mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 20.04.2024 : 10:46:17

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Zajedalci, paraziti, nalezljive bolezni  |  Tema: Garje
Strani: [1] 2 3 4 5   Dol
Natisni
Avtor Tema: Garje  (Prebrano 41966 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Tosa
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 309


« : torek, 08.04.2003 : 23:54:40 »

Zdravo!
Ali ima mogoče kdo kakšne izkušnje z garjami pri psu??
S fantom sva pred dnevi pripeljala domov mlado psičko. Pri veterinarju so ugotovili, da ima garje (psička se je namreč cele dneve in noči Sad praskala in jokala). Zdaj pa me zanima, če kdo kaj ve o tej "bolezni".Kako dolgo traja, da izginejo (psičko mažem z neko emulzijo,ki sem jo dobila pri veter.)?? Koliko je šans, da se prenesejo na drugega psa, ki tudi živi z nami?? Hvala vsem, ki mi boste karkoli sporočili o mojem problemu! LP
Logiran
ostrzek
odvisnež
*****
Sporočil: 975


« Odgovor #1 : sreda, 09.04.2003 : 07:27:58 »

Pozdravljena!
Jaz ti lahko povem svoje izkusnje z zdravljenjem garij pri mucki! Predvidevam, da poteka bolezen vsaj priblizno enako, ce pa se motim, pa upam da me bo kdo popravil!

Mucica je imela garje v zelo hudi obliki predvsem po obrazu. Bilo je tako hudo, da skoraj ni mogla vec imeti odprtih oci! Kar nekaj pa je bilo hrast tudi po telesu in repku! Predvidevam, da pri vasi psicki ni tako hudo!  
Zdravili smo jo z inekcijami Iverktina (ce se prav spomnim), v zacetku 2x tedensko in proti koncu 1 x tedensko. Skupaj 6 tednov, glede na hudo obliko bolezni, pa ceprav so mi rekli, da naj bi bila v vecini primerov 2 tedna dovolj. Vazno je, da se sproti unicijo vse na novo izlegle razvojne oblike zajedalca! Istocasno sem jo kopala tudi v raztopini Zoniton emulzije vsak drugi dan! Zelo so mi priporocili tudi, naj ji poskusam cim vec hrastic (seveda le tistih ki so ze na pol odpadle!!!) odstraniti z glavnikom. Vsebovale naj bi namrec jajceca bodocih zajedalcev. Po koncanem zdravljenju smo (ne)prisotnost garij preverili se enkrat pod mikroskopom!
Garje so zelo prenosljive!!! Po mojih informacijah naj bi se celo pocasi premikale po obleki! Prav zato sem sama uporabljala pri stikih in pestovanju mucke posebno obleko, ki sem jo takoj po uporabi dala v pralni stroj na 90 stopinj, loceno od ostalih oblek! Pri tej temperaturi se namrec vse oblike garij unicijo. Za prostor in roke pa obstaja kar nekaj razkuzil, tako da naj te to ne skrbi.
Da te ne bom povsem prestrasila naj ti povem se, da sem sama imela stike z garjastimi psi in da se v vsem tem casu nisem nalezla nicesar, pa ceprav se mi o tem kaj so garje ni niti sanjalo, niti nisem uporabljala drugega kot milo!

Poleg tega pa je bolezen 100% ozdravljiva in moram ti reci da sem uzivala prav vsak dan, ko je oteklina okoli oci pocasi izginjala, pocasi na teh mestih zacenjala rasti nova dlaka,... Zivalca pa se ponavadi neha praskati ze po prvi aplikaciji zdravil! In kar vidis kako ubogemu bitju odleze!  Grin
Skratka - NE BOJ SE! Stvar se zares lepo pozdravi!

lp in porocaj!

p.s.: ce nisem prevec radovedna: kje pa sta dobila ubozico?
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #2 : sreda, 09.04.2003 : 12:21:41 »

Mogoče ne bi bilo slabo, če bi pri zdravem psu kot preventivo uporabila stronghold, zadeva naj bi učinkovala proti bolham glistam in garjam. Sama je sicer nisem preizkusila, a jo drugi pohvalijo.
Logiran
Teja
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.854


« Odgovor #3 : sreda, 09.04.2003 : 16:29:29 »

Moj muc je bil danes pri veterinarju, ker mu je lepa dolga dlaka ob straneh vsa izpadla. Sem pomislila tudi na garje, a jih očitno nima, ker je veterinar rekel, da vidi kaj takega prvič in vzel vzorec dlake...
No dlaka pa je odpadla na prav poseben način. Ubistvu sploh ni odpadla, ampak se je od spodaj navzgor začela sprijemat in v 1 dnevu je imel na vsaki strani trupa trd ''oklep''. Ta ''oklep'' sem dvignila in pod njem je bila gola koža... Shocked Grozno...
Sedaj je pa...gol! Tongue
10 dni moram čakati na izvide. Roll Eyes
A je imel mogoče kdo podoben primer? A to niso potem garje?
Logiran
Bambi
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 682


« Odgovor #4 : sreda, 09.04.2003 : 21:23:58 »

Teja, kaj se pa dogaja z ubogim Nickom? Shocked Upam, da bo čimprej zdrav.

Drugače pa je ravno letos moj črnuh fasal garje - imel je dve veliki krasti na obeh komolcih in eno majhno na glavi. Pomoje se je nalezel, ampak zaradi praskanja sem najprej mislila da so bolhe, pa sem veselo hodila z drugimi na sprehod - nihče se ni nalezel. Veterinarka je rekla, da sicer so nalezljive in naj preveč stikov nima, ni pa krize če se s kom povoha, v mojem primeru se je celo igral pa ni bilo nič.
Enkrat na teden sem tri tedne zapovrstjo prišla na injekcijo (no, on jo je dobil, ne jaz  Grin ), pa vsak dan sem ga mazala z eno kremo, sem pozabila ime. Majhna krasta na glavi mu je odpadla in se zacelila že po nekaj dneh, dokončno pa se je pozdravil v prb. 3 tednih.
Želim vam čimprejšnje okrevanje!
Logiran
Tosa
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 309


« Odgovor #5 : četrtek, 10.04.2003 : 10:08:03 »

Hoj!
Hvala vsem za informacije. Ste me prav potolažili, ko ste mi vsi po vrsti sporočali, da SE lepo pozdravi ta nadloga Smiley.
Ostrzek-največja fora je v tem, da sva dobila psičko na neki kmetiji, kjer so full lepo ravnali z njo. Krtačili so jo skor vsak dan, jo imeli zunaj, ipd. Res pa je, da je bla med enimi petimi psi, pa po hlevu je lahko norela, itd. itd. Tko, da so se menda kar eden od druzga nalezli. Komaj čakam, da se pozdravi. Na jetra mi gre, ker traja tko dolgo, da izginejo garje... Je že zdaj mala kepa po eni strani trebuha skoraj brez dlake. Se mi full smili, k'se skoz čoha. Še neki me zanima, če se komu sanja :
A se pasjih garij lahko naleze človek??
Še enkrat hvala za vse nasvete in sporočila-bom upoštevala! LP, Saša
Logiran
ostrzek
odvisnež
*****
Sporočil: 975


« Odgovor #6 : četrtek, 10.04.2003 : 16:45:28 »

Halo Sasa!

Kolikor vem se tudi clovek lahko naleze garij od zivali!
Da pa ti v tolazbo citiram danasnje slovenske novice: "...Garje dobijo ljudje, ki zivijo v slabih higienskih razmerah, bolezen pa se siri samo v izjemno tesnih telesnih stikih z okuzenimi ali spanjem na isti posteljnini. Rokovanje ni nevarno, zadosca ze takojsnje umivanje rok."
V tem primeru sicer govori o stikih z ljudmi okuzenimi z garjami, tako da nisem povsem sigurna, ce gre za povsem isto obliko zajedalca. Mislim pa da je veliko vreden podatek, da je zadosti ce se takoj umijemo; torej ze milo in topla voda jih unicijo. Malce previdnosti pri stikih z kozo pa vseeno ne bo odvec. Jaz bi na tvojem mestu za njeno lezisce uporabila stare cunje ali rjuhe, ki jih po tem mirno lahko zavrzes oziroma se bolje sezges! Poskusi jih zamenjati vsaj na dva dni!

Videla bos tudi, kako bo psicki postopoma odleglo in se ne bo vec tako praskala in bo koncno lahko imela nekaj minut miru, pa tudi dlaka zacne rasti kar hitro!  Smiley

Naredi pa lepo, lepo, lepo prosim se meni uslugo! Povej bivsim lastnikom kaj so ti rekli pri veterinarju. Predvidevam namrec, da je okuzeno celo leglo, da o mamici teh mladicev sploh ne govorim. Same od sebe se garje namrec ne bodo pozdravile nikoli, ampak je stanje iz dneva v dan hujse. Sama sem imela priloznost videti nekaj psickov, ki so imeli bolezen po celem telesu in lahko mi verjames, da si kaj taksnega nikoli v zivljenju ne zelim vec videti!  Cry

Veliko uspeha pri zdravljenju tvoje male pikice!
Logiran
Bambi
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 682


« Odgovor #7 : četrtek, 10.04.2003 : 16:48:01 »

Hoj!
Garje so res precej nadležne, meni se je najbolj smilil, ker se je ves čas hotel čohati in je imel krvave kraste. Ampak so vseeno kar hitro minili ti trije tedni.
Garje, ki jih je imel moj, niso nalezljive za človeka, ne vem pa, kakšne ima vajina kužica oz. če je več vrst garij.
Logiran
ostrzek
odvisnež
*****
Sporočil: 975


« Odgovor #8 : četrtek, 10.04.2003 : 17:09:11 »

Bambi!
Tudi jaz nisem sigurna ce obstaja vec vrst garij! Hm!
Ima kdo pri roki kaksnega veterinarja, kjer bi se to dalo preveriti?
Grem malce brskat po netu, da vidim ce najdem kaj pametnega!
Logiran
Tosa
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 309


« Odgovor #9 : četrtek, 10.04.2003 : 18:13:02 »

Hoj!
Ostrzek, prejšnjega lastnika poskušam danes dobiti po telefonu pa se nihče ne oglasi...Obljubim, da mu sporočim. Sem že sama tuhtala o tem, ker tam imajo pa vse skupaj ene 6 psov+landseer mladičke :-/. Jaz sam upam, da bo čimprej mimo. Tudi moja pesika ima take male krvave krastice-menda od grizenja. Nerodno je, ko se hočeš mal poigrat z njo, pa še to ne gre, ker se v šusu začne čohat po nogi, pod pazduho, po........... Sad.
Sicer pa jaz veterinarja ne morm zdej vprašat, ker ne dela dans več. Če nihče ne bo nič našel do jutri,  ga jutri pokličem.
Lepo se mejte! LP
Logiran
Tosa
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 309


« Odgovor #10 : ponedeljek, 14.04.2003 : 07:12:42 »

Naj le sporočim, da se Tosine garje lepo, žal počasi :-/ (a smo vztrajni) zdravijo Smiley! Sem upoštevala kar nekaj vaših nasvetov (o pranju njenih "deknc", o emulzijah, kremah za mazanje... Kiss) in počasi se manj praska, ima manj krastic. Garje, ki jih ima Tosa NE dobi človek! Ima pa takšne, kot jih je opisala Bambi. Vseeno pa še ne vem ali obstaja več vrst garij...LP
Logiran
ostrzek
odvisnež
*****
Sporočil: 975


« Odgovor #11 : petek, 18.04.2003 : 05:24:46 »

Halo Tosa!
Evo pa je minilo ze 10 dni mazanja!  Grin Grin Grin
Kako je kaj s psickico?

Meni je uspelo o "pasjih" garjah izvedeti le to, da naj bi se na clovesko kozo prenesle le takrat, ko je stik zeeeeeelo garjavega kuzka in cloveka zelo tesen, npr ce taksen kuza spi v nasi postelji in imajo garje premalo zivljenskega prostora na kuzkovi kozi!  :-/ Poleg tega pa naj garje na cloveski kozi ne imele primernih pogojev za zivljenje in naj bi zato same od sebe izginile v kaksnem tednu ali 10 dneh! Torej: nobene panike ni sploh!  Grin

Pravzaprav pa sem ti hotela reci samo se to, da se ne ustrasi, ce se bo psicka obcasno spet malo bolj praskala, saj se v nekaj dneh izleze nova garnitura malih zajedalcev, odrasli primerki pa medtem ze pocrkajo!  Tongue Tako jih je vedno manj in manj,... Zato traja zdravljenje priblizno 3 tedne! Sicer pa verjetno ti sedaj ves vse to ze bolje od mene!  Wink

Zelim vam, da se cimprej pozdravite!

p.s. si mogoce uspela kontaktirati lastnika? (ce nisem prevec firbec?)
Logiran
Tanja
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 129



« Odgovor #12 : petek, 18.04.2003 : 06:10:19 »

V Kočevju smo imeli jeseni invazijo garij (menda naj bi bilo to nekaj povezano z ogromno divjadi v naši okolici - pa ne vem, kako  Huh). Dobili so jih tudi psi, za katere se sicer lepo skrbi in so redno negovani. Precej uspešno so jih zdravili z ampulami Stronghold. Tudi v zadnjih tednih se je na veterini pojavilo nekaj novih primerov.
Upam, da se ne bodo več širile  :-/
Logiran
Tosa
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 309


« Odgovor #13 : petek, 18.04.2003 : 06:56:19 »

Hoj!
ostrzek, tudi jaz štejem vsak dan posebej, kako dolgo, že mažemo malo Tošo Smiley. Se je pa zgodilo natanko to kar si napisal/a-vmes se je že skoraj nehala praskati, ima manj garij, ... Zdaj oz. ene 3 dni nazaj pa se je spet začela malo bolj praskati, čeprav je videti občutno manj te nadloge... Upam, da bodo tudi ti kmalu pocrkali, ker je res bogica Sad. Lastnika sem takrat klicala, potem pa pozabila sram-ne me tepst. Bom zdaj čez "podaljšan vikend" spet poskusila. Me itak zanima, če se je oglasil še kdo drug, ker je sigurno še kak mladič imel garje.Tanja, tut jaz upam, da se garje ne raznesejo preveč, ker ni nič luštno! Sad Lep vikend vsem!
Logiran
Kapitan_Nemo
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 388


« Odgovor #14 : sreda, 23.04.2003 : 23:15:00 »

Akaricidi so največkrat sredstva iz skupine spojin, kot so karbamati, sulfonati, sulfoni. Ta sredstva se morajo uporabljati izredno previdno, saj so omenjene spojine strupene tudi za ljudi, ribe, čebele in toplokrvne živali. Botanični insekticidi , recimo nikotin ali ester rastline Derris eliptica rotenon , se zadnje čase zopet uporabljajo za zdravljenje garij, če se želi izogniti uporabi okolju izjemno škodljivih (in dragih) sintetičnih pesticidov. Za pse se uporablja 3 % alkoholna raztopina rotenona, vendar samo pod skrbnimi navodili proizvajalca ("naravnih strupov"), saj je tudi ta strup potencialno smrtno nevaren (se ga je uporabljalo celo za izdelavo puščic). Res deluje tako, da je selektivno bolj strupen za živce pršic, kot za psa ali človeka, a celo tu je predoziranje nevarno (kaj šele pri sintetičnih)...je pa rezistenca pršic nanj redka in šibka (je 15x bolj strupen od tobaka).

Kožne pršice več vrst pri psih se lahko nahajajo v mešičkih dlak tudi pri zdravih psih, mladiči se že takoj okužijo od matere. Lokalna ali splošna obolelost je lahko povezana  z dedno oslabelostjo  - T limfocitov . Priporoča se, da se ne pari psic, ki imajo to genetsko bolezen !
Logiran
Strani: [1] 2 3 4 5   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Zajedalci, paraziti, nalezljive bolezni  |  Tema: Garje
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines