mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 25.04.2024 : 12:04:45

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Notranji organi  |  Tema: Zasuk želodca
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 18   Dol
Natisni
Avtor Tema: Zasuk želodca  (Prebrano 79940 krat)
0 članov in 2 gostov pregleduje to temo.
Bela01
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 706


« : ponedeljek, 19.05.2003 : 11:14:59 »

Zanima me nasloplošno o tem. Kako sploh "izgleda" to - a se res dobesedno zasuče želodec? In zakaj pride do tega? So katere pasme šo posebej dovzetne za to? In kako se temu izognit (če se da)? Kako opazit? In tudi kako izgleda taka operacija - kaj naredijo pri tem? Koliko stane tudi takšna operacija?
Ali res lahko pride do zasuka želodca, če se kuža najprej precej naje potem pa na sprehodu malo bolj "nori"?

LP, Ines
Logiran
kirka
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 75



« Odgovor #1 : ponedeljek, 19.05.2003 : 11:54:51 »

Zasuk želodca je na žalost, če ne ukrepaš takoj (psa TAKOJ peljati k veterinarju in na operacijo), smrtonosna zadeva. Kako jo prepoznati? Bruhanje, driska, vročina in hude bolečine. K zasuku želodca so nagnjene prevsem velike pasme (menda ima nekaj pri tem način, kako hrana potuje v želodec). Zato ni priporočljivo, da pes takoj po zaužitju hrane začne 'noreti' naokoli. Prav tako je priporočljivo psa hraniti večkrat na dan z manjšimi obroki, ne pa mu dati vso hrano v enem večjem obroku (ko je že tako lačen, da samo še golta).
Glede oprecije, mislim, da zadeva nikakor ni poceni, je pa žal v primeru zasuka želodca NUJNA in  edina možnost, da se psa reši.
Logiran
bbluette
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 401


« Odgovor #2 : ponedeljek, 19.05.2003 : 18:11:02 »

ko sem pred leti zacela zbirati literaturo o zasuku sem naletela na odgovore, ki so bili identicni odgovorom ki so mi jih dali tudi veterinarji v sloveniji

- k zasuku so bolj podvrzene vecje pasme in starejs psi
- do zasuka pride najveckrat ko se pes naje in po obroku skace nori ...v glavnem je dejaven in ne pociva

psu se zelodec dobesedno zasuka vendar ni nujno...lahko se mu zasuce delno v tem primeru mu veterinar v zelodec porine cev in mu dobesedno izpira zelodec..kako to izgleda...v bistvu zelo enosavno veterinar stopi na lestev in z vrha vliva mlacno vodo v zelodec in izpira hrano iz zelodca ven toliko casa dokler voda ni bistra...

ce se mu zasuce popolno potem cev ne gre v zelodec in v tem primeru je potrebna operacija ko se psu zelodec dobesedno rocno ocisti hrane in popravi v prvotni polozaj in pricvrsti. to ja precej hudo...

kako prepoznas oziroma kaksni so znaki:

- pes ne bruha ampak ga sili na bruhanje veterinarji pravijo da pes "pumpa" a ne bruha
- zelodec se mu zacne napihovati
- pes je nemirem ne ve kaj bi sam s sabo
- dlaka po hrbtu se mu najezi

jaz pravim vsaemu ki mi rece da ga skrbi ali bo prepoznal zasuk, da v kolikor dobro poznas svojega psa nedvomno ves da nekaj ni v redu in hitro ukrepanje je nujno!!!

v zadnjem casu ko imam vec stika z veterino pa opazam da se premalo poudarja za moje mnenje najvecji dejavnik zasuka zelodca in to je stres oziroma stresna situacija....

ob analiziranju veliko primerov je odgovor za zasuk stres in ne ostali dejavniki in to ne glede na starost psa.

npr. velikokrat se zgodi da se zelodec zasuce psom tam okoli 8 mesecev do enega leta. npr. pes je doma hisni ljubljencek in ker je lep ga lastnik prvic odpelje na razstavo kjer se sooci z mnozico psov, vrvezem, ljudmi, potjo ki jo naredi, cel dan ne je in je razburjen. ko pride domov mu lastnik hitro da hrano ker revez cel dan ni jedel in zasuk je tukaj...govorim iz lastnih izkusenj (se mi je to zgodilo ) poleg tega pa zivim z veterinarjem kateremu telefon najveckrat zvoni za vikend ko je takih situacij veliko....razstavo sem navedla kot primer...sicer je ostalih se veliko...bistvo kiga zelim povedati je da se premalo zavedamo tega da je dejavnik zasuka najveckrat stres in da mora biti lastnik pazljiv na stresne situacije in v takih primerih pravilno odreagirati. ko se pes sooci s tako situacijo naj se najprej umiri in naj je naslednji dan.

o zasuku bi se dalo pisati se veliko pa kaj vec napisem drugic

lp ksenija
Logiran
Pia
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 156



« Odgovor #3 : torek, 20.05.2003 : 20:13:33 »

Jaz pa vam lahko povem kako je to pri našem borzoju zgledalo ker sem bila zraven.  Cry
Samo malo je zatulil in obležal. Takoj sem bla pri njem, parkrat je še težko vdihnil, pa je bil konec.  Cry Cry
Na veterinarski so nam rekli, da če bi bil veterinar takoj zraven ne bi mogel pomagati. Sicer pa je blo to pred cca. 9 leti in se je do zdaj mogoče že kaj spremenilo.
Slišala sem, da je zasuk želodca zelo pogost pri hrtih zaradi strukture t.j. "viseči" želodec v trebušni votlini. Je pa res vse tisto, da pes pred aktivnostjo ne sme jest, zato vsi naši psi dobijo hrano šele zvečer po sprehodu.
Pia
Logiran
Agnes
Neža Vilhelm
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.127


Setri so carji!


« Odgovor #4 : sreda, 21.05.2003 : 08:18:12 »

Velikim kuzkom je ravno zato, da bi zmanjsali verjetnost zasuka zelodca, primerno dajati hrano na nekoliko dvognjenem prostoru (na prucki, skatli ali kaj podobnega), da ni med jedjo zgrbljen in ima tudi hrana lazji dostop do zelodca. Pa se za hrbtenico je menda bolje. Pa budale male mladickaste pazit, da po jedi me bezljajo in ne skacejo (moj Darko to pridno prakticira in se zabava, ko se derem nanj, naj zgine spat). Upam, da se to nobenemu kuzku ne bo zgodilo. Lp Neza
Logiran

Ne hodi pred menoj, morda ne bom sledil. Ne hodi za menoj, morda ne bom vodil. Hodi ob meni in mi bodi prijatelj.
(Albert Camus)
kirka
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 75



« Odgovor #5 : sreda, 21.05.2003 : 12:35:06 »

Heh, tudi jaz imam podobno težavo. Moji mrcini se nikakor ne da dopovedati, da naj po jedi ne divja. Pa se mu ravno po kakem obilnem obroku najbolj 'strga' (dela kozolce, prevale, preskakuje fotelje etc.). In na žalost so prav weimaranci pasma, pri kateri je zasuk želodca zelo verjetna zadeva. Poznam gospo, ki ima prav tako weimaranca in so reveža rešili zadnji trenutek, ko se mu je zasukal želodec. Menda je bilo zelo zelo hudo.
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #6 : nedelja, 28.12.2003 : 21:03:21 »

Bi mi lahko kdo pomagal s kaksnim nasvetom ali linkom kako hraniti kuzka po zasuku zelodca? Gre za delni zasuk, tako, da za zdaj operacija ne bo potrebna, se ji pa menda ne da izogniti v prihodnje. Torej osnovne stvari so mi popolnoma jasne, zanima me predvsem kateri hrani se je potrebno izogibat, da zelodec ne bo preobremenjen in da se zmanjsa moznost za ponovni zasuk! hvala in lp
Logiran

Dani
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.194


« Odgovor #7 : ponedeljek, 29.12.2003 : 08:27:55 »

Kaja, iz lastnih izkusenj vem, da je potrebno nekaj casa po zasuku zelodca preprecevati pretirano goltanje, ko pes hrane ne zgrize, ampak hlastno pozira direktno, s tem pa "pozre" se veliko zraka.  Ni vazno ali je hrana domaca ali industrijska, poskrbeti je potrebno, da pes hrano vsaj delno zgrize in da ne hlasta tako, kot da ze 10 dni ni jedel. Priporocljivo je dajanje vec obrokov dnevno, da zelodec ni naenkrat prevec obremenjen. Posoda naj bo dvignjena od tal, nekje malo pod visino gobca, ce pes stoji. Na ta nacin hrana lepo potuje v zelodec, v nasprotnem primeru je potrebna dodatna energija. Po obroku MORA pes pocivati, priporoca se cca 2 uri. Sele potem gre lahko na sprehod oz. v bolj intenzivno gibanje.  Preprecevati je potrebno hitre nenadne gibe in skoke, ki se na primer dogajajo pri lovljenju zogice, ce le-ta skace v razlicne smeri, ali na primer pri lovljenju frisbija, ko se pes v skoku obrne. Igre naj bodo malo bolj umirjene. Pes naj spi na tleh oz. lezisce naj ne bo dvignjeno od tal za vec kot 10 cm. Zgodilo se je namrec ze, da se je pes v spanju sunkovito obrnil ter padel na tla in takrat se je zasukal zelodec. Paziti je potrebno tudi poleti, ce pes naenkrat popije vecjo kolicino vode, kajti tudi ta obtezi zelodec in mora po pitju tudi nekaj casa pocivati. Ne sicer tako dolgo, kot po hrani, kake pol ure pa ze. Psa, ki je ze imel zasuk zelodca, ne smemo uciti nekaterih vaj. Na primer: valjanje z ene na drugo stran ali valjenje za celih 360 stopinj, hitro vrtenje v krogu (kot da bi lovil svoj rep), preval ipd. Pazljivi moramo biti tudi pri preskakovanju ovir. Ce sem se kaj pozabila, bo pa se kdo dodal.
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #8 : ponedeljek, 29.12.2003 : 10:24:31 »

Hvala Dani! Me kar malo veseli, da Don ne pocne nobene od spodaj nastetih stvari. Ne skace za zogicami, se se v zivljenju ni poskusil prevaliti z ene na drugo stran (vstane in se obrne), spi v uti in ni pretirano pozresen. V glavnem je tak zelo "easy" pes! Smiley Mu bom pa vseeno dala prvih nekaj obrokov iz roke, da bo se bolj pocasi jedel. Pa podstavek za posodo bo dobil. Upam, da se ne bo ponovilo. Hvala in lep dan zelim!
Logiran

Noli
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 587


« Odgovor #9 : sreda, 28.01.2004 : 13:29:35 »

Imela bi prošnjo za vse ki se jim je že zgodilo da se je psu obrnil želodec. Kako je z gibanjem? Po operaciji mi je jasno da je potreben počitek zanima me predvsem kasneje ali ste kaj bolj "šparali" psa?

LP Noli
Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #10 : sreda, 28.01.2004 : 15:09:57 »

Upam, da se ti ni zgodila torzija.
Odgovoriti pa ti na žalost ne znam, ker na srečo še nisem imela takšnih izkušenj.
Je pa ravno v soboto zaradi torzije odšel v večna lovišča prijateljev pes.  Cry
Logiran
KatjaD
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 40



« Odgovor #11 : sreda, 28.01.2004 : 16:04:02 »

Kolikor jaz vem je potreben pac nujen pocitek po operaciji, potem pa pes lahko (ko je okreval) normalno dela, kar je delal prej in tudi toliko giba, kot je pred torzijo. Bi pa opozorila, da do torzije ne pride samo ob prenazrtju, apmak lahko do nje pride tudi, ce je pes npr. po daljsem sprehodu, ko se globoko diha precej zejen in se t.i. "nazlampa" vode. Poznam tudi tak primer.
Znaki torzije: pes tezko diha, sili ga na bruhanje, a ne more bruhat, trebuh se mu zacne mocno napihovati, ker se zelodec polni s plinom, ki ne more ven, ponavadi psi sedijo ali lezijo sopejo in na splosno slabo zgledajo.
Ce pes zgleda tako TAKOJ k veterinerju, saj je lahko ze v eni do dveh urah za psa prepozno in ga ne morejo vec resiti. Ko pride do zasuka se namrec stisnejo tudi zile in zivci zelodca in zaradi onemogocenega dostopa krvi v sluznico oz. steno zelodca pride do odmiranja le-te, do nekroze in nepopravljivega stanja, v katerem tudi operacija ne pomaga vec.

Cim manj problemov in LP,
Katja
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #12 : četrtek, 29.01.2004 : 09:34:25 »

Ojla, Noli. Kot sem napisala par postov visje, pri nasemu ni bila potrebna operacija, le praznjenje zelodca. Zgleda, da smo bili dovolj zgodni! Vseeno pa je bil pes strasno nesrecen, brez energije in vse kar ga je razveselilo je bila voznja z avto (pa ceprav po nove injekcije na veterino Wink). Prvih nekaj dni smo ga imeli v hisi in je hodil le na opravljanje potrebe nekajkrat na dan. Kasneje, ko se je vrnil v pesjak, je le pokazal malo zivljenja, zato smo sli ze na cisto kratek sprehod (kaksnih 10 minut). Hitro se je upehal, verjetno tudi zato, ker je bolj malo jedel. Po priblizno 14 dneh smo sli ze tudi na pol urno hojo. K sreci ni ravno divjak, zato se danes hodi le na sprehode, obcasno se mu zazdi, da bi malo tekel, vendar ne pretiravamo.
Zdaj je minil ravno en mesec od zasuka in pes izgleda kot prej. Razlika je vidna le po kg, ker smo ga nacrtno shujsali za kaksne 3 kilce. Ni videti, da bi mu skodilo! Grin Veliko srece tudi tvojemu psu! lp
Logiran

Noli
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 587


« Odgovor #13 : četrtek, 29.01.2004 : 12:59:15 »

 simi žal je odgovor da Sad, je pa urgenten poseg (ponedeljek ponoči od 1:00-3:00 so jo operilrali) zaenkrat rešil mojo šemo in kot kaže je vse vredu glede na okoliščine  Cool. Zakaj je prišlo do zasuka pa nimam pojma saj je bil ponedeljek kot že tisoč ponedeljkov prej  Huh
Zanima me zato ker sva sedaj živeli kar aktivno in me je veterinarka "strašila" da skoraj nič več ne sme.
Danes je že noramlno živahna in temu primerno tečna (beri: hoče noret in skakat in valat se po snegu, kar ji seveda še ne pustim in seveda jest in jest).
Kar se simpromov tiče je tako da res ne moreš falit da je nekaj narobe  Undecided.
No ja zgleda da bo, tudi EKG je bil danes normalen  Cheesy

LP Noli

Logiran
ewchy
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 533


« Odgovor #14 : četrtek, 29.01.2004 : 15:35:06 »

Joj Noli hvala bogu da je s Taro vse ok! Cheesy
Je pa moj prejsnji kuza poginil ravno zaradi tega. In sedaj pri mojih dveh ful pazim. Zgleda da traja nekaj casa ko se vse te stvari nabirajo in potem pride naenkrat do zasuka.
Sreca da si jo pravocasno peljala k veterinarju.
Mi pac nismo imeli te srece. Cry

LP, Eva
Logiran
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 18   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Notranji organi  |  Tema: Zasuk želodca
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines