaj. Čez dan se stisneta v eno posteljico, sta zaveznika, igrata se, v glavnem ni mi žal da sem se kljub vsem opozorilom, odločila še za enega pasjega člana.

Ne rečem, da velja za vse pse enako ampak mislim, da s pravilnim odnosom in pristopom lahko narediš veliko.
Logiran
ika
odvisnež
*****
Sporočil: 644


« Odgovor #10 : petek, 03.09.2010 : 08:33:48 »

Tudi jaz imam 3 samce, 2 iste pasme in en mešanček. Razlike med njimi niso velike. Prvi je star 2 leti, drugi bo zdaj 1 leto, tretji pa 6 mesecev. Zdaj je pa odvisno od tebe ali uspeš vse vzgajat (glede na malo razliko v starosti), da imaš dovolj časa, da se vsem enako posvečaš. Prvi pes se ne sme počutiti zapostavljenega, marsikdo naredi napako da se pa potem cela družina posveča mladičku, ki je tako šikan.
Moji se super razumejo, konfliktov ne dovolim oz. jin sploh ni. So se lepo rangirali tako kot so prihajali, šef je tisti, ki je bil prvi,čeprav je najmanjši. In ga drugadva upoštevata brez upora. Smiley Opažam pa, da zadnji, Paco, se je določenih pravil,ki se jih morajo držati,kar sam naučil od drugih dveh. Veliko je pripomoglo tudi, da ga je vzrediteljica res socializirala in navadila prej na sobno čistočo, tako da sem imela dosti manj dela. Je bilo prvič, da je prišel pes k meni tako priden in tokrat lahko res rečem vse pohvale vzrediteljici.

Me pa zanima, v kolikor nameravaš vzeti samčka, ali je psička sterilizirana oz. kako se nameravaš spopasti z nevšečnostimi v gonitvi?
Logiran
AgilityLovingGirl
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 231


WWW
« Odgovor #11 : petek, 03.09.2010 : 20:32:00 »

A nima? Huh Kaj pa ima? Smiley

http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,22532.0.html
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #12 : sobota, 04.09.2010 : 12:45:15 »

Zelo redke izjeme so psi, ki nikakor ne bi mogli sobivati s še enim psom. Pa še to so običajno kakšni starejši, do skrajnosti navezani ne enega lastnika.
Vsi ostali psi drugega vsaj sprejmejo in z njim brez hujšega špetirja sobivajo. če se že ne navežejo med seboj.
Kadar so si psi samo tekmeci in se med seboj ne navežejo, tudi do konfliktov ne prihaja - če jima boste dopovedali, da to ni dopustno. Med tistimi, ki so med seboj povezani in prijatelji, pa nujno prihaja tudi do občasnih konfliktov - ker se morata med seboj zmeniti kdo je glavni in podobno. Saj je pri ljudeh podobno, ne, s tistim, za katerega ti dol visi se ponavadi ne prepiraš.
Novega psa si je smiselno omisliti šele takrat, ko je starejši dovolj dobro vzgojen in z njim ni nekih hujših problemov. Če je to že pri enem letu, potem OK. S tem, da boste potem imeli naenkrat dva stara psa. Kar včasih niti ni tako slabo.
Pasma in spol nista posebno pomembna - edino če imaš nekastriranega samca in samico imaš v času gonitve logistične probleme.
Logiran
Leibniz
novinec
*
Sporočil: 18


WWW
« Odgovor #13 : četrtek, 20.01.2011 : 20:39:38 »

Mene pa (samo informativno) zanima, kako se potem starejši in mlajši psi razumejo z svojimi lastniki. Recimo jaz in moj Zenči sva navezana drug na drugega, in on je ful navezan name, toda bil je star skoraj 5 mesecev, ko je prišel v družino, in še vedno čisto znori od veselja, ko vidi pse svoje velikosti, ter se hoče z njimi igrati. Na začetku me sploh ni bilo, ko je bil ob njem drug pes (pred njegovimi očmi, čeprav sem ga morda klicala), sedaj je sicer nekoliko drugače, ampak ali bi on sploh še bil navezan name, če bi kupila že enega? In kaj bi bilo z mladim, novim psom, ki bi prišel v družino z starejšim psom, ali bi se sploh lahko navezal name kot lastnika? No, ne vem, pri meni bi bila to prva skrb, če pa bi se odločila za še enega lepotca, bi pa verjetno Zenčija peljala na prvi obisk k hipotetično novemu članu, da bi videla, če se sploh razumeta. Sicer bi pa izbrala isto pasmo, nasprotni spol. Pes navadno ne napada psice in tudi obratno naj bi veljalo (čeprav so izjeme).
Logiran
branka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 8.174


« Odgovor #14 : četrtek, 20.01.2011 : 20:58:10 »

Pri nas je tako:

Bučko (prvi pes) je bil star 6 let, ko je k hiši prišla Pika (takrat stara 1,5 let). Še vedno je enako navezan name, kot je bil prej, sprejel jo je brez vsakršnih problemov, rad jo ima, jo spoštuje, je sploh nima za nekaj "nižjega" od sebe. Se zavedam, da ni povsod tako, no, pri nas s tem ni problemov.  Smiley Tudi Pika je navezana name, mogoče še malo bolj na Damjana (fanta), saj ko gremo na sprehod, on drži njen povodec, in tudi poveljuje ji največkrat on.

Logiran
Strani: [1] 2 3 4 5   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Nakup še enega psa
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines