mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 06:27:00

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Vzgoja pasjega mladička  |  Tema: Več vprašanj in hudih problemov
Strani: [1] 2  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: Več vprašanj in hudih problemov  (Prebrano 12321 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Anolop1
novinec
*
Sporočil: 4


WWW
« : sreda, 03.11.2010 : 16:18:06 »

Pred petimi tedni smo dobili 7 tednov staro nemško ovčarko (sedaj je stara 12 tednov).
Z njo imamo nekaj velikih težav.
Na začetku nekaj nekaj dni, ko nas še ni bila navajena, se je obnašala dokaj mirno, a že od vsega začetka imamo nekaj problemov.
Naj jih naštejem.:
-Je zelo požrešna - Kljub temu, da ji dajemo 3x na dan zadostno oz. predpisano količino pasjih briket za mladiče (Pedigre Junior),
ter ji tudi med obroki dajemo priboljške, je še vedno agresivno požrešna. Iz tega sledi--->
-Nemogoče dajanje priboljškov iz roke- Ko ji ukažemo naj se usede, to naredi in ko ji za pohvalo želimo dati priboljšek,
nas ugrizne v roko oz. si priboljšek vzame na zelo grob način. Zato je dajanje priboljškov z roko popolnoma nemogoče in ji jih mečemo na tla.
-Nemogoče igranje in božanje- Ko se z njo želimo igrati, nas močno grize (tudi do krvi), agresivno nas uleče za hlače in na noben način ne nas ne želi spustiti, poleg tega pa tudi renči in kaže zobe. Če jo želiš pobožati te zagrabi za roko zelo močno in te na noben način ne želi spustiti. Poskušali smo že z metodo spusti, kar se je naučila pri povodcu, ampak to pri tem problemu ''ne deluje''. Pozornost ji želimo preusmeriti z pasjimi priboljški a je to težavno, saj priboljški zaležejo le za toliko časa kolikor časa jih ne zgrize. Preusmerjanje pozornosti z igračami je brez pomena, saj jih ne opazi med tem ko nam trga hlače oz. steče do njih in se takoj vrne na trganje hlač. Najprej smo mislili, da je to povezano z rastjo zob, ampak smo to misel opustili, saj ne uničuje pohištva, čevljev in koče. Te težave lajša z pasjimi igračami in kostjo, ko nas ni pri njej.
-Povodec- Ko ji ga želimo privezati na ovratnico, nas zgrabi za roko, kot pri dajanju priboljškov. In ko jo peljemo na sprehode, zelo rada vleče za povodec in enako renči, ter kaže zobe kot pri trganju hlač. Z težavo smo jo naučili, naj ob ukazu ''spusti'' spusti povodec, kar tudi naredi. Za nagrado dobi priboljšek, kar za nekaj trenutkov zaleže in nato spet nadaljuje (to se ponavlja v nedogled).
-Skakanje v ljudi- Ko se ji približaš v kombinaciji z trganjem hlač tudi skače. Glede tega ne zaleže noben vzgojni ukrep, ukaz nesmeš ali spusti.
Prosim, da nam pomagate z dobrimi in etičnimi predlogi, saj nas njeno vedenje skrbi. 
Poleg tega vas prosim, da ne odgovarjate z ''preberi prejšne teme'', saj smo prebrali kar nekaj knjig in prebrskali že veliko forumov a dobrega in konkretnega odgovora nismo dobili.
Pasja šola za nas še ne pride v poštev, saj naj bi bila še premlada.
Če vam kaj ni razumljivo in bi radi bolj podroben opis problema, bom to z veseljem napisala. Le da bi dobila dobre odgovore.


Lep pozdrav!
Logiran
frigga
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.577


« Odgovor #1 : sreda, 03.11.2010 : 16:24:51 »

Pozdravljeni,

1. Pedi**e hrana je nekvalitetna.
2. Psička je stara 12 tednov in se temu primerno tudi obnaša (grize, vleče, cuka, skače - ne poznam mladiča, ki tega ne bi počel, razen če ni zelo bolan). Počasi ji začnite postavljati meje in jo vedno nagradite, ko vas uboga (tudi če le za sekundico), prav tako je ne forsirajte z raznimi triki ipd.
3. Na ovratnico in povodec jo je treba navaditi postopoma, če že vzreditelj tega ni storil.
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #2 : sreda, 03.11.2010 : 16:56:14 »

Za šolo nikakor ni premlada plus, da se v šoli praviloma uči vodnike kako postopat s svojim psom in ne pse Wink

Preberite si čimveč tem o vzgoji in zavihajte rokave. S psom se je potrebno veliko ukvarjat, če ga hočemo vzgojit v prijetnega spremljevalca.
Logiran
Anolop1
novinec
*
Sporočil: 4


WWW
« Odgovor #3 : sreda, 03.11.2010 : 17:53:54 »

-Kakšna oz. katera hrana pa je kvalitetna? To vrsto nam je priporočil veterinar. Poleg te smo ji tudi dali že drugo vrsto briket, ampak je bil efekt enak.
-Vem, da so psički zeeelllooo igrivi amapk ali ni malo ne-normalno če te psiček grize do krvi in poleg tega tudi renči?
-Na povodec smo jo poskušali in jo poskušamo navajati postopoma ampak, ali je normalno da kaže zobe in renči?

V pasji šoli smo že bili z našim prejšnim psičkom in smo se tam zelo veliko naučili in poskušamo te metode uporabljati tudi pri njej. AMPAK nam ne uspeva. Pojavljajo se nam te težave.

Je mogoče, da so jih vzreditelji preveč puščali same?
Ali je res, da bi se mogla več igrati z drugimi psi, da začuti oz. spozna kako je to če jo nekoga ugrizne in bo to nehala početi?
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #4 : sreda, 03.11.2010 : 19:37:35 »

Za debate o vrstah pasje hrane je članom dostopna rubrika Vrste hran za pse, dodatki, ugodni nakupi ...
Logiran

kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #5 : sreda, 03.11.2010 : 19:54:37 »

Glede dajanja priboljškov - naša tudi plane včasih nanje, zato takrat ko vidim, da bi to rada naredila priboljšek skrijem v pest in ga more poiskati. Takrat ne grize amoak voha, kje je in se zamoti z iskanjem, namesto da bi planila.
Logiran
Houdini
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.128


WWW
« Odgovor #6 : sreda, 03.11.2010 : 20:04:31 »


Ali je res, da bi se mogla več igrati z drugimi psi, da začuti oz. spozna kako je to če jo nekoga ugrizne in bo to nehala početi?

"druženje" z drugimi psi je pomembno tudi za pravilno socializacijo psičke, ne le zaradi moči ugriza temveč mnogih drugih stvari.

Glede moči ugriza je pa po moje najboljše, da v trenutku, ko začne preveč "energično" gristi, vleči ... takoj prekinete igro in se delate popolnoma nezainteresirane.

Je pa sicer še zeloooooo mlada in se bo veliko še morala naučiti. Če že ve, kaj pomeni ne! (ali druga prepoved) lahko istočasno s prenehanjem igre uporabite še to.
V primeru, da se igra "po pravilih" jo seveda takoj močno pohvalite in nagradite, vedno pa prekinite igro dokler je še OK in s tem ohranite pozitivno izkušnjo (ne pustite, da preveč "not pade" in se spozabi).

Če si priboljšek poskuša pridobiti preveč energično, bodite na to pripravljeni in se ji ko "hlastne" umaknite skupaj s priboljškom. Naučite jo, kakšen je primeren način, ker tega očitno še ne ve. Samo zato ker je vam jasno in jo naprimer kregate, ko naredi narobe, to še ne pomeni, da ve kaj je tisto kar počne narobe in kako bi bilo prav. Mirne živce in veliko potrpežljivosti.
Za učenje lahko uporabite dva različna priboljška enega običajnega (recimo briket) in enega super krasnega dišečega. Ponudite ji najprej navaden briket in ko ga uspe vzeti bolj mirno, jo nagradite s super krasnim (ki pa ga seveda ne morete istočasno imeti v roki, priskrbite si kako vrečko za okrog pasu, uporabite polico zraven sebe, a naj vas ne vidi, da ste ga predhodno postavili tja...)

Glede hrane pa je kot je že Jana omenila, odprtih nekaj tem, rekla bi mogoče le to, da hrane kupljene v takih in drugačnih samopostrežnih trgovinah ne spadajo med kvalitetne temveč na sam rep "lestvice" in med vašo omenjeno hrano in pa hrano, ki nosi znamko neke trgovine ni bistvene razlike v kvaliteti. Raje se razglejte po hranah iz specializiranih trgovin. Poleg tega, da bodo bolj zdrave ji bodo morda sprva tud malo manj všeč (ker ne vsebujejo toliko soli in raznih "dišečih" aditivov) in bo malce manj "požrešna".
Logiran
ajčka
novinec
*
Sporočil: 39


WWW
« Odgovor #7 : sreda, 03.11.2010 : 20:24:41 »

Ja, ko sem začela brat sem v tvoji psički videla mojo....agresivno, renčečo, napadalno.
Mi smo šli v šolo pri 5 mesecih, pa mi je žal, da nisem šla prej. Tam so mi dali več dobrih nasvetov kako naj jo krotimo.
Večino neumnosti ne dela več - skače na ljudi, vleče hlače, šavsne za roko (le taščo in tasta).

Ne morem je pa odvaditi renčanja. Pa ne ob hranjenju, ampak ob igri. Ko ji vržem igračo se zapodi za njo in grozno renči. V renčanju jo tudi prinese nazaj in mi jo ponuja, vendar je ne spusti ( niti na ukaz). Zraven seveda renči. Takrat se obrnem proč, kot da se ne želim igrati z njo in potem spusti. Preden vržem se mora usesti..kar naredi...potem pa spet. Renčanje.

Glede trme in občasne neposlušnosti pa niti nebi.

Upam, da jo boste spravili k sebi, ker za moje pojme to ni le mladost oz. da je še otročja!?!? Shocked
Logiran
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #8 : sreda, 03.11.2010 : 20:28:47 »

Ko sem brala Analop1, sem prav tako kot Frigga pomislila, da gre za več kot običajno vedenje mladiča. Moti me govorjenje o agresivnosti pri tako mladih psih - kot bi govorili o nasilju razigranega 5-letnega otročaja. 
Logiran
Anolop1
novinec
*
Sporočil: 4


WWW
« Odgovor #9 : četrtek, 04.11.2010 : 13:27:22 »

Naj omenim še, da sem začela opažati a se mi to prej ni zdej tako pomemben podatek.: naprimer ko trga hlače, ima oči napete oz. popolnoma odprte in gleda v hlače, nato pa čez nekaj časa začne opazovati okolico (človeka, roke) a z trganjem nadaljuje in nato spet gleda v hlače med tem pa renči in piha skozi nosnice.

sanco1a resnično mi je žal če ste moje opise narobe razumeli, a sem obnašanje poskušala čimbolje opisati. Besedo agresivnost sem omenila zato, ker grize in ostale ''vragolije'' počne z takšno silo, katere nebi znala opisati z drugimi besedami.


 
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #10 : četrtek, 04.11.2010 : 13:42:00 »

Čimprej v šolo. Nagon je treba drugače sproščat in ne na hlačah. NAučiti se morate reči ne in dejanje prekinit.

Vsak mladiček z iglicami lahko ugrizne do krvi. Tudi naše malo ščene, ki ima trenutno 2 kili in pol verjetno Tongue

Igra z drugimi psmi je dobra samo v določenih situacijah ne pa kar povprek brez kontrole oz. je odvisno s kakim psom je naš mladiček v stiku.

Psu je treba postavit meje in to čimprej in jih seveda tudi ves čas vzdrževat in potrjevat. Odvečno energijo pa pokurit na primeren način.

Imate psa, ki je pol energije in ve kaj hoče. ČE boste nadaljevali s takim početjem, bo vedno huje. Pišem čisto iz prase.
Mene je kot otroka takšen domač pes na koncu lepo ugriznil, ker starši niso znali ukrepat oz. niso videli problemov.

Zadnji omenjeni podatek je čisto normalen.
In za moje pojme je to tudi čisto normalen mladič, ki ni ena mevžica in je poln energije z dobrimi nagoni. Skratka če bo še zdar za moje pojme idealen, ampak če se z hoče z njim prijetno sobivat je potrebno z njim delat.
Logiran
Anolop1
novinec
*
Sporočil: 4


WWW
« Odgovor #11 : četrtek, 04.11.2010 : 14:32:30 »

hvala za nasvete.... če jih ima še kdo kaj na zalogi, ven z njimi=)
Logiran
Nikolajevicka
novinec
*
Sporočil: 5


WWW
« Odgovor #12 : petek, 18.03.2011 : 23:24:23 »

Mogoče malo pozno pa vendar...pasja šola(mala šola predvsem) ni namenjena le lastnikom, temveč temu, da se mali kužki igrajo s svojimi sovrstniki in spoznavajo druge pse(ugotavljajo da obstajajo večje, bolj ali manj kosmate pasme poleg njih ter se tako primerno socializirajo). Naša psička je šla v pasjo šolo en teden po tem ko smo jo dobili in lahko rečem, da imamo lepo socializirano pridno hrtico. V pasjo šolo smo jo dali, da bi dobila izkušnje z drugimi psi in res jo je z nami obiskovalo veliko večjih pasem npr. bernski planšar. Tako se je naučila, da če je kuža večji ni nujno, da je tudi hud hkrati pa je tudi dobila izkušnje pri igri.
Če kuža zarenči se takoj prenehajte igrati z njim(če to počnete) in mu vzemite igračo zaradi katere renči.
Kolikokrat na dan pa gre kuža ven na sprehod in za koliko časa?
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #13 : ponedeljek, 21.03.2011 : 12:36:51 »

V mali šoli ne spi ne igrajo med seboj, ampak s svojimi lastniki, oz. je to odvisno pod kaj vsaka posamezna pasja šola razvršča svoje programe.
Logiran
Desobediencia
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.488


« Odgovor #14 : ponedeljek, 21.03.2011 : 13:38:23 »

Se strinjam s predhodniki, poleg tega bi se dodala da psicki omogocite zadosti gibanja. Psi, ki zunaj porabijo svojo energijo so prijetnejsi psi. In pa mentalna telovadba.
Logiran
Strani: [1] 2  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Vzgoja pasjega mladička  |  Tema: Več vprašanj in hudih problemov
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines