mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 19.04.2024 : 06:06:00

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: Kdaj je nemška doga mlada in kdaj stara?
Strani: [1] 2  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: Kdaj je nemška doga mlada in kdaj stara?  (Prebrano 13865 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« : petek, 22.07.2005 : 09:17:40 »

Odpiram posebno debato, ki se sicer v moji dilemi nanasa na nemske doge, saj njeno odprtje izvira iz razlicnega razumevanja izrazov "docakati visoko starost", "umirati mlad", "povprecna zivljenjska doba" pri nemskih dogah, lahko pa se projecira na ostale pasme.

Kot vemo, je povprecna zivljenjska doba pri razlicnih pasmah razlicno dolga, kot je tudi razlicna starost, ko lahko recemo, da je pes posamezne pasme se mlad, odrasel ali star. Pri molosih je znano, da so povprecne zivljenjske dobe veliko krajse kot na primer pri vecini drugih pasem, da odrascajo pocasneje ("odraslost" pri nekaterih sele pri dveh, treh letih ali kasneje) in da se njihova najbolj aktivna doba prevesi nekje po petem ali sestem letu v starost. Pri nekaterih pasmah lahko govorimo o "visoki starosti" ze pri osmih, devetih letih starosti, pri drugih sele pri petnajstih ali kasneje.

Zal nikjer na internetu ne najdem uporabnega clanka, ki bi obravnaval vsaj povprecne zivljenjske dobe nemskih dog, kaj sele kaksno poglobljeno razpravo o tem vprasanju. O kaksni raziskavi lahko samo sanjamo. Je pa vprasanje zanimivo predvsem iz stalisca lastnikov in drugih ljubiteljev nemskih dog, saj bi le podrobnejsa raziskava na celotnem evropskem podrocju lahko prinesla konkretne odgovore, s tem pa tudi lazje razumevanje zivljenjskega cikla nasih velikanov.

Lastniki in ljubitelji nemskih dog, kako vi razumete zgoraj nastete izraze in zakaj tako?
Kako ostali razumete zgoraj nastete izraze pri ostalih pasmah?
Ima morda kdo kaksne podatke o raziskavah teh vprasanj za katerokoli pasmo?
Logiran

altervita
živim tukaj
***
Spol: Moški
Sporočil: 4.029


« Odgovor #1 : petek, 22.07.2005 : 11:17:28 »

To enako debato se gremo bokseraši občasno.
Koliko je bokser star oz mlad, pri osmih letih na primer. Pred leti, recimo še pred 50 leti, je bila povprečna starost psov, nekje okoli 12 let, pa tudi več. Danes se je med bokseraši že skoraj povsem udomačilo razmišljanje, da je vsako leto po osmem letu (za nekatere je "prag" starosti celo šest let), podarjeno. Prijateljica, se je na primer zanimala za enega od zadnjih še živčih samcev v evropi, ki je "razpolagal" z dovoljšnjim številom krvnih linij, ki niso bile v povezavi z najbolj dominantno linijo zadnjih petdesetih let in je bil za to idealen. Na žalost je bila prepozna zanj. Izvedela je, da je samec poginil pred kakega pol leta. Razlog smrti pri osmih ali devetih letih, je bil "starost". Ni mogla verjet. Oče moje hanne, je sedaj enajst let star in je še vedno v akciji, brez sive dlake na gobcu. Wings Santos je pri desetih vitalen kot petletnik in celo njegovo seme je še vedno, kljub starosti, primerno za zamrznitev. Še nekaj "starčkov" je, ki so takšni.
Zame je bokser sicer res, star takrat, ko umre. Do takrat, pa je večni otrok. Ampak skoraj 4, 5 let razlike med tem, kaj bi bila za bokserja normalna življenjska doba, pa kaj je dejanska danes...ne sprejmem teorije, da je bokser pri osmih že star in tik pred smrtjo.
Logiran
valvasor
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 794


« Odgovor #2 : petek, 22.07.2005 : 22:09:41 »

                      Ojla!

    Starost oz. zivljenska doba pri nemskih dogah je najsibkejsa stran pasme same. Nemske doge odrascajo pocasi in so sele pri 3 letih popolnoma odrasle, tako telesno, kot tudi psihicno. Pri tej starosti se oblikuje pravi karakter psa in dokoncna oblika. Od 3 do 5 leta je pes v najboljsi formi, od 5 leta naprej pa se vse obrne v drugo stran. Takrat doge ze starijo.Pri 6 letih pa pravimo, da je doga ze stara. Od takrat naprej se ze pricakujejo razni problemi povezani s starostjo- pride do starostnih sprememb na hrbtenici, noge oslabijo.... Sedem in vec pa je starost, katere smo lahko vsi veseli, hkrati pa vsak dan lahko cakamo na kaksen nov zaplet.
    Nase prvo leglo je bilo leta 1995. Od 8 mladicev sta dva  se ziva- torej, 6,10 bosta  stara 10 let- vsaj upam, da bo tako. To pa je za dogo ze zelo zelo lepa starost. V Ljubljani pa zivi rumena psicka Rasa, ki je stara ze 12 let in se se vedno vsakic udelezi doga piknika.
   Starost se pa s casom spreminja. Vcasih so doge zivele dlje, ker so bile tudi veliko lazje konstitucije in manjse. Zdaj se je pa zelo spremenil izgled in z njim tudi starost.

   Cao-Slavi
   
Logiran
aleps
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 243


« Odgovor #3 : petek, 22.07.2005 : 22:15:49 »

Ojla!

Jaz mislim, da je doga pri treh letih v najboljsih letih in na vrhuncu svoje zivljenske poti. Pri petih letih je ze v poznih zrelih letih otem pa njeno zivljensko obdobje pocasi prehaja v stara leta in mislim, da je pri osmih letih doga ze stara.

Sicer pa, ko se govori, da imajo kratko zivljensko dobo, pa si predstavljajte dogo pri 15 letih? Kako bi bilo, ce bi se ji kaj zgodilo (npr. ne bi mogla vstati), kako bi jo dvignili (ker vemo, da ima doga 50 kg in vec). Pri tej starosti (ali pa ze prej), bi ji izpadli zobje, sluh bi ji opesal in tudi vid verjetno ne bil kaj dosti boljsi.

Tako, da jaz mislim, da je zivljenska starost od 8-10 let maksimalna. Kar je pac velika skoda, ampak si res ne predstavljam doge pri 15-ih letih.

Pa lep vecer se naprej
Logiran
bibi
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 133


« Odgovor #4 : torek, 26.07.2005 : 13:26:16 »

ja, meni je kar težko ko pomislim kako hitro leta bežijo in da imajo naši ljubljenčki povprečno dobo svojega življenja 8-10let Cry vedno pa so izjeme, kakor tudi pri ljudeh.....
prilagam link, dog ki so dočakala zavidljiva leta Smiley

http://www.danesonline.com/seniorsarchive.htm

lp p
Logiran
galy
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 150


« Odgovor #5 : sreda, 12.10.2005 : 21:21:36 »

Gre sicer za Irske volčje hrte… je pa isti problem:
http://www.wolfhouse.dk/articles/healthlongevity.html

Kako pogost je tak pristop?
Mi lahko kdo pove več? (oziroma me preusmeri, če se je o tem že pisalo)
Kakšni so rezultati takih parjenj?
Logiran
nemškadoga
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 539


« Odgovor #6 : petek, 14.10.2005 : 11:15:40 »

S pslom je treba uživati in se mu posvečati ter se prilagajati njegovim letom.Že ko se odločiš za nakup psa se moraš zavedati, da ga boš preživel. Ko pes pokaže znake staranja je treba to pač sprejeti. Sicer pa se vsaj jaz s psom obnašam tako kot da je ta dan zadnji in na sprehod peljem vsakega posebej, da se mu tako popolnoma posvetim. Milim, da ljubezen pes čuti in čuti se varnega, če imaš takšen pristom, kar vpliva tudi na njegovo zdravje in nenazadnje tudi na življensko dobo. Ko smo pri nas dobili novega psa se je bokserka počutila zelo zapostavljeno in je začela bruhati in driskati, čeprav smo jo zanemarili samo 2 dni, ko smo uvajali ta novo nemško dogo. Potem pa je bila kar naenkrat spet zdrava kot dren ko se je začela spet šolati z mano. Pa še bolje dela po vsem tem.
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #7 : petek, 14.10.2005 : 11:43:54 »

Moj prijatelj j eimel vedno doge. zadnjo kupljeno malo manj kot  20 let nazaj , imel pa je še pred dvema letoma njenega sina- takrat 13 let. Psica je tudi živela nad 13 let (ta je bila zagotovo zadosti velika-harlekin barve sicer). prejšnji sta mu umrli pred 10 letom- a obe za limfnim rakom, ne od starosti. Kot otrok pa je imel tudi eno več kot 13 let.
Res pa je tudi ,da so vse dnevno spremljale konje po terenu. Morda je to kaj pripomoglo k dobri kondiciji.
se pa kot vedno sprašujem po smiselnosi v pretiravnju branja stndarda na račun vitalnosti  Roll Eyes .
Logiran
nemškadoga
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 539


« Odgovor #8 : petek, 14.10.2005 : 22:42:34 »

Moj prijatelj j eimel vedno doge. zadnjo kupljeno malo manj kot 20 let nazaj , imel pa je še pred dvema letoma njenega sina- takrat 13 let. Psica je tudi živela nad 13 let (ta je bila zagotovo zadosti velika-harlekin barve sicer). prejšnji sta mu umrli pred 10 letom- a obe za limfnim rakom, ne od starosti. Kot otrok pa je imel tudi eno več kot 13 let.
Res pa je tudi ,da so vse dnevno spremljale konje po terenu. Morda je to kaj pripomoglo k dobri kondiciji.
se pa kot vedno sprašujem po smiselnosi v pretiravnju branja stndarda na račun vitalnosti Roll Eyes .

Logiran
nemškadoga
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 539


« Odgovor #9 : petek, 14.10.2005 : 22:48:02 »

draga deteljica!
Se popolnoma strinjam s tabo. Je že res, da se s starostjo svojega psa ni dobro obremenjevati. Jaz to ful počnem pri bokserki, ki jo imam res ful rada. Ko včasih sediva na travi in se valjamo skupaj se prav zamislim in me je prav strah, da bi se ji kaj pripetilo. Včasih se mi zdi, da imam že obsedeno stanje s takšnim razmišljanjem. Hvala bogu sem vsaj toliko pri pameti, da se spomnim, da je to le pes in da tako pač je.
Baje je ful dobro, če si še preden ti umre stari pes kupiš novega iz razloga, da ne bi slučajno imel pri nakupu novega psa preveč krivo vest zaradi starega. Če me razumete kaj hočem povedati.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #10 : petek, 14.10.2005 : 23:45:25 »

Ne gre za vprasanje obremenjenosti ali "sparanja" psa v dolocenem zivljenjskem obdobju, temvec za zivljenjski ciklus. Vprasanje je postavljeno o tem, katero obdobje razumete kot mladost, katero kot zrelo dobo in katero kot starost psa. Kot je zgoraj navedeno, se vprasanje nanasa na razlicno razumevanje teh ciklusov, zaradi cesar je v temi o nemskih dogah ze prislo do spora. No, ze res, da smo v rubriki o nemskih doga, ste pa bili povabljeni k sodelovanju vsi, ki imate izkusnje tudi s starimi psi kaksnih drugih pasem. Ne gre tukaj za aktivnosti mladega ali starega psa, temvec za pocasne spremembe, ki se kazejo kot odrascanje, ali kot zrelost ali pa kot staranje.

Res pa je tudi ,da so vse dnevno spremljale konje po terenu. Morda je to kaj pripomoglo k dobri kondiciji.

Menim, da je tukaj del kljuca, da nekateri psi docakajo visjo starost kot je splosno znano za neko pasmo. Dobra kondicija. Poleg zdravja.

Sama imam izkusnje z bokserjem (na sreco je doga se mlada, mesanka pa pri osmih letih se precej mladostna). Ceprav velja splosno nacelo, da so bokserji vecni otroci, se tudi pri njih zagotovo kaze obdobje podivjane mladosti, ki mu sledi obdobje divje zrelosti, temu pa obdobje precej zivahne starosti. Smiley. Bokserjev ciklus je po mojem mnenju precej podoben "povprecnemu" zivljenjskemu ciklu nemske doge.
Kot mladenic je bil Maks do svojega tretjega leta pravi divjak, brez posebnega cuta za zdravo mero divjanja. Nekako po tretjem letu se je zacel umirjati, vendar se je ta umirjenost izrazala predvsem v njegovem podaljsanem spancu, nekoliko krajsih in "milejsih" norenjih in v "samozaposlitvi" (zelo lepo se je znal igrati tudi sam kar po nekaj ur), pa seveda v netoleriranju drugih pasjih frajerjev. Da se je njegova zrelost zacela nekje po sestem letu prevesati v starost, smo opazili tako, da se je silno rad obilneje in dlje crkljal, rabil je vec toplote, spet je vec zelel nase igre, ki pa je bila bolj umirjena in z njegove strani precej bolj nezna. Docakal je devet let in pol, umrl je zaradi bolezni. Celo zivljenje je bil v izvrstni kondiciji, kar mu je vsaj za en teden podaljsalo zivljenje, saj bi zagotovo umrl, ko je bilo najhuje.
Torej, moje izkusnje z bokserjem - do treh let mladost, od treh do sestih let zrelost, od sestih do sedmih pocasno prevesanje v starost, sledi starost.

Pri mojem prvem sporocilu je slo tudi za to, da bi koncno dobila odgovore na moja zasebna vprasanja - predvsem v delu, kjer so omenjene strokovne raziskave s tega podrocja. Javno se je namrec opletalo z navedbami strokovnjakov, za katere ni bila nikoli podana nobena strokovna argumentacija ali razlaga. In ker le-te se vedno ni, poskusam s to temo ugotoviti, kako gledate na zivljenjske cikle pri psih ostali forumovci. Razumljivo, da bodo zgornje stevilke za prenekatero pasmo povsem drugacne - visje. In ne gre samo za to, koliko let je docakal kaksen posamezen pes.
Logiran

nemškadoga
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 539


« Odgovor #11 : petek, 14.10.2005 : 23:53:48 »

uh jana. izčrpna obrazložitev!!! Hvala    hvala     hvala   :
Pa saj mi nismo iskali spora. Mi se imamo radi.
Če imaš takšne izkušnje je pač tako. Ampak a se ti ne zdi, da lahko na kakšno stvar jaz gledam pač malo bolj drugače. Mogoče z drugačnega zornega kota. a me razumeš kaj mislim?
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #12 : petek, 14.10.2005 : 23:59:50 »

black.and.white, jaz te popolnoma razumem Wink, vendar sem v zgornjem sporocilu zelela ponovno povedati, cemu je namenjena ta tema. K temu spada tudi razlaga o sporih, saj od tu izhaja vprasanje.
Logiran

Teski
odvisnež
*****
Sporočil: 810


« Odgovor #13 : sobota, 15.10.2005 : 00:08:11 »

Jana,

ko opisuješ staranje tvojega bokserja me je kar groza. Trenutno imam bokserja starega 6,5 let in ga kar najdem v tvojih opisih. Dokler ni dosegel 6. leta starosti se sploh nisem obremenjevala s tem. Sedaj pa kot nekakšen klik.  En dan me je kar zgrozilo, ko sem si rekla, da ima že več kot šest let. Moj prejšnji pes (kraški ovčar) je dočakal le 9 let. Žal (ali pa k sreči?) je konec prišel nenadoma...

LP, T
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #14 : sobota, 15.10.2005 : 00:16:10 »

Aja, dodala bi se, da se debate o aktivnostih nasih psov odvijajo po vsem forumu, predvsem pa v rubrikah vzgoja ter mi in nasi psi, pa tudi tema o starih psih se najde.

No, medtem sem nasla tudi tole Smiley:
- Kdaj končno zrelost? in
- Puberteta?!?

in tole:
- Ko pridejo psi v leta

Teski, povsem te razumem. Tudi sama sem se nekje po sestem letu zacela ubadati s tem vprasanjem, predvsem potem, ko smo zaceli zaznavati spremembe v vedenju. Bile so zelo rahle, pa vendar pocasi opazne.
Logiran

Strani: [1] 2  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: Kdaj je nemška doga mlada in kdaj stara?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines