mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 06:51:38

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Dojenček in nakup psa
Strani: 1 2 3 [4]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Dojenček in nakup psa  (Prebrano 20682 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
logihack
novinec
*
Sporočil: 5


WWW
« Odgovor #45 : torek, 22.02.2011 : 11:20:30 »

res sem dobil en kup nasvetov...mačke in papagaje sem omenil, ker imajo eni stari strši muco že 20 let, drugi pa  dve nimfi...priznam, da sem sam bolj mačji kot pasji, pa čeprav imam seveda rad vse živali Wink ...osebno mi je všeč mačka maine coon, papagaj pa sivi jako...slednjega občudijem že vrsto let, ampak zgleda, da nikoli ni tisti pravi čas, da bi ga prinesel domov..poznam kar nekaj parov, kjer imajo jakoja in dojenčke ali male otroke, pa mislim da nihče ni bil nikoli poškodovan...muca, ki jo imajo doma starši, pa je že stara in se že iz tega razloga raje umakne pa čeprav jo mali potegne za rep...tudi prej ni bila recimo nikoli alergična na stisk repa...je pa muca vseskozi v stanovanju, kjer razen dlak nikoli ni bilo problema...k nam je prišla stara 6 mesecev in je že prvi dan potrebo opravljala v svojem peskovniku...nekaj izkušenj z živalmi torej imam in hrčkov ali morskih prašičkov res ne bi imel samo zaradi malega, saj lahko spozna male živali pri starih starših...
 psa sva pa izbirala predvsem po karakterju pasme, velikosti, primernosti za stanovanjski blok in na koncu seveda tudi po izgledu...zdej ne narobe razumet tistega o nezahtevnem psu, ampak kar sem prebral recimo o mopsih, jim ni težko ustreči in so do otrok nežni, prijazni, potrpežljivi, igrivi...zgleda, da je bolj treba pazit, da jim ne ustrežeš preveč(krat) hehe...mops se mi je torej zdel povsem dobra in primerna izbira za nas...iz zavetišča psa ne bi jemali, saj kot prvo hočemo dobiti mladega oz mladiča, kot drugo pa so v družini s tem slabe izkušnje...
 v glavnem bomo premislili kaj in kako...sam vem samo to, da bom enkrat 100% imel še sivega jakoja  Grin ...v kombinaciji z mopsom bi bil to res cirkus   Cheesy
Logiran
Penny
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 302


WWW
« Odgovor #46 : torek, 22.02.2011 : 11:26:29 »

Glede mačke - je veliko ljudi, ki imajo majhnega otroka in tudi notranjo mačko, veliko jih ima že odraslo mačko in potem dobi dojenčka in čisto normalno funkcionirajo. Mislim, da je pač pri vsaki živali treba malce previdnosti, tudi pri psu ni rečeno, da bo vse toleriral. Na vsak način katerokoli žival si boš omislil, boste morali paziti, da otrok do nje ne bo grob in da je ne bo razdražil, ker v tem primeru se bo vsaka žival branila na svoj način.

Našo muco smo navajali na majhne otroke takoj ko smo jo dobili in jim nič ne naredi, tudi vreščanja se je s časom navadila, če ji je pa zoprno, se pa skrije ali pod posteljo ali pa na omaro in iz varne razdalje opazuje. Vedno ko je zraven majhen otrok, jo imamo na očeh, otroku če je treba, jasno povemo, da muce ne sme cukat in jo vleči za rep (naše muce sicer vlečenje za rep sploh ne moti), boža naj jo po vratu in hrbtu ne pa po tačkah ipd. Otroku povemo, da ga bo muca opraskala, če bo grdo delal z njo. Tudi dviguje naj je ne. Če so otroci preveč razposajeni, muco tačas rajši odnesem v kak drug prostor, ponavadi se pa itak že sama umakne in opazuje iz razdalje.

Ko bom dobila svojega otroka, bo muca na vsak način ostala v hiši, otrok se bo moral navaditi na njo. Pri bratrancu imajo tudi odraslo mačko, potem pa so dobili 2 majhna otročka in funkcionirajo brez problemov.

Obstajajo pa tudi po naravi bolj flegmatične pasme mačk, ki se dobro razumejo z otroki, čeprav po mojem je tudi tukaj čisto odvisno od tega, kakšne izkušnje imajo z njimi. Če boš vzel muco, je po mojem boljše, da vzameš kakšnega mladička (12 tednov), da se bo lažje navadil na otroka.
Logiran
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #47 : torek, 22.02.2011 : 11:28:51 »

Logihack, tudi jaz se pridružujem vsem predhodnicam, posebej FŽ, ki je lepo opisala izkušnje iz "prve roke". Sama imam dva mlajša najstnika (12 in 14 let) in sem se šele pred slabimi štirimi meseci odločili za prvega psa. Kljub temu, da sem pred "dnevom D" skoraj leto dni prebirala "pasje" knjige in forume (ker je to pa prvi pes in prej dejansko nisem imela nobene resnične izkušnje z bivanjem s psom) in se mi je zdelo, da smo kar dobro pripravljeni na prihod novega člana, moram priznati, da sem bila prve dneve kar precej okupirana s psom in privajanjem na nov režim v hiši.
Resnično si težko predstavljam, da bi vse to zmogla (brez prehudega stresa) ob majhnih otrocih.
Prav zato, ker omenjaš, da bi bil to vaš prvi pes, vam svetujem, da res počakate vsaj leto ali dve, da se vam stvari malo "sprostijo" (beri: da otroček shodi, da se ne zbuja več ponoči, da zraste toliko, da ni več 100% prilepljen na vas, ampak se z njim kratek čas lahko ukvarja tudi druga odrasla oseba in podobno). Za vse, ki prvič postanemo pasji lastniki, pomeni prihod psa v družino res nekaj novega in velikega in nas vsaj za nekaj časa zelo fizično in mentalno zaposli (vsaj mene je:) - dobiš pač novega družinskega člana s svojimi potrebami, ki jih je potrebno pametno vkomponirati v naš vsakdan, a se vsi udobno in sproščeno počutimo.
Mi smo imeli to srečo, da smo posvojili 4 mesece starega mladička, tako da je navajanje na "zunanje stranišče" steklo lepo in v 14 dneh je bil pes popolnoma sobni čist. Vendar je bilo za to potrebno dosti pozornosti in doslednosti ter sodelovanje vseh družinskih članov + še sama sem 24 ur na dan doma, da sem si lahko privoščila v začetku mladiča res na vsako urco do dve peljati ven na potrebo + imamo stanovanje v hiši v pritličju, od koder je direkren izhod na vrt/dvorišče (kar pomeni, da mi ni bilo težko ob dveh zjutraj peljati psa ven tudi v coklah in pižami), če pa sva bila odrasla člana družine odsotna, sta za "lulanje" brez težav poskrbela najina najstnika ... manjši otrokom take obveznosti pač ne moreš naprtiti.
Če bi morala vse to opravljati 10x dnevno iz stanovanja v bloku, pri tem pa še puščati majhnega otroka samega (če bi bila takrat pač sama doma), priznam, da bi mi bilo zelo hudo.
Poleg navajanja na potrebo zunaj je tu seveda tudi navajanje psa na nek osnovni bonton oz. "hišni red", ki ga pri psu bistveno lažje vzpostavljaš, če imaš doma čim manj "šundra" in razpršene pozornosti, kar pa je ob tako majhnem otroku skoraj nemogoče Wink

Upam, da boste tudi vi uživali v pasji družbi, le nekaj časa še počakajte, da otroček malo zraste in postane samostojnejši ter "razumnejši", kar se ravnanja s psom tiče, medtem pa lahko ta čas izkoristite za izbiro prave pasme oz. vzreditelja ali pa iskanje "pravega" psa v zavetiščih, pa seveda za zbiranje čimveč koristnih informacij o vzgoji in življenju s psom. Je pa tudi po mojem mnenju v tem trenutku za tako mlado družino bolj primerna opcija posvojitev odraslega, bolj umirjenega psa. Srečno!
Logiran

Unikatne tablice in portretki
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #48 : torek, 22.02.2011 : 11:41:15 »

... so do otrok nežni, prijazni, potrpežljivi, igrivi...

V prvi vrsti se zavedaj, da je zadeva obojestranska in nikakor ni samo pri psu za pričakovat zgornjih lastnosti - tudi otrok mora biti nežen in potrpežljiv, vsak pes pa rabi določen svoj mir. Za nadzor nad obema (otrokom in psom) so zadolženi (tudi odgovorni) starši in nikakor ni normalno pri nobeni živali, da jo otroci vlačijo za rep ali karkoli drugega, od psov pa se naj bi pri tem pričakovala prijaznost in potrpežljivost. Tudi psa je treba jemati podobno kot jemljemo starši otroka - psu ne dovolimo, da sili v otroka, ko le-ta počiva ali ko jé, enako je treba pričakovat od otroka, oz. od staršev, da bodo poskrbeli, da otrok pusti žival pri miru, ko ni čas za (nadzorovano) igro. Posplošeno pričakovanje, da bosta pes in otrok kar tako krasno rastla skupaj in da že sama "pasma" ponuja pogoje za krasno skupno bivanje, se pogosto izcimi v vse kaj drugega.

Torej, ob nakupu/posvojitvi katerekoli živali bodi v vsakem trenutku pripravljen poleg omejevanja psa omejevati tudi otroka.
Logiran

logihack
novinec
*
Sporočil: 5


WWW
« Odgovor #49 : torek, 22.02.2011 : 12:35:32 »

se zavedam vsega kar pišete, zato komentar niti ni potreben...družina bo pa za enkrat ostala tako, kot je in se ne bomo širili...vsaj v živalskem smislu ne Wink...čez kako leto dve, pa gotovo pride še kuža...mislim, da je to najbolj smotrno in da bomo tako najmanj trpeli mi in prav tako tudi žival...čeprav bi nam verjetno zneslo, saj ne bi bili ne prvi, niti ne edini, postavljeni pred tako preizkušnjo...res pa se mi ne zdi smotrno silit v nekaj, če ni po tem potrebe in če to lahko povrh vsega še počaka...hvala za nasvete
Logiran
Ory
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.750


« Odgovor #50 : torek, 22.02.2011 : 15:34:36 »

Jaz imam doma enega 5-letnega Chihuahua samca in 13 mesecnega otroka. Moram reci da sem srecna da imam tako pridnega in neproblematicnega psa, ker s kaksnim kompliciranim trenutno ne bi prezivela. Ko si nosecka pricakujes vse najlepse in najboljse in ne pricakujes komplikacij. Ce res tako ostane potem fino, ce pa se pojavijo komplikacije pa je problem. Lahko si naprimer zrtev poporodne depresije, pa si predstavljaj imeti takrat doma se enega mladicka polnega energije. Si popolna cunja, vstajas na 3 ure ponoci, potem pa se mladic ob 6h zjutraj cvili za lulat  Shocked ... skratka, treba je predvidit vse mozno.
Sama se bom za naslednjega mladicka odlocila cez kaksni 2 ali 3 leta (ceprav priznam da me noro mika  Wink), ko vem da bom imela cas in energijo za vzgojo.

lp
Logiran
Uma
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.309


« Odgovor #51 : torek, 22.02.2011 : 21:32:20 »

Ja, odrasli psi so čisto nekaj drugega, imajo svojo rutino, so vzgojeni. Jaz vidim zdaj pri 4-ih odraslih in 3 mesece stari punčki, nobenega problema. In tudi zdaj pripeljat mladiča, ko tamala še niti ne plazi, kaj šele hodi, bi pomoje nekako šlo, to naslednje obdobje, plazenja in hoje, pa je pomoje najbolj problematično v povezavi z mladičem.
Logiran
Strani: 1 2 3 [4]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Dojenček in nakup psa
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines