mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
torek, 23.04.2024 : 20:59:38

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Napadalnost  |  Tema: Pomoč za agresivne pse
Strani: 1 [2] 3  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: Pomoč za agresivne pse  (Prebrano 20577 krat)
0 članov in 2 gostov pregleduje to temo.
zidar
novinec
*
Sporočil: 2


WWW
« Odgovor #15 : nedelja, 20.02.2011 : 12:43:19 »

odgovor vsem:

z psom sem imel individualne inštrukcije, hodil sem tudi na tečaj, in večina osnovnih ukazov pes pozna. Odpoklica mi nekako ni uspelo 100% natrenirati, saj se ob večjih distrakcijah pes ne zmeni zame. Da ne bo pomote, prav zato pa psa nimam nikol spuščenega na prostem!

Incident se je zgodil v pasjem parku kejr je bilo več psov.

kot je moonbean rekel
... Pa tako kot mi recemo zdravo, je zazeljeno, da se psi med sabo najprej pozdravijo, povohajo na povodcu in nikoli jih kar ne spustis, pa potem cakas, kaj se bo zgodilo. Lahko da tvojega psa nikoli ne bos mogel spustiti z drugimi, lahko pa, da mu tista dva nista bila vsec in se bo pa s kom drugim razumel....

glede prvega stavka:
jaz sem psa peljal v park na povodcu, tako da sem imel kontrolo nad njem, in počakal da so se psi pozdravili. Ko sem videl da se vsi lepo razumejo sem ga spustil. Problem pa je bil ko je lastnica drugih dveh psov prišla iz druge strani, odprla vrata in spustila psa notri. Ko sta pa ta dva dominantna samca priča do mojega psa, pa nisem imel nobene kontrole več ker je bil moj pes takrat spuščen v parku.

tvoj drugi stavek:
moj pes se lepo razume z podredljivimi samci in z vsemi samicami. Tako da se lahko tam lepo igra.


Dokler nisi popolnoma prepričana, da psa, ko je spuščena NE BO napadla, je enostavno ne spuščaj. Tako ali tako se bi mogli vsi psi, pa če so še ne vem kako prijazni najprej "pozdravit" na povodcu, da vidimo, kaj se bo razvilo, ker je lahko napadalen drugi pes, ali pa tudi naš. Potem pa, ko vidimo, da se psa razumeta, jih lahko seveda tudi spustimo.

zelo lepo povedno, samo ta sistem ne deluje, če se ga vsi ne držimo. In jaz sem kar previden kar se mojega psa tiče in še posebaj od tistega incidenta dalje.


PS: kasneje sem zvedel da je moj pes kar dobro ugriznil drugega, za kar je meni zelo grozno, in ko se srečamo na ulici je vedenje samo še hujše.
uprašanje pa ostaja:
pasje šole in tečaji so dober začetek za vzgojo psa, vendar nikjer ne vidim da bi se lahko jaz naučil, kako reagirati ko pes rata napadalen, ko mu deluje samo nagon, in ko vse kar se v šoli naučiš odpove (ker ko začne nagonsko delovati mu ukazi ne pomenijo noč).

hvala za vse nasvete.
Logiran
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #16 : nedelja, 20.02.2011 : 15:10:44 »

6 let zivljenja z dvema relativno samosvojima in dominantnima psoma me je naucilo, da je dober odpoklic alfa&omega za relativno znosno sozitje z okolico. Vendarle to ni vse. Najprej sem dobro preucila vse sprehajalce s psi, ki sem jih srecevala ob vsakodnevnih sprehodih... kaksni so lastniki in kaksni so njihovi psi. Tako sem lazje presodila ali psa pripeti ali pustiti spuscena. Ne glede na vse, sem oci imela tudi na hrbtu, da sem druge pse opazila in precekirala, preden sta jih ugledala moja dva.
Naucila sem se tudi dvigniti glas in lastniku neznanega spuscenega psa zatuliti, naj svojo zverino prime, da je moja ne bosta pojedla (jasno, sem ob tem svoja ze privezovala).
Z nekaterimi psi sta bila super, drugih pac nista marala. Nisem delala doktorskih dizertacij zakaj je temu tako, ampak enostavno zadevo ustavila se preden so psi lahko prisli skupaj.
Ce bi jaz bila na tvojem mestu v tistem parku, bi ze na dalec vriskala lastniku naj pocaka, da privezem svoja psa.

Tudi ce sta bila psa odvezana in sem cebljala v druzbi ostalih lastnikov, sem vedno (ze kar podzavestno) cekirala teren in oprezala od kje bo pritekel kaksen "nebodigatreba".
Morda se zdi tole vse skupaj malce naporno za lastnika, ampak zaradi tega nismo nikoli imeli krvavih pretepov in moja psa sta bila lahko tudi spuscena.
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
SILBA MIA
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.789


WWW
« Odgovor #17 : nedelja, 20.02.2011 : 17:11:48 »

Drejči, kot vedno - podpis.

V tisti park hodita dnevno dva šarpeja, zaradi katerih jaz ne hodim več tja, oziroma le redko, pa sem blizu doma. Vedno naskakujeta druge pse z namenom dominance, lastnica pa ne reagira.
Jana je nekoč na začetku, ko se je ta park odprl, povprašala, kakšen režim velja za ta park. Seveda režima ni. Pa bi bilo dobro, da je. Tudi zato, da lastniki ne bi spuščali noter psov, kateri ne prenašajo drugih psov, pa čeprav le nekaterih. Eni se res igrajo rusko ruleto.
Divjanje v takem parku ni nič drugačno od divjanja kje drugje. Lastniki morajo imeti svoje pse na očeh in jih (pre)usmerjati ob neželenih vedenjih. Nekateri pa pridejo tja na večurni brezskrbni klepet.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #18 : nedelja, 20.02.2011 : 19:13:48 »

Ze davno nazaj smo ob srecanjih, ki so se jih sli ob vikendih forumovci po celi Sloveniji, spisali pravila, ki jih najdete na http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,5414.0.html. Taka pravila morajo veljat za nakljucna srecanja, za srecanja na raznih piknikih, za srecanja v raznih parkih ali samo s frendico in njenim psom na kafetu. Wink Smiley
Logiran

moonbeam
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.289


« Odgovor #19 : nedelja, 20.02.2011 : 19:23:19 »

Mah, kljub temu, pes je pes. Kar tako vsevprek spuščati pse ni fajn. Jaz imam še najraje, če so privezani, razen tistih, ki jih poznam. Imam dva primera psov, dalmatinec in zlati prinašalec. Mojega prejšnjega psa sta oboževala, Res so bili dobri prijatelji par let. Res so se imeli radi in so skupaj divjali. Potem se je pa zgodilo to, da sta mojega napadla. Sicer ne naenkrat, ker se nismo vsi skupaj nikoli družili, ampak vseeno. Najprej smo se nehali družiti z zlatim prinašalcem, kakšno leto kasneje pa še z dalmatincem. Nikoli mi ni bilo jasno, zakaj po tolikih letih prijateljstva ta napad. Nihče ni nikomur nič naredil, stopil na taco, nič. Samo prišel je, porepkal, kot ponavadi in usekal. Od takrat naprej jih nismo več spuščali skupaj. Pes ima kosmata ušesa in nikoli ni odveč, če si previden, tudi s tistimi najbolj združljivimi, ker nikoli ne veš. To zdaj ne pomeni, da trdim, da psov ne smeš spuščati skupaj, ampak ta dva primera sta mi dala misliti, da se lahko z leti zgodi marsikaj, tudi pri še tako povezanih pasjih prijateljih.
Logiran
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #20 : ponedeljek, 21.02.2011 : 00:19:32 »

Mislim, da vem za kateri sarpejki gre, ker je nonsalantnost lastnice znana dalec naokoli in je prisla celo do mojih uses. Pravzaprav ima lastnica sreco, da me se ni srecala, ker bi perje posteno frcalo in to lagano sportski z moje strani.  Roll Eyes Nekako mi ne gre v kontekst, da bi nek cucek (pa ceprav cislano rodovniski) maltretiral mojega psa ali obratno.
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #21 : ponedeljek, 21.02.2011 : 11:24:26 »

Vsi, ki se navdušujejo nad "pasjimi parki" (to kar se dela po Ljubljani niso nobeni parki ampak ogradice) bi se morali zavedati, da je spuščanje psov v teh ograjicah veliko nevarnejše kot spuščanje psov na odprtem prostoru. Najprej zato, ker si psi, ki redno obiskujejo ograjico le to začnejo lastiti - in imamo takoj nevarnost teritorialnega vedenja, podobno kot na domačem dvorišču. Poleg tega se začnejo psi, ki se tu redno srečujejo vesti kot skupina, in prav lahko se zgodi, da skupaj padejo po novincu. In za povrhu vsega se napadeni zaradi zelo  omejenega prostora niti umakniti ne more.
Tovrstne ograjice lahko funkcionirajo samo, če se notri spušča samo odlično socializirane in poslušne pse. Take, ki so lahko varno spuščeni kjerkoli, ne glede na motnje. Mimogrede, ograde so neuporabne tudi za večje pse, ki so sicer do drugih psov povsem OK, imajo pa težave s plenskim nagonom - ker so tako nizke, da jih spretni atletski psi brez težave preskočijo, če zagledajo mačko recimo..
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #22 : ponedeljek, 21.02.2011 : 11:28:24 »

In glede na opisano bi celo rekla, da sta spopad izzvala samca, ki sta prišla noter kasneje, se počutila močna, ker sta bila dva in  na "svojem" ozemlju našla "vsiljivca", ki se jima ni takoj podredil.
Logiran
takoda
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.324


« Odgovor #23 : ponedeljek, 21.02.2011 : 12:39:28 »

Lanabela, če gre za samca, ki ju imam v mislih, sploh ni važno a prideta prej, vmes ali kasneje. Za moje pojme nevzgojena, naskakujeta in nadlegujeta ostale obiskovalce, vodnica pa .... Tudi zato sem nehala hodit v park. Nima smisla, dokler hodi tja folk z nevzgojenimi psi in se povrh vsega še obnašajo, kot da je park samo njihov.
Logiran
Houdini
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.128


WWW
« Odgovor #24 : ponedeljek, 21.02.2011 : 15:21:31 »

Jaz z Yinom še vedno včasih zaidem tja, ampak samo, če vidiva, da je prazno (oz. skoraj prazno). Takrat, ko jih je res cela kopica (enkrat sem jih naštela prek 25) ni fajn. Ker se toliko psov niti ne more "igrati" vseh skupaj tudi če bi bili prav vsi pridni, vzgojeni in vodljivi in ni šans, da ne bi bilo konflikta, če ne zaradi drugeg pa zato, ker kdo koga pohodi.

Bi bilo fajn, če bi obstajala privat taka stvar (pa malo večja), kjer bi bila določena pravila pa potem tudi sankcije za kršitelje ...
Logiran
Itlam
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.168


WWW
« Odgovor #25 : ponedeljek, 21.02.2011 : 16:11:23 »

Ja, eh, nad deset psov je vedno kaki konflikt, sploh, če so pomešani mali in veliki (Če velik pohodi malega ali kaj podobnega). Pa tudi se mi zdi, da človeku ni fajn, če se okoli njega na dokaj majhnem placu riva 25 psov, on pa išče in kliče svojega...
Logiran
SILBA MIA
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.789


WWW
« Odgovor #26 : ponedeljek, 21.02.2011 : 17:06:25 »

Najprej zato, ker si psi, ki redno obiskujejo ograjico le to začnejo lastiti - in imamo takoj nevarnost teritorialnega vedenja, podobno kot na domačem dvorišču. Poleg tega se začnejo psi, ki se tu redno srečujejo vesti kot skupina, in prav lahko se zgodi, da skupaj padejo po novincu. In za povrhu vsega se napadeni zaradi zelo  omejenega prostora niti umakniti ne more.

Točno tako. Ko se pa pridruži še tole :

Lanabela, če gre za samca, ki ju imam v mislih, sploh ni važno a prideta prej, vmes ali kasneje. Za moje pojme nevzgojena, naskakujeta in nadlegujeta ostale obiskovalce, vodnica pa ...

...pa res postane zoprno in nevarno sram
Logiran
moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #27 : ponedeljek, 21.02.2011 : 17:10:31 »

Bi bilo fajn, če bi obstajala privat taka stvar (pa malo večja), kjer bi bila določena pravila pa potem tudi sankcije za kršitelje ...
Natanko tako, s tem, da bi jaz šla še dlje : uvedla bi urnike in res mini takso za vzdrževanje terena, s katero bi se vsaj delno pokrila sveža voda in vrečke za iztrebke.
Mogoče pa kdo najde idejo za dopolnilno dejavnost Smiley
Logiran
jst
odvisnež
*****
Sporočil: 630


« Odgovor #28 : ponedeljek, 21.02.2011 : 17:34:28 »

Avtu tudi ročno zategneš, preden ga zapustiš, da ne bi kakšne škode delal, ko bi se samo od sebe peljal kam po hribu navzdol, ane!

V bistvu ne - pustim v prestavi. Wink

Drugače pa predlagam preusmeritev pozornosti, npr. na igračo ali priboljšek (takrat, ko lastnik vidi drugega psa, in po možnosti prej, preden ga vidi tudi pes).
Logiran
Speedy
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.334


« Odgovor #29 : ponedeljek, 21.02.2011 : 18:21:02 »

Glede privezovanja psov bi samo nekaj dodala. Meni se zdi zelo pomembno, da je pes na povodcu, ko srečujemo druge, pa če imajo zraven svojega psa ali pa ne. Nekateri se pač psov bojijo ali pa jih enostavno ne marajo in se mi ne zdi fer, da jih vznemirjamo s svojimi spuščenimi psi (ok če je pes tako dobro vzgojen, da se obnaša enako na povodcu kot ko ni privezan in se na lastnikovo povelje ne oddaljuje od njega, pride ko ga pokliče ipd. potem ok, ni panike...). Meni gredo nekateri spuščeni psi prav pošteno na živce, se jih sploh ne da znebiti.

V bistvu ne - pustim v prestavi. Wink
OT, ampak ok... A samo v prestavi pustiš avto ko ga zapustiš? Mene so v šoli striktno učili, da moram obvezno zategniti ročno+pustiti v prestavi (prvi). Moram reči, da to vedno in povsod upoštevam, pa naj parkiram na ravnem, v klancu ali navzdol... Ziher je ziher.
Logiran
Strani: 1 [2] 3  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Napadalnost  |  Tema: Pomoč za agresivne pse
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines